Democraţie cu găleata și cizma de cauciuc personalizată

Democraţia, adică guvernarea popoarelor prin ele însele, devine în România, pe zi ce trece, o caricatură ce nu mai păstrează din original decât forma exterioară, în care nu realitatea ci suma formulărilor stereotipe ale politicienilor domină şi subjugă raţiunea alegătorilor. Am păstrat doar forma fără conţinut: votul universal, Parlamentul, aşa-zisa responsabilitate ministerială, libertatea de expresie șamd. Toate par că funcţionează la perfecţie. Din păcate, elementele care hotărăsc actul de guvernare democratic sunt acelea particulare/personale, dictate de bani. Cum s-ar zice, „Poporul suveran” a fost înlocuit de „Suveranul Ban”.

Oricât de integre ar fi unele personalităţi şi unele organizaţii politice, ele nu pot răzbi prin jungla politică actuală dacă nu au în spate o mare forţă financiară. Şi cum nimeni nu „investeşte” fără să nu fie sigur că-şi poate controla şi recupera investiţia, politicienii şi partidele politice au învăţat se supună „dictaturii” forţelor financiare. Anii post-Decembrie 1989, au introdus o licenţă morală în viaţa politică. S-a profitat de ieşirea dintr-o lume rigidă, din aşa-zisa „morală socialistă” şi s-a marşat pe dorinţa marii majorităţi a populaţiei de a obţine câştiguri uşoare (indiferent de unde ar veni acestea şi cu ce cost pentru alţii – vezi Caritas, SAFI, FNI, Bingo, ajutoare sociale cu orice preț etc.). Deh, natura umană – cine nu vrea să fie bogat şi sănătos?

Din această degradare a calităţii oamenilor şi instituţiilor s-a născut oribilul fenomen social al cumătrocrației: gangsterismul – nu numai cel de partid și de stat, ci și cel al funcționarilor plătiți de către stat cu întregul său cortegiu de vicii, venalităţi şi crime. Acesta este preţul plătit pentru pervertirea instituţiilor democratice. Uzându-se de „voinţa poporului”, s-a pus stăpânire pe posturi politice la adăpostul cărora se „domneşte” liniştit, protejându-se (cu un drum, că-s necesare) şi bandele de criminali. Buruienile înfloresc mai uşor decât plantele utile… Este clar că partidele politice nu şi-au făcut datoria. În loc să fie nişte organizaţii care apără un program bine definit, au devenit nişte grupări de interese, mai mult sau mai puţin oculte, grupate în jurul unor individualităţi, mai mult sau mai puţin capabile ori onorabile şi care, prea de multe ori, au avut motivaţia de a apăra interese cu totul străine scopului mărturisit. Aceasta nu este Democraţie, ci caricatură. Democraţia română suferă de un fel de deformaţie profesională: a început să capete o înfăţişare funcționărească-proletar-asistențială, una în care interesele mereu crescânde ale funcționarilor și asistaților social urmează să fie apărate prin legislaţii socialiste împotriva nevoilor elementare ale celeilalte părţi a populaţiei. Rezultatul acestei «plăţi de fidelitate» va fi, în mod permanent, un dezechilibru deciziţional care va accentua şi mai mult haosul economic şi politic actual.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Democraţie cu găleata și cizma de cauciuc personalizată

 1. Vasile Gogea zice:

  Draga Victor,
  „democraţia română” nu suferă de nici o deformaţie profesională, ea este mutilată pur şi simplu de o malformaţie congenitală! Chiar dacă s-ar mai naşte o dată, absolut normal, unde ai „adăposti-o” pe asta, pînă la sfîrşitul ei natural?
  Doar nu te gîndeşti la …

 2. apellamemorie zice:

  Ce valoare are votul universal intr-o astfel de „democratie”.
  Prosteala curata!
  La nivelul constiintei sociale si civice din societatea romaneasca de azi singurul tip de democratie reala ar fi cel al tragerii la sorti si sistemul de vot reprezentativ. Pentru ca si parlamentarii nostri desi nu doresc deloc sa recunoasca, tocmai asta sint!
  Ion Ilici voia sa ne bage in puscarie daca nu-i votam. A fost nevoie sa descopere ulterior principiul majoritatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.