Categoria ce vrăji a mai făcut PSD cu Sănătatea: Genocid!

de Ion Mureşan

„Nimic mai de preţ decît sănătatea!”, „Sănătoşi să fim, c-om trece şi peste necazurile astea”, „Ce folos că are bani, dacă nu i-a dat Dumnezeu sănătate!” – sînt vorbele cu care românul simplu se consolează în faţa oricărui dezastru. Cîtă vreme mai putea să-şi cîrpească sănătatea şubrezită după o viaţă de muncă cu leacurile doctorilor, leacuri pentru care i s-au reţinut toată viaţa procente din salariu la Asigurările de sănătate, politica i se părea un moft, ba chiar şi sărăcia avea ceva dintr-un titlu de nobleţe. În zilele din urmă însă am văzut cozi la farmacii, am ascultat interviuri cu cei care au stat o noapte întreagă la rînd în speranţa că se vor număra printre cei care vor ajunge în faţa ghişeului înainte ca suma alocată pentru reţetele gratuite sau compensate să se fi epuizat. Nimic mai dezolant decît să vezi bătrîne venite de la ţară, pensionare de CAP cu trei sute de mii de lei, spunînd reporterului că tratamentul pentru boala lor trece de două milioane pe lună, care după o noapte de aşteptare pleacă acasă cu traista goală. Farmacistelor le vine să intre în pămînt, umilite ele însele de faptul că trebuie să spună: „Gata, suma alocată s-a terminat! Dumnezeu să vă aibă în paza lui!”. Jandarmii şi poliţişti adună şi ei amintiri de care le va fi multă vreme ruşine, chemaţii fiind să ţină departe diabeticul de insulină, epilepticul de leacurile lui, bolnavul psihic de neuroleptice şi antidepresive, cardiacul de digoxin, hipertensivul de propanorol, bolnavul de hepatită de interferon etc. E greu să-ţi ştergi din minte văicărelile acestor oameni deznădăjduiţi. După cum oricît de mare degustător de umor negru ai fi nu-ţi vine să zîmbeşti ascultînd pe un bătrîn mărturisind resemnat că medicul l-a trimis să-şi facă o ecografie şi a fost programat pentru luna… noiembrie. „În noiembrie nici pentru autopsie nu oi fi bun”- a încheiat pensionarul.

Cei care, bătrîni şi bolnavi, sînt în stare să stea o noapte în picioare în faţa farmaciei, de bună seamă nu o fac – cum zice ardelanul – „de buieci”. Înseamnă că nu au de ales. Oricum ar întoarce-o, să renunţe la mîncare şi să-şi ia medicamente, sau să renunţe la medicamente şi să-şi ia mîncare, rezultatul e acelaşi: moartea. Diferă doar calea spre ea. Pătura e prea scurtă: dacă îţi acoperi capul, îţi îngheaţă picioarele, dacă îţi acoperi picioarele, îţi îngheaţă urechile. Dar, de cele mai multe ori, pensia e atît de mică încît nici nu se pune problema să alegi între ceva şi altceva, căci oricum nu ajunge pentru nici una. La Cluj, bolnavii au început să-şi vîndă maşinile. Le dau ieftin. Cîştigă o lună două de viaţă. Cînd se termină banii, oricum nu le mai trebuie maşină.

Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru ceea ce se întîmplă. Nimeni nu iese la rampă să explice cum s-a ajuns aici, şi care e situaţia banilor Asigurărilor de Sănătate, cîţi sînt, unde s-au dus, de ce, brusc, nu mai ajung? Nişte răspunsuri, mai devreme sau mai tîrziu, tot vor trebui date. Căci, politica guvernului e una, nu am cum să ocolesc cuvîntul, de genocid. O politică inconştientă, de exterminare în masă. În tot cazul, PSD a găsit o modalitate cam cinică de combatere a sărăciei prin exterminarea săracilor. Nu mai avem săraci în viaţă, nu mai avem nici sărăcie, nu mai avem bolnavi, nu mai avem nici boli. Şi, avînd în vedere că e puţin probabil ca cei care au cel mai mult de suferit, săracii şi bolnavii, să voteze partidul la alegerile viitoare, prin exterminarea lor se face şi o selecţie a alegătorilor. Aceştia nu vor vota împotrivă, pentru că nu vor apuca alegerile. Vor fi morţi.

Văzînd cum mii de oameni stau la cozi la farmacii, ţinîndu-se cu dinţii de viaţă, mi-am dat seama că eforturile opoziţiei de a eroda PSD sînt inutile, că atacurile din presă la adresa politicii acestuia sînt inutile şi chiar ridicole. Căci s-a ajuns încet, încet în situaţia morbidă dintr-o mai veche anecdotă: Un bărbat merge la doctor acuzînd dureri la organul bărbăţiei. Doctorul îl consultă şi dă din cap din ce în ce mai sceptic. Pacientul nu mai suportă şi întreabă: „Ei, domnu’ doctor, o să mi-l tăiaţi?” „Nici vorbă – îl linişteşte medicul – nu vi-l tai, cade singur!”. (2003, Evenimentul Zilei – Ediția de Transilvania)

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Categoria ce vrăji a mai făcut PSD cu Sănătatea: Genocid!

 1. ribelalu zice:

  Desi in mare parte lucrurile sunt adevarate, la fel de adevarat este faptul ca la majoritatea pensionarilor gasesti acasa prin sertare niste microfarmacii cu tot felul de pastile. Cutii intregi cu tot felul de buline albe, roz, galbene si multicolore. Si atat iti trebuie sa ai ghinionul sa spui ca ai oaresc durere ca imediat intri in gura si mai ales pe mana acestor pensionari autodidacti care vor cu tot inadinsul sa te indoape cu tot felul de prostii compensate sau cu tot felul de vrajeli „naturiste” .
  Si nu pot sa uit cand, intr-o vizita pe la cineva prin Moldova, „medicul” de familie al gazdelor, bunica de vreo 70 de ani, in momentul in care cineva a spus ca are copilul de vreo cativa anisori racit, a dat imediat o reteta compensata: „o tzara di tuic` fiart` cu mieri in ia” ia boala cu mana.

  • Sare'n Ochi zice:

   salul ribelalu!
   microfarmaciile (stocurile de fapt), sunt boala lui „n-are sa se mai gaseasac”, „nu se mai da” si „se va scumpi”, combinata cu boala „mi-a facut mie bine, are as-ti faca si tie”. aici nu exista termene de prescriere pe medicament, ci numai spaima zilei de maine.
   iar „reteta” aia „naturista” cu tuica, exista peste tot unde fermenteaza fructe (pufoici :)) si se distileaza alcool.

   • ribelalu` zice:

    da coane, asa este…si eu bag „reteta” aia in functiune de multe ori… dar sa o aplici la copii nu prea este in regula.
    probabil asta este si explicatia ca recordul mondial de alcoolemie este batut an de an prin satele Moldovei si culmea este ca femeile sunt „jupane”.

    • Sare'n Ochi zice:

     nu uita Maramuresul istoric si o parte din zonele muntoase ale Salajului si Bistritei – unde copilul este intarcat coltul batistei in care este inodat un zahar cub inmuiat in palinca. daca nu exista zahar cub, zau zahar candel (sticla de zahar), atunci este bun numai coltul batistei inmuiat in palinca.
     tac pruncii, dar si devin cam idioti multi dintre ei…

 2. noradamian zice:

  Seara bună! În afară de partea de răspundere&vinovăţie guvernamentală, sistemul de sănătate e ros al naibii de corupţia din interior a corpului medical dar si al farmacistilor. Sunt, desigur, şi medici de calitate( cu vocaţie, competenţă si moralitate) dar puţini. Tot mai puţini.

  • Sare'n Ochi zice:

   o dimineata buna si o zi minunata!
   raspunsul competentei sistemului medical romanesc il putem primi de la numarul din ce in ce mai mare de pacienti care emigreaza peste hotare si, culmea, sunt multumiti.
   nu numai medicii ne pleaca, ne pleaca si pacientii – si pleaca pacientii cu bani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.