Conversații despre furt cu un specialist: Nepotul Mătușii Tamara

Vecinul Guș Stere (v-am mai scris despre el, cel care știe tot ce mișcă în scara blocului și cât îi bate privirea în susul și josul străzii), mă agață pe când să ies din bloc. Practic bloca ușa stând pe un scăunel tip taburet de cohe (bucătărie de curte la țară) – din acela pătrățos, cu tăblia din melaminat scorojită pe margini și jupuită până-n dreptul cuielor, de te și miri că nu-i rupe turul bermudelor din prelată pe care-i poartă. “Vecine”, cârâie flegmos din fundul gâtului, în timp ce-mi agită pe sub nas “Jurnalul” lui Ștucă – “zâce Năstase că ielectoratul urban ie mai greu dă păcălit d-alde voi oranjgutanii”. Năstase, care Năstase? A, Bombonel, nepoțelul mult iubit al mult prea bogatei sale Mătuși Tamara – mă dumiresc eu mintal, Însuși El Adelu, ex-premierul Minune, Înalt Prea Numărătorul de Ouă, Înmulțitorul de Case și Degrabă Aciziționatorul de chinezării, tablouri, stampe, aur dacic și termopane… “Da’ tu ești electorat informat, vecine?” – ripostez -, “că de bine de rău, de când te-a cules nea’ Ceașcă de la CAP să te aducă la cazarmă la muncă, urban sigur ești”.

Guș Stere se bate cu “Jurnalul” lui Ștucă scurt pe pieptul cu sternul scobit insuficient acoperit de maieul tetra-elastic galben-auriu pe la subțiori: “io, care am trii televizoare? Așe ceva nu se iegzistă! Șî mii care-mi aduce abonamentu’ zîlnic cu “Făclia” să văz care-a mai dat colțu’ șî “Jurnalul” lu’ Ștucă Șou, să văz cum vă toacă la dânți ăla cu laptopu’ șî ăla cu analiza dă militar, pă mini mă țâi dă ne’nformat”?

Dau să trec pe lângă “tamburet” (cum îi zice el), dar se agață de mine: “No șezi așe, c-amu-i bai cu voi c-ați furat la grău și-oți fo’ dezvăluiți”. Se bate cu ziarul sul peste palmă: “Așe zâce Năstase șî-ăsta-i om fin, dăstept, nu ca piticu’ vost’”. “Uite” – și se apucă să-mi citească, urmărind rândurile c-un unghioi zdrențuit, maroniu de la țigară: “victoria noastră urbanî nie dă spieranță că (aici se împiedică-n cuvinte, dar le citesc eu de-a-ndoaselea, sunt bunul simț și rațiunea – el își hârâie vocea, sare peste cuvintele grele și încheie) vor învinge. Adecă vom învinge, bă, vecine, în anul care-o să vină, dară că trebe să-nformăm oaminii de cât de hoți șî furăcioși sunteți. Că șî penzia mi-ați furat-o. D-aia-s io cu Năstase că ni-arată răul care ni se-ntâmplă”.

“Păi, măi, vecine” – zic, “eu nu l-aș pune pe Năstase alături de cuvinte de-alea grele ca hoție și furt. E ca și cum ai vorbi despre funie în casa spânzuratului”… “No!” – mi-o retează, scurt, Guș Stere – “nice nu să compară cu ăi de mi-o furat mie penzia” (v-am mai zis, îl urăște sincer pe Emil Boc că “i-a tăiat penzia dă maistru militar”, „dă la un’șpă milioane dă lei cât primeam ma ‘nainte pă lună, la 1800 dă flecușteți” – matematică, frate!). Dau să zic ceva, dar mi-o taie scurt: “Muiere”, răcnește spe geamul bucătăriei, “dă-l mai tare”! Ciulise urechea la timp ca, odată conformată “muierea”, să se reverse în stradă vocea rânjită a lui “Măi, dragă” Ion Iliescu: „A slăbit forța partidelor, a programelor și a platformelor, a ideologiilor. A diluat relația cu alegătorul și i-a favorizat pe cei cu parale, care nu aveau niciun program de partid. În opinia mea, se impune revenirea la votul pe liste, pentru ca votul uninominal, într-un tur sau mai multe, încurajează oamenii cu parale, care își pot cumpăra voturile și care ajung în Parlament fără niciun program politic”. Ioi, adică Moș Ilici recunoaște că și “săracii și cinstiții” din propriu-i partid au intrat în Parlament “fără nici un program politic”, ci numai cumpărându-și locul cu bani grei (“parale” – hmmm! – ia uite de unde-și extrage limbajul și Guș Stere…)? “Bine c-a trecut vremea Internaționalei și Kominternismului”, mă ia gura pe dinainte. Apoi gândesc cu voce tare (când vine vorba de Ion Ilici Iliescu, văd roșu în fața ochilor): “ în primul rând, fosila asta comunistă cu mâinile pătate de sânge, ar trebui să fie în pușcărie. În al doilea rând, oamenii ar trebui să vpteze persoane, nu liste. Așa vă place vouă să mâncați rahat cu furtul. Deh, hoțul strigă cel mai tare: prinde-ți hoțul! N-ar trebui să existe nici o legătură cu averea personală, ci numai cu ceea ce este omul pentru comunitatea lui. Iar vrea hoașca asta kaghebistă să-și impună nulitățile securiste prin Parlament? Văd că sunteți tare disperați cu ce s-a întâmplat în Neamț, v-au călcat pedelacii în picioare și-acum v-apucă disperarea. Știe nostalgiculo ce zice: un vot parlamentar pe liste va spulbera PDL. Un vot legat de oameni, va da o lovitură grea USL. Până și Bombonel al tău, nea’ Guș Stere, a candidat la Mizil, de curajos ce e, să nu mai vorbesc de Geoană de la Dăbuleni. Se pregătesc de pe-acum să nu rămână fără coledzi și știu că înghesuiala este mare în provincie unde se bazeaza pe unii așa ca tine cu “penzia” mâncată de Boc. Numai că acolo vor da peste fomiștii din teritoriu, așa că vin cu lista și ideologia de partid, să le închidă ălora gura. Bă, dar voi n-ați învățat nimic din duminica ce-a trecut”?

Guș Stere se uită holbat la mine, cu gura strâmbă (era obișnuit să mă domine cu prostia lui agresiv-verbală). Ochii îi pică-n ziarul din poală și la rândul pe care-l sublinia cu unghia. “Cea mai mari grășală ar hi sî ni atacăm întri noi” – citește el din înțelepciunea lui Bombonel – “vinăvațî sunt hăi dă la pedelaci, dă la actuala putere, dă la Piticu’, Chioru șî Blonda – ei sunt advărsarii noști”.

Între timp, de pe fereastră se aude ce zice președintele UDMR, cum că-i de acord cu comasarea alegerilor parlamenatre cu cele locale: „Este o chestiune economică, financiară. Faci o singură campanie și, din acest punct de vedere, pentru toată lumea este foarte limpede că, în astfel de situații, de criză financiară și economică, o singură campanie electorală înseamnă o economisire, atât în ceea ce privește bugetele locale, cât și bugetul național. Din punct de vedere al Constituției, este mult mai ușor să împingi alegerile locale până în toamnă decât să aduci alegerile parlamentare în vară, fiindcă acesta ar însemna dizolvarea Parlamentului, care nu este un lucru foarte ușor”.

“Muiere” – mai apucă să strige Guș Stere – “închidă-l dracu’ că-l fac praf”!

“Guș Stere” – îi zic – “vă fac Piticu, Chioru și cu Blonda, cum vor ei. Cam mare înghesuiala pe locuri, iar ăia care până acum fugeau din locale-n Parlament, dacă nu apucau vre-un loc, vor trebui să se decidă ce vor. Eu cred că trebuie să-i pui cruce Uniunii alea cu liberalii și să te-ntorci la dragostea dintâi: Ion Ilici Iliescu. Că la tăți ni greu și singuri, dara-mi-te când avem atâtea guri și numai o pită mică”…

L-am dat de-o parte cu tot cu “tamburet” – nici pâs nu mai putea să zică. (Lasă c-are să zică Ponta ce i-o șopti Năstase dacă mai rezistă până la sfârșitul ședinței, sau poate și Crin atunci când s-o trezi)

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Conversații despre furt cu un specialist: Nepotul Mătușii Tamara

 1. ribelalu zice:

  Chiar daca sa zicem prin absurd ca sondajele se apropie de realitate cu intentia de vot a populatiei , USL-ul are o mare problema…alegerile nu sunt pe lista iar USL-ul nu are oameni curati. Cand apare o jigodie drept candidat al USL-ului foarte multi dintre alegatorii lor au un tremurici la mana si nimeresc cu stampila pe alt candidat. Pentru ca oricata campanie televizata s-ar face, tot candidatii uninominali apar pe buletinul de vot. Iar propaganda generala a partidelor nu influenteaza decat in mica masura alegerile in situatia votului uninominal.
  Nici macar pentru locale USL-ul nu are candidati proprii capabili sa se bata cu primarii puterii. Pana acum au aplicat tactica pariorului si „si-au ales cal castigator” ca la Baia Mare. Si urmeaza Bucurestiul cu Oprescu. Insa in situatia asta exista si reversul medaliei pentru ca pe primar il doare la basca de USL (caruia nu-i datoreaza nimic pentru ca oricum castiga si ca independent) si s-a vazut la Baia Mare asta.

 2. Never More zice:

  Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si schimbarea sistemului de vot la parlamentare sunt doua dintre ipotezele luate in discutie zilele acestea de principalele partide politice. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru HotNews.ro ca, „din punctul de vedere al USL-ului, cu cat avem alegeri mai repede, cu atat mai bine”. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a anuntat ca sustine comasarea alegerilor si un vot mixt, care presupune atat colegii uninominale, cat si liste nationale. Europarlamentarul PDL Cristian Preda a precizat ca, „daca in 2012 se va vota dupa regula ‘primul clasat castiga mandatul’, atunci nici pragul electoral procentual, nici cel alternativ nu vor putea fi mentinute”.
  Carlanul a dorit sa se faca auzit: Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri, 24 august, pentru HotNews.ro ca „trebuie sa explicam ca nu pot fi amanate alegerile locale, in Constitutie se spune foarte clar, ci putem sa avem alegeri anticipate la Parlament. Ceea ce e foarte posibil conform procedurii”.

 3. Never More zice:

  Cristian Diaconescu, presedinte de onoare al UNPR, a declarat pentru HotNews.ro ca, „din punct de vedere politic, UNPR este pregatit sa participe la alegeri in orice data s-ar organiza ele”. „Trebuie vazut daca, din punct de vedere Constitutional, o astfel de idee poate fi concretizata”, a sustinut Diaconescu, precizand ca „fiecare partid ar trebui sa fie pregatit sa participe la alegeri in orice moment”. „Deocamdata discutia este mai mult publica, teoretica. O evaluare fundamentala in coalitie nu s-a facut inca. In conditiile in care acest subiect a aparut in public, e clar ca se va vorbi in viitor si in interiorul coalitiei”, a continuat Cristian Diaconescu.

  • Sare'n Ochi zice:

   pe UNPR-isti ii inteleg ca au frisoane – ei se bazeaza pe alegerile locale (ca de aceea au dizlocat atatia primari de la PSD). fara acestea s-ar putea sa nu-si poate recalibra fortele in zonele controlate strict de catre PSD. practic ar putea sa fie zone in care ar trebui sa concureze cu candidatul PDL. dar, ma gandesc, pot sa existe negocieri PDL-UNPR de non-combat pe zonele sigure, la fel cum sigur exista cu UDMR – motiv pentru care Hunor a zis ca este de acord cu comasarea. marele pierdant este PNL (sper sa se trezeasaca, sa-l dea de pamant pe Chiulangiul National si sa se desparta de PSD). dupa PSD nu am sa vars nici o lacrima.

   • fanu zice:

    păi are faţă de Ponta, rânjet de javră a lu ilici şi demagogia unui marinar adică minte mai ceva decât la Chilia n Port

    doar că nu l văd ăştia cu justiţia lor înjumătăţită sau sfertuită la măsură pt ticăoşi

   • fanu zice:

    Iată ipochimenul lui Ponta. Poate se pun puţin pe cercetări papagalii din justiţia cu măsuri flexibile

    http://www.mesagerulhunedorean.ro/primarul-hategului-nicolae-timis-s-a-inscris-in-psd#comments

    MACRIS spune:
    18 iunie 2011 la 22:27

    acest nemernic numit timis ,are conexiuni mafiote chiar peste tot, atata timp cat fata lui distribuitoare si consumatoare de ,, etnobotanice,, a scapat foarte usor, a ajuns chiar sa-si faca simtita influenta si prin justitie unde – si planteaza rand pe rand sluglii fideli , care trebuie ulterior sa-lscoata din belele.
    -are mai multe;
    -vila din austria cadou de la grupul spar ,
    -firma de fier vechi a sotiei de care ,,a divortat,,saracu,
    -hotel ferdinand prin interpusul cristi – tiganu,
    blocul pe str sarmisegetuza prin interpus de asemenea
    -spagile de la afacerea apartamentul anl
    -vila pe valea raului mare ,
    -vila din hateg,
    vila de la fostul cap reea,
    -terenulde 7 ha din spatele fostei fabrici de bere luat prin interpusul sau derecichei fost director de la bere
    -cica ar avea cota parte si la casa romaneasca
    -afacerile cu terenuri pentru biserica de pe str titulescu -1 mai
    -afacerea ,,forneti,, care a condus-o din umbra si acum e manata de tiganul serengau , finul sau de la spitalul orasului , alt nemernic
    el are calitati mari;ia mita , face trafic de influenta , face falsuri si uz de falsuri in forma continua si organizata , constituire de grup mafiot, retine si distruge inscrisuri oficiale
    si complicitate la infactiuni de coruptie , instigare la infractiuni de coruptie si fals in acte oficiale si uz de fals.
    acuma au inceput sa curga declaratiile pe la unelebirouri de ancheta si sa vedem rezultatele , -deci sa-l votam cetateni….

 4. Parerea mea e ca lupta se va da in ultima saptamana. Sunt foarte scpetic ca PDL revine fara schimbari majore. Partea cu iesirea din criza o crede doar mutu`. In buzunar daca nu se simte, e doar vorba-n vant.

  • Sare'n Ochi zice:

   cat sa se simta in buzunar, pret de o adiere, au sa stie sa ne bage intr-o mica criza si cei de la PDL. nitica abundenta de sarbatorile votului, urmata de inca un an-doi de austeritate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.