Birocraţia salvează România

de Ion Mureşan

Dacă cumva iar va veni vremea (și va veni, că foamea de bani a autorităților este întotdeauna mare) să vă presechimbați certificatele de înmatriculare a firmelor dumneavoastră, vă împărtășim din experiența anilor trecuți tocmai pentru a nu ajunge să vă pierdeţi cu firea ci, să luaţi lucrurile metodic, cu răbdare, cu calm. Oricum, metodologia este identică indiferent de actul pe care statul ar avea obligația să vi-l elibereze fără a produce un atentat la sănătatea dumneavoastră mintală. Deci: cu cât mai încet, cu atât mai iute. Latinul spunea „festina lente”. Adică „grăbeştete încet”. De accea vă rugăm să nu vă pierdeţi cu firea, să luaţi lucrurile metodic, cu răbdare, cu calm. Altfel o să ajungeţi ca şi domnişoara de la firma (minusculă) a unui prieten, care atunci când a văzut ce are de făcut a început să devină vizibil brunetă. Deci, stimaţi investitori, dragi patroni, nu e mare lucru, iată:

Actele necesare la cererea de păreschimbare a certificatului de înmatriculare: 1. Certificatul de înmatriculare (original şi copie); 2.Certificat de înregistrare fiscală (original şi copie); 3. Înştiinţare de luare (scoatere, în/ din evidenţă ca plătitor de TVA, se înţelege, original şi copie); 4. Dovada de sediu (extras din Cartea Funciară, actualizat de cel mult 30 de zile, plus contract de închiriere (după caz); 5.Dosarul cu documentele necesare obţinerii celor 5 autorizaţii. Asta nu e mare lucru. Aveţi de obţinut autorizaţii câte degete la o mână. Floare cu cinci petale la ureche. Acestea sunt: Autorizaţie de sănătate publică; Autorizaţie Sanitar-Veterinară; Autorizaţie Paza Contra Incendiilor (PSI); Autorizaţie de la Protecţia Mediului; Autorizaţie de Protecţie a Muncii. Astea sunt simplu de obţinut, pentru că fiecare om care vrea obligatoriu să-şi ia un cod unic fiscal, se prezintă la coada de la ghişeu şi după circa 8 ore de aşteptare depune la Direcţia de Sănătate Publică un mic dosar cu următoarele: Cerere de autorizare sanitară şi, dacă e cazul, aviz sanitar; Memoriu tehnic; Contract de salubritate; Planul amplasamentului firmei, obligatoriu la scara 1: 500 ( ca să se vadă strada, blocul, parcul, parcările şi cine trece pe acolo); Plan spaţiu, adică planul apartamentului, la scara 1:50 (cu dotări circuite). Numai ce depune dosarul acesta, şi se repede la Direcţia Sanitar Veterinară cu un puişor de dosar cuprinzând: Memoriul tehnic; Planul de amplasament la 1:500; Plan de spaţiu la scara, surpriză!, 1:50. La pompieri deja e simplu, căci dosarul trebuie să conţină: Fişa PSI, Planul de amplasament la scara cunoscută şi Planul de spaţiu, la scara amintită. Nu e cazul să se uite Protecţia Mediului. Aici, merge repede. În dosar vor fi cuprinse doar: Fişa de prezentare a obiectivului; Dosar cu şină (în dosarul plic); Plan Amplasament; Plan spaţiu; Contract cu utilităţile încheiate pe firmă (gaz, apă, canal, curent electric, salubritate) cu copia de pe ultimele chitanţe achitate (no, f…! – n.n.); Chitanţă taxă XEROX; Actele de deţinere a spaţiului (proprietate sau închiriere). Uf! Mai e de trecut doar pe la Protecţia mediului. Aici vi se vor cere, pe un ton politicos: Declaraţia tip; Plan amplasament, Plan spaţiu; Lista cu dotări tehnice şi Dovada de verificare a prizei de împământare (de la Electrica sau altă firmă autorizată spre a emite importantul act).

E foarte simplu. Nu costă mult, doar câteva milioane. Sigur, mi se va spune, că au mai fost depuse o dată. Dar dacă s-au pierdut? În tot cazul, orice inspector vă va cere documentele acestea. Până să vină controalele, noi vă urăm din tot sufletul să fie cu voi Sfântul Foca şi Sfânta Varvara. Pe scurt, un mineresc: „Noroc Bun!”.

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100% și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Birocraţia salvează România

 1. nu-nțeleg: de certificatul de naștere de ce nu-i nevoie? 🙂

 2. doc zice:

  Apocaliptic, mai bine ne intoarcem la comuna primitiva. Adica toate institutiile astea sa manince ceea ce prind prin padurile patriei (sa nu ma mai capuseze inutil si in batjocura). Sau sa se duca pe……….

 3. Greva_fiscala zice:

  Maestre! Imi pare, tare rau sa-ti aduc, aminte, de alte lucruri si lucraturi, de care ai mare nevoie, astfel:
  – fisa postului (prostului);
  – regulament intern;
  – fise tehnice de securitate;
  – contract cu medicul de medicina „mucii”;
  – contract cu cei specializati in PSI si NTS;
  – fise pentru factorii de risc (poti, darã, la calculator, pe tastatura, sa-ti belesti deshtu’);
  – fisa, cu situatia „personalului”;
  – adresa, la Orificiul National, impotriva spalarii banilor cu persoana imputernicita de tine, patron, sa fii dat in gat legal, daca „speli” mai mult de 10.000 lei pe zi!;
  – opis cu toate substantele pe care le folosesti, provenienta lor si furnizorul;
  – etc.
  Mai sunt sute de „balarii”, care imi scapa acu’, inclusiv dosarul de „risc” al firmei, care, este cam cat doua „DEX-uri”, mai mãricele, dar are valabilitate pe toata durata firmei. Adica vreo sase luni, un an… poate! Depinde cat te tine cureaua.
  Sa ai o zi deosebita!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.