A fi sau a nu fi regionalizare?

de Ștefan Ciocan

La pomul regionalizării, fiecare cu sacul lui...

Să se restructureze, primesc, dar atunci să nu se schimbe nimic… cam asta este concluzia lui Marko Bella exprimată în faţa ungurimii din Transilvania. Vicepremierul vrea să rămână la guvernare, dar nu vrea nici să accepte restructurarea în forma propusă de preşedintele Băsescu. Marko vorbeşte despre o reorganizare a administraţiei în Transilvania, fără să facă precizări. De partea cealaltă liderul UDMR, Kelemen Hunor nu s-ar da în lături să se ridice de la masa guvernului în cazul în care PDL forţează lucrurile cu restructurarea teritorială. Nici Elena Udrea, barometrul politic al PDL nu se mai arată încrezătoare în ceea ce priveşte realizarea reîmpărţirii administrative a României. Opoziţia jubilează şi i-ar pupa pe unguri până şi pe carnea de sub şaua calului pentru că i-au încurcat planurile lui Băsescu. În realitate în spatele unor declaraţii politicianiste, de multe ori cu argumente idioate stau interese economice uriaşe. România la ora actuală, şi UDMR nu face excepţie, este împărţită în două. Avem o Românie a marilor cercuri de interese legate direct de guvern şi o românie a micilor baroni locali, pentru care desfiinţarea judeţelor ar însemna sfârşitul. Până şi în UDMR se vede cu ochiul liber această împărţire. Pe de o parte vicepremierul, omul din umbră, care nu-şi asumă nimic legat de guvern, dar care dirijează cu abilitate fonduri spre firmele din Ungaria care lucrează în cadrul programelor guvernamentale pe sume exorbitante – unul dintre exemple fiind  investiţia în domeniul schiabil de la Borsec. Pe de altă parte Kelemen Hunor, preşedintele lăsat preşedinte cu „limbă de retragere” de Marko, dar instalat în funcţie cu sprijinul „grofilor” din secuime conduşi de preşedinţii consiliilor judeţene. Interesele economice din jurul celor două judeţe cu populaţie preponderent maghiară este uriaş. Practic nici o firmă din afara cercurilor de interese ale UDMR nu poate să contracteze nimic în aceea zonă. Orice mutare a sferei de decizie la Braşov ar însemna, nu neapărat licitaţii corecte ci posibilitatea altor firme să intre pe o piaţă, până în prezent închisă. După aceleaşi raţiuni ca şi cele ale UDMR au acţionat toţi preşedinţii de consilii judeţene, indiferent de partidul din care fac parte, care-şi pierd prin regionalizare, puterea de a împărţi banul public pe propria feudă. În acestă bătălie Băsescu nu prea are aliaţi şi dacă nu va face regionalizarea pe uşa din dos, aşa cum se fac toate lucrurile bune din România nu cred că demersul său are sorţi de izbândă. Până să distrugă reţeaua de interese care ţin captive consiliile judeţene, Băsescu trebuie să aplice o strategie de regionalizare a direcţiilor deconcentrate şi o politică de finanţare directă a comunităţilor locale, sărind astfel din schemele de finanţare consiliile judeţene. Abia după ce grosul banilor nu vor mai trece prin mâna „baronilor” care conduc judeţele, se poate vorbi despre o tentativă de regionalizare.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la A fi sau a nu fi regionalizare?

 1. ary zice:

  aoleu chiar as fii fericita daca ar putea BASE ,sa rezolve problema macar pe usa din dos cum afirmati mai sus,bine ca ii tine pe idiotii astia nu mai in tensiune,hei le mai da teme de judecat cu capul,ca idiotii astia nu stiu decit sa adune mii d euro din furtiseaguri,astia cind se intilnesc nu discuta proble de tara se intreaba unu pe altul daca mai stiu vre-un pont de furat bani publici,si pur si simplu ignorul poporul cind se rup in figuri cu nuntile si vacantele care le fac,multi dintre ei sint ultimele jeguri ale societatii romanesti,si au ajuns in fruntea eiRUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

 2. noradamian zice:

  Sare-n ochi, salut! Ne e silă de ce vedem, dar pare că cele nevăzute sunt îmbârligături mult, mult mai jegoase.
  Ieri citeam undeva că de la Bruxelles recomandarea ar fi să păstrăm până-n 2013 actuala împărţire pe judeţe. Nu stiu a cui recomandare, n-am reţinut, si nici de ce. Da, probabil va fi mai întâi faza cu regionalizarea deconcentratelor, cum a lăsat să se-nţeleagă şi Boc.

  • Sare'n Ochi zice:

   iti zic eu a cui recomandare – a comisarului european pentru politica regionala Johannes Hahn (born on the 2 December 1957, is an Austrian politician and that country’s member of the second Barroso Commission. He replaced as Austria’s representative Benita Ferrero-Waldner. Hahn is a member of the Österreichische Volkspartei (ÖVP) and the European People’s Party (EPP).[1][2] In February 2011, renewed allegations of plagiarism on his doctoral thesis emerged that mirror those of several German politicians including former German Defense Minister Karl Theodor zu Guttenberg.)
   La solicitarea preşedintelui PSD, Victor Ponta, o delegaţie formată din acesta, europarlamentarul PSD Victor Boştinaru şi eurodeputata PNL, Ramona Mănescu, s-a întâlnit miercuri cu Dirk Ahner, Directorul DG Politică Regională (DG REGIO) şi Angela Martinez – responsabilul pentru România din cadrul DG REGIO. Concluzia 1: „Dacă lucrurile continuă în acest mod, începând cu anul 2012 – 2013, România riscă să se confrunte cu suspendarea automată a unor finanţări substanţiale din partea Uniunii Europene”, a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.
   concluzia 2: Comisarul european Johannes Hahn a declarat, intr-un interviu in exclusivitate pentru Econtext.ro, ca Romania trebuie sa-si puna in aplicare programele de dezvoltare regionala pentru perioada 2007 – 2013 in structurile in care aceste programe au fost concepute si convenite cu CE. Cu alte cuvinte, Comisia Europeana (CE) recomanda Romaniei sa-si realizeze programul de dezvoltare a tarii in forma actuala. Adica, in organizarea administrativa actuala.

 3. mariusmioc zice:

  Eu nu cred că sînt bune lucrurile făcute pe uşa din dos. Sîntem o democraţie şi toate lucrurile trebuie făcute pe faţă.
  Dacă nu se pot face lucrurile pe faţă, mai bine să nu se facă. Eu nu văd nici o tragedie dacă nu se face regionalizare şi rămîne împărţirea actuală pe judeţe. Dacă nici populaţia nu vede o tragedie din treaba asta, de ce să se stăruie? Numai ca să se mai demonstreze încă o dată poporului că părerea sa nu contează?

 4. Pingback: Blogosfera Saptămânii: 26/ 6 – 2 / 7 « Politeía

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.