Dragă Mecca, numele tău a fost Cluj! (inception)

de DAN TRIF (din volumul “Revoluția trăită”, publicat în foileton în EvZ ediția de Transilvania sub sigla “Cartea junglei”)

Mihai Tatulici practicând arta lăcomiei pe lângă Ioan Stoica, patronul escrocherie Caritas

„Să nu vă mai pună dracu’ să mai scrieţi articole prin care să criticaţi Caritasu’ că ies la voi toţi muncitorii de pe platforma industrială şi vă sucesc gâtu’, prostalăi ce sunteţi!” – cam aşa sunau ameninţările primite prin telefon la redacţia ziarului „Tribuna Ardealului”. Ziaristul Victoraş scria serialul „Escrocaritas” în care îşi permitea cu tupeu şi cu binecunoscuta-i obrăznicie să-şi bată joc de „neamul de bizoni care nu realizează că e şi autorul şi victima unei escrocherii naţionale”. După un asemenea text nu uimeau pe nimeni pietrele sosite prin geamurile redacţiei, pietre în inutilă căutare de cap prost care se opune „fericirii neamului”. Chiar şi fâşurile noi şi genţile noi şi baxurile de bere scumpă din redacţie făceau pe intrigatele de textele insului. Ba lui Copilu i-au şi sărit câteva plăci de faianţă din baia proaspăt renovată în acele vremuri noi, tot din cauza textelor.

Caritas la final: "Bănișorii mei"!

Pe încăpăţînatul şi invidiosul de Victoraş nu l-a putut convinge să înceteze odată cu asemenea articole nici chiar un mare director şi mare economist de pe platforma industrială, om care a venit în redacţie, şi care, de la înălţimea profesionalismului său, i-a explicat turbulentului ziarist că „… n-are nici un rost să te pişi contra vântului şi contra fericirii poporului. Eu mi-am luat doctoratul la Bucureşti, sunt un om în etate şi am studiat temeinic şi în adâncime fenomenul Caritas. Aşa că crede-mă, dragă băiete, că Caritasu’ nu va cădea niciodată. N-are cum! E un fenomen logic şi demonstrat ştiinţific.Toată lumea va câştiga fără oprire. Tu ce studii ai?… Aha! Inginer… Deci habar n-ai de economie! Atunci încetează, dracului, să mai scrii despre ceva ce nu cunoşti. Că faci rău şi ziarului că tot tirajul care vine spre platforma noastră e rupt şi aruncat la coş. Şefii şi colegii tăi ar trebui să ştie asta. Nu fi prost, mă copile! Că ţi-or da în gură şi muncitorii mei, şi profesorii, şi ţăranii, şi doctorii, şi primarii, şi poliţiştii, şi parlamentarii, şi guvernanţii şi colegii tăi! Că şi eu, de n-aş fi la voi în redacţie, ţi-aş trage una peste fleancă!”.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei l-a sunat pe nemernicul de ziarist şi i-a zis „Te bag în p… mă-ti dacă mai scrii un cuvânt împotiva Caritasului!”. „Domnu’, v-am înregistrat şi vă scriu la foaie” – i-a zis ziaristul cu obrăznicie. „Las’ că ţi-om da şi noi” – l-a ameninţat poliţistul, dar, a doua zi, flocăit fiind de Victoraş la gazetă, prinse a se miorlăi: „No, n-am spus io chiar toate alea. Aţi iecsagierat aşa cum faceţi tăţi jurnaliştii, mama voastră…”

Nici strada Gardbou n-a stat impasibilă. Cheţa, vecina lui Copilu, i-a spus acestuia de la obraz: „Mă Copilu, voi ce p… mea tăt aveţi de lucru cu Caritasu?! Colegele mele de la Pită or merge la ameţâtu’ ăla a vost’ şi l-or frământa ca p-un aluat. Spune-i asta! Că vezi ce bine ţi-o picat şi ţie nişte bănişori, de ţi-ai putut pune gresie şi faianţă în garsoneră. Mie? Mie mi-o schimbat viaţa. Amu-s în divorţ cu Aron şi mi-am găsât un bărbat antâia. Nu lucră, da’ bani avem destui, fie Domnu’ lăudat şi să-i dee sănătate şi lu’ Domnu’ Stoica să ne ţâie Caritasu’, că ăsta nou al meu s-o-nscris printre primii la Caritas. Doară n-oi fi proastă să stau tătă viaţa lângă tirbuşonu’ slăbănogului de Aron!”

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dragă Mecca, numele tău a fost Cluj! (inception)

 1. Daca suspendam morala, evreii au fost intotdeauna mai destepti decat romanii, iar cand le-au programat un vis al imbogatirii usoare, au facut ce au vrut cu ei. Cei care obsrva la rece realitatea si nu-si pierd uzul ratiunii si simtul moral, devin instantaneu „dusmani ai poporului” in asemenea situatii. Imi inchipui ca n-ati fost deloc de invidiat in acele zile de exaltare „capitalista” a Clujului si chiar a tarii. Tin minte cum ma priveau niste „jucatori” (exuberanti) la Caritas pentru ca nu jucam si eu cartea vietii! Ca pe un redus mental, sablonat de (Eu?) „imi apar saracia, si nevoile, si neamul”.

  PS Excelenta fotografie!

  • Sare' n Ochi zice:

   ati pus degetul pe rana. intr-adevar, escrocheria Caritsa nu ar fi functionat si fara ajutorul neprecupetit al Bancii „Dacia Felix”…
   Gheorghe Funar, impreuna cu oficiali ai bancii au adus Caritas-ul de la Brasov, unde se lansase, la Cluj-Napoca – unde a luat amploarea nefasta care a luat-o. PUNR era in floare pe atunci si cred ca s-au spalat multi dintre banii nedeclarati in timpul Revolutiei: cotizatiile PCR, UTC, sindicale – banii varsati pentru cheltuielile consiliilor judetene, consiliilor municipale samd.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.