Furați, mințiți, leneviți! – sloganul Partidului „N-am, Îmi Trebuie, Dă-mi” (Uniunea Suspine și Lamentații)

Poate vă mai aduceți aminte de o caricatură mai veche de-a lui Mihai Stănescu în care un individ cu capul mic şi cu bască, citind ziarul, râde de un altul cu un cap mare pentru faptul că, indiferent de cât de deştept şi de cât de mult creier are, va lua la fel de mulţi bani, dacă nu chiar mai puţini decât el, insul cu cap mic şi cu bască. La începutul anilor ’80, PCR, pentru a uniformiza cu totul categoriile sociale, a dat o lege, sau decret, care punea semnul de egalitate deplină între muncitor şi intelectual prin intermediul retribuţiei lunare. Nici un profesor universitar, oricât de doxat se considera, indiferent de vechimea în muncă sau merite, nu avea voie să primească mai mulţi bani ca salariu decât un strălucit exponent al clasei muncitoare care, prin acord global putea să dea cu tifla banului câştigat (cu sudoarea frunţii, nu a minţii) oricărui intelectual. Că n-avea ce face cu banii decât, eventual, să stea la coadă pentru o pereche de “Adidași” (copițele de porc) sau o pungă de “Frații Petreuș” (trei pui jerpeliți într-o pungă, atârnând fix un kilogram la cântar), asta-i o altă poveste. Oricum, și datorită acestui fapt, în România, îndemnul lui Lenin – “Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!” – a fost înlocuit cu: “Furaţi, minţiţi, leneviţi!” (ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim).

În acest dispreţ faţă de cei demni de dispreţuit care nu produc sub nici o formă plus-valoare, ce să ne mirăm că, după 1989, în plină cumătrocraţie cu faţă umană, în România a existat/există diferenţe majore între salariile celor care-și ostenesc creierii și/sau mușchii la privat şi cele obţinute de alte categorii, mai ales cele cu calificare semi-înaltă, sau cu ea lipsă, de la stat. Din punctul meu de vedere este greu de înţeles de ce analfabeţii care fac gargară politică pe la tembeliziuni consideră că este suficient cât primește în medie unul care trudește la privat, în timp ce un ins cu bască care-și trudește mânecuțele la stat este îndreptăţit să primească, de obicei, dublu. În fond, primește tot din ce reușește să buzunărească statul de la privați – și nu impozitarea bugetarilor produce plus-valoare-n PIB, băi, loazelor!

Este adevărat că insul cu bască truditor la stat, spre deosebire de truditorul din privat, a răspuns prompt chemării găștii lui Ion Iliescu pe tot parcursul firavei noastre democraţii: în ianuarie şi februarie 1990, când Opoziţia îi pusese “sula-n coaste” “măi dragă”-ului; în 13-15 iunie 1990, când studenţii şi alţi “golani” nu au vrut “să fiarbă în suc propriu”, contrar preţioaselor indicaţii ale aceluiaşi “om de bine” ce nu era “lăsat să muncească în linişte”; în septembrie 1991, când Petre Roman a trădat “nobilele idealuri” ale fesenismului multilateral dezvoltat, în 1999 și până în ziua de azi. La vot, la urne şi la “nu ne vindem ţara”, insul cu bască truditor la stat are o valoare net superioară faţă de scârba de particular. Insul cu bască truditor la stat s-a aciuat la sindicat. De acolo, de pe poziția din care negociază cu Guvernul la modul: “n-am, îmi trebuie, dă-mi”, azvârle cu copita către cei care dacă n-au și le trebuie ceva își fac/caută/pun mâna/muncesc nu stau să cerșească și să amenințe cu răscoala.

Ia să luăm plaivazul și să facem niște calcule. Salariul mediu în 2004 a fost de 680 RON. Salariul mediu în 2009 (până la micșorare) a fost de 1400 RON. Dacă scădem 25% ajungem la 1050 RON. Adică ne rămâne o creștere salarială, față de 2004, de 54% (dar azi moare lumea de foame la tembelizorul lui Vântu și tembeliziunile lui Voiculescu!). Pensia medie, în 2004, era de 281 RON. Pensia medie, în 2009 (până la ajustare), era de 735 RON. Scădem 15% și ajungem la 637.5 RON – adică la o creștere de 136% față de era Nepotului Mătușii Tamara. Dacă ne aducem aminte de unde am plecat în 2004 și unde am ajuns în 2009, anul monstruoaselor scăderi ale veniturilor bugetarilor și pensionarilor făcute de către Guvernul Boc, vedem că acestea sunt rezonabile (chiar dacă vorbim despre pierderea unui drept dobândit). Politicienii și vuvuzelele lor denumite impropriu jurnaliști, care plâng de atunci pe umerii pensionarilor “care mor de foame” cu 735 RON/lună ar putea să ne spună cum trăiau aceștia, în 2004, cu 281 RON/lună? Încă mai aștept să-mi spună vreun suspinător de serviciu de ce, în 2009, când mediul privat și-a redus salariile (cu 10-15%) și a dat afară 500.000 de oameni nu a reacționat nici o bocitoare de profesie, nici din mediul politic, nici din mass media?. Sau cei “de la privat” sunt cetățeni de cotegoria a doua, numai buni de muls pentru a satisface poftele politicienilor și complicilor pe care-i adapă din buget?

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Furați, mințiți, leneviți! – sloganul Partidului „N-am, Îmi Trebuie, Dă-mi” (Uniunea Suspine și Lamentații)

  1. Nenea, tu tii cu ursu’ 🙂

  2. ribelalu zice:

    O mica precizare.

    „Pensia medie, în 2009 (până la ajustare), era de 735 RON. Scădem 15% și ajungem la 637.5 RON”

    A fost doar o intentie a guvernului de a scadea 15%. CC s-a opus si pensiile au ramas la fel. Singura scadere a pensiilor a fost pentru pensionarii intre sapte sute nu stiu cat si 1000 de lei care trebuie sa suporte singuri contributia de asigurari de sanatate. In schimb au crescut alte caregorii de pensii (cei cu gradul 2, pensiile militare etc).
    Ceea ce nu stiu multi este faptul ca toti pensionarii platesc aceste contributii numai ca statul social, in imensa lui generozitate, o face in locul celor cu pensii mici (iar aici este o alta discutie de ce au pensii mici).
    Datorita faptului ca pensiile nu au fost reduse, guvernul a marit TVA-ul pentru toata populatia.

    • Sare'n Ochi zice:

      multumesc pentru precizari – sunt binevenite. ceea ce am uitat este faptul ca din aceasta cauza (si a justitiei aplicate de kakao, in fond „justitiarii” isi aparau „drepturile” personale) s-a ajuns la majorarea TVA, o masura mult mai impovaratoare.

  3. Analiza comparativa 2004-2009 e ceva mai complicata; trebuie luata in calcul si evolutia preturilor, fiindca una-i salariul de 100 lei la cartoful de 5 si alta la cartoful de 20. Pe de alta parte, aportul de plus-valoare e discutabil. Proletarul-comunist „N-am, imi trebuie, da-mi!” e cam totuna cu Intelectualul-capitalist „N-am, imi trebuie, iau!”. De unde si criza; adicaltea de la plus-valoarea aparenta.

    • Sare'n Ochi zice:

      de acord, discutia e complicata (o complica in primul rand lacomia celor care au profitat de faptul ca „economia duduie” pentru a supra-dimensiona aparatul de stat, care aparat de stat s-a repezit sa-si ia credit doar cu buletinul, a platit pretul serviciilor ultra-umflat si si-a batut joc de abni azvarlindu-i – nu-i de mirare ca in suta de lei nu mai incap atatea produse cate incapeau odata). se poate face raportarea si la cursul valutar, la denominatia care a fost si inclusiv la ticalosenia Guzganiana a lui Vosganian care facea trafic cu banii firmelor mici pe diferenta de curs valutar (mie pentru 2008 mi-a demonstrat fiscul ca in loc de 30 de mii de euro pentru cat emisesem facturi, am castigat 36 de mii de euro – demonstratia mi-a facut-o fiscul insa in 2010 sa-mi poata aplica si TVA si amenda si penalizari pe 2 ani intarziere de plata samd). „intelectual-capitalist” :)… ? nu stiu ce sa zic. in schimb a nu avea, a iti trebui si a face orice sa iei (PRIN MUNCA, NU PRIN INTINS MANA) mi se pare unica atitudine sanatoasa.

      • Greva_fiscala zice:

        Din aceasta cauza, trebuie modificat de urgenta, art. 115 din codul de procedura fiscala! Ala care permite, de altfel, mana libera jegurilor, gen* dionizu, tarziu, ori vidrean („finantisti”, angajati ai MFP, platiti de altfel din banii publici) sa faca „punga” statului cat mai mare, prin „interpretarea” cu vadita rea intentie a acestuia, si pe spatele celor care INCA mai platesc, sau mai pot plati. Statul, fura cat isi doreste, sau cat socoteste ca nu-i ajunge! (*am pus „gen” fara punct, poate asa mai ajung „generali” si nesimtitii astia, in cazul in care sunt doar „coilonei” pe alte state de plata).

  4. desydemeter zice:

    Buna ziua la toata lumea
    Dupa ’80 un maistru din fabrica castiga mai mult decat directorul general (daca adauga spor de noapte, spor de toxicitate, etc) ajungea la aproape dublu. Atunci era la putere clasa muncitoare (ca intelectualii…ingineri, doctori, profesori, cu grade in invatzamant si doctorate luate ‘pe bune’, dupa ani de studii, articole publicate, sustinere de teze si examene) ca ce producea se vedea. La intelectuali nu se vede nici astazi. 🙂 Depinde cine isi spune intelectual astazi, insa. Ca nu totzi cei cu diplome luate pe bani si agramatzi, fara cultura generala (sa nu spunem mai mult) pot sa-si spuna intelectuali.
    Apropos insa de armata, politzie…judecatori…cu salarii grase si pensii umflate. Nu stiu de cine ne aparam noi in ultimii 20 de ani si ce razboaie au purtat primii ca sa justifice aceste recompense din bugetul statului. Nu stiu ce capacitate de flota ar trebui un stat sa aiba ca sa justifice gradul de amiral (nu mai multzi). Inainte de ’89 armata, politzia erau respectate. Acum nu. Nu trebuie sa intrebam de ce, nu?
    Nimeni de varsta mea nu uita cozile nesfarsite de la oua, branza, fratzii Petreus, benzina (stateai la coada 2 zile si o noapte…iarna era o feerie), ratziile la ulei cand in ultimii ani se dadea ulei de ricin (misto pt. uns utilaje) pe care nimeni nu putea sa-l puna intr-o salata si facea bulbuci la prajeli. Universitatea….am participat desigur, cu cainele meu lup pe a-l carei gat statea o pancarta cu ‘golan’. De ‘plantatul panselutzelor’ am scapat inainte sa plec de acasa pentru ca o prietena doctor mi-a dat telefon ingrozita si mi-a povestit ce picioare in burta primeau femeile in centru. In schimb, o verisoara (tot doctoritza, imbracata in alb), care a dorit sa mearga pe trotuar si nu prin centrul Bdului Magheru, asa cum a fost indemnata ‘cu blandetze’ a luat pe spinare multe bulane. Eu am numarat 7(sapte), ca mi-a lesinat la mine in prag. Nu stiu de ce ne mai plangem. Totzi care au fost mai sunt si cand pleaca ei vine esalonul 2 CC UTC sau copiii celor care au spart blocada la benzina, pe Dunare cand cu razboiul din fosta Jugoslavie. De ce sa ne miram ca nimeni nu cumpara o carte, ca librariile se inchid…doar bibliografia obligatorie la scoala se mai cumpara. Lumea nu are bani decat pentru facturi, medicamente si eventual niste spinari de pui si salam ieftin. Oamenii sunt amaratzi si nu prea vad sperantza. Ca doar nu pleaca totzi de bine ce le este! Taxe si impozite…apa pluviala, apa …etc. Nu stiu ce sa mai nascoceasca. (Pacat ca au scos fumaritul). OK Batranii care nu sunt ajutatzi de copii mor de foame (azilele sunt pline). Toata lumea face politica, se pricepe f. bine la politica, Parlamentarii se plimba prin strainatate, habar nu au de legislatzie. Ce folos? Din masina nu se mai stie pretzul painii si al cartofilor.

    • Sare'n Ochi zice:

      buna ziua @DesyDemeter, multumim pentru vizita.
      la intelectualii vechi faceam referire. cei de azi au scoala lui Marga si Abramburica – 90% sunt gugăliti (mie mi se pare abominabil sa-ti faci doctorat la 25 de ani, cand asta reprezentat munca de cercetare si incununarea unei cariere atunci cand a fi doctor in ceva chiar reprezenta ceva. dar lacomia lui alde Marga si Abramburica au distrus totul).
      apoi ai perfecta dreptate in ce priveste partea cu grade a tarii. armata, de bine de rau mai participa pe diverse teatre de operatiuni si, daca la inceput s-au cam facut de ras, acum ai nostri sunt foarte bine cotati. in schimb militienii n-au reusit in 20 de ani sa ajunga politisti si, impreuna cu o gramada de insi de la multiplele servicii secrete, sunt in prima linie a celor de care trebuie sa ne aparam – adica printre banditi.
      despre cozi si cartele imi aduc aminte perfect. imi aduc aminte cum imi invatam cursurile la lumina lampiii cu petrol avand manusi cu degetele decupate in mana sa pot sa iau notite. imi aduca minte cum imi era inghetat parul pe cap in fiecare iarna si cum incalzeam apa pe aragaz sa pot face o baie decenta. cum tineam vana plina cu apa rece intre intervale si ce culoare prindea vana dupa 2-3 zile.
      iar cand imi zici de Ilici Iliescu si acum vomit. din 1990 sunt peste drum de orice contine acest ucigas de neam si tara. cand PDL a facut alianta cu PSD le-am spus celor pe care-i sustin ca pe mine sa nu se bazeze – nu dau in ei, dar nici nu le raspund intrebarilor.
      iar de restul – ai facut cea mai buna analiza pe care am citit-o in ultima vreme (se vede ochiul de critic de arta 🙂 – cine poate scrie despre frumos, va putea surprinde uratul in toata esenta sa).
      Multumesc.

    • A propos de fumarit, cand eram copil, bunica-miu imi tot zicea – ca pe o gluma – de o taxa pe fumul de pe cos (pe timpul cand oamenii se incalzeau aproape exclusiv cu sobe): te incalzeai > aveai bani de lemne > trebuia sa platesti impozit. Gluma asta era probabil din tineretile lui interbelice. Azi taxa pe fumul de pe cos este reala, dar, chipurile, are legatura cu poluarea, nu cu banii de lemne.

  5. ribelalu zice:

    Daca tot ai adus in discutie pensiile si salariile de pe vremea lui Nastase poate ca ar trebui sa le reamintim oamenilor si care erau cotele de impozitare progresiva in 2004:
    – 13 mil brut/luna impozit 3, 452 mil +40%
    Celelalte contributii erau:
    – 1 % somaj
    – 6,5 % CASS
    – 9% CAS
    http://www.evenimentul.ro/articol/titi-ce-impozit-pe.html
    La acea vreme valuta de baza dupa care se raporta totul era dolarul iar cursul dolarului era…tot ca acum, adica se invartea in jurul a 30.000 lei vechi (3 RON).
    Daca transformam salariile in dolari, scadem contributiile si impozitele o sa vedem cam ce regreta acum sustinatorii USL.
    Acum USL-ul are in program reintroducerea impozitului progresiv pe salarii aruncand pe piata doua cote de impozitare 10% si 16%. Asta nu e decat praf in ochi, ei urmarind introducerea principiului apoi nemaioprindu-i nimic sa mareasca cotele. Noroc ca alegatorii sunt mult mai destepti si cu memoria mult mai buna decat isi inchipuie ei si vor ramane in opozitie mult si bine (PSD sigur, PNL doar cat va fi Crin sef).

  6. ribelalu zice:

    Daca tot ai adus in discutie pensiile si salariile de pe vremea lui Nastase poate ca ar trebui sa le reamintim oamenilor si care erau cotele de impozitare progresiva in 2004:
    – pana la2.4 mil lei (80$) brut/luna impozit 18%
    – 2,4 mil – 5,8 mil (193$) brut/luna impozit 432.000+23%
    – 5,8 mil -9,3 mil brut (310S$) /luna impozit 1,214 mil +28%
    – 9,3 mil- 13 mil brut (433$)/ luna impozit 2,194 mil +34%
    – peste 13 mil brut/luna impozit 3, 452 mil +40%
    Celelalte contributii erau:
    – 1 % somaj
    – 6,5 % CASS
    – 9% CAS
    http://www.evenimentul.ro/articol/titi-ce-impozit-pe.html
    La acea vreme valuta de baza dupa care se raporta totul era dolarul iar cursul dolarului era…tot ca acum, adica se invartea in jurul a 30.000 lei vechi (3 RON).
    Daca transformam salariile in dolari, scadem contributiile si impozitele o sa vedem cam ce regreta acum sustinatorii USL.
    Acum USL-ul are in program reintroducerea impozitului progresiv pe salarii aruncand pe piata doua cote de impozitare 10% si 16%. Asta nu e decat praf in ochi, ei urmarind introducerea principiului apoi nemaioprindu-i nimic sa mareasca cotele. Noroc ca alegatorii sunt mult mai destepti si cu memoria mult mai buna decat isi inchipuie ei si vor ramane in opozitie mult si bine (PSD sigur, PNL doar cat va fi Crin sef).

  7. Pingback: Furați, mințiți, leneviți! – sloganul Partidului „N-am, Îmi Trebuie, Dă-mi” (Uniunea Suspine și Lamentații)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.