Spitalele româneşti la mila lui Placebo

de Ștefan Ciocan

Efectul Placebo: exact ca în bancul în care nea' Vasile își duce soacra la doctor și îl roagă să o trateze ca și cum ar fi propria lui soacră...

Marea problemă a României nu este nici criza economică, nici reforma instituţională, nici măcar iodul radioactiv descoperit în apa de ploaie şi laptele de oaie. Marea problemă a României este ISTERIA NAŢIONALĂ. Adică incapacitatea clasei politice, a societăţii civile şi a opiniei publice de a purta o dezbatere civilizată pe o anumită temă. Când se lanesează câte o temă în spaţiul public, nimeni nu mai stă să asculte. Totă lumea ţipă, dă verdicte şi înjură de parcă în spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic s-ar fi cantonat numai legiuni de ţigănci cu fustele în cap. O armată de analişti guralivi secondată de politicieni demagogi ies la atac împotriva oricărei încercări de normalizare a României. Hotărât lucru! În ţara asta bunul simţ şi logica ar trebui să constituie materie de studiu din şcoala primară până în liceu.

Am observat că periodic izbucnesc adevărate epidemii de isterie naţională, ultima dintre ele este legată de reforma sistemului sanitar. Nimeni nu stă să asculte care sunt motivele reale ale desfiinţării unor unităţi sanitare, care de multe ori au fost transformate ori în azile de bătrâni ori în adevărate anticamere ale morţii. Spitale pe care aceeaşi presă isterizată le plânge astăzi erau prezentate ieri ca fiind lipsite de cele mai elementare dotări, pline de igrasie şi fără căldură sau apă caldă, dar doldora de gândaci şi microbi. Vocea Premierului sau a Ministrului Sănătăţii nu se mai pot auzi de răcnetele înfuriate ale celor care urlă la orice încercare de reformă în România. Sâmbătă 100 de oameni au ieşit în stradă la Codlea ca sa-şi apere spitalul din localitate, care va fi închis. Bineînţeles că televiziunile de ştiri au fost la faţa locului şi o zi întreagă au „tocat” subiectul. Prin studiori s-au perindat zeci de vuvuzele care au înfierat cu mânie proletară reformele din sistemul sanitar. Au curs râuri de invective şi acuzaţii la adresa guvernului. Nu a fost prezentată nici o soluţie alternativă şi nici un argument economic sau măcar de bun simţ care să fi combătut închiderea spitalului din Codlea. Singurele argumente, aduse de o babă roşie la faţă care explica că este cardiacă a fost faptul că spitalul este construit prin muncă patriotică de oamenii muncii din Codlea. Şi, dacă analizăm puţin la rece, 100 de oameni din 24.000 cât numără populaţia din Codlea reprezintă circa 0,4 la sută. Asta ca să ne facem o imagine clară asupra reprezentativităţii celor care au ieşit în stradă să apere un spital care nu mai foloseşte oricum nimănui.

Şi ca să nu cad în meteahna celor care vorbesc pe lângă subiect voi face referire şi la un spital pe care-l cunosc foarte bine. Cel din municipiul Brad, judeţul Hunedoara. Cu toate că nu este propus pentru desfiinţare, spitalul din Ţara Zărandului nu este cu nimic mai performant decât cele care îşi închid zilele astea porţile. La ce foloseşte un spital în care jumătate din oamenii internaţi stau acolo doar pentru a-şi face un set de analize? La ce să folosească un spital în care orice problemă mai complicată este trimisă urgent la Deva? Sau la ce să folosească un spital într-un oraş unde gigacaloria este atât de scumpă încât iarna costurile cu încălzirea bolnavilor reprezintă aproape 80% din suma decontată de la Casa de Asigurări de Sănătate. Nu cred că exagerez cu nimic când spun că, exceptând centrele universitare, în majoritatea oraşelor din România spitalele nu au decât un rol social. Să ofere un loc de muncă şi de luat şpagă pentru medici, asistente şi surori, şi un acoperiş deasupra capului unor persoane vârstnice cu dificultăţi materiale. În rest, actul medical din unităţile sanitare ale României se bazează mai mult pe efectul Placebo decât pe calitatea reală şi grija faţă de pacienţi.

PS: Despre manipulare grosolană, disperare de mogul de presă și disprețul celor care produc emisiuni la Realitatea TV față de inteligența celor care se uită la programele lor puteți viziona o probă aici (Realitatea TV cere drepturi de autor pe leșinul regizat de la Urlați).

Cum peste filmul de mai sus a intervenit cenzura irealității TV pe motiv de „drepturi de autor” – asta deși știrile de presă nu intră sub incidența Legii drpturilor de autor (o dovadă în plus, nu? – că asistăm la o făcătură), încerc să postez un filmulețe de la o altă adresă (Urlați, nu urlați, vremea leșinului trece):

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Spitalele româneşti la mila lui Placebo

 1. Tuchi zice:

  Spitalul din Brad este la fel ca cele care se desființează, dar nu se desfințează. Oareșice neliniști cu privire la seriozitatea cu care au fost alcătuite listele?
  Spitalul din Brad nu-i bun de nimic. O reformă a sănătății îl readuce la statutul de spital performant sau îl desființează?
  Aveți dreptate în ce privește isteria televiziunilor. Această isterie nu-i egalată decât de pompierismul disperat al măsurilor guvernamentale și de demagogia sforăitoare cu care acestea sunt justificate de către premier.

 2. DanSu zice:

  Ca sa dau si eu un exemplu (ca tot m-am certat cu nevasta care e din Barlad :)…
  Spitalul Tutova:
  Uite ce spunea realitatea in 2008:
  „Zeci de copii stau internaţi de ani de zile în spitalul comunal din Tutova, judeţul Vaslui, deşi potrivit legii după cel mult două luni ar trebui să plece acasă.”
  Sursa: http://www.realitatea.net/video_522321_autoritatile-spun-ca-micutii-din-spitalul-tutova-au-fost-tinuti-abuziv-in-spital-cu-anii_384191.html – are si imagini…
  Acum, la desfiintare, pe 7.04:
  „Şi desfiinţarea spitalului din Tutova, din judeţul Vaslui, naşte adevărate drame. Directorul unităţii a fost nevoit să refuze transferul unui nou-născut, care a venit pe lume la Huşi fără mâini şi fără picioare.”
  nu dau al II-lea link, dar e tot pe acolo.

 3. ribelalu` zice:

  Atata timp cat majoritatea covarsitoare a populatiei se trateaza in maxim 150 de unitati medicale, ce rost mai au spitalele comunale? Pe cine trateaza ele si mai ales ce boli pot ele trata? O raceala? Pai pentru aia exista peste 11.000 de medici de familie.

  Mai mult aici:
  http://ribelalu.blogspot.com/2011/04/reducerea-numarului-de-spitale-o-masura_12.html

  • Tuchi zice:

   Medicul de familie nu tratează răceli ci face raportări. A primt chiar și laptop și imprimantă din bani publici ca să fie clară treaba asta. Dacă totuși este mai indisciplinat și se ambiționează să și trateze, are plafon la prescripții. Eu zic să desființăm și cabinetele de midicină de familie.
   Da’ chiar: oare n-am putea eficientiza la maxim sistemul medical românesc? Mesia medicinii românești și ministrul sănătății cred că sunt mai mult decât suficienți. Unul călare pe alocarea bugetară și celălalt rămânând a se descurca cu vărsămintele la Fondul de Asigurări de Sănătate. Restul la muncă, nu la căscat buzunarul!

   • ribelalu` zice:

    am o verisoara primara care pana zilele trecute lucra ca asistenta la un spital d-asta comunal. ca sa aiba spitalul „clienti”, si-a internat degeaba de cateva ori copiii. si asa facea tot personalul de acolo: isi „interna” pe rand rudele.
    acum i-a pus Dumnezeu mana in cap si au transeferat-o obligatoriu la un spital in resedinta de judet, chiar acolo unde cu ceva timp inainte ii cereau o spaga de zeci de milioane sa se angajeze :)).
    realitatea cu spitalele astea fantoma e alta si nu ce prezinta Realitatea TV sau Antena 3. toti marii profesori universitari de medicina sunt de acord cu ea, majoritatea liderilor de partide (inclusiv Victor Ponta) numai Antena 3 si Realitatea TV nu.

 4. Îmi place stilul articolului. Îmi place şi tema. Ceea ce îmi doresc este un articol care să fie echidistant, să nu fie părtinitor nici cu puterea dar nici cu opoziţia , să prezinte fapte concrete şi să nu manipuleze. Nici într-o parte nici în alta.

  Eu, în principiu, sunt de acord cu reforma, obiectiv vorbind este absolut necesară.
  Subiectivă fiind, mă bucur de faptul că Spitalul Orăşenesc Vălenii de Munte nu se desfiinţează.

  Pentru că locuiesc în Prahova pot să vă spun că ,,se vorbeşte pe la colţuri,, despre spitalul din Urlaţi care este foarte bine utilat că ar fi ,, popit,, pentru a fi achiziţionat de către Directorul Direcţiei Sanitare . O fi adevărat, o fi o minciună, nu ştiu.

  Despre sănătate am scris şi eu aseară: http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2011/04/12/gravida-abandonata-de-medici-nimic-nou-sub-soare-in-romania/.

  Poate, mai importantă decât orice aparatură, este conştiinţa profesională a medicilor. Afirm asta fără urmă de patimă.

 5. ela zice:

  Ei,nu e chiar asa; daca respectivul stabiliment (ca spitale nu le prea pot zice) devine azil , cine le mai baga spaga in buzunar? La azil e de munca,trebuiesc ingrijiti batranii.
  Si nu a afirmat nimeni ca nu put avea un centru de permanenta pentru urgente.
  E la mana autoritatilor locale.

 6. Sare' n Ochi zice:

  un editorial bun din Adevarul:
  http://www.adevarul.ro/liviu_avram-editorial/lesin_tv_7_462023799.html
  „Gureşele ONG-uri care păzesc câinele de pază al democraţiei încă se uită în altă parte, iar Realitatea TV a cerut scoaterea de pe YouTube a secvenţei de la Urlaţi, pe motiv de drepturi de autor. Pe bună dreptate: potrivit legii, ştirile de presă nu sunt subiect al dreptului de autor, pe când piesele de teatru da. Kevin Carter s-a sinucis degeaba. Dacă mai aştepta două decenii, dilema morală care l-a doborât era rezolvată. Tot el spunea că, înainte de a executa fotografia, a aşteptat în zadar 20 de minute ca vulturul din Sudan să-şi desfacă aripile, ca să iasă poza mai spectaculoasă. N-a avut şansa unui vultur de Urlaţi, care l-ar fi servit impecabil: întindea frumos aripile, ba apuca şi să ciugulească un ochişor, ceva, sau oleacă de cărniţă… „

 7. Sare'n Ochi zice:

  Prostul nu este prost destul daca nu e si fudul:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-8501835-video-laura-calciu-reporterul-realitatea-judecata-toate-persoanele-care-sustin-lesinul-unei-batrane-miting-protest-fost-regizat.htm
  aici ii include si pe forumistii comentatori?
  asa copii, dupa dreptul la viata, respectati si dreptul la lesin – ar trebui trecut in Constitutie!

 8. ribelalu` zice:

  am trecut, dar nu sa iau linkul ci pentru al posta pe cel mai tare dintre toate: varianta „kamikaze” a clipului care contine si sedinta tehnica dinaintea filmarilor:
  http://www.kamikazeonline.ro/2011/04/cazi-nu-cazi-vremea-mitingului-trece/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.