Presa şi puterile publice (statul are un surplus de organe pentru probleme puţine şi un deficit de organe pentru problemele multe)

de Ion Mureşan

M-am tot străduit, de-a lungul anilor, să fac din intervenţiile presei în viaţa cititorului o prezenţă credibilă. La ziare locale sau regionale, am dat cu acid, am aruncat virtiol în ochii primarilor, prefecţilor, oamenilor de afaceri, consiliilor locale. Într-un ziar din Cluj, de exemplu, am inventariat timp de un an de zile toate bubele oraşului. Am făcut o trecere în revistă a tuturor (câte mi-au picat înainte) lucrurilor defecte care ar putea fi remediate cu un minim efort. M-am legat doar de aspecte (ce cuvânt urât!) care sunt deranjante pentru viaţa de zi cu zi a omlui, de lucruri care fac plimbarea prin oraş şi prin sate nesuferită. Am atras atenţia asupra unor clădiri lăsate în paragină, asupra parcurilor pentru copii din spatele blocurilor ocupate de garaje, asupra ierbii peste care se toarnă zilnic beton, asupra unor monumente istorice deturnate, ziduri de cetate năpădite de ierburi lăsate, în mijlocul oraşului, spre a fi păscute de capre, clădiri impresionante despre care nu ştie nimeni ce adăpostesc, locuri virane năpădite de gunoaie ori de resturi de instalaţii industriale… Satele şi oraşele Transilvaniei seamănă cu teritoriile descrise de Kafka ori filmate de Tarcovski. Dacă întrebi, e bine, dacă nu întrebi, e bine. Rezultatul e acelaşi: nu se dau răspunsuri. Nu se dau răspunsuri, dacă e vorba despre ceva care afectează confortul a mii de oameni. Dacă, în schimb, presa scrie ceva despre o afacere mizerabilă, despre lucruri care nu te deranjează în timpul plimbării de dimineaţă, care nu-ţi pute sub fereastră, care nu-ţi otrăveşte apa şi mâncarea, despre spaţii care nu au legătură cu viaţa ta şi a copiilor tăi organele statului sar în aer.

Am tot mai des senzaţia că statul are un surplus de organe pentru probleme puţine şi un deficit de organe pentru problemele multe. Ca atare, nu e de mirare că pentru orice întrebare în legătură cu ceea ce romînul vede pe geam, există răspunsuri care s-au dat la întreebări similare puse în Argentina.

De fapt este deja banal: România care nu se vede decât cu lupa se vede în presă mai mult decât România de care te împiedici zi de zi.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Presa şi puterile publice (statul are un surplus de organe pentru probleme puţine şi un deficit de organe pentru problemele multe)

 1. ErRon zice:

  Deprimant text!
  Dar, pe de alta parte, la cat sunt de depresiva zilelel acestea, nimic nu ma poate deprima mai mult!
  Am inca incapatanarea si indarjirea sa cred ca presa mai poate salva ceva, daca nu din tara asta, macar din oamenii ei!

  • Sare'n Ochi zice:

   Nu fi deprimata!
   Cat timp mai putem scrie un cuvant si lega o fraza, vom fi aici sa ne servim meseria aleasa dupa Decembrie 1989. Puteam sa raman inginer pe un santier al Patriei (si sa fiu reumatic si alcoolic pana acum :).
   Asa sunt numai mai in varsta decat acum 20 de ani – dar, te asigur, la fel de entuziasmat in a le servi cuvinte peste bot celor care consider ca gresesc.
   La tăți ni-i greu! 🙂
   Uite, iti dedic o „declaratie de avere”:

 2. Ha ! Ha! Ha ! 😀 🙂 🙂

  Eu am înaintat plângere penală pentru că nu mi-au răspuns în 30 de zile. ( avocatul mi-a scris-o plângerea ) și mai e un pic și se fac trei ani și încă nu am primit un răspuns în scris.

  🙂 🙂 🙂

 3. fanu zice:

  apăi şi io am scris şi mi am luat corecţia da, nu mă las… ui încă o dedicaţie către tovarăşul Ponta

  http://fanu.wordpress.com/2011/07/06/de-la-hateg-sofism-sa-carpim-bine-gropile-esentiale-celelante-pot-sa-mai-astepte/

 4. fanu zice:

  mai una cu dedicaţie pentru tovarăşul Pontaaaaaaa

  de data asta despre cum stă treaba cu claxoanele din poză şi două muzici pentru conectarea la everestu cocoţăţismelor la putere

  http://fanu.wordpress.com/2011/07/07/utopia-sau-despre-claxoane-sensuri-unice-si-carpeli-exemplare-a-la-hateg/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.