Amintiri din turnătorie

de Ștefan Ciocan

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când îmi aduc aminte de perioada muncită în Turnătoie, parcă şi acum îmi tresaltă stomacul de greaţă. Am avut ocazia, nu ştiu dacă fericită sau nu, să lucrez câteva luni în „turănătorie”. Şeful cel mare, turnătorul era nimeni altul decât celebrul Felix. Am lucrat în secţia din judeţul Hunedoara, de fapt am fost cel care a dat drumul acestei secţii, denumită pompos „Antena 1 Deva”. Pentru mine slugărnicia angajaţilor de la Intact, ca de altfel a tuturor trepăduşilor de la formaţiunea politică „de autobuz” autoinitulată partid şi pe deasupra Conservator, nu este ceva de neimaginat. Poate că numele partidului este singurul adevăr pe care Voiculescu l-a spus vreodată în politica românească. Pentru că ideea de a conserva vechile privilegii şi obiceiuri comuniste este singura dorinţă ce-l animă pe fostul ciripoi al Securităţii. Am avut aşadar ocazia să cunosc putregaiul din interior, sau cum zice un bun „pretin al meu”, să stau în măr alături de viermi.

În judeţul Hunedoara liderul conservatorilor la aceea vreme, ca de altfel şi la vremea de azi era un personaj fără nici o noimă. Un politruc fără personalitate, care o bună perioadă nu a fost altceva decât soţul soţiei sale, până au dat faliment afacerile consoartei. Apoi a devenit angajatul lui Felix, un fel de turnăor la mâna a doua, cum ar veni. (Spre norocul lui se desfiinţase între timp Securitatea). În aproape toată ţara, PC-ul era (mai este?) condus de astfel de oameni, fără nici un ideal, angajaţi de Voiculescu în firmele lui – şi legaţi de partid ca ţăranii pe vremea lui Mihai Viteazu de glie. Cu un astfel de om a trebuit să colaborez încă din primele zile de viaţă ale Antenei 1 Deva, cu toate că directorii de la Bucreşti, şi ei mari granguri în PC (unul dintre ei Sabin Cutaş, e acum ceva europarlamentar – dacă nu mă înşel) m-au asigurat că partidul e partid şi televiziunea e televiziune, fără nici un amestec între cele două treburi. Aveam să aflu că nu e aşa în momentul în care mi-au băgat pe gât, ca produător la Ştri, pe amanta şfului PC pe judeţul Hunedoara, care urma să-i devină consoartă mai târziu şi care, lesne de ghicit, conduce acum Antena 1 Deva.

Dar să revin la Felix, că doar el trebuie musai să fie „numero uno” când vine vorba de Conservatori. Într-una din zile am fost chemat de şeful Conservator de la judeţ şi anunţat să fac pregătirile că în weeknd se pogoară printre noi nimeni altul decât Măria Sa Voiculescu. Cum nu mă pricep deloc la gestul cu limba în părţile dosnice ale şefilor, am lăsat să se ocupe de primirea înalţilor oaspeţi pe produătoarea mea de ştiri, nu de alta dar avea slugărnicia faţă de Voiculescu în sânge. Ce discuţi au urmat, nu mai vreau nici să-mi amintesc. Am fost chemat şi pus la masă cu Voiculescu, care şi-a etalat spre entuziasmul tuturor comesenilor (în afară de mine), magistralele-i teze şi grandioasele viziuni despre partid şi ţară. Bine înţeles că după aceea o săptămână nu am auzit altceva de la trepăduşii de partid decât laude la adresa „viziunilor novatoare şi a ideilor geniale ale celui mai mare economist al lumii, Dan Voiculescu (pentru colegi: Felix).

Pentru că un om mare trebuie să aibă şi o imagine pe măsură, cameramanii de la Antena 1 Deva nu au avut voie să-l filmeze pe Felix, care a venit cu propriul său cameraman. Operatorul oficial îl filma numai din faţă să nu i se vadă nasul (cam mare penru gusturile lui) şi de jos în sus să-l mai crească puţn în ochii telespectatorilor. Vizita lui Voiculescu la Deva a fost un bun prilej pentru liderul local al partidului să se mufeze cu buzele pe dosul „iubitului conducător” şi să se încarce de acolo cu înţelepciune.

Cum spuneam, nu am stat mult prin ograda lui Felix, dar cât am stat mi-am dat seamă că Antena 1 nu este decât un apendice (hai să zicem depatamentul de Propagadă) al Partidului Conservator. De fapt tocmai de aeea am plecat, sau am fost determinat să plec din curtea lui Felix. Înainte de alegerile locale din 2004 am fost convocat la partid şi mi s-a spus că neapărat confruntarea electorală finală, transmisă de Antena 1, trebuie să abă loc între primarul în funcţie (favorit la un nou mandat), şi liderul conservator – candidat cu şanse zero la Primăria Deva. În regulamentul, impus de CNA, a fost stablit ca timpii de antenă şi confruntările dintre candidaţi să fie trase la sorţi. Am aplicat regulamentul întocmai. Şeful conservator şi amanta acestuia (ghimpele din coasta mea – de!) s-au supărat atât de tare încât m-au pârât la Bucureşti şi au cerut un audit intern. Auditul ca auditul, că nu am făcut potlogării ca să mă tem de controlorii lui Voiculescu, dar am primit şi un ordin prin care toţi invitaţii în emisiunile Antenei1 Deva trebia să îi aprobe preşedintele PC Hunedoara. Era clar că nu eram om de încredere! După o săptămână, în care am făcut emisiuni fără aprobarea şefilor de partid, am fost avertizat că zbor dacă nu mă conformez şi că nu ajunge să îmi fie aprobaţi invitaţii. Şeful politruc mi-a ordonat să prezint spre cenzură şi lista cu întrebările pe care le voi pune invitaţilor aprobaţi de el. Am mai făcut o săptămână emisiuni, tot fără să am binecuvântarea politrucului, după care în mod natural şi fiesc am zburat. Spun firesc pentru că nu m-am adaptat: am vrut să trăiesc în căcat şi nu am învăţat să put.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Derapaje prin presă și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Amintiri din turnătorie

 1. licheaua simpatetica zice:

  Dar ce partid e pc? Ca eu nu citesc marjele de eroare ale sondajelor de opinie.

  • Sare'n Ochi zice:

   e partidul cu vuvuzeaua mare – atata zgomot stiu sa faca ca devin obositori. deja sunt un pericol public. vorba d-lui Plesu: o Am tot soiul de obiecţii la Guvernul Boc. Aş putea să acopăr, cu astfel de obiecţii, criza de subiecte în care mă aflu uneori, într-o ţară – a noastră – în care e plin de „evenimente” şi „ştiri”, dar în care nu se întâmplă mai nimic, în orice caz nimic care să nu fie previzibil, jucat la preţuri mici, trivial. Sunt sigur că realitatea românească e mai bogată şi mai vie decât scena politică şi decât ecourile ei mediatice. Dar despre această realitate nu se vorbeşte. Se vorbeşte numai despre lucrurile care pot încinge spiritele la nivel de băcănie. Aş putea, totuşi, cum spuneam, să emit unele opinii critice despre actuala guvernare. Dar, dacă se întâmplă să mă uit la anumite emisiuni de la Realitatea TV sau de la vreuna dintre Antene, îmi piere cheful. Sunt atât de burzuluite, de gogonate, de caraghioase în furia lor monotonă, încât mă trezesc, fără să vreau, în postura de simpatizant al celor de la Putere, atacaţi, seară de seară, în ample sesiuni de dansuri macabre. Pe scurt, când mă uit la dl Gâdea sau la dna Grecu, Boc îmi stârneşte mici duioşii.
   http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Ziaristica_7_516018396.html

 2. ribelalu` zice:

  Cunosc si eu personal cateva persoane care lucreaza la studiourile centrale A3. Una dintre ele, este blonda, tunsa scurt si care „combate” in fiecare seara pe micul ecran, ceilalti doi sunt sefi pe la siteurile A3. Aceste persoane, in aparenta normale, sunt la fel ca cele din articolul dumneavoastra. Sunt devotate trup si suflet patronului si trustului. Iar cand celor de la siteuri li s-a taiat din salarii si au fost dati afara multi colaboratori si subordonati, bineinteles vinovat a fost Basescu. Iar de faptul ca una dintre ele, de origine de prin Bacau, sta cu chirie in Bucuresti vinovat este tot regimul Basescu.

  In alta ordine de idei am participat si la o sedinta a unui Comitete Judetean de partid al PC. Adica 4 lideri si vreo 20 de oameni. Discutiile purtate atunci au avut doua teme mari si late:
  1. cum sa stranga 200 de persoane sa le trimita la Congresul PC de acum cateva luni
  2. cum sa pacaleasca restul USL-ului si sa prinda cat mai multe locuri eligibile pe listele pentru locale desi jumatate dintre comune nu au nici macar organizatii locale. Pentru a se forma si acolo organizatii, liderul judetean a rugat pe cei prezenti sa-si convinga rude, prieteni, cunostinte sa faca si acolo organizatii sau sa caute colegi de serviciu. Argumentul era „ce?..strica 3milioane pe luna la buzunar daca iese unul consilier?”

  P.S. toate cele trei cunostinte ale mele de la A3 sunt niste persoane deosebit de agreabile pana aduc discutia despre politica. insa doamna blonda o face extrem, extrem de rar, in cercuri intime, dar o face foarte realist de data asta si destul de „la obiect”.

 3. fanu zice:

  să înţeleg că de aia antena 1 Deva îl invită pe fostul pcist timiş nicolae actualmente mare pesedist după ce o fost liberal fiindcă este pe filieră usl şi îl laudă de numa… dacă timis ar fi fost de la pdl l ar fi mancat antenele DAR fiind de la usl anenele se fac ca nu il vad si mai au pretenţia să spună că sunt jurnalişti… mi e silă

  http://fanu.wordpress.com/2011/07/17/x-files-a-la-hateg-sau-dupa-marea-iluminare-alieniada-oare-ce-mai-urmeaza-la-epopeea-arteriala-din-hateg/

  uite niste amintiri de neuitat pentru tovarasul marionetă Ponta dar mai ales pentru cei din presă care se fac ca nu vad…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.