Idioţii

de Alin Fumurescu

…pentru că asta suntem în proporţie covârşitoare – o adunătură de idioţi. Da, da, degeaba strâmbaţi nemultumiţi din nas, şi zadarnic vă simţiţi jigniţi de acest apelativ. E doar o chestiune de perspectivă. Dacă v-aş spune, bunăoară, că suntem crescuţi să nu ne vârâm nasul unde nu ne fierbe oala, nu v-aţi mai simţi atacaţi, chiar dacă, în fond, v-aş spune acelaşi lucru. La fel, dacă v-aş spune că ne-am obişnuit să ne “cântărim” vieţile în termeni de rentabilitate economică, ori că “de succes” mai e doar ceea ce poate fi numărat (bani, voturi, case, acţiuni, maşini, exemplare vândute, audienţă, etc) aţi fi inclinaţi să-mi daţi mai degrabă dreptate. Şi doar v-am spus că suntem o adunatură de idioţi.

Nu este vorba, cum aţi fi putut spera, nici de o metaforă si nici de o glumă proastă. E adevarul gol goluţ. “Idiotes”, în greaca veche, era termenul ce desemna exact acele persoane care-şi vedeau strict “de treaba lor”, refuzând să se implice în treburile cetăţătii (polisului); persoanele pentru care câştigul economic venea pe primul plan. Altfel spus, “idiotes” erau cei care se încăpăţânau să gândească politicul în termeni economici – o confuzie nu doar jenantă, ci şi periculoasă în ochii celor cărora le datorăm până şi termenul “politică”, ca să nu mai pomenim de alte “marunţişuri” precum “democraţie”. Nu e nevoie de un efort nemaipomenit de imaginaţie pentru a înţelege cum “idiotes” a ajuns să fie, în zilele noastre, sinonim cu handicapul mental. Această simplă etimologie ar fi suficientă, în condiţii normale, pentru a pune pe gânduri o armată întreagă de politicieni si analişti politici.

Şi nu e vorba aci de politicienii corupţi, de folosirea banului public în interes peronal, licitaţii trucate, spăgi sau mai ştiu eu ce. E vorba de ceva aparent mult mai inofenisv, dar în realitate mult mai periculos – o greşită (reducţionistă) întelegere a sferei politicului – ca simplă “re-alocare de resurse” sau, dacă preferaţi, ca simplă “gospodărire” eficienta a banului public. O asemenea întelegere, gen “idiotes”, e vizibilă de la evaluarea performanţelor politice din perspectiva “bunului gospodar” sau cea a “edilului-sef”, până la discutarea regionalizarii din perspectiva “șpaga la noi”.

“Democraţia computerizată” e pentru idioţi, pentru că nimic nu e mai înstrăinat de politică decât “idiotes”. Refuzând tirania a la Ludovic Soare (“Statul sunt eu”), omul modern păcătuieşte, de la revoluţia franceză încoace, prin exces de abstractizare. Oamenii devin indivizi, indivizii – numere, iar statul – o entitate străină de care mai bine să te fereşti ca de dracu’, în care stăpânii zilei nu mai sunt oamenii politici, ci tehnocraţii.

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Idioţii

 1. vasilegogea zice:

  Este f.corect ceea ce spune Alin. As aduga, doar, pentru ca etimologia sa fie si mai clara, ca idiotes nu se definesc doar prin diferenta de omul politic, ci si de magistrat – cele doua demnitati publice importante ale polisului grecesc. Este, doar, un accent in plus…

 2. Pingback: Idioţii

 3. ribelalu zice:

  Aline…daca afla unii dintre colegii tai de pe Vox (clujeni si ei) ca scrii la amicul Victor pe blog, nu te vaz prea bine …:D

 4. Sare'n Ochi zice:

  🙂 cu Alin suntem amici din ’90 de la „NU”.
  acest material este scris in 2002 si publicat pe EvZ – editia de Transilvamia (unde eram redactor sef). pe vremea aceea VaxPublica inca nu-si nascuse deontologii prin batista. insusi Gutza numai scrijelea poiezii, nu-si gasise nici stofa de giurnalist, nici pe cea de aparator al Rosiei Montane.
  am gasit materialul in arhiva personala si cum am permisiunea autorului de-a ma folosi de ce am prin arhive, l-am folosit – mai ales ca este extrem de actual.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.