Boc nu mai are cale de întoarcere

de Ștefan Ciocan

„Alea jacta est” ar fi trebuit să spună şi Emil Boc, după ziua de sâmbătă, aidoma lui Iulius Cezar când a trecut Rubiconul. Nu cred că mai contrează diferenţa de scor între Boc şi Blaga, covârşitoare în beneficiul primului. De remarcat totuşi că pentru şefia PDL au concurat doi ardeleni, ceea ce spune multe despre puterea democrat-liberalilor în spaţiul românesc ocupat cândva de fostul imperiu Austro-Ungar. De fapt şi principalii susţinători ai celor doi s-au grupat tot pe sferele de influenţă din Transilvania, Banat și Bucovina. Boc susţinut de Cluj, Arad, Bistriţa, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Satu Mare, Maramureş, Salaj, Suceava și împrejurimile, Covasna şi Harghita, în timp ce Blaga nu a reuşit să-i convingă decât pe conjudeţenii săi din Bihor şi încă două organizaţii conduse de aşa zişi „talibani” din fostul PD, Alba şi Caraş Severin, al patrulea judeţ din vest Timiş, care a mers pe mâna „buldogului” fiind tot sub influenţa liderului de la Reşiţa, Sorin Frunzăverde. Restul județelor din “Regat” s-au împărțit frățește.

Spuneam că zarurile au fost aruncate. Începând de astăzi Boc nu mai are cale de întoarcere. Liderul PDL şi-a asumat încă o responsabilitate uriaşă. Boc are două variante de a intra în istorie. Ori ca premierul care a reformat fundamental România ori ca omuleţul care conducea Guvernul în anul în care a câştigat Oţelul campionatul. Spre disperarea opoziţiei, semnele că Boc nu-şi va lega numele de succesul Oţelului sunt din ce în ce mai clare. Şi totuşi am văzut sâmbătă, mai mult decât o dezbatere din interiorul unui partid. Am văzut un Vasile Blaga disperat şi deosebit de violent atât în atitudine cât şi în limbaj. L-am văzut pe „caporalul” Blaga, parcă vrând să-i dea dreptate Preşedintelui. Trecând peste mesajul, profund demagogic, transmis doar pentru urechile primarilor PDL, nemulţumiţi, veşnic aş putea spune, de banii primiţi de la Guvern, Blaga a intrat în aceeaşi retorică susţnută de cei doi „stâlpi” (blegi) ai opoziţiei, Crin Antonescu şi Victor Ponta. În repetate rânduri Blaga a lăsat să se înţeleagă că de fapt el este în concurenţă cu Elena Udrea şi eventual Traian Băsescu, nu cu Emil Boc. De unde totuşi acesată asemănare între discursul lui Blaga şi cel al așa-zisei opoziţii? De unde feţele triste ale celor doi lideri ai USL la vestea că Boc a rămas în fruntea PDL (plus îndemnul la trădare adresat de către Antonescu “echipei Blaga”)? În mod normal, dacă echipa Boc, Udrea, Băsescu, este atât de lipsită de popularitate şi soluţii, opoziţia ar fi trebuit să desfacă şampania, (sau să o ia pe a lui Geoană gata desfăcută) şi să sărbătorească pieirea PDL. Dar Blaga şi liderii opoziţiei şi-au arătat mai mult supărarea, pe alocuri chiar disperarea. Prin ieşirea din cursă a lui Blaga, opoziţia a pierdut un moment important de a controla principalul partid de guvernământ. Şi când spun opoziţia nu mă refer strict la Ponta şi Antonescu ci la cei care stau în spatele lor. La cei deranjaţi de reformele din administraţie, la cei deranjaţi de curăţenia din vămi, din Ministerul de Interne, din justiţie. La cei care au vândut resursele ţării şi încă sunt cu mâinile pe butoanele care mişcă o parte din economie. Mă refeream la Vântu, Patriciu, Voiculescu şi alţi oameni de afaceri pe care în ultima vreme i-am văzut mai des pe culoarele DNA decât prin birourile firmelor pe care le conduc. De aici însă ne putem da seama ce sistem puternic reprezintă caracatița politico-economică din România, care și din interiorul PDL a intrat în luptă cu Guvernul.

Faptul că o parte dintre susţinătorii lui Blaga au acceptat să facă parte din echipa lui Boc, după ce cu câteva ore înainte li s-a cerut să renunţe la orice candidatură spune foarte multe. Adevăraţii lideri ai PDL, chiar şi cei care l-au susţinut pe Blaga, din raţiuni probabil personale, nu sunt dispuşi să sacrifice reformele începute, de dragul fostului secretar general şi probabil de dragul unei colaborări cu opoziţia. Observăm însă că au venit lângă Boc doar o anumită categorie de lideri, curaţi, fără probleme cu justiţia şi vechi activişti ai partidului.

Nici opoziţia şi nici televiziunile mogulilor nu au remarcat un lucru. Tendinţa PDL de a se curăţa din interior. De fapt acesta este şi motivul pentru care foarte puţini dintre detractorii PDL îl atacă pe Boc. Din punct de vedere moral şi legal nimeni nu-i poate reproşa nimic preşedintelui PDL. Nici Udrea nu a „călcat pe bec” până acum – doar asocierea ei cu afacerile soţului sunt speculate de opozanţi. Şi totuşi nimeni nu spune nimc despre faptul că unul dintre artizanii victoriei lui Boc, finul preşedintelui Traian Băsescu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă nu a candidat pentru nici o funcţie de conducere. Nimeni nu spune nimic că un parlamentar al PDL, Monica Ridzi nu a fost nici măcar delegat la Convenţia Naţională. Sunt semne că oamenii cu probleme din PDL nu au loc în primele rânduri. Sunt semne că partidul începe să funcţioneze ca un organism ai cărui anticorpi elimină părţile afectate de viruşi. Nimeni nu-i va opri pe Falcă şi Ridzi să reintre în prima linie după ce-şi rezolvă problemele cu justiţia. Până atunci însă, PDL merge înainte cu reformele. Dacă va reuşi Boc să-şi ducă la capăt misiunea vom vedea. Dacă nu, va fi păcat pentru România.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Boc nu mai are cale de întoarcere

 1. Never More zice:

  Sebastian Lăzăroiu: “Raţiunea ar trebui să-l îndemne pe Boc să lase locul unui tehnocrat”. Sebastian Lăzăroiu afirmă într-un interviu pentru EVZ că Emil Boc ar trebui să lase locul unui premier tehnocrat. Sebastian Lăzăroiu explică într-un interviu pentru “Evenimentul zilei” de ce Emil Boc ar trebui să renunţe la funcţia de premier şi să lase locul unui tehnocrat. Fostul consilier prezidenţial spune că Emil Boc a câştigat şefia PDL pentru că a beneficiat de sprijinul direct al lui Traian Băsescu. Lăzăroiu consideră că a fost o greşeală ca tabăra învingătorilor să acorde funcţii taberei învinşilor (Vasile Blaga), deoarece aceasta, mânată de dorinţa de revanşă, ar putea să blocheze evoluţia partidului în alegerile din 2012.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/sebastian-lazaroiu-ratiunea-ar-trebui-sa-l-indemne-pe-boc-sa-lase-locul-unui-tehnocrat-9304.html

 2. Ion Ionescu zice:

  De intoarcere, poate ca nu. Dar are un culuar favorit de inaintare!

 3. Sare'n Ochi zice:

  Cristian Boureanu: „Cred ca Emil Boc trebuie sa vina cu ceva nou, pentru a da vigoarePDL. (…) O schimbare la guvern s-ar putea sa genereze in timp ceea ce nu a reusit sa genereze schimbarea asteptata la partid, deci sa genereze o speranta si un plus de imagine pozitiva asupra partidului, bazat pe rezultatele economice obtinute la Guvern. Depinde foarte mult de Emil Boc. Decizia trebuie luata extrem de repede si extrem de ferm intr-o directie sau in cealalta(…) o lungire a acestei incertitudini va genera neincredere in masurile guvernului. Decizia trebuie sa fie definitiva, rapida si sustinuta de ceilalti factori implicati, de colegii de Coalitie si de presedintele Traian Basescu” (Radio France International)
  Radu Berceanu: „Este foarte riscant sa se vina cu o noua formula guvernamentala. (…) Pentru trecerea unui nou prim-ministru si a unui nou guvern trebuie sa avem noi 236 de voturi. Lucrul asta nu e foarte usor de realizat. Noi avem o majoritate, insa, este vorba de o majoritate la limita. (…) Daca va ganditi ca s-ar putea ca unii dintre parlamentarii PDL sa nu voteze la un astfel de demers din cauza ca sunt suparati, va inselati, cel putin in ce priveste oamenii foarte vechi. Altii care au candidat au luat lucrurile sportiv si elegant. Au pierdut, au facut o incercare, dar asta nu inseamna ca nu mai voteaza, ca pleaca nu stiu unde. (…) Nu e cazul meu, sau daca vreti, al lui Vasile Blaga, Cezar Preda”. (Agerpres)
  Roberta Anastase, prim vicepresedinte PDL: „Sigur, daca sunt opinii de genul acesta, e firesc sa existe o evaluare si putem sa decidem ceea ce consideram ca este necesar. Dar nici aceasta discutie nu a fost purtata”. (Agerpres)
  Ioan Oltean, secretar general PDL: „Trebuie facuta o analiza riguroasa asupra modului in care se guverneaza. In opinia mea, o remaniere ar trebui sa se faca”. (Agerpres)
  Iar tabara lui Vasile Blaga si-ar fi schimbat optiunea in ceea ce priveste numirea unui premier tehnocrat si pune conditii, au declarat pentru HotNews.ro surse PDL (care „surse” HotNews „sunt” intotdeauna numai magarul acela de Cezar Preda – care emite numai ciuperci otravite). Potrivit acestora, Blaga i-ar fi transmis presedintelui Traian Basescu ca parlamentarii sai vor sustine si vota schimbarea premierului cu o conditie: ministri sa fie numiti politic. Vazand atatea declaratii, ceva nu este in regula: cineva vrea sa sperie pasarea de pe gard si s-o schimbe cu cioara vopsita din mana sa. Parerea mea este ca Boc ar trebui sa se ocupe de partid si sa pregateasca alegerile locale si cele generale pentru ca apoi sa se ocupe de cele prezidentiale din 2014 (avandu-l pe Traian Basescu alaturi ca premier – „am scos Romania din criza, am reformat Romania”) – nu stiu insa care va fi mecanismul de control al banilor in teritoriu, bani pentru investitii (numai daca nu se ocupa de acest aspect ministrii politici). Vom vedea maine cand Coalitia de guvernare se va reuni dimineata la Palatul Victoria daca pe agenda se va afla si problema unei eventuale inlocuiri a premierului Boc. Sau se agita vantul pentru a se crea valuri…
  Certa este pozitia lui Gheorghe Flutur, prim-vicepresedinte PDL: Astazi, solutia este premier politic, adica Emil Boc. „Noi nu trebuie sa tragem doar ponoasele crizei, ci si foloasele, din punct de vedere politic, repet, procentele iesirii din criza. (…) Noi trebuie sa vedem ce trebuie sa facem si pentru acest partid ca sa creasca. Pentru asta trebuie sa mergem inainte cu reformele. Care este solutia? O analizam la momentul respectiv. Astazi, sunt de parere ca e vorba de premier politic, adica Emil Boc”, a declarat prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, la „Discutia de Luni”, o emisiune HotNews.ro – RFI, realizata de Dan Tapalaga.

  • Sare'n Ochi zice:

   Emil Boc rămâne prim-ministru, anunta Evenimentul Zilei. Premierul Emil Boc s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi au discutat despre situaţia de la Guvern, au declarat, luni seară, în exclusivitate pentru EVZ, surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul. În urma discuţiilor, a reieşit că Emil Boc va rămâne premier, în ciuda zvonurilor privind o posibilă nominalizare a unui independent pentru funcţia de prim-ministru.
   Boc, despre demisie: ”România are guvern, iar guvernul are premier şi, în consecinţă, ne ocupăm cu altele. Este mult de muncit la partid, dar un partid se conduce şi prin delegare”.
   O intrebare buna, zic eu: cui va delega competenta de presedinte de partid?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.