Vreți bani europeni în România? Desființați agențiile!

Birocraţia şi corupţia din sistemul de accesare a fondurilor europene sunt cunoscute în Comisia Europeană, iar riscurile la adresa României sunt enorme – arată, într-un amplu interviu acordat ziarului „Adevărul“, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

El atrage atenţia asupra riscurilor enorme care planează asupra României din cauza slabelor performanţe în accesarea fondurilor europene. Unii funcţionari cer bani pentru a procesa mai repede dosarele sau îndrumă beneficiarii către anumite firme de consultanţă. Sunt câteva dintre îngrijorările din interiorul Comisiei Europene, expuse de Dacian Cioloş. „Primesc multe sesizări (…) legate de comportamentul unor funcţionari de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală. Am primit plângeri legate de schimbarea condiţiilor de eligibilitate după publicarea cererii de proiecte… într-un caz, chiar după ce un proiect a ieşit câştigător. Aflu despre comportamentul unor funcţionari care îi descurajează pe beneficiari să depună proiecte dacă nu lucrează cu anumite firme de consultanţă”, afirmă comisarul european.

Funcționarii puși pe căpătuială din agenții și-au făcut un obicei din a cere beneficiarilore procente din suma cerută în proiect, pentru ca acesta să fie “aprobat”. În plus, pentru că agențiile sunt moșiile mamelor lor, moștenire de familie, impun firma de consultanță și/sau firma de construcție (dacă se lasă cu construcții în proiect) și multe altele (vezi cel mai proaspăt caz cel al ex-ministrului Muncii Ioan Nelu Botiș & soția – păi dacă ministrul fură, funcționarii de ce ar fi mai breji?). Agențiile din România ar trebui desființate, iar preluarea proiectelor ar trebui să se facă direct la Buxelles – nu că nu s-ar găsi și pe acolo doritori de nițică șpagă, ci tocmai pentru că șpaga nu este atât de împovărătoare încât să pună proiectele în pericol.

Acest articol a fost publicat în Brazdă-ngustă și adâncă și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Vreți bani europeni în România? Desființați agențiile!

 1. ErRon zice:

  La mine la scoala s-a inventat o functie noua, „Coordonator proiecte europene”, ceea ce inseamna ca tipa care o detine e singura care e sef de proiect europeran, national sau de oricare fel! Si asta, chiar daca ideea sau vreun proiect e initiat de alta persoana!
  Nu imi dau seama daca ia si bani din acesta functie, adica bani europeni de la proiectele pe care le coordoneaza, dar fiind coordonator, are un punctaj mare care-i permite sa ia, tot timpul, gradatie de merit (25% la salariu, lunar, timp de 4 ani). Basca, isi duce prietenele in deplasari in strainatate, nu-si face multe ore din cele pe care le are in norma, ca doar e plecata ( dar salariul il ia intreg), face parte din Consiliul de administratie, care, uneori, hotaraste soarta unor oameni, e prezenta in mai toate pozele de pe site-ul scolii, e persoana de contact cu organizatiile/scolile din strainatate cu care avem legaturi.

  • Sare'n Ochi zice:

   ia si bani. si, oricum ai lua-o, este ilegal. functia ei nu exista in nomenclatorul de meserii/norme al scolii. orice plangere in acest sens ar pune intreaga conducere a scolii intr-o situatie de cacao.

 2. Marean zice:

  România – ţara impermeabilă la banii Europei. Rând pe rând apar toate semnele care prevestesc furtuna unui nou scandal european, în care România va juca rolul central. Doar că, spre deosebire de subiectul integrării rromilor, al accesului în spaţiul Schengen sau al europarlamentarului mituit, acest scandal poate lăsa răni adânci în viitorul românilor.
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15044093,00.html

 3. Sare'n Ochi zice:

  Rezultatul direct al scandalului Botis:
  Fondurile UE au frânat brusc din cauza scandalului Botiş. România a absorbit în aprilie fonduri europene în valoare de 85 mil. euro, în scădere cu 60% faţă de martie, când au fost atrase fonduri de 245 mil. euro, aceasta fiind şi cea mai slabă lună din acest an ca şi grad de absorbţie al banilor de la Bruxelles. Minusul este de 260 mil. €. Pe 15 aprilie a izbucnit scandalul de corupţie care a dus cinci zile mai târziu la demisia ministrului muncii Nelu Ioan Botiş. În consecinţă, în luna aprilie absorbţia pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, unul dintre cele mai mari programe de fonduri UE ca mărime, în valoare totală de 3,4 miliarde de euro, a scăzut cu 74% faţă de luna anterioară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.