Forme fără fond (Onestitatea, o paranteză necesară la ce anume-i lipsește unui partid de dreapta din Româna)

Când Titu Maiorescu și-a lansat teza “formelor fără fond”, opunea „evoluţia organică”, firească ca și curgere în epocă (adică: lentă şi răbdătoare), “pornirilor revoluţionare”, de după 1848, ale „bonjuriştilor” liberali, grabiţi să introducă (hai-hai, fuguța-fuguța) Principatele Române în ritmul noii Europe. Caragiale a încondeiat perfect epoca, identificând în mentalitatea naţională tendința de a relativiza/îndulci/eluda/fenta exigenţele/impunerile/legile aderării. Noi, mai șmecheri/descurcăreți ca alții, arătăm permanent că vrem să fim în rând cu lumea, dar facem cum ne taie capul. Suntem „republicani” ca la Ploieşti, „revoluţionari” precum conu’ Leonida, revizuim pe ici, pe colo, dar nu schimbăm nimica, iar dacă-i anonimă, în mod sigur o semnăm. Noi suntem Farfuridi, Cațavencu, Dandanache, artizanii jocului dublu, geniali în tehnica orientală a târguielii-tânguite, a descurcatului pe cont propriu, a schimbărilor nesemnalizate de sens și de direcție istorică. Fani ai duplicității, ne-am școlit și educat în duplicitate mai ales “elitele” – cele care azi ne conduc (pepiniera utecisto-comunistă). Numai așa devine explicabil cum am putut face trecerea de la „Revoluţia din Decembrie ” la  „evenimente din decembrie 1989” – cu „emanaţi” în loc de Eroi, cu revoluţionari care au avut nevoie de certificate de eroism.

Nici măcar Revoluţia nu a fost ceea ce am crezut că a fost și nu este ceea ce îşi spunea că este. Cât despre schimbările promise, acestea rămân, după două decenii, mutilate, pervertite, amânate. Bine că suntem „monitorizaţi” de către forurile europene, căci la câte tertipuri se încearcă pentru a le înşela, eram în stare să recreăm Uniunea Sovietică sau măcar un nou pașalâc. Suntem extrem de entuziaști în a prelua „forme”, dar nu avem voinţa/dorința de a le şi vedea încarnate în „fonduri” consistente. Iute ne apucă lene și mimăm înteresul “formelor” doar de ochii lumii, cât să fim mângâiați pe creștet  – uite dom’le, chiar vor (să intre în rândul lumii).

Toate ritualuri politicianiste de exorcizare publică confirmă acest caracter duplicitar. Ori de câte ori au fost Invitaţi să se spovedească şi să-şi pună, eventual, cenuşă în cap pentru faptele de indolență față de popor și de corupţie, politicienii noștri au ieşit de sub patrafirul anchetelor mai curaţi şi mai senini, iertaţi înainte de a fi păcătuit. Dacă vreunul dintre ei sau dintre subordonaţi se află în urmărire penală chiar în clipa „spovedaniei”, nu are nici o importanţă. La ei în „teritoriu” nu există nici un corupt, pârâiaşele susură limpezi, păsărelele ciripesc, rozele rămân înflorite şi bine mirositoare. Nici usturoi n-au mâncat tovărăşiile lor, nici gura nu le miroase. Ca din întâmplare, câte unui presupus păcătos (prezumtiv nevinovat) îi mai scapă un capăt de frază din care se înțelege că are ceva acţiuni, că a participat la o licitaţie câștigată rapid, că a beneficiat cândva de credite avantajoase și averea este obținută de bieții părinți care au vândut cartofi și ștevie la piață, punând ban peste ban. De unde rezultă că totul este extrem de legal. Răuvoitorii şi cârcotaşii inventează, iar cei aflați la putere comit dosare politice. Iar părintele de partid, cel care execută spovedania, nu insistă, nu calcă pe „muşuroi” – l-ar pişca propriile furnici de sub odăjdii…

Politicienii noștri sunt surzi sau fac pe surzii. Politicienii noștri își inventează false spovedanii şi penitențe, iertând păcate înainte de a fi mărturisite. Ar face rău imaginii, nu-i așa? – partidul este mare, unit și tare. Politicienii noștri cred că pot înşela la nesfârşit şi ţara şi lumea.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Forme fără fond (Onestitatea, o paranteză necesară la ce anume-i lipsește unui partid de dreapta din Româna)

 1. apellamemorie zice:

  De ce oare nu ne-au transformat turcii in pasalic?! Pina si rusii nu au simtit nevoia de-a pastra trupe de ocupatie pe teritoriul Romaniei, asa cum s-a intimplat in mai tot estul Europei bolsevizate sub senila tancurilor sovietice.

  • nelucraciun zice:

   In Moldova si Valahia au instaurat regimul fanariot, a carui grea mostenire o suportam acum.
   Totusi, vestul actual al tarii a fost, mai bine de un secol si jumatate, pasalac.
   Sugereaza asta ceva?
   Ocupatia otomana, datorita mai ales blamului adus de ocupatia succesoare, a fost privita, vreme de secole, ca cea mai sumbra perioada a istoriei moderne a locurilor. In ultimii ani, prin lucrarile istoricilor, se strecoara unele reconsiderari.

   • fanarioții au fost primii care au construit ceva în principatele române (drumuri și clădiri, chiar dacă puține).

   • apellamemorie zice:

    E vorba de Principatul autonom al Transilvaniei, sau de tinutul regelui Vaik?! Insa nu asta voiam a supune.

    • nelucraciun zice:

     Scuzaţi-mă, nu am înţeles remarca dvs.

     • apellamemorie zice:

      Nu inteleg la ce va referiti.
      La 1821 cind Tudor intra in Bucuresti, turcii se multumeau a stringe trupe la sudul Dunarii. Interventia armata, reclamata mai mult de celelalte state vecine, ar fi pus in pericol vechile raporturi ale acestora cu Inalta Poarta. Apoi, stiau ei prea bine ca in Principate orice problema se rezolva de la sine. (Litografia de epoca il reprezinta pe Tudor luat prizonie de un mic grup de eteristi chiar in mijlocul armatei lui, mai tarziu aveau sa-l socoteasca chiar nebun pentru masurile aspre luate impotriva pandurilor ce se dedasera la jafuri impotriva populatiei civile.) Mihai Viteazul este la fel reprezentat in asasinarea lui de un grup de solati valoni linga cortul conducatorului, chiar in milocul Armiei romane. Exista in literatura unele izvoare despre sfatul de noapte al capitanilor sai. Constantin Brancoveanu, marele strateg European a fost luat de capugiu, insotit de un grup de soldati otomani si tarit peste Dunare pentru a fi decapitat pe malurile Bosforului la Stambul, chiar din inima Capitalei lui. Probabil la ceva de genul acesta ma refeream.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.