de Dorin Petrişor
Putem găsi mii de exemple de căpuşare a sistemului de stat, prin metoda unei false liberalizări, sau – cum inspirat a fost denumită de fostul preşedinte Ion Iliescu – „capitalism de cumetrie”. Mă opresc aici la consultaţiile medicale la domiciliu. Iată faptele.
În fiecare judeţ există câteva firme private care oferă tratament ambulatoriu. Contra cost. Până aici nu e nimic rău în asta. Atâta doar că şi în acest caz diavolul surâde viclean de după perdeaua detaliilor. „Serviciile acordate la domiciliu se pot efectua contra cost, iar pentru pacienţii care se încadrează în normele Casei de Asigurări, acestea pot fi decontate de către aceasta“ scrie pe site-ul uneia dintre aceste firme. Preţul unei consultaţii plus tratament se ridică la 200 lei, bani achitaţi de Casa de Asigurări. Metoda e simplă. Firma respectivă încheie un protocol cu Serviciul de Ambulanţă, prin care ultimul îi redirecţionează apelurile primite prin numărul unic de urgenţă 112, redirecţionare făcută, e drept, doar la solicitarea pacientului. Care pacient, dacă este asigurat, are tot interesul să primească tratament la domiciliu în contul respectivei asigurări.
Problema rezidă în aceea că decontul tratamentului la domiciliu reprezintă bani furaţi de la medicii de familie. Acest tip de servicii medicale le aparţine prin definiţie. Atâta doar că medicului de familie Casa de Asigurări îi decontează doar un consult la domiciliu pe zi. A doua solicitare trebuie achitată de către pacient. Deci, în puţinătatea judecăţii celor care au elaborat „Normele metodologice de aplicare a Contractului-Cadru pentru 2011-2012”, pacienţii ar trebui să se înscrie într-un soi de cursă contra cronometru pentru a ajunge la râvnitul unic consult pe zi decontat medicului de familie de către Casă. Consult plătit, conform tarifului, cu 15 puncte a câte 1,3 lei, deci cu colosala sumă de 19,5 lei. Deci pentru al doilea pacient de pe lista aceluiaşi medic de familie, Casa refuză plata a încă 19,5 lei, dar acceptă să achite firmei unui „băieţel deştept” 200 lei. Oricum tariful stabilit de Casă pentru unicul consult decontat zilnic, de 19,5 lei, este ridicol de mică. Medicii solicită, în general, 50 lei pentru o consultaţie la domiciliu efectuată în cadrul programului de cabinet aprobat de Casă şi 80 lei în afara acestuia sau în week-end. Oricum e un sfert sau maxim mai puţin de jumătate din cât încasează „băieţelul deştept” din partea de buget furată de Casă de la medicul de familie. Al cărui consult la domiciliu este mai valoros din punct de vedere medical din simplul motiv că îşi cunoaşte pacienţii, istoria lor clinică etc.
Cine este autorul legalizării acestui tip de furt? O fostă senatoare liberală, Minerva Boitan. Medic de profesie, Boitan a fost directoarea Direcţiei Sanitare Sibiu (1997-1999) şi directoare a Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu (1999-2001), după care PNL a trimis-o în Senat. Lucrurile se cam leagă.
Pingback: Băieţeii deştepţi din sănătate
Ziua bună 🙂 Da, e o formă „subtilă” de căpuşat, între alte forme, mai mult sau mai puţin subtile. Şi încă o dovadă că mulţi oameni din sistem, mai ales cei care au răspunderi faţă de sistem sunt profesionişti în a-l căpuşa şi nu în a-l sluji… Si tot ei se văicăresc cel mai tare că sistemul e pe cale de a da faliment „descoperind” fireşte si cine e vinovatul…
🙂 ziua buna!
vinovatii de serviciu: Basescu, Boc, PDL (jos cu ei!). nici sa fure nu-i lasa pe specialistii capusarilor!
mai exista o forma de capusare si anume firmele private care efectueaza dializa (exemplu BGS, la baza firma de paza si protectie). acum eu nu spun ca nu sunt necesare, Doamne fereste. dar preturile percepute sunt la fel de exorbitante ca si in celalalt caz prezentat de autor.