România se împarte în două: una tembelă şi alta relativ educată. Prima parte, extrem de corpolentă la scara unei naţiuni, crede în deochiuri şi destin, iar cea de-a doua, minusculă şi puţin reprezentativă, pare că e idealistă – dar nu prea e (nu prea mai e). Oricum, nici una nici alta nu poate schimba anamneza stării naţiunii. Din două drumuri paralele nu iese niciodată o autostradă (decât în acte și-n conturile celor care fac scamatoria). Majoritatea nu are idealuri, ci doar nevoi. Merge la vrăjitoare pentru a i se citi (sau făuri) destinul. Joacă la loterii fantastice pentru că se vrea bogată peste noapte. Poftele sunt mai mari decât dorințele, chiar le înlocuiesc – cu toate acestea, oamenii aceştia nu sunt stupizi, ei stăpânesc şmecheria învârtelii (hiclenia). Au isteţime și știu ce vor, când exploatează bunele noastre sentimente, sau se vând ca masă de manevră (simt politicianul din om). Ei scot copiii goi în stradă, şi se consideră caz social. Fiind nevoiaşi, trebuie ajutaţi – că doar are cine: mama lor de bogătani, că nu le mai ajunge – de parc-ar duce cu ei în mormânt!. România trebuie să-i înţeleagă: când fură, fură de foame. La noi, mizeria nu e discretă, ci proclamată și îndelung mediatizată și prost folosită politic. Mizeria și politicul își dau mâna pe spinarea celor care mai muncesc: eu îți dau bani, tu îmi dai votul, avem oaia pe care s-o tundem. Dinspre ei democrația se vede, vorba lui Thomas Jefferson: ca doi lupi și-o oaie care votează ce anume să mănânce la cină. Nu-i de mirare că, privit dinspre civilizaţie, poporul român arată ca o invazie de mâini întinse (invazie ce, din păcate, am exportat-o). Asta este moştenirea grea, din vremea când neamurile de slugi au ajuns să conducă guverne – care i-au „nenorocit” pe toți desculţii, obligându-i să stea în case furate și să ia ore de aritmetică pentru a şti cum să înmulţească şpaga. De-un leu dat unei bătrâne pe stradă, de-o lacrimă vărsată la finalul unui film, lumea se consideră egală cu sfinţii.
Însă, majoritatea nu e una tăcută şi umilă. Când vine vorba de agoniseală, devine perfidă și degrabă leșinată în stradă (auto-aruncată în cap de la balconul Parlamentului, cu benzina în izmene la poarta Cotrocenilor, sau azvârlind cu cascheta și invectivele după vreun președinte). Nimeni nu poate opri „săracul” să-şi strige sărăcia în stradă. Căci doar sărăcia este clamată, mai puțin onestitatea. Căci, prea plinul din coşurile târâte, ca niște trofee, spre casă la fiecare sărbătoare, ori ambuteiajele de pe șoselele Patriei de câte ori “boborul” (mai ales cel bugetar) se mută din orașe la pădure să sacrifice tone de fleici și mititei pe altarul sfârșiturilor de săptămână prelungite, ne arată că sunt mulți români ce îşi permit ceea ce mulți numai visează: un coş achiziţionat de sărbători din hipermarket din banii a trei lefuri, vacanțe prelungite, întrerupte de scurte pauze de simulat munca. De unde atâta huzureală? Care-i Paradisul din care va trebui să fim alungați?
În acelaşi timp, partea opusă, cea care se consideră idealistă (dar nu prea mai e), nu vede realitatea. Nu gustă de pe tembelizoare „reality show-ul” vieții de zi cu zi, nu se mobilizează să combată, în mod concret, angrourile de dorinţe ale majorităţii (se lasă în voia scârbei și-a izolării). Nu mai coboară în stradă să simtă damful cartierului. Trăieşte, individ de individ, fiecare cu orgoliul său (mai mult sau mai puțin satisfăcut), clipele mari din viaţa unei naţiuni, la care doar se face că privește. N-a fost solicitat, nu participă.
🙂 Chiar crezi ca cineva are nevoie de solicitari pentru a „participa” ?
🙂 nu. cine vrea sa participe, participa. inca mai sper in evergetism.
in schimb „elitele” trebuiesc rugate, mangaiate (pe crestet – iar la unii, patratul s-ar putea sa li se transforme in cerc vicios :)), rasfatate, infofolite, adulate, rugate, prea-marite. vorba unui prieten: „elitele e nasoale” („Dacă scrii despre elite şi despre cauza lor, nu pot fi decît două motive: ori te dai din elită ori, dacă eşti mai modest (de fapt, mai făţarnic), vrei să fii primit în această castă selectă. Asta nu dă bine, nici într-un caz, nici în celălalt. În primul rînd pentru că elitele e nesuferite. Au aşa un aer de aroganţă, de înfumurare, de “cine mi-s io”. De cum vezi pe cineva din elită, nu poate pentru ca să nu-ţi sară iute muştarul. Pentru că-şi semnalizează de departe “excepţionalitatea”. – Al. Cistelecan)
salut…
te-ai prins…sunt putin plecat prin tarile calde dar voi reveni in curand cu bateriile incarcate si pofta de ras. pana atunci doar mai comentez cate putin pe la altii.
numai bine!
distractie maxima!
Primim ceea ce s-a semanat neintrerupt vreme de 21 de ani pe ogoarele Patriei. O clasa politica in care cei tineri, fii vechilor politicieni sint inca mai rau decit parintii lor si daca au ciordit colectia personala de tablouri a Regelui Carol I donata Statului Roman, cred ca i-au „imprumutat” si mintea acestui mare monarh! Care simtindu-se bogati din toata truda depusa la jefuirea Tarii cred ca acest lucru va dura o vesnicie, uitand ca pina si acele calitati ce-au fost innascute in noi, inteligenta, sanatatea, etc, vor trebui sa ne paraseasca odata si odata, daramite aceasta spoiala exterioara cu totul vremelnica! Care privind la ei ajung sa se creada asemamatori zeilor, de vointa lor depinzind o Tara. Numai ca se comporta asemeni acelor fiinte doar pe jumatate oameni, cunoscute sub numele de Satiri. Ei sint cei care cred ca formeaza aceasta elita.
Cealalta parte este jumatate intr-un delir permanent, si abia cealalta jumatate formeaza masa acestor speculatori.