Când nimeni nu mai are respect pentru viață

Război islamist în Europa? Explozie, urmata de un atac armat la Oslo: 10 raniti in explozie si cel putin 4 persoane ucise de un barbat deghizat in politist.

 • Cel puţin o maşină capcană a explodat în centrul oraşului Oslo, în apropierea birourilor primului-ministru Jens Stoltenberg (care nu era în clădire la acea oră) şi în apropierea Ministerului Petrolului din Norvegia în jurul orei 16:26, ora României. O explozie puternica s-a produs vineri in apropierea unor cladiri guvernamentale din capitala norvegiana Oslo, transmite Reuters. Mai multe persoane au fost ranite in deflagratie. Potrivit informatiilor oferite de martori, suflul exploziei a spart aproape toate ferestrele imobilului unde se afla biroul premierului norvegian Jens Stoltenberg. BBC-ul are un program online care informează publicul cu privire la desfăşurarea evenimentelor. O altă ştire vorbeşte despre haosul total din capitala statului scandinav, iar faptul că un atacator îmbrăcat în haine de politest a deschis focul asupra unui câmp al tineretului liberal din Utoya, în afara capitalei Oslo a produs o deosebită emoţie. Primul-ministru Jens Stoltenberg a spus canalului de televiziune TV2 că “situaţia este foarte serioasă”. Ţinta principală a atacurilor islamiste a fost chiar persoana primului-ministru Jens Stoltenberg, care trebuia să fie ori în birou, ori la întâlnirea cu tineretul Partidului Liberal. Mai sunt câteva victime care nu au fost încă recuperate din clădirea lovită de explozie. Este prima dată când Norvegia a fost ţinta atacurilor teroriste. Cinci persoane au fost rănite de trăgătorul îmbrăcat în haine de poliţist în Utaya; centrul oraşului Oslo a fost evacuat de poliţie. BBC-ul insistă asupra factorilor care i-au determinat pe terorişti să atace la Oslo şi invitaţii săi confirmă că participarea Norvegiei la acţiunile din Afghanistan ar putea să fie motivul prioritar, dar nu exclud nici intervenţia NATO din Libia. La orele 19:15 a fost anunţată arestarea teroristului de la Utoya – BBC, preluare AFP. (Guardian, The Mirror) (Aseara, in ce ma priveste, o prima pista/explicatie a atentatului era faptul ca Mollahul norvegian Krekar Najjmedin Faraj Ahmad, șeful grupării islamiste Ansar Al-Islam, a fost inculpat marți, 12 iulie, pentru “amenințări teroriste contra unui reprezentant al statului“. Bunul mollah a declarat că “moartea mea va costa scump societatea norvegiană. Dacă Erna Solberg mă va expulza din țară și acest lucru îmi va cauza moartea, ea va avea aceeași soartă“. Erna Solberg este șefa partidului conservator norvegian și se dovedește astfel, fără niciun dubiu, un dușman al mișcării de eliberare a kurzilor din Irak. Sursa: inliniedreapta.net/buletin de stiri de pe alta planeta)

Sau act al unui nebun extremist – o nouă Oklahoma City?

Anders Behring Breivik (sursa: In linie dreapta)

Bilantul atacului terorist este mai grav decat am anticipat aseara: Explozie, urmata de un atac armat la Oslo: cel putin 87 de persoane si-au pierdut viata. Politia anunta ca bilantul victimelor se ridica la 80 de morti, informeaza AFP. „Avem confirmarea ca este vorba despre cel putin 80 de morti. Nu excludem posibilitatea ca numarul victimelor sa fie mai mare”, a declarat purtatorul de cuvant al politiei norvegiene, Are Frykholm. Potrivit televiziunii TV2, suspectul are legaturi cu extrema-dreapta. Cotidianul norvegian Aftenposten, citeaza surse din interiorul anchetei, care sustin ca agresorul arestat de catre politie este Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani. Autoritatile refuza insa, in continuare, sa ii confirme identitatea. Potrivit Aftenposten, Behring Breivik a postat mesaje controversate pe forumurile de discutii online, in care s-a descris ca fiind „anti-islamic” si „nationalist”. Pe pagina sa de Facebook, Breivik sustine ca este crestin si conservator. Sursele Aftenposten sustin ca barbatul este membru al Ordinului Masonic. Război islamist sau extremism de dreapta, aceasta-i intrebarea? Sunt tot mai multe sursele care înclină către cea de-a două variantă. Postul de televiziune norvegian TV2, citat de Aljazeera, vorbeşte despre extremismul de dreapta al lui Breivik, arestat pe insula Utoya. Acesta ar fi ajuns cu o maşină cu explozibili pe insulă la două ore după atentatul din centrul oraşului Oslo. Atât în Oslo cât şi pe insula Utoya, Breivik a purtat o uniformă de poliţist şi martori oculari spun că i-a chemat pe tineri la el înainte de a deschide focul. Poliţia a făcut descinderi la locuinţa lui Breivik şi se aşteaptă şi rezultatele interogatoriilor la care este supus. Mai trebuie văzut ce este de fapt acest extremism de dreapta de care se face vinovat Breivik, care sunt legăturile lui, unde şi-a găsit sursele de finanţare şi cine i-au fost complicii. The Guardian – Un oficial al Poliţiei a spus sub condiţia anonimităţii că “este probabil mai mult o Okhlahoma City norvegiană decât un World Trade Center norvegian”.

Presa in Diagonala: Masacrul din Oslo, intre durere si revolta. Vezi cine este presupusul atacator, Anders Behring Breivik

 • Cotidianul norvegian Verdens Gang scrie pe larg dublul atentat: „Cel putin 80 de persoane au fost ucise in Utoya. Politia a anuntat numarul socant de victime intr-o conferinta de presa sustinuta in timpul noptii de vineri spre sambata. <<Bilantul nu s-a stiut pana acum din cauza faptului ca cercetarea zonei a durat mult>>, a spus seful politiei din Oslo, Oystein Maeland „. Publicatia citeaza surse din cadrul anchetatorilor, care dezvaluie identitatea atacatorului, in persoana lui Anders Behring Breivik, un norvegian in varsta de 32 de ani. Autoritatile refuza insa, in continuare, sa ii confirme in mod oficial identitatea. Politia a perchezitionat apartamentul mamei lui Breivik in timpul noptii de vineri spre sambata; barbatul detine trei arme inregistrate pe numele sau si nu are alta pregatire militara in afara de stagiul obligatoriu, mai scrie Verdens Gang.
 • Cotidianul norvegian Aftenposten citeaza surse din interiorul anchetei, care sustin ca agresorul arestat de catre politie este, intr-adevar, Anders Behring Breivik. Potrivit publicatiei, Behring Breivik a postat mesaje controversate pe forumurile de discutii online, in care s-a descris ca fiind „anti-islamic” si „nationalist”. Pe pagina sa de Facebook, Breivik sustine ca este crestin si conservator. Sursele Aftenposten sustin ca barbatul este membru al Ordinului Masonic.
 • Publicatia norvegiana Dagbladet consemneaza faptul ca, pe data de 17 iulie, Anders Behring Breivik ar fi postat pe contul sau de Twitter urmatoarele cuvinte, parafranzandu-l pe filosoful John Stuart Mill: „Un om care are o convingere este egal, ca forta, cu 100.000 de oameni care nu sunt manati decat de interes”. Dagbladet confirma, de asemenea, informatia potrivit careia atacatorul este membru al Ordinului Masonic.
 • Televiziunea publica NRK: „Nu exista nicio indoiala ca data de 22 iulie va intra in istorie drept cea mai neagra zi din istoria Norvegiei de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial”.
 • Televiziunea TV2 transmite ca suspectul Anders Behring Breivik are legaturi cu extrema-dreapta si detine doua arme inregistrate pe numele sau, o mitraliera si un pistol Glock.

COMPLETARE1: Bilantul atacurilor de vineri a urcat la 91 de morti. Politia a retinut un suspect, cetatean norvegian si vorbeste despre un act de fundamentalism crestin. Autoritatile anunta ca nu exista motive pentru a ridica nivelul de alerta terorista.

COMPLETARE2: Adrian Pracon, un tânăr care a supravieţuit atacului de vineri după-amiază din insula Utoya pentru că s-a prefăcut a fi mort, a povestit pentru CNN că atacatorul urla în timp ce împuşca în stânga şi-n dreapta: „O să vă ucid pe toţi !”

COMPLETARE3: Anders Breivik, dusman declarat al imigrantilor „care trimit islamistilor bani din Norvegia” si al politicienilor care „sustin fenomenul”. Liderul organizatiei de tineret a nationalistilor norvegieni: Parea un om linistit si modest, nu il credem capabil de asa ceva.

COMPLETARE4: La o zi dupa dublul atac din Norvegia, soldat cu 92 de morti, mobilul ramane un mister, insa primele indicii conduc spre portretul unui „fundamentalist crestin”, mare amator de vanatoare si jocuri video, cu orientari spre extrema dreapta, scrie AFP. Arestat vineri de politistii norvegieni, Anders Behring Breivik, un tanar de 32 de ani cu parul blond (potrivit fotografiilor postate pe profilul sau de Facebook, in conditiile in care autoritatile nu au dat publicitatii imagini cu atacatorul) nu s-a mai aflat pana acum in atentia Politiei. In aceste conditii, comenteaza AFP, mobilul celui mai sangeros atac care a lovit Norvegia de la al doilea razboi mondial incoace ramane un mister.

COMPLETARE5: Un tanar inarmat cu un cutit a fost arestat, sambata dupa-amiaza, in apropierea primului ministru norvegian Jens Stoltenberg, la o zi de la dublul atac soldat cu 92 de morti, anunta AFP. Produse in doar o ora, ambele atacuri de vineri au parut sa aiba ca principala tinta Partidul muncitoresc norvegian, condus de premierul Jens Stoltenberg – primul atac, cu bomba, avand loc in apropierea cladirii guvernamentale care adaposteste birourile primului ministru, in timp ce al doilea atac, cel armat, a avut loc pe insula Utoya, la o intrunire a aripii de tineret a partidului premierului.

COMPLETARE6: Concluzie: Nu am fost noi primii a interpreta explozia din Oslo şi dezlănţuirea lui Breivik de pe insula Utoya ca pe un atac terorist de matrice islamică. La primele ore ale serii de vineri 22 iulie, în majoritatea comentariilor scrise şi intervenţiile în direct ale specialiştilor pe principalele canale media se îmbrăţişa de la început această pistă, aceasta era ideea de bază. Fapte de genul celor întâmplate la Oslo sunt asemănătoare până la identificare cu multe altele comise într-adevăr de islamişti, în numele ataşamentului lor faţă de o ideologie suprematistă şi răzbunătoare. Terorismul, ca act individual sau de grup, având scopuri bine determinate, politice, economice sau religioase şi care nu ţine cont de nicio cutumă morală nesocotind viaţă şi proprietatea oamenilor paşnici, este duşmanul numărul unu al lumii civilizate în secolul 21, punct. Dar la fel de puţin mă miră că a fost vorba despre un lup singuratic, un individ care a vrut să-şi pună pecetea de sange asupra ţării sale. Cred cu toată tăria că este o şansa faptul că Breivik a ales să trăiască în momentul când a fost înconjurat de forţele de ordine. El va fi interogat şi vom afla mai multe despre motivaţia actelor sale, însă trebuie să spun ca observ o degajare a discursului din momentul în care a fost capturat un novegian nativ şi nu unul recent, că este vorba despre un individ şi nu este o grupare, dar mai ales că este vorba despre un individ care şi-a făcut o prezentare de aşa manieră pe Facebook că a ajuns să o aplaude Hufftington Post. Din moment ce media mondială este într-o proporţie covârşitoare în mâna şi la cheremul discursului stângist, demolator şi anticreştin, este de aşteptat ca să citim şi să auzim până la saturaţie că pericolul în Europa şi în lume nu provine din zona islamistă, ci este evident că extremiştii de dreapta, creştini şi cu convingeri conservatoare sunt adevăraţii criminali demolatori de civilizaţie. Că un individ ca Breivik s-a declarat creştin, nu mă convinge nici pe mine şi nici pe foarte mulţi alţii. Că a scris că este conservator şi că îşi alesese pe World of Warcraft nick-ul Conservatorism (Conservatism), este cât se poate de nesemnificativ. Că era împotrivă multiculturalismului şi a marxismului cultural prin comentariile pe care le-a scris cu doi ani în urmă nu înseamnă că eu trebuie să mă ruşinez de faptul că sunt conservator în gândire, că sunt creştin şi că sunt împotrivă multiculturalismului, a comunismului şi a marxismului cultural. Ce a făcut Breivik este un act de nebunie care nu este explicat nici prin creştinism, nici prin conservatorism şi nici prin negarea marxismului contemporan. Unul din principiile fundamentale ale gândirii conservatoare este că respectul şi demnitatea se câştiga, nu reprezintă un drept, şi trebuiesc menţinute printr-un comportament adecvat. Vom vedea din informările poliţiei ce şi cât gândea Breivik. Am văzut, din păcate, ce a putut să facă. Condoleanţele noastre familiilor greu încercate de pierderile suferite ieri! Dumnezeu să-i odihnească!

COMPLETARE7: Vremurile barbariei. Secolul al XX-lea este cel mai sangeros din istoria omenirii. Prima parte a inclus doua conflagratii mondiale, care au generat victime si catastrofe de dimensiuni biblice, a doua parte a secolului a continuat sa genereze masacre mai mici, insa cu o intensitate nicidecum mai putin diabolica decat cele din prima perioada. Masacrele, cruzimea, foametea, molimele s-au regionalizat – Indochina  (razboiul coreean – 1,8 milioane de victime; razboaiele vietnameze – 3,9 milioane de victime; Cambodgia- Khmer Rouge – 1 milion de victime; Orientul Mijlociu (razboiul Iran-Irak) – 1 milion de victime;  razboiul din Afganistan  in perioada sovietica, razboiul civil si cel actual  aproape jumatate de milion de victime, deocamdata; Africa – Biafra – 2 milioane de victime; Rwanda Tutsi şi Hutu – 1 milion de victime; Somalia si Sudul Sudanului alt milion de victime. Au existat si abatoare mai mici, pe care nu trebuie sa le consemnez pentru ca ar trebui inca doua pagini in acest articol.

COMPLETARE8: Libertatea de a trage cu puşca: Cândva, europenii, fie ei catolici sau protestanţi, se ucideau între ei, pretinzând că o fac pentru că-l iubesc pe Dumnezeu. Astăzi, au ajuns să se ucidă pentru că Dumnezeu le este indiferent, iar de religie li s-a făcut lehamite, văzând câtă ticăloşie zace în preoţii şi sacerdoţii de toate confesiunile. Societatea modernă nu face nimic ca să-i convingă pe tineri că religia nu are nimic de-a face cu credinţa în Bine, în valorile umane. Societatea modernă se mulţumeşte să le pună la dispoziţie distracţii, sucuri acidulate, alimente fast-food, binge drinking, prafuri pentru vise colorate, după care le cere să fie morali şi să-şi întemeieze o familie. Societatea modernă le bagă pe gât tinerilor, prin televizor şi internet, nişte surogate care n-au nimic de-a face cu o cultură autentică, îi lasă să devină dependenţi de fast-food şi computer, după care le pretinde să se comporte civilizat, fiindcă altfel vor ajunge la zdup. În aceste condiţii, ne mai mirăm că ei ajung să transforme planeta într-un câmp de Counterstrike real, făcându-şi rost de arsenale întregi de arme şi maşinării infernale şi apoi declanşând iadul printre semenii lor?

COMPLETARE9: Cei de la In linie dreapta au gasit cartea scrisa de Anders Behring Breivik (multumita comentatorului Syllogism). Intitulata 2083 si semnata ca Andrew Berwik, contine cam tot ce a scris si facut, de la ganduri despre societate, religie, politica etc. pana la un jurnal al pregatirilor pentru atac. Jurnalul incepe la pagina 1414 a documentului. Concluiza, dupa rasfoirea celor scrise de catre ne-terminatul cu arma: este cat se poate de clar ce avea omul nostru in scafarlie: o ciudata imbinare intre realism, aroganta teribila si dementa pura.

COMPLETARE10: „El a explicat ca a fost crud, dar ca trebuia sa efectueze aceste actiuni”, a adaugat avocatul, precizand ca ele „probabil au fost planificate de o lunga perioada” de timp.

COMPLETARE11: Politia norvegiana a anuntat duminica un nou bilant al atacurilor de vineri: 97 de persoane au fost ranite iar un numar inca necunoscut de persoane sunt date disparute, relateaza AFP. Numarul mortilor ramane neschimbat: 92 de victime, a declarat comisarul de politie, Sveinung Sponheim, in timpul unei conferinte de presa.

COMPLETARE12: Intr-un video atribuit lui Anders Behring Breivik, atacatorul din Oslo, apare si Vlad Tepes, care este considerat unul dintre cei mai importanti luptatori crestini impotriva islamizarii Europei. Filmul de aproximativ 12 minute, „Knights Templar-2083” (2083 – A European Declaration of Independence), este structurat in patru parti: The Rise of Cultural Marxism, Islamic Colonialism, Hope si New Beginnig. Ideea principala a filmului este „eliminarea musulmanilor” din Europa. Vlad Tepes a fost un geniu al razboiului psihologic. Ceea ce a lasat el in urma merita sa fie studiat in scolile de relatii publice, stiinte politice, psihologie sociala, in scolile militare etc. Ca orice alt conducator, el a avut doi inamici: problemele interne sau tradarea si agresorii islamici din exterior care ii amenintau tara. A reusit sa isi infranga dusmanii din exterior, folosind acelasi nivel de cruzime ca orice alt conducator din vremea sa, dar a fost un adevarat maestru in a inscena cruzimea pentru a obtine efectul maxim. A fost cel mai mare maestru al imagologiei, sute de ani inainte ca aceasta stiinta sa fie descoperita si teoretizata.” (p.244).

COMPLETARE13: Ce contine Manifestul lui Anders Behring Breivik: „Cel de-al doilea Razboi Mondial va parea un picnic, pe langa carnagiul care va urma!”

 • La doua zile dupa dublul atac de la Oslo, motivele care l-au facut pe Anders Behring Breivik sa provoace un asemenea carnagiu incep sa se clarifice. Surse din cadrul politiei au confirmat pentru televiziunea norvegiana TV2 ca Breivik este autorul Manifestului „2083: O declaratie europeana de independenta” si ca tot el este cel care l-a distribuit pe internet. In cele 1.518 pagini ale documentului, Breivik sustine ca este un „cavaler judiciar”, care face parte dintr-o ampla miscare pan-europeana, numita „Cavalerii Templieri”. In acelasi document, norvegianul tine un jurnal al pregatirilor pentru atacuri, un veritabil „manual de terorism”, dupa cum relateaza presa norvegiana. Manifestul este scris in limba engleza, are peste 1.500 de pagini si a fost publicat online, chiar inainte de atacuri. Potrivit lui Breivik, el a scris aproximativ jumatate din „carte” singur. Restul este o colectie de lucrari scrise de catre „un anumit numar de oameni curajosi din toata lumea”, scrie el, adaugand ca a lucrat la acest Manifest timp de aproape noua ani. Manifestul incepe cu urmatoarele cuvinte: „<<Oamenii pe care publicul european ii admira cu extravaganta sunt mincinosii cei mai indrazneti, cei pe care ii detesta cel mai violent sunt cei care incearca sa le spuna adevarul.>> Dupa mai multi ani de munca, prima editie a compendiului ‘2083 – o declaratie europeana de independenta’ este finalizata. Daca ati primit aceasta carte, sunteti unul dintre fostii mei 7.000 de prieteni patrioti de pe Facebook sau unul dintre prietenii acestora. (n.r. documentul nu a fost publicat pe Facebook, ci trimis individual catre fiecare membru al retelei sale si incarcat pe site-urile de torrente si pe diverse forumuri anti-islamiste, potrivit presei norvegiene) Daca sunteti ingrijorat cu privire la viitorul Europei Occidentale, cu siguranta veti gasi in aceasta carte informatii interesante si extrem de relevante. Am petrecut multi ani scriind, cercetand si colectand informatii si mi-am cheltuit cea mai mare parte a fondurilor in acest proces (peste 300.000 de euro). Nu vreau nicio compensatie, acesta este cadoul meu pentru voi, colegi parioti. O mare parte din informatiile prezentate in acest compendiu (3 carti) au fost in mod deliberat tinute departe de popoarele europene de catre guvernele noastre si de catre mass-media. Mai mult de 90% din UE si parlamentarii nationali si mai mult de 95% din jurnalisti sunt sustinatori ai multiculturalismului european si, prin urmare, sustinatorii colonizarii islamice din Europa, care se afla in curs de desfasurare. Compendiul va fi de mare interes pentru cei care, din punct de vedere politic, impartasesc viziuni moderate sau cultural-conservationiste/nationaliste.” Ultima insemnare – ziua a 82-a, 22 iulie 2011 – „La balul mascat ma voi imbraca in ofiter de politie. Voi purta insemnele politiei. Va fi minunat, toata lumea va fi foarte uimita. (emoticon ‘smiley face’). Fortele de ordine isi vor face, probabil, o impresie gresita si vor crede ca am fost un terorist, LOL. (emoticon ‘smiley face’)”  La pagina 1.472 din textul documentului este scrisa, dupa cum urmeaza, ultima insemnare de dinainte de atacuri: „Cred ca acesta este ultimul lucru pe care il scriu. Este vineri, 22 iulie, ora 12:51.”

COMPLETARE14: Şi mai şocantă e însă declaraţia lui Breivik privitoare la existenţa a 80 de tineri, risipiţi în toată Europa, care sunt oricând gata să declanşeze asasinate în masă, aşa cum a făcut-o el. Anchetatorii britanici au declarat că îi vor cerceta pe toţi cei 5.700 de oameni cărora teroristul le-a trimis manifestul său prin e-mail, cu câteva ore înainte de a comite masacrul, pentru a stabili dacă aceştia erau, la rândul lor, implicaţi în planuri similare. Există temeri că Breivik n-ar fi acţionat chiar singur, mai ales că el se pretindea a fi un membru de rang înalt al Ordinului Cavalerilor Templieri, “reîntemeiat” la Londra.

COMPLETARE15: A doua zi după atentatele din Norvegia, autodistructiva rasă albă a scos din pălărie un concept care va face, cu siguranţă, carieră. Un oficial de la Oslo a declarat că în cazul dementului care a exterminat peste nouăzeci de concetăţeni e vorba de un „act de fundamentalism creştin”. Inovaţia terminologică e remarcabilă. Ştim din cumplita experienţă a ultimelor decenii că fundamentalismele religioase – exprimate prin „jihad”-uri – sunt îndreptate întotdeauna împotriva celor de altă credinţă. În ciuda nenumăratelor conflicte interne, e limpede – pentru a da exemplul cel mai la îndemână – că inamicii islamiştilor (mu sulmanilor) fanatici sunt „necredincioşii”, adică cei care se revendică altei credinţe decât aceea a Profetului. Ei bine, iată că „fundamentalismul creştin” aduce noutatea absolută: adepţii lui Isus au pornit războiul sfânt contra lor înşişi!

COMPLETARE16: Uitam ca in plina desfasurare a evenimentului, o factiune Al Qaeda revendica atentatul.

COMPLETARE17: Asasinul vrea sa scape dandu-se nebun de legat. Geir Lippestad, avocatul lui Anders Behring Breivik, a declarat astăzi că norvegianul era drogat în momentul în care a comis atacurile, pentru a se menține „vigilent, eficient și puternic”. Evaluarea sănătăţii mintale a autorului atacurilor de vineri, din Norvegia, va fi făcută de psihiatri. Specialiștii consultați de BBC susțin că norvegianul suferă de o tulburare mintală profundă, iar manifestul de 1500 de pagini scris de Breivik este ”unul dintre cele mai înspăimântătoare documente” citite vreodată. Potrivit apărătorului, norvegianul era „puțin surpins” că planul său a reușit. În acest moment, atacatorul consideră că „este în război” și este calm și calculat. Avocatul le-a mai spus jurnalistilor din Oslo că întregul dosar indică nebunia, însă este prea devreme pentru a se pronunța dacă aceasta va fi calea pe care o va urma în apărarea clientului său.

COMPLETARE18: Incidentul de la Oslo este un nou semnal de alarmă, un nou simptom al profundei crize în care se afundă sistemul de guvernare occidental şi civilizaţia occidentală. Economia vestică – fie ea în varianta europeană, fie americană – este în criză. Setată să consume mai mult decât produce, să redistribuie avuţia şi riscul pe criterii de expedienţă politic-ideologică, ea colapsează sub ochii noştri. Guvernarea vestică este în criză. Fie că este la Bruxelles, fie că este la Washington, elitele birocratice şi politice par mai departe ca oricând de masele de cetăţeni, funcţionând după o logică proprie, străină interesului public. Deficitul democratic, deficitul de legitimitate devin tot mai mult nu accidente, ci trăsături ale sistemului.

 • Blocată în propriile obsesii, elita occidentală a uitat că în lumea reală, nu cea a propagandei mass-media ţesute de ea, acţiunea are o reacţiune. Că nu poţi împinge la nesfârşit o agendă pe gâtul occidentalilor, fără să te întrebi dacă şi cum vor reacţiona. Oricât de educaţi şi civilizaţi ar fi, oricât de paşnici, occidentalii sunt şi ei oameni. Sunt membri ai aceleiaşi specii violente, agresive, coruptibile. După sute de ani de civilizaţie, arată desigur altfel decât talibanii afgani. „Civilizaţi“. Dar, ca esenţă umană, venim toţi în descendenţa aceleiaşi maimuţe sau păcat originar, după gust şi preferinţă.
 • Cât poţi ataca identitatea naţională a unor popoare, fără să ai o contrareacţie? Cât poţi susţine politici de emigrare ce subminează profund ţesătura socială a ţării gazdă, fără să ai reacţii de respingere violente? Cât poţi insulta şi persecuta tradiţia religioasă a locului, iudeo-creştină – făcând politică instituţionalizată din asta -, fără ca adepţii acesteia să iasă din resemnarea şi comoditatea habituale, reacţionând violent? Cât te poţi juca cu focul, manevrând jocul acuzelor şi stigmatizărilor corect-politic, cu beneficii corect-politic, pentru agende corect-politic?
 • Nimeni nu justifică violenţa şi agresivitatea. Am ajuns cu greu, în Occident, la situaţia în care acte ca cel de la Oslo sunt rare şi culturalmente indefensibile. A fost efortul a numeroase generaţii şi rezultatul a mii de sacrificii. Să spunem însă lucrurilor pe nume: elitele vestice actuale îşi bat pur şi simplu joc de această unică, poate irepetabilă, şansă dată omenirii de experimentul occidental. E chiar atât de greu de înţeles că orice acţiune politică şi propagandistică are o reacţiune? E chiar atât de greu de înţeles că, dacă emigranţii din Londra, Oslo sau Paris propovăduiesc şi practică Jihadul, antisemitismul şi antioccidentalismul, asta va stârni o reacţie pe măsură? E atât de greu de văzut că, dacă un nebun dintr-o parte aruncă o piatră, şi încă una, şi încă una, se va găsi un nebun şi pe partea cealaltă să răspundă?
 • Este de bun-simţ să spui că nu poţi guverna împotriva naturii umane, a instinctelor elementare ale organizării politice, a ordinii fireşti a costurilor şi beneficiilor sistemului economic, împotriva identităţii şi a celor mai profunde credinţe ale oamenilor pe care vrei să-i guvernezi. Or, de decenii bune, elitele occidentale exact cam asta propun. Şi asta încearcă să facă, pas cu pas, din ce în ce mai agresiv, sub acoperirea unui sistem de propagandă fără precedent istoric: un demers ce forţează masele occidentale să asimileze un program politico-economic-cultural, sublim în intenţii moral-metafizice, dezastruos în consecinţele reale.
 • Dacă cineva îşi face vreo iluzie că din această tragedie elitele occidentale vor trage o concluzie practică, realistă şi pragmatică, suferă de optimism. Ideile şi interesele lor politico-economice sunt de aşa natură, încât e destul de probabil ca, în loc să caute soluţii care să oprească escaladarea ciclului de reacţii şi contrareacţii creat de lipsa lor cronică de discernământ, vor repeta aceleaşi mantre şi gesturi care vor alimenta această spirală pe mai departe. Niciodată nu a avut Occidentul nevoie mai mare de o elită inteligentă şi pragmatică şi niciodată nu a avut parte, la vârful piramidei sale de putere, de o adunătură mai mare de pigmei politici şi intelectuali.

COMPLETARE19: „Mama, spune politiei sa se grabeasca. Sunt oameni care mor aici!”: o impresionanta discutie prin intermediul a 46 de SMS intre o mama si fata sa ascunsa pe insula Utoya, in mijlocul masacrului, a tinut prima pagina a presei norvegiene, relateaza AFP.

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Când nimeni nu mai are respect pentru viață

 1. vasilegogea zice:

  Iata, date de ultima ora, din Nouvel Obs. :
  „Selon la police, le suspect norvégien de 32 ans arrêté vendredi serait un „fondamentaliste chrétien”. Il est tenu responsable à la fois de l’attentat d’Oslo et de la fusillade d’Utoya qui ont fait 91 morts.”
  Vezi mai mult aici: http://tempsreel.nouvelobs.com/actualite/monde/20110723.OBS7518/norvege-le-suspect-arrete-tenu-responsable-des-deux-attaques.html .
  Da, „suntem toti norvegieni”, dar la ce bun daca chiar si un singur norvegian este fundamentalist?

 2. Never More zice:

  Ce prostie: extremist de dreapta, crestin, dar mason si admirator al lui Winston Churchill si al eroului antinazist Max Manus:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Behring_Breivik#cite_note-6
  Se scrie orice numai sa se dea vina pe crestini si pe politica de dreapta.

 3. Mai degrabă nebun. Psihopat . Un om sănătos nu ar fi omorât tineri nevinovați.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.