O alianță mass media interesantă: Vasile Dâncu (fost ministru al “Propagandei” în guvernarea Năstase) – Arpad Paszkany (finanțator al CFR Cluj) (ce nu se spune în interviu: câți din banii proiectului a fost pompați de către Marius Vizer în proiectele CityNews și care va fi rolul în proiect al “grupului” Ziua de Cluj-Realitatea Cluj, via Vasile Blaga, amicul finanțatorului de la “16 Februarie”)

Sociologul social-democrat Vasile Dâncu, fostul ministru PSD de Interne Ioan Rus şi finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, au decis să colaboreze împreună în cadrul unei afaceri în care au preluat câteva media clujene. Vasile Dâncu, care este şi preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu pe tema proiectelor media pe care le are împreună cu partenerii săi de afaceri.

AGERPRES: Domnule profesor, se spune că sunteţi pe cale să deveniţi unul din mogulii presei din România. Dumneavoastră ce spuneţi? E mai mult decât un zvon?

Vasile Dâncu: Despre mine s-au spus, de-a lungul timpului, o mulţime de lucruri dintre cele mai ciudate şi fără nicio legătură cu realitatea. Termenul de mogul este însă unul care îmi displace profund pentru că nu fac parte din categoria caracterelor dominatoare. Sunt un om al ideilor, al consensului, al analizei, dar în acelaşi timp al provocărilor. Din această perspectivă, zvonul de care vorbiţi are un sâmbure de adevăr în sensul în care am acceptat implicarea mea în acţionariatul unui grup de presă din România, prezent deocamdată doar în Transilvania. Voi conduce un grup media care va materializa un proiect mai vechi, o obsesie, aproape. Am tot aşteptat să-l facă alţii, dar am păţit ca ardeleanul în Gara de Nord, am văzut că tot scăpăm trenurile, aşa că am constatat că e bine să ai, totuşi, „lucrul tău”. Deci, nu mogul, ci manager şi strateg pentru o construcţie modernă de media.

AGERPRES: Este vorba aşadar de o certitudine… Mai concret, despre ce grup este vorba?

Vasile Dâncu: Este deocamdată prematur să vă ofer foarte multe informaţii întrucât grupul de presă despre care vorbesc este în proces de consolidare. Pot să vă spun însă că grupul se va forma în jurul unui nucleu de instituţii media cu o solidă notorietate în Cluj şi în Transilvania şi amintesc aici: postul de televiziune NCN, postul de televiziune Transilvania Channel, cotidianul Mesagerul de Cluj, săptămânalul Servus Cluj şi portalul online Citynews. Am achiziţionat aceste instituţii media de la foştii acţionari împreună cu un grup de parteneri din România şi străinătate. Îi amintesc aici pe bunul meu prieten Ioan Rus şi pe Arpad Paszkany, cel pe care îl cunoaşte toată lumea ca fiind „patronul ungur” al CFR. Este un proiect de comunicare care va rămâne deschis parteneriatelor şi proiectelor din societatea transilvană. În partea lui de maximă extensie regională, proiectul va iniţia şi politica unor parteneriate locale, din întreaga ţară, fără a ne opri la zona Transilvania – Banat.

AGERPRES: Înţeleg că grupul de presă va fi completat şi cu alte instituţii media. Ce vizaţi în acest sens şi ce îşi propună să aducă nou grupul media pe care îl formaţi?

Vasile Dâncu: Venim cu o viziune proaspătă şi dinamică pentru o Transilvanie modernă. În epoca storytellingului, poveştile Transilvaniei merită să fie spuse cu voce tare, pe toate tipurile de media. Din punctul nostru de vedere, Transilvania este un pământ al făgăduinţei care trebuie redescoperit, în fiecare secundă, în primul rând de români. Noi mai degrabă îi aflăm comorile atunci când vine Prinţul Charles sau alte personaje şi ne atrag atenţia asupra lor. Uităm mereu că în Transilvania s-a înfiinţat şcoala românească, că aici a apărut prima tipăritură şi că datorită Transilvaniei au auzit străinii de România, plecând de la povestea fantastică a lui Dracula. Am dat aceste exemple, dar am în mintea mea mii şi mii de oameni şi locuri care poartă poveşti fabuloase pe care e păcat să le trecem cu vederea. Pentru mine este un proiect personal, cu o importantă dimensiune culturală şi socială şi în el se vor regăsi valorile Transilvaniei. Credem că menirea unui grup regional este să fie oglindă şi cutie de rezonanţă pentru personalităţile culturii, ştiinţei, antreprenoriatului sau spaţiului public. Avem nevoie de coeziune şi refacerea ţesutului social de încredere interumană, afectat de crizele din ultima vreme. Personalităţile, elita transilvăneană şi naţională reprezintă elementele de legătură prin intermediul cărora ne recunoaştem ca grup, ca apartenenţă comună. Sunt convins că trebuie să promovăm tot ceea ce avem bun în Transilvania şi în România, să le facem vandabile prin promovare inteligentă, nu prin vulgarizare. În acelaşi timp însă ne propunem să îi activăm pe oameni în dimensiunea lor de cetăţeni, să îi provocăm să ia atitudine faţă de ceea ce se întâmplă în oraşele lor şi să iasă din statutul confortabil de simpli spectatori. Grupul media pe care îl vom dezvolta va fi prezent pe toate canalele de comunicare – de la cele clasice, la cele mai moderne – pentru că putem oferi conţinut de calitate pentru publicuri diferite. De altfel, vom construi foarte repede o structură la Bucureşti pentru că acolo se iau deciziile, acolo sunt multe lucruri pe care transilvănenii trebuie să le afle de la sursă. Nu vrem să facem o presă locală de mâna a doua, ignorând ceea ce este important în România doar pentru că se întâmplă departe, la Bucureşti. Vrem să avem o reacţie rapidă la evenimente, să facem analize şi să transmitem punctele noastre de vedere fără prea mulţi intermediari. Este o formă de serviciu public pe care îl datorăm comunităţilor noastre din Transilvania.

AGERPRES: De ce aţi ales să vă implicaţi în presă?

Vasile Dâncu: Presa mi-a fost întotdeauna aproape de suflet. Cei care mă cunosc ştiu că am fost o vreme ziarist, am condus un ziar la începutul anilor 90; periodic, scriu articole în mai multe publicaţii şi particip cu plăcere la emisiuni de televiziune. Am fondat, împreună cu alţi colegi de la Universitatea Babeş-Bolyai, catedra de jurnalism din Cluj, a doua din ţară. Am fost aşadar legat întotdeauna de presă, iar profesia de sociolog mi-a oferit oportunitatea să studiez fenomenul media din perspectiva sociologiei comunicării. Îmi sunt dragi ziariştii şi cred că, într-un fel, ei sunt oamenii viitorului pentru că sunt cei care ajung să folosească cel mai rapid noile inovaţii tehnologice. Din acest punct de vedere, proiectul nostru va fi deschis producţiilor independente, jurnaliştilor freelanceri care doresc să-şi manifeste creativitatea sub numele unui grup puternic şi care are în vedere în primul rând calitatea. Pe de altă parte, beneficiem de sprijinul unor acţionari şi consultanţi din SUA împreună cu care vom dezvolta proiecte de profesionalizare a jurnaliştilor din Transilvania pe tipuri alternative de media care tind să devină viitorul în acest domeniu.

AGERPRES: Presa de la noi este într-o situaţie financiară dificilă. Mai reprezintă presa o oportunitate de business?

Vasile Dâncu: Din perspectiva de business, implicarea grupului nostru de acţionari în domeniul media este un demers care are rolul de a revitaliza din punct de vedere financiar presa locală şi regională, aflată, aşa cum aţi spus, într-o situaţie dificilă. Atunci când am luat decizia de a mă implica, alături de partenerii mei, în acest proiect, am făcut-o în cunoştinţă de cauză şi cu raţiunea unui demers de business cu o importantă componentă de responsabilitate. Noi suntem conştienţi că în zilele noastre un business nu poate rezista dacă nu este prezent activ în media, la fel cum nici presa nu poate funcţiona fără veniturile din publicitatea pe care o aduce mediul de afaceri. Aşa încât am considerat că este momentul să ne implicăm în susţinerea presei locale şi regionale având însă drept obiectiv dezvoltarea unui sistem de business media corect şi de ţinută. Am participat la multe proiecte locale şi regionale, am făcut cercetarea sau am verificat concepte sau scheme de programming. Majoritatea s-au împotmolit după începuturi promiţătoare mai ales datorită anvergurii proiectului sau anvergurii gândirii manageriale. Suferim în provincie de limitarea aspiraţiei, de gândire parohială şi de sindromul „merge şi-aşa, suntem în provincie”. Cred că performanţa se poate obţine dacă urmăreşti standardul cel mai înalt, fără niciun fel de corolare sau derogări. Nu cred că oamenii aşteaptă altceva de la presa locală în materie de calitate, doar subiectele sunt altele.

AGERPRES: În prezent sunteţi membru PSD. Cum se va împăca statutul dvs. politic cu cel de acţionar al unui grup de presă, ştiute fiind desele discuţii de la noi legate de ingerinţele politicului în conţinutul editorial?

Vasile Dâncu: Sunt încă prezent în viaţa politică pentru că sunt de părere că dacă vrei să faci ceva nu poţi sta deoparte. Când am intrat în politică am avut un proiect, am ţintit să schimb lucruri şi să promovez proiecte care să aducă „mai binele” pentru oameni. Unele proiecte mi-au reuşit, altele nu, am fost dezamăgit, dar am decis să nu renunţ în totalitate. Cred că starea în care se află tot mai mulţi români astăzi care-şi spun că e mai bine să nu te implici în cloaca politicii şi să-ţi vezi de proiectele personale poate fi doar confortabilă, dar nu îţi poate aduce mari satisfacţii. Eu cred că încă pot schimba ceva şi pot face ceva mai mult pentru semenii mei din politică. În momentul în care nu voi mai fi convins de asta, voi renunţa. Cât priveşte prezenţa politicului în conţinutul grupului media, este de la sine înţeles că acesta va funcţiona în baza unui cod etic, cu principii foarte clare, care nu vor lăsa loc interpretărilor. Şi spun asta pentru că proiectul nostru este unul complet lipsit de apartenenţă politică, vom face doar politica oamenilor, a comunităţii clujene şi a celor transilvănene în general. Niciun fel de parti pris politic nu va afecta munca de redactare sau punere în undă. Nu vom furniza cadre pentru monologul politicienilor locali dacă nu au nimic de spus. Indiferent de partid politic sau orientare vom deschide conţinuturile noastre spre cei care au proiecte relevante, politici orientate spre comunităţi ori idei de schimbare. Orice politician prezent va fi deranjat de întrebări şi se va supune analizei, iar spaţiile de publicitate politică din campanii vor fi marcate ca atare.

AGERPRES: Când va demara concret noul proiect, când vor avea loc schimbările de imagine şi editoriale ale grupului media pe care l-aţi preluat?

Vasile Dâncu: În momentul de faţă ne aflăm în perioada de consolidare a grupului, de repoziţionare editorială şi de rebranding. Cel mai probabil, lansarea oficială va avea loc în toamna acestui an, dar vom face schimbări din mers. Până atunci vom trece printr-o perioadă de integrare a entităţilor grupului, de reconstrucţie şi extindere la nivel regional. AGERPRES/(AS – Marius Septimiu Avram)

Acest articol a fost publicat în Derapaje prin presă și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la O alianță mass media interesantă: Vasile Dâncu (fost ministru al “Propagandei” în guvernarea Năstase) – Arpad Paszkany (finanțator al CFR Cluj) (ce nu se spune în interviu: câți din banii proiectului a fost pompați de către Marius Vizer în proiectele CityNews și care va fi rolul în proiect al “grupului” Ziua de Cluj-Realitatea Cluj, via Vasile Blaga, amicul finanțatorului de la “16 Februarie”)

 1. Sare'n Ochi zice:

  stiam de mai bine de 1 luna de existenta acestui proiect (despre oamenii din spatele acestuia). despre restul banilor, de care am pomenit in titlu, stiam de anul trecut. in afara de 2 persoane – cu care am legaturi prea bune in sfera politicului pentru a-mi permite sa nu vorbesc cu ele -, nu am mai vorbit cu nimeni, caci am considerat ca este cazul sa pastrez confidentialitatea unei discutii private. acum ca proiectul a devenit public nu pot decat sa zic asa: v-am zis? imi cer scuze ca ma lamentez :). inca din 2004, dupa castigarea alegerilor am atras atentia cu privire la conjuratia politicieni -mass media care se va naste impotriva pe atunci PD. cu toate acestea, PD nu a catadicsit sa-si creeze o structura de comunicare – ceea ce se si vede din modul absolut jalnic in care se comunica cu populatia la ora actuala. noroc ca Vasile Dancu a mai avut experiente in mass media, inainte de a se ocupa de mai profitabila meserie de politician falimentand vreo doua publicatii proprii in Valea Jiului (daca bine imi aduc aminte). in rest, Liviu Alexa este bun, iar alianta lui Paszkany cu Dancu, via Rus-Blaga (poate in legatura cu Dosarul Gazeta – si asta explica multe), chiar face din categoria care, pe mine personal, ma doare. promit sa revin pe acest subiect. derapajele „deontologice” ale lui Vasile Dancu din perioada in care era ministrul Propagandei sub Adrian Nastase ma indeamna sa fiu „vigilent” – nu as dori sa ne confruntam cu inca o masinarie de propaganda PSD mascata democratic in „proiect”…
  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-8655933-vasile-dancu-ioan-rus-arpad-paszkany-preluat-serie-media-clujene-printre-care-televiziunea-transilvania-channel-mesagerul-cluj-citynews.htm

 2. Băşcăliosul zice:

  Dacă Buldoaga Vasilică are adulmecători în teritoriu şi intenţionează să-l marcheze, înseamnă că urmează să-şi declare numele haitei; partea periculoasă ar fi dacă va scoate declaraţia la înaintare după încheierea alegerilor parlamentare.

  • Sare'n Ochi zice:

   Vasile are nenumarati adulmecatori in teritoriu. A transpirat prea mult in acesti 20 de ani sa se lase mancat la final… Iti zic eu: vama, vama, tu n-ai mama!

 3. Toți, când sunt la guvernare consideră că sunt acolo pe vecie. Sunt curioasă de mișcările pe care le va face Blaga. Am impresia că este un tip răzbunător.

 4. baricada zice:

  Versificatia cu vama e pe bune… Să vedeţi voi întorsătură…

 5. Noapte bună, România! City News şi Paszkany s-au luat cu acte.
  Alexa scrie cam acelaşi lucru pe blogul lui. Editorialul lui Alexa are titlul “Poziţia mea”. Nu trebuia să ne spui, Alexa, ştiam. Capră la Paszkany e poziţia ta! Din păcate pentru tine şi pentru ideea de presă. Eşti penibil, Liviule, dacă vrei să ne lămureşti că asta era ideea corectă de presă în Cluj… Eşti penibil, pentru că ne crezi pe toţi atâta de proşti încât să vrei să ne abureşti. Nu mai aburiţi pe nimeni, staţi liniştiţi! Ceea ce mă chinui să explic de o jumătate de an şi lumea spune că bat câmpii, uite că se adevereşte. Eu am dat de mult documentele care arătau clar că Paszkany îl conduce pe Alexa. Am şi spus de ce… În plus, apare în jocul antiromânesc, condus de la Budapesta de coada de topor Paszkany Arpad, omul spionajului unguresc, nucleul Grupului de la Cluj al PSD. Nici o surpriză majoră, ei având un discurs “regional” şi înainte. Aveau şi o publicaţie, acum câţiva ani, prin care încercau să promoveze ideea unui partid social democrat regional. Acum doar o fac ceva mai organizat. În plus, Grupul de la Cluj a fost în mare amor cu UDMR în 2004, atunci când au fost abandonaţi, de fapt, românii din Harghita şi Covasna. Totul ca rezultat al unui protocol trădător între PSD şi UDMR. Aşadar s-a oficializat cuplăraiul maxim, batjocura supremă la adresa românilor din Ardeal. Această media va lucra pentru regionalizare.

 6. Sare'n Ochi zice:

  Vasile Dancu, Ioan Rus si Arpad Paszkany sunt „parteneri egali” in noul grup de presa infiintat prin preluarea mai multor institutii media clujene. Contactat de HotNews.ro, Vasile Dancu a explicat asocierea sa si a lui Ioan Rus – cunoscuti membri PSD – cu Arpad Paszkany, stiut drept un sustinator PDL: „in tara, oamenii sunt personalitati distincte sau oameni de business sau oameni ai cetatii, dincolo de pasiunile politice pe care le-au avut sau le au.” Si ce frumos zice: „Unii se intreaba cum pot sa se intalneasca la o masa cineva care a fost PSD-ist, altul care a fost PDL-ist. Transilvania e un spatiu al tolerantei”. Dar eu nu pot sa uit cum a profitat de o campanie a unui lant de farmacii, intitulata „Inimi pentru inimi”, inceputa cu panotaj stradal mare cu mai bine de o luna inainte de campania pentru alegerea de primar la Cluj-Napoca din 2004. Cum brusc, pe aceleasi panourim pastrand aceleasi elemente vizuale, o inima format din trandafiri, campania s-a transformat in „Inimi pentru inima Ardealului – votati Ioan Rus”. Misto furt de start pentru ministrul de Interne de atunci cu ajutorul ministrului Propagandei de atunci! Iar „spatiul tolerantei” s-a tradus prin tot felul de fluturasi mizerabili despre Emil Boc, culminand cu declaratia lui Ioan Rus: „cu Boc voteaza numai cei care-si uita creierul pe noptiera dimineata” si cu cenzurarea emisiunilor lui Boc de la (culmea!) NCN-ul de atunci.
  Oricum materialul trebuie citit (si mai ales pastrat ca si link):
  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_in_campanie-8731462-audio-vasile-dancu-despre-asocierea-lui-ioan-rus-arpad-paszkany-media-din-cluj-tara-oamenii-sunt-cetatii-dincolo-pasiunile-politice.htm

 7. Sare'n Ochi zice:

  Mihnea Maruta: 1) Rus e un mare susţinător al echipei “U” Cluj, rivala ireconciliabilă a CFR-ului; 2) Rus e, totuşi, membru de vază al PSD, în timp ce Paszkany, mai ales după ce Emil Boc a fost ales primar (2004), s-a apropiat de PD(L), a devenit sponsor important al partidului şi a rămas în istoria recentă drept “cetăţeanul cu memoriul” pe care preşedintele Băsescu l-a protejat aprioric într-un dosar penal. Pe lângă acestea două, există un al treilea motiv – şi mai solid, dar ştiut preponderent în mediile locale – care ar fi trebuit, teoretic, să împiedice asocierea lor. Clujenii informaţi ştiu că, în ultimii 10 ani, aici s-au conturat două grupuri politico-financiare care-şi dispută afacerile şi deciziile grele: unul gravita – folosesc intenţionat trecutul – în jurul lui Paszkany, fiind conectat la vârful PDL şi “blindat” de companii controlate de etnici maghiari, iar celălalt, aşa-numitul “Grup de pe Lac” (din care face parte Rus), s-a constituit în jurul clubului Rotary Parc Cluj şi cuprinde acţionari ai Băncii Transilvania, rectori şi profesori universitari de renume, precum şi mulţi milionari locali, majoritatea apropiaţi de PNL şi/sau de PSD. În aceste condiţii, ce i-ar putea “uni” pe Ioan Rus şi pe Arpad Paszkany, încât nu numai să facă afaceri împreună, ci să se implice cot la cot în complicata şi controversata piaţă de media? Înainte de a răspunde, trebuie să precizez că, din cauza crizei, puterea şi influenţa ambilor au scăzut considerabil. Rus şi-a salvat afacerea cu maşini de import şi service adiacent tăind cât a putut, inclusiv din numărul de angajaţi şi din salariile celor păstraţi. În cazul lui Paszkany, lucrurile au mers şi mai prost: el a intrat în conflict cu concernul canadiano-maghiar TriGranit, care îl susţinuse şi mandatase în afacerea Polus, şi, recent, a pierdut controlul companiei care urma să ridice un cartier de locuinţe în parteneriat cu Primăria clujeană. Anterior, îi căzuse un alt proiect ambiţios – construirea unor turnuri “gemene” sub Feleac, iar, capac sufletesc, CFR a pierdut fără drept de apel titlul de campioană. Dacă aţi avut răbdare să citiţi până aici, putem trece la formularea ideii principale: motivul pentru care Ioan Rus şi Arpad Paszkany “şi-au dat mâna peste ţară”, ca soarele şi pionierii, şi s-au asociat într-o ambiţioasă afacere de presă, avându-l drept vector de imagine pe Vasile Dâncu, este proiectul de regionalizare a României, care va fi accelerat în acest an deoarece are un termen-limită, enunţat de preşedintele ţării, foarte strâns: 2012. Acest proiect a avut o primă “lansare” – eşuată – la începutul anilor 2000, printr-un canal mediatic a cărui anvergură nu era suficientă: săptămânalul “Gazeta de Cluj”, finanţat neoficial la acea vreme şi de Rus, prin reclamă persistentă la mărcile auto pe care la aduce în România, dar şi de Paszkany, care, ulterior, avea să fie şi judecat (şi achitat) într-o speţă desprinsă din dosarul “Gazeta”. De altfel, în primii ani ai acelei decade, regionalizarea ajunsese o temă foarte la modă, o seamă de intelectuali serioşi, atât români, cât şi maghiari, punând umărul la propaganda aferentă (câţi îşi mai amintesc, de pildă, periodicul “Provincia”, care exalta virtuţile ardelenismului şi milita pentru autonomia Transilvaniei?). În interviul prin care a anunţat tranzacţia, livrat agenţiei Agerpres, Vasile Dâncu vorbeşte explicit despre publicul şi zona care vor fi ţintele noului trust de presă. Iată câteva pasaje: “Voi conduce un grup de media care va materializa un proiect mai vechi, o obsesie, aproape”; (…) “Este un proiect de comunicare care va rămâne deschis parteneriatelor din societatea transilvană”; (…) “Venim cu o viziune proaspătă şi dinamică pentru o Transilvanie modernă”; (…) “Pentru mine este un proiect personal, cu o importantă dimensiune culturală şi socială, şi în el se vor regăsi valorile Transilvaniei”. Experienţa celor 21 de ani care au trecut de la revoluţie ne spune că, de obicei, investiţiile bruşte în mass-media care sunt făcute într-un an premergător alegerilor locale şi parlamentare vizează obiective politice, în niciun caz business-uri sănătoase, cu bătaie lungă şi valori etice. În acest context, e interesant de văzut dacă Vasile Dâncu va administra nemijlocit viitorul trust sau dacă îl va menţine în funcţie executivă pe Liviu Alexa, omul căruia i se datorează înfiinţarea şi creşterea celor trei publicaţii cumpărate (portalul CityNews.ro, cotidianul “Servus Cluj”, săptămânalul “Mesagerul de Cluj”), precum şi împrospătarea postului local de televiziune NCN. “Niciun fel de parti pris politic nu va afecta munca de redactare sau punere în undă”, spune Dâncu în interviul pentru Agerpres. Ţinând cont de antecedentele sale, dar şi ale lui Rus şi Paszkany, în relaţia cu jurnaliştii care “nu fac frumos”, îmi doresc să cred că această declaraţie e dezvăluirea unei neaşteptate metanoia sau “începutul unei frumoase prietenii” cu presa cinstită.

 8. Aseară pe B1TV a fost invitat Vasile Blaga. Cine din opoziție l-a lăudat ? Domnul Rus.

 9. Pingback: “Grupul de pe lac” ar face la Primăria Cluj-Napoca “oac-oac”! (broscuțele cu gura mare nu s-ar teme să înghită din nou contractele grase ale municipalităţii) | Sareinochi's Blog

 10. Pingback: “Grupul de pe lac” ar face la Primăria Cluj-Napoca “oac-oac”! (broscuțele cu gura mare nu s-ar teme să înghită din nou contractele grase ale municipalităţii)

 11. Pingback: “Grupul de pe lac” ar face la Primăria Cluj-Napoca “oac-oac”! (broscuțele cu gura mare nu s-ar teme să înghită din nou contractele grase ale municipalităţii) | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.