„Se știe că excesul e primejdios în orice domeniu, în abținere ca și în lăcomie, în cumpătare ca și în risipă” (Voltaire)

trimisă pe mail de dr. Dan Gheban

„Excesul de sare, zahăr şi grăsimi, dăunează grav sănătăţii”. Acesta da avertisment medical… ! Ce înseamnă exces nu ne explică însă nimeni.

La prima citire, exces înseamnă.”prea mult”, dar acest „prea mult” trebuie raportat la greutatea fiecăruia. Căci între copilul de 20 de kilograme şi adultul de 80 sau 120 de kilograme… “prea mult” ne dă cu o marjă de eroare foarte mare ca să putem zice exces, sau să recomandăm doar 2, 4 sau 6g de sare pe zi. Cum, de exemplu, nu putem vorbi despre exces până nu stabilim mediul în care se mișcă omul căruia vrem să-i facem recomandarea. Căci, între omul de la munte care bea apă puternic magnetizată şi aproape pură şi cel de la şes sau de la oraş care primesc apa cea mai infectă, cel de la munte va „dizolva” și elimina mult mai repede chimicalele. În plus, uităm (sau cei care fac recomandări habarnist-publicitare) uită, sau habar nua au, că nu suntem la fel, că ne deosebesc, inclusiv din punct de vedere chimic foarte multe. De exemplu, nu avem aceeaşi grupa sanguină, că RH-ul – purtătorul de oxigen din sânge, ne este diferit. Unii au în sânge predominant Cuprul (RH negativ) alţii, cei mai mulţi, au Fierul (RH pozitiv). Și nu uitaţi: ceea ce mulţi vor să ascundă: orice reacţie a apei cu sarea produce… căldură. Iar sarea formează pricipalul electrolit care, scos din sânge, reduce de 11.000 de ori viteza transferului informaţional către creier. Mai simplu spus, lipsa sării din sânge… prosteşte. Dacă am trăi numai în teoria conspirației, am pute zice că scopul lor real al acestor campanii este să devenim legume. Să nu mai gândim: să mergem la muncă şi înapoi acasă, la televizor, unde să ni se repete zilnic numai prostii. Excesul de sare zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătaţii. La fel și excesul de alcool, tutun şi medicamente. Plus excesul de mâncare pentru cei care și-o permit. Și, bănuiesc, excesul de etnobotanice. Bănuiesc, că împotriva etnobotanicelor nu se duc campanii televizate. Dar, ca și atunci când este vorba despre a consuma produse care implică mulți bani pe piață, viaţa copiilor şi a tinerilor nu mai contează. Alcool, tutun, medicamente sunt produse care implică profituri imense din accize şi taxe, dar mai ales din eludarea acestora.

Ce face medicul prima dată când ajungi în spital? Îţi schimbă regimul alimentar: fără sare. Adică taie legăturile informaţionale cu creierul, ca să poată trimite medicamentele peste tot în corp. “Amorţeşte” creierul pentru că altfel, acesta, ar reacţiona imediat la chimicalele administrate și ar declanşa alergii. Dar zaharul? Zahărul e purtator de un cu totul alt tip de informatii. Nu vorbim de „clasicul” zahăr alb, tos, chimizat la maxim. Vorbim de zaharul natural din fructe sintetizat de natură cu ajutorul apei. Vorbim de zaharurile multiple din mierea de albine naturală. Glucoza participă direct la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN): vitalitatea voastră și a copiilor voștri, atenţia, concentraţia, vin din zaharurile naturale.

Grăsimile? Să vedem ce spun studiile. Colesterolul ajută la formarea membranelor celulare, la sinteza hormonilor în glandele suprarenale şi în ovar. Colesterolul este indispensabil digestiei lipidelor, în urma transformării de către ficat în acid biliar. Nivele joase ale colesterolului induse cu ajutorul medicamentelor, duc la apariţia depresiei, comportamentului violent, sinucidere, creşterea riscului de infarct miocardic şi mai ales o slabă funcţionare a sistemului imunitar.

În trecut, cineva cu un regim alimentar ce conţinea 300 mg de colesterol pe zi, cu un nivel HDL (colesterol bun) de 35 mg pe decilitru de sânge, era considerat normal. Asta până când, cei de la OMS, au hotărât să schimbe normele, să le coboare la 200. Imediat, au apărut 36 de milioane de „bolnavi” şi 4,3 de miliarde de dolari pe an, câştig, dintr-un foc din vânzarea de “diete”. Între vrăjeala ştiinţifică a unora şi intuiţia lui strămoşească, ciobanul român a ales intuiţia. El tot cu slană, pită, ceapa spartă în sare şi pălincă trăieşte. Nu face exces şi trăieşte mult şi bine. Cum aţi vrea sa-şi crească altfel oile, să lupte cu frigul, cu ploile, cu lupii? Şi toate astea până pe la 60-70 de ani… cu cojocul miţos de 40 de kilograme pe umeri şi bota în mână.

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la „Se știe că excesul e primejdios în orice domeniu, în abținere ca și în lăcomie, în cumpătare ca și în risipă” (Voltaire)

 1. Un articol care m-a uns la inimă. La fel spune şi medicul meu de familie. Despre sare nimeni nu a explicat mai bine. Ce zic eu? Este pentru prima oară când aflu.

 2. nelucraciun zice:

  Totuşi, strămoşii respectau cu stricteţe posturile religioase. Griselini scria, în cartea sa despre Banat, scrisă în urmă cu aproape două veacuri şi jumătate, despre ţăranii români, că mai bine făceau moarte de om decât să încalce postul! Nu erau de loc uşă de biserică, dar postul era lege! Cumulat, cam şapte luni din 12. În rest, lapte, mălai, slănină şi un pic de rachiu!

 3. Alexandru Diaconescu zice:

  În fine un medic rupe tăcerea!
  Ne fiind specialist nu mă pot pronunţa, dar nici nu mă pot abţine să nu comentez. Cu vreo 25 de ani în urmă nişte vraci m-au convins că ouăle şi untul îmi vor fi fatale, din cauza monstrului numit COLESTEROL. Am trecut pe consumul de margarină până când – asemenea „măgarului lui Buridan” – m-am obişnuit, ca să aflu apoi că margarina este şi mai rea, fiindcă conţine E-uri. Apoi, petrecând vreo două săptămâni în Franţa, la un prieten care avea o bucătăreasă tradiţională (pregătea orice mâncare cu mult unet şi era stropită cuvin pe măsură), am constatat că gurmanzii francezi sunt mult mai sănătoşi decât asceţii din alte părţi. Aşa cum spueam despre teoriile schimbărilor de climă, contează cine plăteşte cercetarea! Mă bucur să aud sfaturile unui nutriţionist onest şi a unui om care are curajul să se ridice împotriva „locurilor comune” cu care ne obişnuieşte media.

  • apellamemorie zice:

   Margarina nu este „rea” pentru ca are in compunere „E”-uri. Multe din aceste mult blamate „E”-uri s-au dovedit capabile sa combata anumite forme de cancer (de exemplu praful de conservat). Raul vine de la faptul ca uleiurile vegetale din compunerea ei sint tratate termic de repetate ori, pina cind ajung a fi utilizate in compunerea „untului vegetal”. Daca „simturile” nu sint „pervertite” din cauza existentei unor boli, sau de un mod de existenta gresit (hranirea dupa toti „nutritionistii” – si nu ma refer aici la specialisti, medici, etc. aparuti ca ciupercile dupa ploaie, sint singure in masura sa transmita organismului de ceea ce el are nevoie.

 4. apellamemorie zice:

  sarea dizolvata in apa produce…frig si nu caldura!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.