Cui profuit (cui i-a folosit) lozinca “Nu ne vindem Țara!”? Et cui prodest (şi cui îi foloseşte) încă?

de Alexandru Diaconescu

Rândurile de faţă mi-au fost inspirate de schiţa lui Ion Mureşan, „La orânduire de unică folosinţă, construcţii de unică folosinţă (Jucu înainte de Nokia)”. Poetul şi eseistul clujean avea perfectă dreptate să se indigneze de precaritatea construcţiilor socialiste, atât de lăudate cândva, azi nişte ruine dizgraţioase de beton armat. Mai ales m-a impresionat remarca „unchiului” din Jucu: „Ţara întregă-i o ruină”.

Am însă şi eu de făcut o observaţie: „ruinele fantomatice” de la Călan, Reşiţa sau Hunedoara, nu au fost creaţiile „orânduirii socialiste”; ele fac parte din zestrea istorică, cu care Transilvania a venit în anul 1918 în braţele regatului României. Habsburgii austrieci sunt cei care le-au construit, acolo unde au descoperit minereu de fier şi tot ei sunt cei care au iniţiat minele de cărbune din Valea Jiului, pentru ca să aprovizioneze centrele siderurgice mai sus amintite. În mod straniu cu mai bine de un mileniu şi jumătate înaintea lor romanii au făcut la fel, punând pe picioare marile exploatări de fier din zona Hunedoarei, minele de aur şi argint din Munţii Apuseni, sau salinele din Câmpia Transilvaniei. După retragerea administraţiei imperiale ele au rămas pe mâna strămoşilor noştri, care ştiţi ce-au făcut cu ele, nu mai are rost să ţin aici o lecţie de istorie!

Ceea ce mă intrigă este că de data asta chiar sub ochii noştri unii au scos bani frumoşi din dezafectarea vechilor combinate, ba vânzându-le şi recuperând un TVA imens (Hunedoara), ba falimentându-le, pentru ca asociaţii lor să redeschidă în apropiere afaceri prospere (COMTIM), sau pentru a netezi calea concurenţei (puneţi voi exemplele). Pe drept cuvânt „dictaturajustitiei se întreba pe blog, cine or fi cei care au profitat de întregul dezastru? Evident, cei care la începutul anilor ’90 ne strigau în mod ipocrit „Nu ne vindem ţara!”. Tot ei, cu ochii injectaţi de mânie patriotică, cutreierau satele ca să-i prevină pe ţărani că „vin moşierii să le ia pământul” şi că „Regele Mihai o să-i facă pe toţi slugi”. Astăzi aceşti ciocoi ne privesc din vârful unor averi fabuloase şi ne dau sfaturi maliţioase de „management” şi „economie”, de parcă noi n-am şti cum şi-au încropit agoniseala. În schimb, micul producător se zbate în hăţişul legisaţiei, micul comerciant e prins în plasa fiscului, iar „fermierul” râneşte de dimineaţă până seara pe lângă casă şi îmbătrâneşte de unul singur, fiindcă nimeni nu e destul de nebun să-i urmeze destinul mioritic. Despre intelectuali, ce să mai zic, căci cei care nu vând diplome sau iluzii, se zbat ca toţi bugetarii în datorii şi în grijile cotidiene, iar jena din stomac şi din buzunare le inhibă orice elan spiritual. În schimb ciocoii tranziţiei s-au procopsit în ultimii 20 de ani cât alţii în trei-patru generaţii! Dar nu avuţiile în care se lăfăie ei mă preocupă, ci ipocrizia cu care continuă să agite aceiaşi lozincă a vânzării de ţară.

Apropos de Jucu, am văzut cum le tremurau guşile de indignare că o firmă străină cumpără pământ în România, sau că „lanurile ţării” vor fi sufocate de parcurile industriale (TETAROM I-III). I-am auzit şoptind cu voce guturală că domenii întinse din Banat sunt achiziţionate de italieni şi că evreii ne vor cumpăra proprietăţile, aşa cum au făcut-o în Palestina, pentru ca apoi să ne alunge din ţară.

Dar de departe cei mai vehemenţi apărători ai avuţiei naţionale, ai patrimoniului cultural şi ai sănătăţii mediului din România, sunt corifeii „salvării” Roşiei Montane. Cu o rară violenţă verbală şi cu o energie demnă de o cauză nobilă ei se obstinează să blocheze un proiect extrem de profitabil pentru Ţară. Dar despre acest subiect, altă dată!

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Cui profuit (cui i-a folosit) lozinca “Nu ne vindem Țara!”? Et cui prodest (şi cui îi foloseşte) încă?

 1. Acesta era răspunsul pe care-l așteptam. Mulțumesc!

  • Acidutzu zice:

   As mai adauga la dezinformarile grosolane, emise in epoca de catre „jurnalistoizii” de la ex-actuala Faclia si alte „organe” de presa ale FSN. Ex-actuala „Fecalia” (cum era alintata in epoca), ca si-au reluat identitatea comunistoida dupa ce multa vreme s-au numit „Adevarul in libertate” (de ce oare toate organele de presa comuniste si-au luat dupa decembrie 1989 denumiri ce contineau „adevarul” – ei sunt straini de adevar?): „Doina Cornea umpla prin motime si cumpara voturi cu blugi si cu baxuri de kent”, „drogatii de la Universitate”, „atac legionar”, „masina de tiparit bani”, „Ratiu si Campeanu sa treaca Oceanul”, „Bosorogii fara dinti, vor s-ajunga presedinti” (la asta cum mai reactioneaza azi sandramaua de Iliescu?) samd.

   • Doina Cornea este un subiect despre care aș avea nevoie de lămuriri.

    Despre doamna Cornea știam încă din timpul dictaturii că făcea greva foamei apoi cred că a fost prima care s-a delimitat de FSN. M-a surprins când a îndemnat poporul să voteze cu Iliescu iar acum îi susține pe liberali. Ce pot să mai cred ?

    Eu am preferat să nu merg la vot în turul doi în 2004.

    • ro'tull zice:

     Nu prea intelegem, nu prea ne (mai) intereseaza (din pacate), dar pe vremea cand madam Cornea, facea „greva foamei”, noi „toporul” roman, chiar eram in „greva foamei”! Tovarasa „dizidenta”, avea paza, la poarta si pita calda adusa la usa, caviar, sampanie, bere rece si carpati ff. adica fara filtru! Poate ca da, poate ca nu! Doina Cornea? un mare fâs, dizident de-al tâmpitului de Constantinescu, ala invins de „sistem”!

    • Sare'n Ochi zice:

     exista pe blog un material „Doina Cornea in clestele Securitatii”. merita citit – cred ca spune multe despre ce anume a trait femeia aceasta. din pacate, taria de caracter nu trebuie confundata cu discernamantul, mai ales la varsta ei. se profita de ea, tocmai pentru greutatea conferita de demersul ei. si, din pacate. in ultimii ani a fost usor de manipulat. de exemplu: faptul ca am demonstrat in cartile mele ca la Cluj nu Securitatea a omorat oameni, ci Armata, in ochii ei am ajuns un aparator al „nenorocitilor de securisti”, eu insumi un securist. a mers pana acolo incat i-a scris Anei Blandiana sa-mi interzica sa-mi public volumele sub egida Fundatiei Academia Civica (si vorbim despre munca mea, inclusiv despre banii mei). normal ca m-am dus sa-i cer socoteala (doar eram scorpion si coltos). dialogul nostru s-a terminat asa: eu – credeti ca numai daca sunt tuns scurt, asta ma face securist? ea – da.
     am ras si am plecat. nu pot fi suparat pe un om care a fost chinuit cum a fost si care in loc de recunostinta a primit in fata toata mizeria sufleteasca a unora care n-au avut curaj sa chitaie pe vremea „democratiei” lui Ceausecu iar acum sunt zmei in „dictatura Basescu”.

 2. Băşcăliosul zice:

  Nu ne vindem ţara, o aranjăm noi „prin noi înşine”, „noi de soi, voi de boi”, noi pe lumea asta cu „prostituţio in integrum”, voi cu restituţio în dobitocum prin loteria certificatelor de preselecţie, cotate la bursa valorilor de pe lumea cealaltă; noi cu urmaşii şi urmaşii urmaşilor noştri, voi urmaţi; noi patrimonial din patriotism, voi liberi să cugetaţi după convingerea cu „spiritul idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989”!

 3. apellamemorie zice:

  Imi cer iertare pentru aceasta interventie, insa am vaga impresie ca in mod accidental in articol sint tratate in mod similar doua subiecte total diferite. Unul este legat de vinzarile din anii ’90 a unei industrii suprsdimensionate, lipsite de vechea piata de desfacere, cu mijloacele de productie uzate moral, care mai putea fi cu toate acestea cel putin in parte salvata prin trecerea ei in cadrul initiativei private, chiar si cu pastrarea unei anumite cote in proprietatea statului roman. Nu s-a dorit acest lucru pentru ca politicienii actuali intentionau s-o falimenteze, s-o cumpere ei pe doi lei pentru a o vinde la fier vechi in Europa, pentru ca pina la urma meseria lor mostenita din mosi-stramosi tocmai asta era, prelucrarea metalelor.

  Cea de-a doua problematica trateaza rezervele naturale, ale solului si subsolului romanesc. Aceiasi politicieni, indiferent de culoarea lor politica au fost animati de aceiasi sete nesfirsita de-a dobandi peste noapte o avere demna de un Crassus, vinzand drepturile de exploatare a bogatiilor naturale pe sume derizorii. Uitand (daca au stiut cindva!) ca in domeniul exploatarii si prelucrarii petrolului Romania a detinut cindva primul loc in lume si a continuat sa-si pastreze permanent o pozitie de prim rang in aceasta ramura. Aici situatia este total diferita de cea din celelalte ramuri industriale. Utilajul petrolier romanesc si specialistii din tara aveau o pregatire la cel mai inalt standard mondial. Apoi aceste bogatii naturale, petrolul, aurul, argintul, cuprul, nichelul, uraniul, wolframul, in mod firesc trebuie sa se gaseasca sub directa supraveghere si exploatare judicioasa a Statului, pentru a lasa ceva si generatiilor viitoare. La fel ca si unele ramuri considerate strategice, cum este energia. Este politica practicata de toate marile puteri ale lumii. Cele care isi conserva bogatia, pentru a exploata state falimentare cum este Romania. Neocolonialismul inca nu a disparut.

  Orice alaturare si tratare similara a celor doua problematici total diferite este complet eronata. Cindva in istorie Spania a adus din America cele mai mari bogatii, constind in cantitati impresionante de aur si argint, pentru ca in foarte scurta vreme sa ajunga una dintre cele mai sarace tari ale bogatei Europe Apusene. Cu astfel de conducatori ca cei pe care ii avem azi, nu ne vor ajunge toate comorile lumii. Iar romanul de rand se va zbate in aceiasi saracie lucie.

  • Sare'n Ochi zice:

   problema este urmatoarea: spaniolii au jefuit de la altii si au fost bogati atunci cand au fost, azi sunt saraci. la Rosia Montana romanii sunt saraci acum. nici macar buda in cas nu au. ce-ar fi sa se puna cei care le vor binele in locul lor, sa stea fara buda (si fara nici o perspectiva de viitor) in casa, in timp ce sub curul lor sta toata bogatia lumii. de ce se erijeaza altii in distribuitorii fericirii celor de la Rosia Montana? si precizez: nu sunt platit sa fac apologia exploatarii aurului de catre RMGC.

   • apellamemorie zice:

    Eu unul am vazut cu totul altceva. O comunitate hotarita sa-si apere ocina, legati de pamintul pe care din vesnicie stramosii lor s-au asezat aici. Apoi cu vestigiile romane de acolo… ?! Cu generatiile din viitor…?! Lor ce le lasam? O Romanie pustiita si saracita, condusa de o mana de hoti si tembeli ce umbla aiurea prin Europa dornici sa-si etaleze toaletele si balbaitul timp, sustinand niscaiva campanii de vinzare libera a drogurilor unui tineret total debusolat ?

    Dar haideti sa vindem totul pe doi lei si sa plecam cu totii in Spania la cules de capsuni, ca oricum pe aici nu prea mai avem ce face! Sa-i lasam pe iubitii nostri politicieni sa fure si ce-a mai ramas si noi cu pantalonii rupti in fund sa pornim la cersit in Europa. Ca cei de acolo tot nu se vor alege cu nimic!

    Parca tot asa mai ieri ardelenii spuneau: „Muntii nostrii aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta.”

    • Sare'n Ochi zice:

     🙂 iar discutam despre valoarea numerelor (cum am facut cu cianurile – atunci 13% erau mai periculoase decat 87%). si cu „comunitatea hotarata” de acolo este la fel. aproape 90% dintre cei traitori la Rosia Montana vor exploatarea aurului acum. dar, din nou, „comunitatea” este mai reprezentata de catre minoritate… ca dau altii din afara comunitatii din gura mai vocal. nu ati fost acolo niciodata, nu? eu am fost si va garantez ca nu as dori sa traiesc acolo. vorbim despre lipsa apei curente in casa, despre buda dun fundul curtii si alte celea.
     in ce priveste vestigiile romane, am sa-l rog pe dl. Diaconescu, care chiar se pricepe, fiind istoric, sa va explice cum cei de la RMGC au facut, in 5 ani, investitii in recuperarea si conservarea acelor vestigii – cat n-au facut autoritatile romane in toata perioada comunista plus cei 20 de ani de „tranzitie”. exista publicatii pe aceasta tema – istoricii care au lucrat acolo, chiar au lucrat sistematic si au si publicat tot ceea ce au facut. dar vad ca „gotismele” de pe VaxPublica fac cariera mai mult decat lucrurile serioase.

 4. nelucraciun zice:

  Cine sunt „ciocoii tranzitiei”? De ce nu spunem lucrurilor pe nume? Alianta contrarevolutionara care s-a cocotat sus, pe baricade, inca in momentul 2 si ultimul al revolutiei romane in direct: nomenclatura regimului & smecherimea fanariotarda. Va spune ceva aceasta alianta contra naturii?

  • Sare'n Ochi zice:

   ciocoii tranzitiei, alias capitalistii de cumetrie, alias mafia politico-economica samd – intreg blogul abunda de numele lor (cititi materialele din categoria „Sa jefuim frumos”).

 5. eumiealmeu zice:

  cand e vorba de politica si de incurcaturile ei, ma intreb cum de reusesc sa traiasca cei care se vara in ea. cred ca daca as sti toate subtilitatile si masinariile, as face ca eroina de la Jii… bine ca nu prea citesc politica. dar voi sunteti asa de simpatici prin comentarii incat ma determinati sa citesc si apoi ma apuca o durere de stomac, pentru ca / in loc sa raman cu poantele / ma izbeste adevarul. pe care eu ma prefac a nu-l vedea si auzi, in general. si ca mine sunt foarte multi. din nefericire!

  • Sare'n Ochi zice:

   mizeriile acestea nu pot fi ascunse sub pres. nu putem zice ca nu exista numai pentru a si dispare. noi o luam mai in gluma ca am constatat ca ridicolul ii ucide pe acesti ticalosi. si am constata ca si cei care nu prea vor sa bage in seama aceste mizerii accepta mai usor sa citeasca asa (procedam ca la medic cu copiii si ca la adminisrarea de medicamente). din pacate vorbim despre cum le este vandut viitorul copiilor nostri – ori asta nu-i de acceptat.

   • eumiealmeu zice:

    stii la ce ma gandesc? ii cunosc si pe cei ce vor sa administreze mina si am prieteni dintre activistii care sunt impotriva preluarii. cand ii asculti pe unii, daca esti subiectiv / si cum sa nu dai dovada de subiectivitate, de vreme ce esti prieten, nu ai alte date decat cele oferite de ei…/ le dai dreptate. eu pendulez intre dreptatea unora si a altora. mi s-a luat de toate aceste dreptati… despre care nu ai nicio idee la subtilitati.
    cred ca as vrea mai degraba sa se ridice cineva care sa-si asume responsabilitatea si sa faca ordine, pentru noi toti, dar cine se mai ofera azi sa dea tonul ca la rascoala de la 1907 sau cine vrea sa scape tara, chiar daca asta ar insemna ca apoi sa fie tras pe roata? (era o vorbire in pilde, da, ca nu indemn pe nimeni la macel!)

 6. apropo de Jucu.
  și apropo de budă.
  se pare că fără fabrica de la Jucu chiar eram în budă.
  procentajul Nokia în valoarea exportului României din ultimele luni e unul imens.
  și cică va urma o surpriză serioasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.