Amintiri despre averea sindicatelor: Mineri la scăldat

de Ion Mureşan

În clasele primare învăţasem o poezioară în care se făcea apologia a tot felul de meserii. Printre ele şi aceea de miner. Am reţinut din strofa arondată ortacului că acestuia îi place spre seară „să privească cerul”. Probabil că îi place să privească spre boltă şi înainte de a intra în subteran, căci nu ştie dacă va mai vedea soarele. Aşa că, un miner care merge în concediu la mare nu-şi permite să se plictisească. E în tot cazul un degustător de lumină şi de căldură. Aşa o fi gândit şi domnii de la Compania Naţională a Huilei când au decis să ofere ortacilor clipe de vis pe litoralul românesc.

Numai că, tot la CNH s-a mai născut un gând: acela de a instala nişte firme căpuşă pe concediul ortacului. Iar asta la modul cel mai simplu: Compania a renunţat la organizarea unei licitaţii pentru biletele de odihnă şi tratament între agenţiile de turism, ceea ce a deschis porţile unei escrocherii de proporţii. Minele de cărbune au devenit mine de aur pentru agenţiile de profil din Valea Jiului, căci e evident că un număr redus de firme au aflat că nu se ţine licitaţie şi trebuie trimis doar un contract cadru, iar primele au fost cele din Vale, eventual şi partenerele lor. E la mintea cocoşului că minerul nu o să umble cu traista-n băţ şi cu lampa pe cască în căutarea unei agenţii convenabile şi nici nu o să caute pe internet oferte avantajoase. Şi, apoi, dacă omul tot nu plăteşte decât 20 la sută din costul biletului, de ce să poarte grija banului statului. Problema este cine papă restul de 80 la sută din costul biletului, cel decontat de Companie şi care poate ajunge la 13,5 milioane pe cap de turist. Şi nici măcar aceasta nu e problema, căci, vorba ţăranului, lac să fie că broaşte se găsesc. Singurul obstacol a fost, îmi imaginez, unul de-a dreptul hazliu: cum să justifici, prin ce servicii, suma generoasă de de lei arondată celor 10 zile de scaldă ale sindicalistului (aproximativ 600 de euro). Ei, bine, şi piedica asta a căzut, căci agenţiile de turism, în lipsa altei soluţii, au plusat la capitolul „adaos comercial” pe care l-au jucat între 300 şi 700 la sută. S-au forţat, altfel spus, să deschidă gura larg, după mărimea prăzii. În fapt, în afacerea asta, rolurile s-au inversat: CNH a ofertat, iar agenţiile s-au plasat în postura de beneficiari de serviciu. O astfel de răsturnare, oricine ce ar zice, numai cu coada comisionului se poate face.

De curiozitate am aruncat ochii pe ofertele unor mari agenţii de turism. Ţi se oferă concedii în Grecia, în Turcia, în Croaţia etc. la nişte preţuri modice. Şapte zile, de exemplu, la Sibenic, pe coasta dalmată, în hotel, cu vedere la mare, cu dejun şi cină costă 250 de euro. Şapte zile în o sumedenie de staţiuni mediteraneene din Turcia şi Grecia, în condiţii excepţionale, în hotel de patru stele, cu trei mese de nu le poţi duce (zic cei care au fost), cu gustări, senviciuri, sucuri şi o excursie prin cele insule fac vreo 380 de euro. Pentru poliţia economică, garda financiară, procuratură ori cine ştie ce corp de control din guvern care vor încerca să dea de urma celor care i-au jecmănit pe mineri ar fi instructiv să parcurgă ofertele de pe internet.

Eu mă mulţumesc la a-mi imagina insulele din Mediterana pline de ortaci şi ortace făcând veseli nudism. Nu le-ar sta rău, acum, după ce nişte hoţomanii i-au tuns de bani şi i-au flămânzit.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Amintiri despre averea sindicatelor: Mineri la scăldat

 1. filadel zice:

  Uite că se pot scoate bani și din monerit. Cine spunea că nu este profitabil?

  • Sare'n Ochi zice:

   sindicatele stiu sa scoata profit si din piatra seaca. nu inteleg de ce nu sunt puse sa guverneze tara 🙂 (vai de noi, ca macar in Parlament, i-am vazut la lucruu pe spagarii de la sindicate)

 2. noradamian zice:

  Salut 🙂 Păi asta e metoda cu care au învins, fără luptă, boborul şi i-au luat tot ce au găsit prin cămările lui. Şi încă n-au terminat… 😉

  PS. D-le Ion Mureşan, sunteţi, cumva, poetul de excepţie, pe care l-am ascultat, cu deosebită încântare, sâmbătă, la „Artghotica” – Sibiu?

 3. Greva_fiscala zice:

  „…apoi, dacă omul tot nu plăteşte decât 20 la sută din costul biletului, de ce să poarte grija banului statului….”. Seamana cu programul de „anvelopare” a blocurilor comuniste! Nu conteaza din ce-s facute, cand sunt facute, daca „statu'” da 80%, ce ma intereseaza pe mine unde merge cash-cavalu’? Oare cand apare programul de „reabilitare” al liderilor de toate felurile? Sa fie si ei „curati”, macar cu 80%? Curati, nu „spalati”!

 4. fanu zice:

  dar de ortacii lui ilici cu lentile de contact albastru oare nu mai scrie nime că cică unii bătau bine, atât de bine la mineriade încât unii erau confuzi…

  la Haţeg deja treburile încep să putrezească, tovarăşul Ponta dacă sunteţi pe recepţie ar fi bine să fiţi mai selectiv la pesedeu …

  http://fanu.wordpress.com/2011/07/26/da-am-inteles-stiati-ca-la-hateg-nu-ai-voie-sa-te-uiti-pe-ferestra-sa-faci-poze-sa-existi-decat-daca/

 5. Bun articol, bună temă !

  Alo, DNA-ule ai auzit ?

 6. noradamian zice:

  Seara bună 🙂 Sare-n ochi, mă bucur, faină surpriză! Gânduri bune să-i transmiţi, te rog, si deosebită consideraţie din partea mea, chiar dacă nu mă cunoaşte 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.