Cum umblă anti-corupția ruptă-n fund (a se citi pe linia melodică a serialului “Carcatița”)

 

Sursa: revista Kamikadze

Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vine cu o serie de lămuriri, într-un interviu EVZ, dat în contextul mult discutatului proiect de modificare a Constituţiei care vizează şi posibilitatea efectivă de confiscare a averilor ilicite. După ce-am râs bine aflând că în România doar 11 persoane nu-și pot justifica averile, că Agenţia Naţională de Integritate încearcă, încă de la înfiinţare, să le confişte averile doar acestora 11 și nu reușește (alineatul 8 al articolului 44 din Constituţia României prevede „caracterul licit al averii se prezumă”, iar instanţele interpretează, de regulă, că acest caracter este „absolut”), aflăm că și cei care vor fi verificați de către noul departament al ANAF vor scăpa declarându-se contrabandiști cu petrol pe “Clisură”. „Va veni inspectorul şi va întreba de unde am avut bani să îmi construiesc o vilă căci nu am declarat că aş fi avut vreun venit. Oricine îi va putea spune că a făcut contrabandă cu carburanţi în Clisura Dunării înainte de 2000 şi că i-au rămas de atunci banii necesari achiziţiei”, este de părere avocatul Gabriel Biriş. Contrabanda s-a prescris, Fiscul nu-l poate lua de urechi pe contrabandist, iar verificarea ANAF se va lua de mână cu cea făcută de ANI și se vor duce să facă o vizită la coteț, unde zace purceaua moartă. Zice Sorin Blejenar: “Declaraţia domnului Biriş poate să fie într-o oarecare măsură şi adevărată. Sunt aspecte care vor putea fi eventual clarificate prin preconizata modificare a Constituţiei”. Aha! Dacă vrem să fie evitate situațiile în care nu pot fi confiscate nici măcar averile care nu pot fi justificate, va trebui, va trebui, în primul rând, să fie modificată Constituția.

Până la modificarea acesteia, inspectorii de Integritate ar vrea să-i confişte lui „Adrian Copilul Minune” fix 104.265 euro, pe care manelistul – fost consilier local din partea PSD în comuna Ştefăneşti, din judeţul Ilfov, nu îi poate justifica. Totodată, ANI a sesizat organele abilitate, în cazul lui „Adi Minune” şi cu privire la mai multe tranzacţii bancare suspecte, de aproximativ 800.000 de euro. Sume mai mari sunt menţionate în cazul poliţiştilor argeşeni arestaţi, pe motiv că eliberau premise de conducere falsificate: Codruţ Vlăsceanu – 2,3 milioane lei, 435.000 euro, Vasile Voinea – 900.000 lei, Traian Proca – 130.000 lei şi 65.000 euro, Daniel Zidaru – 60.000 de euro. ANI a câştigat la Curtea de Apel Piteşti, însă a pierdut la Curtea Supremă, astfel că dosarul se rejudecă. Senatorul PSD – fost rector universitar Dumitru Oprea nu poate să justifice 68.000 de euro, au stabilit inspectorii ANI, în vreme ce medicul-parlamentar PSD Şerban Brădişteanu – 3,5 milioane de euro şi 400.000 de dolari americani. Fostul deputat PSD Adrian Claudiu Pop are şi el „un plus” de 600.000 RON, faţă de veniturile oficial declarate, toate aceste venituri fiind realizate doar în timpul mandatului de deputat. Fostul şef al Poliţiei Neamţ, Aurelian Vasea Şoric, nu poate justifica, la rându-i, 365.000 lei. Poate cel mai pestriţ este cazul unui fost director RADET, Gheorghe Dabela, căruia ANI vrea să-i confişte 3.000 RON, 56.000 de dolari americani, 8800 euro şi 190 tolarjev (monedă Slovenia), 20 kuna (Croaţia), 840.000 TL (Turcia) şi 11.900 HUF (Ungaria).

Până își va lărgi ANI lista de averi ilicite, sau vor intra în pită noii inspectori fiscali ai ANAF să controleze averile care vor putea fi controlate, să trecem în revistă câteva cazuri mai proaspete de nesimțire în demnitate publică:

Și-ar mai fi multe de enumerat. Vă las să savurați o întreagă colecție de dosare anticorupție care zac pe masa procurorilor sau a judecătorilor de sute, sau mii de zile – doar, doar va veni, izbăvitoare prescrierea faptelor. Este încă un motiv pentru a judeca de ce este necesară modificarea actualei Constituții, mai ales prin părțile ei esențiale – cele care îi favorizează pe spoliatorii României.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Cum umblă anti-corupția ruptă-n fund (a se citi pe linia melodică a serialului “Carcatița”)

 1. Sare'n Ochi zice:

  Totusi exista sperante – incet, dar Justitia se misca:
  Primarul comunei argesene Corbeni, Daniel Dincuta, si fostul consilier local Daniel Ungureanu (ambii PSD) au fost condamnati la 12 ani de inchisoare de catre magistratii Judecatoriei Curtea de Arges, fiind acuzati de otinerea ilegala a unor sume de bani din Fondul European de Garantare Agricola, anunta Mediafax. Decizia nu este definitiva si a fost deja atacata cu recurs de avocatii celor doi, la Tribunalul Arges.
  http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-8769909-primar-din-arges-condamnat-12-ani-inchisoare-pentru-obtinerea-ilegala-fonduri-prin-apia.htm

  • Acidutzu zice:

   🙂 Daca zici tu…
   Politicieni si fosti ofiteri de informatii implicati in traficul de combustibil. 30% din PIB este nivelul la care a ajuns economia subterana. Marile afaceri “gri” se desfasoara sub protectie politica si juridica de la nivel inalt, desi lovesc bugetul statului si economia nationala. Romania libera publica de azi o serie de investigatii despre zonele cel mai afectate de evaziune fiscala. Primul episod este dedicat produselor petroliere. Traficul de combustibil aduce in fiecare an Romaniei pagube de 2 miliarde de euro. Suma este aproximativ egala cu gaura din bugetul national de pensii. Banii din comertul ilegal cu produse petroliere au alimentat ani de-a randul inclusiv conturile partidelor politice. In cele ce urmeaza va prezentam modul de organizare si functionare a afacerilor din acest domeniu, precum si metodele folosite pentru evitarea taxelor catre stat.
   http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/politicieni-si-fosti-ofiteri-de-informatii-implicati-in-traficul-de-combustibil-227412.html

   • Marean zice:

    Adevarul: Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, duminică seara, cu premierul şi cu mai mulţi lideri democrat-liberali. Discuţiile au avut loc la o vilă de protocol din Bucureşti. Astăzi, la ora 15, premierul se întâlneşte cu parlamentarii PDL.
    iRealitateaTV (pe fond rosu, sa se vada): Traian Basescu s-a intalnit cu liderii PDL pentru a discuta schimbarea lui Boc . Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, duminică seara, cu 16 membri ai conducerii PDL pentru a discuta schimbarea lui Emil Boc. Astăzi, la ora 15, premierul se întâlneşte cu parlamentarii PDL. Schimbarea lui Emil Boc din funcţia de premier revine în actualitate. Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit aseară cu premierul şi cu mai mulţi lideri democrat-liberali la o vilă de protocol din cartierul Primăverii. Tema discuţiei a fost demisia lui Emil Boc de la Palatul Victoria.
    Mediafax: Parlamentarii PDL au fost convocaţi, prin SMS, la o întâlnire cu premierul Emil Boc, luni, la ora 15.00, după ce şeful Guvernului şi alţi lideri ai partidului au avut, duminică seară, o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse democrat-liberale. Conform surselor citate, parlamentarii PDL au fost convocaţi prin SMS la o întâlnire cu Emil Boc, la ora 15.00, fără a li se comunica tema. Întâlnirea are loc după ce, duminică seară, preşedintele Traian Băsescu a avut o discuţie cu premierul Emil Boc şi cu alţi lideri PDL, au precizat aceleaşi surse.
    Ziare.com: Intalnire Basescu – PDL pentru schimbarea lui Boc. Presedintele Traian Basescu s-a intalnit duminica seara cu membri ai conducerii PDL, pentru a discuta schimbarea din functie a premierului Emil Boc. La intalnire au participat 16 lideri ai PDL, inclusiv premierul Boc, informeaza surse citate de Realitatea TV (cand? ca pe iRealitatea nu apare ca ar fi fost si Boc acolo). Premierul se va intalni la ora 15.00 cu parlamentarii PDL.

  • Acidutzu zice:

   Si pune-o si pe asta la dospit: Mafia petrolului ameninţă siguranţa statului. Afacerile pieţei „gri-petrol” traversează discret ţara, dintr-un judeţ în altul, până la graniţă. De multe ori trec şi mai departe. Ca să intri în lumea lor ai nevoie de recomandări. Cei care controlează afacerile din subteranele pieţei se cunosc bine între ei şi se sprijină reciproc. Punctul de la Bălcescu este unul dintre nodurile unei reţele ascunse care ne păgubeşte anual cu sume impresionante. Cisternele trec pe aici de aproape trei ani. Firma care deţine depozitul a cumpărat lotul de teren în 2008, la o lună după ce s-a înfiinţat. Astăzi, este anchetată penal pentru că a vândut carburanţi contrafăcuţi. Doar într-un singur an pe acest câmp autorităţile suspectează că s-au pierdut peste 25 milioane de euro la buget. Presupusa pagubă ar proveni din faptul că firma cumpăra motorină, benzină şi uleiuri cu scopul declarat să fabrice produse finite, dar, în final, le vindea „la negru”.Patronii reali ai acestor afaceri stau departe de mizeria amestecurilor din petrol, fug de hârtii şi de răspundere. Ei numără doar banii. Mulţi bani. În locul lor, tineri fără şcoală, amatori de câştiguri băneşti rapide, îşi riscă libertatea. Alteori, oameni ai străzii ajung peste noapte proprietari de companii. Sunt scutul adevăraţilor proprietari în faţa legii.
   http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/mafia-petrolului-ameninta-siguranta-statului-227416.html

  • Never More zice:

   Legea privind Codul Civil a fost semnata (deci, promulgata) de catre presedintele Traian Basescu. “Cred ca justitia trebuie si ea sa se supuna Constitutiei si acest lucru trebuie prevazut in proiectul de revizuire”, a spus Basescu, subliniind ca in prezent judecatorii si magistratii nu pot fi trasi la rsspundere decat pentru neglijenta si rea credinta.
   http://www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/68038-Traian-Basescu-Justitia-trebuie-sa-se-supuna-si-ea-Constitutiei.html

  • Never More zice:

   Si, vorba lui @Acitutzu, pune-o si pe asta la dospit (este vorba despre 4 rectori parlamentari declarati incompatibili de catre ANI – sa vezi urlete):
   http://www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/68315-Patru-rectoriparlamentari-declarati-incompatibili-de-ANI.html
   Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către senatorul PSD Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, deputatul PSD Florian Popa, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti, senatorul liberal Nicolae Robu, rector al Universităţii Politehnica din Timişoara şi deputatul PDL Ştefan Iosif Drăgulescu, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara.

  • Marean zice:

   Se misca si cei din PDL cu talent: prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde il consideră pe Mircia Banias un om onest si a apreciat că partidul nu are o problemă de imagine cu acesta şi nu ar trebui să devină coercitiv în problema suspendării sale, aceasta fiind o decizie personală pe care senatorul o va lua sau nu. Tinerea in captivitate a institutiilor statului (parca asa s-au exprimat procurorii) s-a facut in mod onest 🙂

 2. nici rockerii nu mai is ce’or fost!

  asta apropo de „rockeru” dragnea…

  iar dumitru popa era (cam) senator pedele, daca nu s’o fi ‘nrosit/’ngalbinit intre timp 😦

  • Sare'n Ochi zice:

   la mandatu’ de care facem vorbire se pesediză omul – cre’ că n-avu’ ce face…
   cum o fi arătat Dragnea cu plete – că dexteritate de chitarist văzui când cu ocazia pipăielii lui Mihaela-dragostea-lui-Mircea-Geoană…

 3. Nepotul Matusii Tamara zice:

  Foarte interesant: Scandalul cailor de la Letea se mută, de astăzi, în Parlament, unde se vor cerceta şi posibilele interese de afaceri ale senatorului Dan Voiculescu în acest caz.
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/senator-acuzat-de-interese-financiare-in-cazul-cailor-din-delta-227401.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.