Au furat până şi iarba (o ciorbă la fel de fierbinte ca acum 10 ani)

(Constat că nu s-a schimbat nimic în ultimele două decenii, decât vârsta (burta) mea și averile “lor”. Ia citiți aici cum sute de tone de materiale de construcţii plătite de Guvern, care urmau să fie folosite la ridicarea a 43 de case pentru sinistraţii inundaţiilor catastrofale de vara trecută, au dispărut din depozitele primăriei Dorohoi. Așa mi-am adus aminte cum acum zece ani au furat până și iarba de pe fostul stadion național Lia Manoliu. Normal, doar era vorba despre un gazon „nemțesc” care, măcar în acte, valora 3 milioane de euro).

Nepricepându-mă la fotbal, n-am să vorbesc de calitatea jocului prestat de către cei 11 tricolori, ci doar despre mizeria de gazon pe care s-a jucat meciul de, probabil, fotbal România – Danemarca. Că ce-au încercat să încropească pe teren cei 11 jucători la diverse echipe din străinătate numai echipă naţională nu s-a numit, este o problemă de simţire nu de talent şi, oricum, ţine de altă discuţie, cea în care există şi motivare pentru patriotism. Că se vede cu ochiul liber şi fără să fii specialist: în fotbalul românesc s-au introdus să-l controleze şi să se-îmbuibeze tot felul de miliţieni, ospătari şi ciobani care aplică în administrarea acestui sport doar ce ştiu ei mai bine – tupeul, degetul în ciorba clientului şi bacşişul, precum şi limbajul şi comportamentul de târlă. Ar trebui ca acestor sub-produse educaţionale ale epocii Ceauşescu să li se pună embargou în mass media, să nu mai fie atât de omniprezente – încât până şi oameni ca mine, fără tangenţă cu fotbalul, am ajuns să ştiu că există.

Că-i profitabil să vinzi fotbalişti, oameni, totuşi, ca pe-un produs, se vede în maşinile lor, în costumele lor, în aerele lor. Dar, până să văd „gazonul” de pe stadionul zis – câtă nesimţire! – naţional, n-am ştiut cât de profitabil este să vinzi chiar iarbă. N-am ştiut câtă nesimţită foame de furt zace în conaţionalii noştri.

Promisiuni electorale, angajamente de doi lei, voinţă de doi bani, toate se regăsesc în mizeria puchinoasă şi jerpelită pe care, cu nedisimulată mândrie patriotică, au decretat-o gazon. Toate semnalele de presă din ultimii ani, că în România se fură cu o neruşinare lipsită de limite, toate se regăsesc în peticeala de pe „naţionalul” din Bucureşti. Îmi vine să râd cu lacrimi când îmi aduc aminte de expresia din campania electorală din 2000: „n-a mai rămas nimic de furat”. Ei uite, s-a dus performanţa hoţiei pe culmi de virtuozitate: se fură iarba. Ceva firesc nu? – doar în România se fură şi de la gura copiilor, după cum am constatat de când cu ordonanţele tembele promovate de ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (cu cine, cu bandiţii?), prin care, indiferent de cât au cotizat la fondul de asigurări, mamelor li se plafonează suma de bani pentru perioada post-natală.

Poate vă întrebaţi ce o să se întâmple, dacă nu cumva cei vinovaţi de terfelirea imaginii României în lume (vorbesc de gazon, nu de meciul de fotbal) vor fi pedepsiţi. Aş! Vor ieşi guvernanţii şi alţi politicieni cu spume la gură să înfiereze – că doar au absolvit, majoritatea, respectiva specialitate a secţiei politehnice de turnătorie. După care se vor duce la o bere să-şi împartă câştigul. Atât.

În rest, mai ceva ca tricolorul românesc, gazonul de pe naţional va fi emblema României în lume. (Evenimentul Zilei – Ediția de Transilvania, 2001)

Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Au furat până şi iarba (o ciorbă la fel de fierbinte ca acum 10 ani)

  1. mai bine cu gazon furat decât cu Pițurcă selecționer.

  2. Cu ajutorul CCR și a CSM-ului o să se fure tot în țara noastră . Mai puțin averile hoților.

  3. apellamemorie zice:

    Pe ei Piti, nu-i lasa!

  4. Pingback: Cum vă spuneam, cei de la PSD când fură, fură până și iarba | Sareinochi's Blog

  5. Pingback: Cum vă spuneam, cei de la PSD când fură, fură până și iarba

  6. Pingback: Cum vă spuneam, cei de la PSD când fură, fură până și iarba « Blog de Calafat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.