Demografia loveşte România

de Ion Mureşan

Rezultatele ultimului recensământ al populaţiei (și locuințelor, din martie 2002), au corectat un fals fără voie, vehiculat des şi cu mândrie: suntem 23 de milioane. Ei, bine, nu mai suntem de multă vreme 23 de milioane de cetăţeni pe meleagurile României. Populaţia a scăzut, în zece ani, de la recensământul din 1992, cu peste un milion de suflete. Iar recensământul nu a făcut decât să constate prin măsurători sigure ceea ce se vedea cu ochiul liber, anume că gravidele sunt mai rare la noi decât crocodilii, că şcolile reduc an de an numărul de învăţători şi educatoare, ceea ce înseamnă că din urmă nu mai vin copii. Apoi, în următorii ani (imediat au să se împlinească alți zece, oare se va mai face un nou recensământ?), cred c-am mai avut o hemoragie de cel puțin 2 milioane de cetățeni. Emigrarea românilor spre ţări mai calde din punct de vedere economic s-a intensificat. Veştile despre comunităţi puternice româneşti răsărite pe toate meridianele lumii sunt tot mai dese. Citeam anii trecuți că un sat întreg din judeţul Bistriţa-Năsăud s-a mutat cu purcel şi căţel în Spania. Prin sita graniţelor se scurge mai ales tineretul, şi mai ales tineretul bine pregătit, căci viziunea vieţii într-un tunel fără luminiţă la capăt, tunel prin care se înaintează prin salarii până la genunchi dar corupție sistemică până peste cap, nu este deloc ademenitoare. Cei trecuţi de 40 de ani se zbat să-şi păstreze slujba ori afacerea în condiţiile unei fiscalităţi disperate şi a „cenzurii de vârstă”, căci anunţurile de angajare enumeră invariabil printre condiţii „vârsta până la 35 de ani”. Din partea occidentală, singura instituţie care ne apără şi ne împrospătează starea demografică este Interpolul, repatriind, din când în când, câte o bandă de hoţi, câte un urmărit general, câte o şatră de rromi prinşi fără acte.

Un alt indicator demografic vizibil şi necruţător e cimitirul, care creşte şi se extinde cu o viteză surprinzătoare. Bătrâni şi oameni în putere se retrag de-a valma din calea unei vieţi mizerabile. Toate aceste „derogări de la speranţă” duc la o îmbătrânire a populaţiei ţării.

Bun, dacă populaţia de etnie română s-a împuţinat cu vreo 10 la sută, populaţia de etnie maghiară a scăzut cu un procent dublu: în Tîrgu-Mureş procentul maghiarilor a scăzut sub 50 la sută, iar în Cluj sub 20 la sută. Ungurii din România nu fac decât să reacţioneze normal la tentaţia unei vieţi mai decente pe care le-o oferă fie apropiata Ungarie, fie restul Uniunii Europene. Şi în cazul maghiarilor, cei care pleacă masiv sunt tinerii. După a noastră părere, consecinţele Legii Statutului nu au fost calculate corect la Budapesta. Accelerarea emigrării pare a fi o urmare a acestei măsuri de protecţie. Ea a sporit tentaţia şi a netezit drumul de ducere, fără întoarcere a maghiarilor. Apoi, emigrarea maghiarilor a căpătat un plus de acceleraţie mai ales după ce Ungaria a intrat în Uniunea Europeană și nu cred să fi scăzut odată cu primirea României în spațiul comun.

În ce ne priveşte, plecarea masivă a maghiarilor nu e un prilej de a aplauda, căci o cultură veche transilvană va sărăci şi nici material această regiune a României nu va avea de câştigat. Plecarea germanilor de pe aceste meleaguri este un precedent întristător: localităţi părăsite şi invadate de o populaţie care a distrus totul, zone care au regresat economic, un tezaur cultural care s-a retras din viaţă în muzee etc. Atunci, nu văd cum o plăcuţă scrisă în româneşte, pusă la intrarea într-un sat unguresc părăsit, ar crea un peisaj mai puţin dezolant decât cel al satelor săseşti și românești părăsite.

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Demografia loveşte România

  1. Poate citesc și extremiștii și nu ne mai spun cum pleacă ungurii cu Ardealul în spate.

    • nelucraciun zice:

      Ungurii sunt al treilea grup etnic important care parasesc aceasta tara, in ultimele decenii, dupa evrei si germani. Din pacate nu sunt singuri. Ii insotesc si romanii…ah, uitasem de tigani. Ghici cine mai ramane in tara!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.