Magna cum Fraudae (Obrazul gros cu declarații se ține)

"Învățați, învățați, învățați!" - îndemnul lui Lenin, a fost înlocuit de către urmașii săi din România (PSD) cu îndemnul: "Furați, furați, furați!"

41 de şcoli din întreaga ţară au avut rata de promovabilitate la Bacalaureat zero. Profesorii dau vina pe slaba pregătire a elevilor şi pe dezinteresul părinţilor faţă de copiii lor. Unul dintre directorii şcolilor fără promovaţi a anunţat deja demisia de onoare. „Îmi fac «mea culpa» pentru ceea ce s-a întâmplat la Bacalaureat”, a declarat Victoria Dobrovolschi (65 de ani), directoarea liceului privat „Ioan Slavici” din Timişoara. Profesoara cere acum şi demisia ministrului Daniel Funeriu, dar şi cea a şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Ei nu se gândesc să motiveze elevii cu nimic. Impun doar nişte standarde şi pică elevii ca să arate că sunt corecţi. Nu se gândesc deloc la nevoile acestora şi la faptul că se lucrează în mod diferenţiat”, a declarat aceasta. Din partea nemotivaților elevi, picați doar să arate Funeriu cât este de corect, un elev de la Colegiul Tehnic de Vest din Timişoara, alt liceu cu promovabilitate zero, face mărturisiri şocante despre sistemul de învăţământ din România, dând vina pe profesorii din liceu pentru eşecul elevilor. Adolescentul a luat puţin peste nota 1 la matematică şi nota 4 şi ceva la română şi la biologie. El spune că rezultatele obţinute nu l-au luat prin surprindere. „Poate că nu e bine cum spun eu, dar, dacă profesorii noştri se impuneau mai mult la clasă, cred că am fi luat majoritatea. Cum ei nu şi-au dat interesul, iar noi, cu atât mai puţin, îi consider pe dascăli vinovaţi în proporţie de 60% de cele întâmplate. Restul e vina noastră”, afirmă Codrin Popescu (pseudonim).

Acum, despre vine și vinovați se pot spune multe, părerile vor fi împărțite – parafrazând, “câte bordeie, atâtea obiceie”, putem zice: câte interese, atâtea fese. Și, după poziționarea declarantului în raport cu apologia sau nu a furtului prin copiuță și/sau chetă pentru protocolul comisiei, “obrazul gros, cu declarații se ține”. Putem să tragem concluzii cu privire la ce anume se dorește a fi viitorul învățământului românesc din declarațiile celor implicați în masacrul de la BAC 2011? Păi, să trecem în revistă:

 • „Şi elevii au fost dezinteresaţi, dar şi părinţii lor, întrucât n-au venit la şedinţe sau la şcoală ca să afle cum învaţă copiii lor. Nu pot să iau nici partea profesorilor. Mi-e ruşine pentru imaginea şcolii şi a localităţii”, a declarat Claudiu Perescu, directorul Grupului Şcolar Industrial Bustuchin (Gorj). Rușinea ca rușinea, dar salariul încasat degeaba și demisia?
 • „Nici nu ştiu cum să comentez. Subiectele au fost mult mai grele decât în anii trecuţi. Copiii sunt dezamăgiţi şi o parte dintre ei vor da din nou în toamnă”, a spus Elena Dumitraşcu, directorul Grupului Şcolar din Târgu Ocna, judeţul Bacău. Încercați să vă imaginați faptul că, nu mai departe decât anul trecut, promovabilitatea la acest liceu a fost de 68%!
 • Creţi Gheorghe, directorul Grupului Şcolar Band din judeţul Mureş explică şi el de ce s-a ajuns în această situaţie: „Aceşti copii nu sunt de nivel liceal, n-au manifestat interes pentru învăţătură, au o situaţie materială precară şi nici părinţii lor nu s-au interesat de nivelul lor de pregătire”. Mulțumiți-i Abramburicăi care a transformat în licee toate școlile profesionale să poată alimenta cu carne de tun sereleurile de diplome în care au fost transformate universitățile din România. Majoritatea celor picaţi sunt elevi care au terminat Şcolile de Arte şi Meserii (ŞAM).
 • Ştefan Roman, directorul Grupului Şcolar Tehnic Târgu Frumos susţine că la şcoala pe care o conduce au venit elevi cu medii foarte mici. „Foarte mulţi dintre ei, ca să fiu sincer, nici nu ştiau tabla înmulţirii. Până i-am adus la o notă de 5 sau 6 a fost foarte multă muncă”, spune profesorul.
 • „Am încercat să facem programe de recuperare la limba română, la matematică şi biologie, materiile din care ei au susţinut probele la bacalaureat, dar erau dezinteresaţi”, a spus Ioan Tomoioagă, directorul Grupului Şcolar dinVişeu de Sus, judeţul Maramureş. Elevii dezinteresați, profesorii în ton cu ei.

Numai că dezinteresul este extrem de molipsitor în România. Ceva de genul: noi ne facem că-i învățăm, elevii iau note frumoase, părinții chiar ne plătesc, la BAC furăm, toată lumea-i fericită – s-a întâmplat la trei licee clujene private. După ce s-au jucat de-a nenea profu’ și domnu’ elev, BAC-ul la cele trei licee a fost promovat de zero elevi. Ceea ce nu-i departe de adevăr, în fond numai elevi nu s-ar putea numi cei care tocau banii părinților acolo (cum nici cei care s-au prefăcut că predau nu se pot numi profesori și-ar cam trebui să returneze banii). Potrivit datelor oficiale, la Liceul de Management Economic şi Drept Administrativ „Virgil Madgearu”, la Grupul Şcolar Agricol Cuzdrioara, şi la Liceul UCECOM „Spiru Haret” din Cluj-Napoca, niciunul dintre cei care au participat la examen nu a obţinut nota 6, necesară pentru promovare.

 • „Este al doilea an când absolvenţii noştri susţin Bacalaureatul. Până să fim transformaţi în liceu, am fost şcoală profesională”, explică directorul liceului Liceului UCECOM „Spiru Haret”, Liviana Marinescu. Potrivit acesteia, peste jumătate dintre cei care au susţinut examenul în această sesiune sunt elevi din alte promoţii.

Nici o șansă nu au avut elevii de la Liceul Economic „Şansa”, din Ploieşti (Prahova), tot o unitate de învăţământ particulară, cu profil economic, unde, din 76 de candidaţi, unul singur a avut o medie de trecere la examenul de maturitate, obţinând nota 7,83. Indicele de promovabilitate la Bacalaureat a fost, astfel, de 1,31%.

 • „Vreau să vă spun că situaţia de la Bacalaureatul de anul acesta reflectă cât de slab pregătiţi sunt elevii noştri, faţă de alţi ani. Vina mea este că anul acesta nu am făcut simulare de examen, pentru că mi‑aş fi dat seama cât de mult au învăţat elevii”, a declarat Gheorghe Ene, directorul liceului.
 • „Mă aşteptam să fie aşa dezastruoase rezultatele pentru că a scăzut valoarea elevilor. Noi am făcut ore suplimentare, dar nu s-au prezentat toţi elevii. Este un semnal de alarmă, dar carte cu linguriţa nu le putem băga.” – Loredana Ungureanu, directoarea Liceului „Dumitru Murgu” din Iaşi¨.

Nu pot să închei lista de declarații fără cea a dezaxataei (pardon, deputatei) PSD Aura Vasile care îi cere demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, „cioclul analfabet care cântă prohodul educației”, pe care îl consideră responsabil de eşecul din învăţământ:

 • „Ca şi cum nu ar fi de ajuns că ţara este pe marginea prăpastiei, Băsescu încearcă acum, prin mâna „dibace” a lui Funeriu, să ducă şcoala acolo unde şi-a dorit. Explicaţiile pentru tot răul din sistem sunt simple: şcoala a fost politizată, numindu-se, în locul profesioniştilor, semianalfabeţi după chipul şi asemănarea lui Funeriu, salariile au fost tăiate în unele cazuri cu 60-70 la sută iar bugetul educaţiei are alocat 2.73 la sută din PIB anul acesta, faţă de 6 la sută cum prevede legea, cel mai mic din ultimii 20 de ani. Examenul de Bacalaureat se pregăteşte cu circa doi ani înainte. Funeriu a reuşit performanţa de a-l pregăti în trei săptămâni, cam cât a avut nevoie pentru instalarea camerelor de supraveghere. Apoi, subiectele prea dificile, la nivel de olimpiadă la unele materii, fără să fie calibrate conform cu nivelul elevilor. Acestea pot fi cauzele rezultatelor proaste şi nu cele exprimate în „gargara” ministerială semianalfabetă”.

Deci: o reprezentantă a “boborului”, în calitate oficială de parlamentar îl definește pe ministrul Educației drept “cioclu analfabet” deoarece acesta a încercat să aplice școlii românești măcar unul dintre standardele din vest – examene care se dau pe bune, nu pe furate. Cred că asta spune totul despre valorile morale ale respectivei deputate PSD. Că tot suntem la capitolul “valori”, îmi permit să citez și acest sughiț onomatopeic (și Magnificentul Andrei Marga și-a dat măsura grosimii obrazului): “şcoala a fost politizată, numindu-se, în locul profesioniştilor, semianalfabeţi după chipul şi asemănarea lui Funeriu”. Vorbim despre tema preferată a ionilieștilor anilor ’90 (profesioniștii aceia care munceau nu gândeau și-și doreau moartea intelectualilor): tema lui “n-au mâncat salam cu soia cu noi în țară, au huzurit în Occident”. CV-ul lui Funeriu ar trebui să dea de gândit celor care fac afirmații ca cele citate mai sus (nu-i cazul cu Aura Vasile, ea are creierul osificat de la câtă autobază a servit ca serviciu de bază). În cadrul teoriei salamului cu soia, indivizi care beneficiază de o “sivică” atât de impresionantă ca a lui Funeriu este specialist cât timp își vede de specialitatea lui acolo în Vest. De cum trece granița și intră pe teritoriul potăilor, devine analfabet cu 11 clase, impostor care stâlcește limba română, un ordinar care vine să ia pita de la gura adevăraților profesioniști care s-au chinuit și s-au sacrificat rămânând în România pe salarii de mizerie.

Mai am o speranță pentru soarta Școlii românești văzând că unor astfel de neobrăzați li se opun voci lucide:

Mugur Isarescu remarca, marți: „Trecerea Bac-ului ține de foarte multe lucruri, inclusiv de modelele pe care le-am scos în față. Copiii aceștia de la cine să învețe? Au scos în față numai câteva cohorte de mitomani care nu au avut bunul simț să considere că au câștigat bani dintr-o eroare a tranziției. Asta este o temă: cât de greu se pot câștiga bani adevărați. De unde să învețe acești copii?”. Normal, părintele capitalismului de cumetrie, creatorul unei adevărate cumătrocrații, Ion Ilici Iliescu, este nu numai sărac și cinstit, dar și extrem de nevinovat. Și fostul ministru al Educației Mircea Miclea atrăgea atenția, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că din eșecul înregistrat anul acesta la bacalaureat ar trebui să învețe toata lumea, inclusiv jurnaliștii, care trebuie să devină mai responsabili cu modelele pe care le pomovează în mass-media. „Uite unde se ajunge dacă se promovează ca exemple de reușită socială, în mod constant, oameni care au reușit în viață fără să învețe și fără să muncească!”. Chiar și Daniel Petriceanu, profesor de matematică la Colegiul Național Mihai Viteazul din Capitală, recunoștea, într-un interviu acordat Ziare.com, că elevii nu mai știu, pur și simplu, de ce trebuie să învețe, nu mai cred că a ști este o necesitate și o onoare. „De ce să mai învețe când toți susțin să nu o facă? Profesorul, practic, trebuie să aducă argumente împotriva tuturor. ‘Noi, împotriva tuturor!’, ca să spun o vorbă mare. Este foarte greu, chiar dacă ești un profesor pasionat de ceea ce faci. Trebuie să ai în față copii care să creadă în tine”.

Deci, dragi tineri, dacă doriți să vă construiți viitorul pe Magna cum Fraudae: Votați-l pe procurorul Ponta, vă lasă să copiați!

Referință: Cred că eram prin anul 2000. Toți colegii mei, directori de școală, erau frământați de examenul de capacitate ce avea să urmeze și de rezultatele elevilor. Eu însă eram preocupată de ceva mult mai serios. Mi-era teamă ca una dintre elevele de clasa a VIII a să nu-mi rămână însărcinată și , din cauza ei, să ajung în presă. Grija mea era să o păzesc de ceilalți elevi dar, mai ales ,de unul dintre tinerii profesori cu care mă procopsisem și căruia îi cam fugeau ochii după fete. Nu s-a întâmplat nimic. Tânărul profesor a divorțat de soția sa,  nu din cauza elevei noastre, iar ea, copila cu pricina, a rămas însărcinată după ce a plecat din școala noastră. A făcut un copil din flori prin clasa a noua sau a zecea. Dacă totuși, eleva mea rămânea însărcinată în clasa a VIII a, eu trebuia să fiu demisă din funcție ?

PS: Ministerul Educației a ridicat un monument în cinstea elevilor căzuți la Bac.

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Magna cum Fraudae (Obrazul gros cu declarații se ține)

 1. noradamian zice:

  Sare-n ochii, salut! Bun post: concret, documentat cu „cărţile scolii românesti de cumătrocraţie” pe masă.

 2. Sare'n Ochi zice:

  Salut, Nora!
  Lovim cumatrocratia, sa putem servi cu adevarat Patria!

 3. crisuadi zice:

  Ca de obicei , excelent articol ! !
  God speed you !

 4. ribelalu zice:

  cunosc foarte bine „patroana” unui astfel de liceu privat si care bineinteles a avut rezultate zero la bacalaureat. aceasta cucoana a incercat de toate la viata ei, fiind impinsa de si pe la spate de sotul sau (avand varsta dublu fata de ea; fost colonel la secu pe vremea lui ceasca, dar inca in putere si la fel de libidinos si atunci si acum). cand am cunoscut-o era profesoara la o universitate privata (bineinteles ajunsa acolo datorita sotului). apoi a incercat ceva cu politica dar nu i-a mers si a sfarsit ca „patroana” de liceu privat. si cine sunt elevii cucoanei? sunt copiii scapati din mana ai celor din „elita locala” care in urma examenului de capacitate nu ar fi prins loc decat pe la cele mai proaste licee ale orasului. asa ca bosii au bagat mana in buzunar si si-au transferat loazele la liceul cucoanei unde bineinteles si-au facut de cap in continuare. chiar imi spunea cineva ca a vazut fata unei cunostinte comune (persoana importanta in oras) eleva la liceul cucoanei cu un grup de handralai la rand la un chiosc de „produse naturiste”. astfel toata lumea era multumita: bosii ca nu au copiii la liceele considerate proaste, copiii bosilor ca sunt toti la un loc si isi fac de cap si cucoana ca incaseaza taxa de scolarizare. totul pana anul asta cand i-a lovit traznetul pe toti si cucoana dadadea in balbaiala pe la stirile in protv cand cauta justificari penibile pentru faptul ca a avut promovabilitate zero.
  cam asa erau majoritatea liceelor astea particulare: niste Spiru Haret in miniatura.

 5. Foarte bun articolul iar fraza :

  ”Deci, dragi tineri, dacă doriți să vă construiți viitorul pe Magna cum Fraudae: Votați-l pe procurorul Ponta, vă lasă să copiați! ” e grooooooooooooozavă!

  Se începe cu copiatul, se continuă cu o diplomă cumpărată la Drept și se ajunge apoteotic la NUP-urile date cu larghețe infractorilor !

 6. ErRon zice:

  Ar fi trebuit sa urmeze demisiile tuturor directorilor liceelor cu promovabilitatea 0, precum si a sefilor de inspectorate si a inspectorilor de specialitate!
  Din scandalul de anul trecut de la bacul xeroxat, s-a ales praful, nu am citit de vreo condamnare!
  Sunt extrem de curioasa, si poate imi fac timp sa merg la ISJ, sa vad care profesori de la liceele cu 0 promovabilitate sunt pe listele cu gradatii de merit! Si directori, ca astia iau automat gradatie!

 7. ErRon zice:

  Am sa merg maine la inspectorat, ca acestia posteaza tot felul de tampenii pe site, insa gradatiile sunt afisate in hol!
  E, insa, o mare lacuna in ceea ce am gandit: ACOLO SUNT AFISATE DOAR GRADATIILE CE S-AU ACORDAT ANUL ACESTA , cele care sunt deja in desfasurare (se acorda, pe patru ani, o marire de 25% a salariului) sunt strict confidentiale, le stiu doar cei care le incaseaza, directorii si secretarele!
  Si nu stiu cine ar avea acces la secretara de la UCECOM!

  • Sare'n Ochi zice:

   ma gandesc.
   ca doar n-o sa te las singura in ancheta 🙂
   PS: ti-a placut dedicatia (de cand erai suparata)?

  • Salariile de merit s-au suspendat sau nu se vor mai da niciodată. Nu se știe. Se dau doar gradațiile de merit care, după umila mea părere pe care nu am cum să o demonstrez neavând probele respective, DNA-ul, SRI-ul le are sigur pentru că mai fac unele înregistrări, se dau contra MITĂ. Că este mai mică sau mai mare, în bani sau produse, în trafic de influență sau natură ,cam asta este realitatea pe care noi o cunoaștem iar liderii noștri de sindicat o sprijină. Și ei, nevestele și copiii lor sunt beneficiarii unor astfel de stimulente. Că nu știe ministrul Funeriu, m-aș mira.

 8. ErRon zice:

  Mi-a placut, mutumesc!
  Azi ies din Cluj, merg sa-mi culeg visinile, ma gandesc ca-mi mai revin!

 9. ErRon zice:

  Am dat un telefon la UCECOM, m-am dat drept reporter la Foaia Transilvana si am intrebat secretara cati profesori de la ei au salariu de merit.
  Mi-a spus ca nimeni de acolo nu are.
  Biata femeie era tare suparata, mi-a zis ca nu vrea sa dea nici o declaratie despre BAC, canu are nici un comentariu de facut!
  Sincer, mi-a fost mile de ea! De secretara!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.