Ce-i lipsea facturii la gazul în prag de scumpire? Un SRL care să căpușeze firma de distribuție

De pe blogul Curs de guvernare aflăm de ce și până unde trebuie să scumpim energia și cum ne va modifica asta structura cheltuielilor. Știm că, în coșulețul de consum al populației, energia figurează cu o pondere de 9,36% din cheltuielile lunare. Aceste cheltuieli, care intră în baza de calculare a inflaţiei, sunt repartizate după cum urmează: energia electrică 5,01%, gaze naturale 3,20% şi energie termică 1,15%. Deci, faţă de ţările europene, se vede ponderea mare a curentului electric în aceste cheltuieli (unde există posibilităţi masive de scădere a consumului fizic prin înlocuirea corpurilor de iluminat şi a aparaturii electrocasnice învechite) şi ponderea redusă a energiei termice – unde se acordă în prezent subvenţii la producător foarte mari faţă de preţul de cost (de aici şi efectul negativ pe bugetul de stat). Urmare a vizitei în România domnului cu gaură în pantof de la Fondul Monetrar Internațional, în curând, lucrurile se vor schimba foarte serios. Majorarea preţurilor la nivel mediu european, că asta s-a cerut, va însemna pentru populaţie o creştere de circa 60% la energia electrică (de la 0,10 euro/kWh la 0,17 euro/kWh) şi de 90% la gaze naturale (de la 7,64 euro/gigajoule la 14,54 euro/gigajoule). Într-o atare situaţie, cheltuielile cu energia s-ar detaşa pe primul loc în cheltuielile de consum, loc pe care îl împarte acum cu carnea şi produsele din carne. Preţurile la toate resursele energetice vor fi clar mai ridicate pentru populaţie decât pentru industrie, după model european. De exemplu, germanii plătesc acasă cu 100% mai mult pe energia electrică şi cu 50% mai mult gazele, faţă de industrie. Danezii plătesc triplu curentul şi dublu la gaze faţă de industrie, pentru a avea locuri de muncă. Diferenţierea de preţuri este în curs, pe la 20% – 30% – 40% la cehi, slovaci, polonezi, unguri,baltici şi chiar bulgari. Noi românii suntem ultimii rămaşi cu marota egalităţii preţurilor, deşi am trecut la un mic decalaj de 10% – 20%, altminteri firesc fie şi numai prin discountul de volum consumat de o întreprindere faţă de o locuinţă. Deci, principiul după care funcţionăm acum este: cine consumă mai mult este şi subvenţionat mai mult.

Oarecum paradoxal, susține autorul materialului citat, “majorarea preţurilor la energie ar trebui să aibă nu doar un efect de creştere generală a preţurilor, dar şi unul invers, de presiune în sensul reducerii lor la celelalte produse (alimentare, nealimentare altele decât energia şi servicii) prin scăderea venitului disponibil după achitarea facturilor lunare”.

Și-acum să revenim cu picioarele pe pământ – suntem în România, iar când este vorba despre servicii, mai ales în sistemul energetic (plin de băieți deștepți), întotdeauna se va pune la punct o metodă prin care buzunarul consumatorului să fie ușurat de surplusul de bani (câte ceva de la cei mulți, pentru a fi mult în buzunarele câtorva). La fel ca și prietenul Vasile Gogea, în plicul cu factura curentă pentru consumul de gaze, am găsit şi o scrisoare, care-mi întărește și mie convingerea că mă aflu în faţa unui alt aranjament de căpuşare (sifonare se spune când parazitat e bugetul de stat), până la urmă tot a consumatorului. Fără alte comentarii, că le face pertinent Vasile Gogea la el pe blog, atașez scrisorica care mă (ne) anunță că o Societate cu Răspundere Limitată a “câștigat” licitația pentru citirea contoarelor de gaz. Căci, nu-i așa? – citirea unor cifre pe ecranul unui contoar al E.ON Gaz Distribuţie SA nu poate fi făcută de oricine, mai ales nu de propriii angajaţi. Ca să nu mai spun că ar fi mult mai simplu dacă E.ON-ul ar accepta să comunice personal, lunar sau trimestrial, la un număr de telefon sau o adresă de e-mail consumul înregistrat pe contoarul personal! Dar, desigur, aceasta nu ar mai fi o “investiţie”! Şi nici o (posibilă) căpuşare!

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ce-i lipsea facturii la gazul în prag de scumpire? Un SRL care să căpușeze firma de distribuție

 1. ribelalu` zice:

  Va contrazic aici. Externalizarea unor servicii neperformante in cadrul marilor companii aduce intotdeauna beneficii. Probabil EON (care e o firma straina privata) a gandit asa: ” de ce sa platesc eu cititorii de contoare cu mii de lei pe luna cand pot angaja o firma care isi plateste cititorii de contoare cu cateva sute de lei pe luna, ca doar nu trebuie sa ai doctoratul pentru a citi un contoar”.
  Este clar ca externalizarea serviciului de citire a contoarelor are ratiuni economice, pentru ca angajatii proprii sunt platiti la nivelul contractului colectiv de munca din EON si stim ca acolo pana si femeile de serviciu au niste salarii nete formate din patru cifre iar prima in mod sigur nu este 1. Daca mai adaugam si impozitele si taxele platite de EON pentru acele salarii, economia este clara.
  Cat priveste autocitirea contoarelor, ea se practica, exista chiar pe factura, in coltul din dreapta sus un numar de telefon unde la un robot telefonic poti trimite indexul, dar din cand in cand tot trebuie regularizat cosumul prin citirea contoarului. Eu personal am folosit optiunea de autocitire in momentul cand estimarea EON era mult mai mare si la urmatoarea factura se regulariza factura dupa indexul transmis de mine.

  • ribelalu` zice:

   Scuze…la mine nu e EON, e Distrigaz. EON nu stiu daca are serviciul de autocitire, dar Distrigaz are.

   • Sare'n Ochi zice:

    🙂 scuze, noi ce am zis? am zis ca era mai ieftin decat un SRL sa ne intrebe pe noi cat este scris pe ceasul de la contor. Si daca nu au incredere in noi, o data pe semestru sa trimita un om sa ne citeasca conoarul care, oricum, este cu vedere la strada – il poate citi oricine. deci nu vad care este oportunitatea unui SRL care sa citeasca contoarul pentru un SA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.