Dragă Mecca, numele tău a fost Cluj!

de DAN TRIF

Cel mai citit şi mai iubit ziar din ţară la vremea Caritasului nu era altul decît „Mesagerul Transilvan”. Acesta publica listele cu numele candidaţilor la fericire imediată şi, sugrumată într-un colţ, rubrica meteo. Ciclic apărea în ziar autointitulatul „trimis a lui Dumnezeu”, patronul fericirii pe ţară, domnu’ Stoica. Numai cerurile mai puteau număra câte rugăciuni rugătoare se înălţau spre ele ca „să-l ţie sănătos pe domnu’ Stoica”. Ca un autentic binefăcător, acesta întindea mâna-i bronzulie ca să-i fie pupată de kilometricele cozi cu bizoni cu boturile îndreptate spre „catedrala” Plata Neamului. Sfânta Parascheva ar fi pălit, Teoctist ar fi roşit… ca să nu mai vorbim şi de suferinţele altor sfinţi mai tineri! Pe primar îl găsim fericit în ciuda faptului că Tavă, redactorul şef al „Mesagerului Transilvan” încerca, fraudulos, să revendice meritul de prim-aducător al primului şi al celui mai onorat şi onorant cetăţean de onoare al oraşului, Caritas, în cetatea someşană. „Ce vorbeşte Tavă şi cine se crede el? Eu am fost acela care l-a chemat pe domnu’ Stoica de la Braşov. Eu i-am pus la dispoziţie Sala Sporturilor şi Institutul Minier şi casă unde să şadă! Nu Tavă!”. Generos cum era, primarul a lăsat să se înţeleagă că dacă va fi necesar şi situaţia ar cere-o, va ceda spre Caritas şi alte instituţii nerentabile cum ar fi Teatrul Naţional sau Bazinul Olimpic. Toată ţara era îndrăgostită de Cluj. De iubire suferea şi Ungaria şi Ucraina. Revirimentul economic al ţării, prezis de prezicători şi analişti economici iţiţi pe ecrane şi radiouri, era indestructibil legat de fenomenul petrecut aici. Chiar şi vanitoasa Franţă ar fi putut fi invidioasă. Vorbirăm ceva mai devreme despre ipostazele Meccăi. Ei bine, dragă Mecca, numele tău a fost Cluj! Toate maşinile, toate căruţele, toate trenurile, toate avioanele şi toate tălpile – toate -, cu jind, te-au căutat pe Tine! Şi te-au găsit! Şi te-au populat! Şi te-au venerat! Someşul e martor, Someşul o ştie! Malurile lui blajine, dară, ocroteau pelerini în aşteptare, sau adormire, sau căcare. El şi numai el. Şi tot pe apele lui s-au dus toate speranţele unui potop de lume de care nici Dumnezeu, nici domnu’ Stoica n-au mai ţinut cont, încremenindu-i pe nişte liste din ziar, şi-atât. Şi-apoi plânsete, şi-apoi sudalme, şi-apoi averi şi case risipite; şi-apoi tribunale, şi-apoi sinucideri, şi-apoi „să-mi s… p… escrocul de Stoica şi cine l-o adus pe lume!”. Plânsete se mai aud şi-acum dintr-un garaj uitat de ipotecă unde sălăşluieşte o domniţă, cu nume de încălţări cabaline, cu ai săi trei şi trişti prichindei… La lumină de opaiţ nu mai zămisleşte stihuri ce odinioară, pe arenele de luptă umplute de norod ale cetăţii, făceau să vibreze de muzica încântării sufletul „celui trimis de Sus / ca să ne izbăvească ţara”. Visele-i s-au spulberat, muza aşijderea. Trist! Trist?

PS: Prin ’92 – ’93, eram cam singurul jurnalist care scria despre escrocheria numită „Caritas”, cum numai nişte „îmbizonaţi” puteau să-şi închipuie că dai un leu cuiva şi primeşti opt în schimb. Las la o parte amenințările proferate la adresa mea de inclusiv adjunctul șefului Poliției Cluj (“venim și vă dăm foc la redacție, domnu’ Lungu!”), inclusiv rugămințile lacrimogene ale lui Virgil Lazăr, redactorul-șef al cotidianului “Tribuna Ardealului” la care lucram ca SGR (“Nu mai scrie, Lungule, că vin ăștia și ne sparg redacția!”). Cum las de o parte încrâncenarea cu care „elite” ale Clujului, de la primar şi scribi naivi, proslăveau escrocheria atrăgând în circuit alţi şi alţi fraieri. Săracul caută minuni, escrocul caută fraieri. Cei care s-au amăgit cu ideea că dau puţin şi iau mult erau aşteptaţi la colţ, ca mieluşeii la tăiere, de alţii care vedeau lucrurile un pic altfel: de la mulţi câte puţin, să fie mult pentru puţini. Interesul poartă fesul. Moralitatea e o chestiune ce ţine de Judecata de apoi. Dar, ce m-a făcut praf, cu adevărat a fost când, într-o zi, un inginer, fost coleg de şantier, mă opreşte pe stradă şi-mi reproşează urlând: “numai din cauza ta nu funcţionează Caritas-ul”! Am rămas siderat: era de presupus că atâta matematică ştia şi fostul meu coleg încât să realizeze că nu e posibil ca escrocheria să meargă la infinit (chiar dacă cei care câştigau, publicitar erau o momeală ce atrăgea la muls economiile altor săraci cu capul).

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Dragă Mecca, numele tău a fost Cluj!

 1. Felicitări pentru atunci şi acum?

  Magistraţii au primit de 8 ori banii depuşi. Despre jurnalişti ce ştiţi?

  • Sare' n Ochi zice:

   au primit, nu le duce grija. exact in perioada aceea ne-am trezit cu o serie de jurnalisti „de liste” cum le zic eu. care cred si acum ca ziarul la care au lucrat s-a vandut in zeci de mii de exemplare de bine ce scriau ei acolo, si nu pentru listele cu „castigatori” care se publicau acolo. de restul, uita-te la Tatulici care a revigorat „Caritas”-ul spalandu-l cu limba-i ca un condei de scuipati exact cum a procedat si cu scuipatii de pe Adrian Paunescu. „Romania, te iubesc”, dar banii tai stau mai bine-n contul meu!

 2. he, he, și eu m-am certat cu o grămadă de colegi pe tema Caritasului (pe atunci eram student).
  oameni cu minte, de altfel, dar care nu voiau să priceapă lucruri extrem de simple.
  n-au înțeles nici în ultimele zile de respirație artificială, când se zicea că „săptămâna asta se dau banii la 4 litere: P, U, L și A”.

  din păcate, am avut de suferit și la modul concret, financiar:
  fix în acel an mi-am găsit să merg la mare cu niște prieteni.
  și nu eram pregătiți pentru ce am găsit acolo.
  noi: cât luați până la camping?
  taximetristul: o mie.
  noi: OK, și am urcat.
  taximetristul, după ce a pornit: de unde sunteți?
  noi: din Cluj.
  taximetristul: patru mii, atunci.
  și în același stil ne-au ținut împuțiții în toate acele zile.
  nu mai ziceam de unde suntem, dar ne depistau după accent.

 3. baricada zice:

  Bravos, tizule, m-a siderat fragmentul cu inginerul, la alt nivel lucrurile sunt aplicabile şi acum… Nu zic ăştia că de aia nu merge nimic în ţară? Fiindcă-i juma de naţie pusă pe ei şi nu-i lasă, domne, „să munceşte”… Cât despre tine, cred că şi tu ţi-ai înmulţit banii la Caritas, nu? 8 ori 0 egal… zero…

  • Sare' n Ochi zice:

   🙂
   ajunsesem sa ma intalnesc cu oamenii pe ascuns sa-mi dea informatii din interior sa-mi scriu rubrica zilnica „Escrocaritas”.
   oricum, prietenul Dan Trif juca, la inceput si castiga bani frumosi. motiv pentru care, de fiecare data cand scotea bani venea sa ma scoata la masa si-mi facea cadouri, ca apoi sa-mi zica ca-l amuza cum „beneficiez” eu de banii Caritas in timp ce-l critic. Dan Trif este un „hoher” (recomand sa citesti cartile lui, in special „Copilaria unui hoher”) care face tot felul de hapening-uri de genul: sta la coada la produse de carne si se trezeste vorbind cu vanzatoarea „nu va suparati, mai aveti din cremvustii aceia stricati de data trecuta? ca i-am fiert bine si am i-am spumuit de chestia aia verzulie si au iesit extrem de gustosi. mi puteti da acum la jumatate de pret?” realizezi cam ce se intampla pe-acolo?).
   oricum am depus o data bani la Caritas si chiar m-am dus sa discut cu redactorul-sef de la Mesagerul Transilvan care m-a „bagat peste rand” (mi-a picat pe jos obrazul, dar nu erau banii mei si o faceam la insistentele sotiei – ce nu faci ca barbat sa nu dormi pe pres? :)).
   asa ca, la final, din „eroismul” fiecaruia ramane nitel praf de pe toba cand incep sa intervina cei dragi.

 4. Greva_fiscala zice:

  Tot cinci se plateste? Sau mai are statuia lui Avram inca un deget? Nevazut, prin pantaloni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.