Voi când mai sunteţi programați să vă luaţi banii? („Şi-amu să cânte muzica, cât poate ea de tare, o melodie pentru domnişoara Voichiţa, caseriţa de la Caritas, pe care o rugăm să se ridice în picioare ca s-o aplaudăm! Şi îmi exprim speranţa ca domnişoara Voichiţa să-mi acorde mie primul dans!”)

de Dan Trif

„Când îţi merge mai rău şi când eşti mai nefericit, Dumnezo’ alduitu’ are grije de tine” -, aşa propovăduia în faţa blocului o locatară bătrână şi cu un ochi de sticlă, botezată Sfânta, văzând câtă fericire a adus Caritasul pe strada Gârbău. Lumea nici nu mai stătea în case, de atâta fericire. Ba fericirea le schimbase şi limbajul. Dacă nişte vecine care stăteau pe scaune în faţa blocului erau întrebate de către altă vecină „Ce mai faceţi vecinelor”, acestea răspundeau radioase „Mulţumim de întrebare. Da’ ia uite, conversăm şi noi ca fetele: io cu doamna Coca-Cola, Sonela cu domnu’ Napoleon, Carmela cu domnu’ Filips care-i cântă hori cu Irina Loghin. Da’ tu de unde vii?” – „Io viu de la butic de unde am cumpărat două fâşuri adidas da’ bărbat-mio-i nervos că zice că nu-s originale, c-o văzut că pe căptuşală scrie made-n Stanbul. Ce ziceţi tu, ce bine-i cu Caritasu’ ăsta! Voi când mai sunteţi programate să vă luaţi banii?…”

Hanul Colina gemea de lume. Copilu şi Sonela erau gata să se întoarcă din drum, nervoşi şi suduind că nu-şi vor găsi loc într-o asemenea mulţime ce părea de departe o nuntă între nunţi. Şi s-ar fi întors dacă n-ar fi auzit nişte cuvinte magice: „Şi-amu să cânte muzica, cât poate ea de tare, o melodie pentru domnişoara Voichiţa, caseriţa de la Caritas, pe care o rugăm să se ridice în picioare ca s-o aplaudăm! Şi îmi exprim speranţa ca domnişoara Voichiţa să-mi acorde mie primul dans!”. Într-un potop de aplauze păşi pe ring o arătare absolut cabalină îmbrăcată într-un tricou roz, într-o fustă verde, plisată, şi lungă până la tenişii Puma. De gât îi atîrna o zgardă grea de aur. Rugată să ţină un spici, mis Patagonia rosti aşa: „Eu m-am născut ca să fac bine. Pe toată lumea am ajutat-o şi-am înscris-o pe liste. Şi pe vecini şi pe prieteni şi pe cei care au stat la rând. Atâta am avut de spus. Aseară, domnu’ Stoica m-a dat afară, c-a zis că delapidez. Adevărul nu este acesta. Eu am păstrat disciplina şi n-am zis şi nu voi zice la nimeni când au venit doi domni de la Guvern cu genţile diplomat burduşite cu bani şi am făcut repede formele care se fac şi le-am dat banii înapoi înmulţiţi cu opt. Vă mulţumesc pentru primire şi-n încheiere, aş vrea să dansez pe melodia Hotel California”.

Dracu’ i-a mai pus melodia şi tot el a mai dansat-o! Lumea s-a simţit bine şi fără „proasta şi hoaţa şi hâda de Voichiţa”.

Într-o crudă dimineaţă, Copilu se trezi de la lătratul câinelui şi de la zbârnăitul ascuţit al soneriei care îl pătrunse până la glezne. Se răsti inutil la câine apoi se uită pe vizor şi mare-i fu surprinderea să vadă prin vizor un cap de rădaşcă îmbrobodit într-o năframă. Era sora lui, Cornelia, sosită din tribul ei din Apuseni ca să-l futirizeze la cap cu o dorinţă care nu-i mai da astâmpăr: „Am vinit, frate dragă, să nu te superi, ca să mă înscrii şi pă mine la Caritas, că poate-oi câştiga şi io de-o maşină de spălat şi de-un frigider, ca să nu mi să mai strâce mâncarea vara. Am vinit chiar dacă o muiere sosâtă din Izdrael mi-o zâs că nu-i bine să câştigi bani di-acolo, că ţî să mişcă dulapurile sângure prin casă şi păţeşti tăte năcazurile din lume. Zâce că-i jocu’ lui Sătana. Tu ce ştii de asta?”.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.