Creditele neperformante pentru „Eximbank” au facut performanță în conturile parlamentarului PNL Dan Radu Rușanu

de Ștefan Ciocan

Mircia Muntean: “Toate conflictele din PNL sunt din cauza lui Dan Radu Rușanu. Părerea mea este că Dan Radu Rușanu a fost întotdeauna un apropiat al PSD-ului . L-a depășit pe Viorel Hrebenciuc la capitolul “combinații”.”

Parlamentarul liberal de Hunedoara, Dan Radu Rușanu, unul dintre oamenii din cercurile de interese care orientau politica Guvernului Tăriceanu a adunat averi fabuloase din inginerii financiare. Perioada de glorie a „finanțistului” ajuns parlamentar a fost între anii 1996-2001, când, din postura de secretar de stat in Ministerul Finantelor și presedinte al „Eximbank”, a reușit să-și adune o avere apreciabilă, în special prin investiții imobiliare.

Profitând de poziția deținută în cadrul Băncii de Import-Export, Rușanu a acordat credite neperformante pe criterii clientelare. Unul dintre beneficiarii acestor credite a fost Dan Grițac, patron a mai multe firme, printre care „Rompac” SA București și „Chimpex” Constanța. Patronul a obținut pentru societatea din Capitală un credit de câteva sute de miliarde de lei, aprobat de Rușanu în condiții extreme de dubioase și care nu au fost recuperate în întregime nici până în prezent. Pentru bunavoința sa, deputatul PNL a putut cumpăra, la modul performant, 14 hale situate în centrul municipiului Constanța, pe care a fost nevoit să dea doar 2 miliarde lei – în condițiile în care valoarea chiriei pe spațiile respective se ridica lunar la peste 100.000 de euro. În 15 noiembrie 2000, președintele din acea perioadă a „Eximbank”, Dan Radu Rușanu a aprobat acordarea unui credit de câteva sute de miliarde de lei firmei „Rompac” SA București. Creditul s-a dovedit a fi neperformant pentru că societatea nu a restituit banii la termenul prevăzut.

„Afacerea Rompac” îngropată în uitare. Conducerea de după 2001 a „Eximbank” a făcut eforturi zadarnice pentru a recupera creditul. Fostul președinte al instituției bancare, Mariana Diaconescu, a declarat că, din datele oficiale, reiese că au existat probleme grave de încălcare a legislației bancare, nu numai la acordarea creditului și mai ales la utilizarea acestuia. „Vrem ca cei vinovați să plătească conform legilor în vigoare”, a adăugat aceasta. Afirmația extrem de belicoasă a fost făcută în anul 2004. De atunci, peste afacerea „Rompac” s-a așternut tăcerea. Pe site-ul oficial al „Eximbank”, firma apărea pe lista societăților cu datorii. După preluarea băncii, cu capital majoritar de stat de către Guvernul Tăriceanu, aceste societăți au dispărut din baza de date accesibilă pe Internet.

Rușanu – un prieten de nădejde. Dan Radu Rușanu nu a acordat întâmplător firmei „Rompac” un credit neperformant – fără să urmărească apoi cum sunt cheltuiți banii. Între fostul președinte „Eximbank” și patronul acestei societăți, Dan Grițac, există legături mai vechi de afaceri. Imediat după aprobarea creditului una dintre firmele la care Rușanu era asociat în aceea perioadă, „Danis Metcom” SRL, a cumpărat de la SC „Chimpex”, deținută tot de Grițac, cele 14 hale situate în centrul municipiului Constanța, la prețul de numai 2 miliarde lei. Dar legăturile dintre cei doi sunt și mai complicate. Soția parlamentarului deține, împreună cu Grițac, Hotelul „Internațional” SA din Sinaia. Mai precis, SC „Romtur International” SRL, al cărui asociat principal – 99 la sută din părțile sociale – este Anca Daniela Rușanu, deține acțiuni la firma „International” SA Sinaia, care are în proprietate și hotelul cu același nume. Conform datelor furnizate la vremea respectivă de către Rasdaq, acționariatul firmei din Sinaia era compus din: „Romtur International” – cu 35,4 la sută, „Rompac International” – cu 17,24 la sută, „Radan 2000” SRL – cu 3 la sută și alți acționari mai mici. De remarcat faptul că în structura de acționariat a acestei societăți se regăsesc atât firma soției lui Rușanu, cât și „Rompac”, care figura în baza de date a „Eximbank” ca rău-platnică. Chiar dacă oficial numele lui Dan Radu Rușanu nu apare în firmele care dețin acțiuni la SC „International” SA Sinaia, ci numai cel al soției acestuia, parlamentarul USL, pardon PNL, a fost implicat activ în conducerea societății. Angajați ai firmei din Sinaia susțineau că, de fapt, parlamentarul este cel care conducea afacerea. Mai mult chiar, acesta a prezidat frecvent ședințele Adunării Generale a Acționarilor, semnând acte oficiale ale firmei.

De la cooperație în lumea marilor afaceri. Vicepreședintele PNL Dan Radu Rușanu este unul dintre cei mai influenți reprezentanți ai acestui partid – practic nimic nu “mișcă” fără el în județul Hunedoara. Fostul șef al „CENTROCOOP”, a ajuns pentru a treia oară în Parlament pe listele județului Hunedoara – de data aceasta ca și senator. Prin intermediul ex-liberalului primar al municipiului Deva, Miricia Muntean, azi înscris în UNPR, și a mai multor persoane de încredere, parlamentarul deține câteva sute de mii de metri pătrați de teren intravilan în acest județ și în special în Deva. Pe lângă afacerile din Hunedoara, Rușanu se regăsea (în 2005-2006, în plină guvernare liberală) și printre acționarii firmelor „Intervam” SA și „Alpi” SA, deținute de, pe atunci, premierul Tăriceanu. Pe lângă ex-deputatul de Hunedoara, azi senator, între co-acționarii ex-primului ministru se regăseau și alte nume sonore din, pe atunci PNL: Cristian Boureanu, acum PDL, Andrei Chiliman, primar de sector bucureștean, George Danielescu-SAFI, Radu Spiridon Cojocaru, Dan Constantinescu și Ion Bâsgan.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Creditele neperformante pentru „Eximbank” au facut performanță în conturile parlamentarului PNL Dan Radu Rușanu

 1. Băşcăliosul zice:

  E musai de verificat prin ce artificiu au dispărut creanţele din evidenţe. O metodă ştiinţifico-fantastico-inginerească a fost procedura falimentului, după o lege din 1995, în principiu cu concursul lichidatorului judicar, mâna dreaptă şi spălătoare a judecătorului sindic, ambii abilitaţi să urmărească şi să aprobe toate etapele procedurale, contra unui comision legal mai mult decât onorabil, în afara altor stimlente în direct.
  După lichidarea patrimoniului (de regulă, la preţuri mascate, adică mici, dar urmate de valorificarea prin interpuşi a bunului cumpărat/revândut la preţ mult mai mare), diferenţa nerecuperată era radiată pur şi simplu printr-o încheiere a judecătorului sindic, indiferent dacă creditorul (cum ar fi aici Exim-Bank) si-a înscris sau nu la masa credală suma datorată de debitorul lichidat patrimonial.
  Alte căi de dispariţie a datoriilor pot fi penale, numai să-şi manifeste curiozitatea Ministerul Public, prin DNA. Un astfel de lătrău parlamentar are toate motivele să-şi exteriozitzeze sentimentele faţă de Băsescu, Monica Macovei şi numiţii lor: Laura Kovesi sau Daniel Morar. Altfel se lucra cu Amărie sub aceeaşi pălărie penalopesedistă sau cu un Botos milităros, deloc curios.

 2. Ioana Maria Vlas zice:

  Poate ca acele credite neperformante ale Exim-Bank au fost preluate, pe calea „lichidarii patrimoniului”, de catre Libra Bank la care Rusanu fusese coactionar impreuna tot cu Dan Constantinescu, cel care si prezida banca. Cam asa functiona la acea vreme parteneriatul publik-privat, si oarece plasamente perdante din portofoliul bancilor de stat migra liber si nestingherit la mai profitabilele institutii financiare particulare. Acum vedem cu ochiul liber cat de bine stie sa combata Rusanu aceste fenomene, … numai la tembelizor, evident 🙂

 3. Băşcăliosul zice:

  Ieri aveam în gând posibilitatea eliminarii mai rapide a unei explicaţii, dacă se va verifica eventuala trecere a societăţii debitoare printr-o procedură de faliment.
  Acum înţeleg că a existat interesul lui Dan Ruşanu pentru devalizarea Chimpex SA Constanţa.
  Pe de altă parte, cu recuperarea creanţelor datorate statului se ocupa marele AVAS, condus între 2006-2008 de colegul penalist Teodor Atanasiu. Când o mână liberală spală pe alta, Eximbanc închide ochii.
  Cred că destinaţia creditului acordat de Rusanu lui Griţac (scriptic, pentru achiziţionarea Chimpex), a fost (în fapt, ce coincidenţă!) un scop comun de jaf, urmărit cu bătaie lungă.

  http://1mai.cartiere.ro/actualitate/2006-04-10/375-deputatul_liberal_dan_radu_rusanu_partas_la_devalizarea_chimpex_constanta

 4. Pingback: Cum să bați câmpii cu grație (Dezideratele Opoziției: fumuri, piscine, îndemnuri la trădare, renegocieri de contracte, amenințări cu pușcăria, bani secuiești – toate acestea ne vor da numai lapte și miere) | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.