Au început să ne vândă blană de CURS

Alegătorul român a evoluat față de anii ‘90, vremuri în care numărul celor care “munceau, nu gândeau” era cu mult mai mare, iar fostul FSN, actualul USL, lua la alegeri aproape 79%. Douăzeci de ani mai târziu și votanți cu 20% mai puțini, dacă ar fi să credem în sondajul comandat și realizat de către Cornel Nistorescu (acroșatorul de motocicliști), România are în față un nou dead-line cu privire la epuizarea șeptelului de „stupid peoples” prognozată de către Silviu Brucan la 20 de ani. La o rată de pierdere de 1% pe an, mai sunt necesari 59 de ani până când scăpăm de indivizii care trăiesc doar din cules de pe la stat și numai din vânătoare de oferte promoționale și reduceri? În rest, la ce te poți aștepta de la un sondaj în care mai mult de jumătate dintre repondenți vor „măsuri sociale”, adică statul să le dea!? Este normal ca această „putere” care „le-a luat” să fie hulită.

Vasile Dâncu (un domn despre care nu știu ce caută în partidul acela de mafihoți PSD) spunea că trendul este cel mai important când urmărești sondajele. Iar trendul USL este în scădere. De la ultimul sondaj declarat de către USL, formațiunea a scăzut cu 10% în preferințele electoratului (când au făcut logodna, gargaragii declarau 69%, apoi un sondaj CSCI din februarie a.c. îi dădea la 61% din intențiile electoratului). Sondajul arată ca PDL este în trend ascendent, iar USL în descreștere. Cu cât economia se va însănătoși, procentele „soluției Johannis” se vor topi. Când nu vii decât cu țipete, nu cu soluții, nimeni nu te mai bagă în seamă. Până când nu învață să fie constructivi, cei de la USL își pot face singuri câte sondaje doresc, pe care apoi să le creadă până când încep să țopăie a la “Mihaela, dragostea mea”. Problema este atunci când începe să se lumineze de ziuă.

Deci: mai mult de jumătate dintre respondenţii unui sondaj realizat de CURS, în perioada 10-28 martie, spun că ar vota Uniunea Social-Liberală (PSD-PNL-PC) dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României. USL ar primi 59% dintre sufragii, PDL s-ar afla pe locul doi cu 17% dintre voturi şi Partidul Poporului (PP) ar obţine 8% din voturi. UDMR şi PRM sunt la limita pragului electoral, fiecare cu câte 5% la dintre opţiunile de vot ale românilor. UNPR (2%), PNŢCD (1%) şi PNG-CD (1%) nu ar avea reprezentanţi în Parlament. Lăsând la o parte faptul că Partidul Poporului nu există, adăugând că sondarea electoratului s-a făcut în timpul scandalului cu euroșpăgarul Adrian Severin, asta ne arată cam cum a fost făcut sondajul și ce noroc avem noi că duminica ce vine nu au loc alegeri. Așa, tot de amuzament, trebuie să constatăm că 3% ar vota cu PC, în timp ce 4% dintre respondenți nu știu sau nu răspund – deci numărul de habarniști este mai mare decât numărul de votanți ai Antenelor. Slabă audiență!

Remarc din nou ce varză este în educația financiar-economică a respondenților: 71% vor cotă progresivă. Ce cred ei că le va aduce bun, cumva mai mulți bani în puținul pe care-l dețin printr-un salariu mai puțin impozitat? Aplicarea cotei va începe de la 16% și se va opri la 40% de pildă, ca pe vremea lui Adrian “Mătușa Tamara” Năstase. Cum s-a demonstrat atunci, evaziunea va creste – contabilii deștepți vor ști „să ascundă” profitul – deci, iar ne vom fura căciula de dragul câtorva leuți la amărâți în buzunare și a averilor de Top 100 la cei “ce știu” în buzunare. (Paranteză necesară. EFIMIŢA: Adică, zău, bobocule, de! eu, cu mintea ca de femeie, pardon să te-ntreb şi eu un lucru: ce procopseală ar fi şi cu USL? LEONIDA (minunat de-aşa întrebare): Ei! bravos! Ș-asta-i bună! Cum, ce procopseală? Vezi asta-i vorba: cap ai, minte ce-ţi mai trebuie? Apoi, închipuieşte-ţi dumneata numai un condei, stăi să-ţi spui: mai întâi şi-întâi că dacă e USL la putere, nu mai plăteşte niminea bir… EFIMIŢA: Zău? LEONIDA: Zău… Al doilea că fieştecare cetăţean ia câte o leafă bună pe lună, toţi într-o egalitate. EFIMIŢA: Parol? LEONIDA: Parol… Par egzamplu, eu… EFIMIŢA: Pe lângă pensie? LEONIDA: Vezi bine; pensia e başca, o am după legea veche, e dreptul meu; mai ales când e USL la putere, dreptul e sfânt: USL este garanţiunea tuturor drepturilor. EFIMIŢA (cu toată aprobarea): Aşa da. LEONIDA: Şi al treilea, că se face şi lege de murături. EFIMIŢA: Cum lege de murături? LEONIDA: Adicătele că nimini să nu mai aibă drept să-şi plătească datoriile. EFIMIŢA (crucindu-se cu mirare): Maică Precistă, Doamne! Apoi dacă-i aşa, de ce nu se alege mai curând USL, soro? LEONIDA: Hei! Te lasă reacţionarii, domnule? Fireşte, nu le vine lor la socoteală să nu mai plătească niminea bir! E aproape de mintea omului: de unde ar mai mânca ei lefurile cu lingura? EFIMIŢA: Aşa e… da’… (reflectând mai adânc) un lucru nu-nţeleg eu. LEONIDA: Ce lucru? EFIMIŢA: Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetăţenii leafă? LEONIDA (în luptă cu somnul): Treaba statului, domnule, el ce grije are? Pentru ce-l avem pe el? E datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…)

Altă remarcă privind „reprezentativitatea” „eșantioanelor reprezentative”: au fost intervievate 1104 persoane. Sunt 41 de județe și municipiul București. Rezultă că au fost „sondate” 27 de persoane/județ; defalcarea pe urban și rural: 14 persoane/județ; defalcarea pe sex: 7 persoane; pe criterii de vârstă (3 praguri): 3 persoane/mediu/sex/județ; pe criterii de studii: 1persoană/categorie/județ. Dacă operatorul își sonda vecinii de bloc avea mai multe persoane/județ. Lăsând gluma, sondajul arată intenția de vot a unui om din fiecare categorie din fiecare județ. La o marjă de eroare de 3%, este OK?

Probabil nu s-a citit atent ultimul sondaj IRES, realizat în aceeași perioadă cu cel al CURS și în care opțiunea de intenție de vot pentru USL este identică (61%), dar 35% dintre cei intervievați au declarat că nu ar vota cu PSD niciodată, indiferent de alianța în care se află acest partid, sau de contra-partida de vot. Procentele sunt reprezentative pentru cei 69% care şi-au exprimat o opţiune de vot, excluzându-i astfel pe cei 31% nehotărâţi sau care nu au răspuns sau au declarat că nu votează. În plus, de la intenție la pretenție este un procent extrem de mare. Să nu uităm că prezența la vot se situează undeva la 44-45%. Și mai sunt multe de spus, mai ales despre cum pierde electorat declarat de dreapta PNL, începând să fie preferat de către electoratul de stânga – asta în timp ce PDL câștigă, încet și sigur, electoratul de dreapta. Dar mai sunt o groază de zile până la alegeri și numai câteva ore până la următoarea gargară a lui Crin Antonescu sau Victor Ponta…

Acest articol a fost publicat în Derapaje prin presă și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Au început să ne vândă blană de CURS

 1. Marean zice:

  Domnul Lungu, sunteti optimist. Uitati ca mama prostilor umbla mereu gravida!

  • Sare' n Ochi zice:

   🙂 Domnule Marean, eu am cam fost rautacios in unele dintre afirmatiile mele – dar asta in principal datorita faptului ca vorbesc despre simpatizantii unei alianta care il contine pe criminalul Ion Iliescu (teroristii, mineriadele, cumatrocratia samd). Dumneavoastra?

 2. Vasile Gogea zice:

  Victor,
  cred că acesta este cel mai important „semn” al sondajelor: în „adîncime” se poate detecta un contracurent cu masă mare, la ceea ce „la suprafaţă”, „bărcuţe de hîrtie” indică doar un sens mai iute, dar mai subţire, de „curgere”. Important e să ştii să pui „stăvilare” la „curentul” de adîncime!

  • Sare' n Ochi zice:

   deocamdata lumea se agita chiar degeaba – si exista o debusolare majora in Opozitie (prea s-au strofocat sa dea termene imperative pe care nu au reusit sa le onoreze). din pacate aceasta debusolare (plus gargara) nu sunt deloc benefice jocului democratic. Puterea, oricat de cu bune intentii ar fi (sau orice bune intentii ar avea) poate sa sara calul de prea multa libertate si entuziasm. deja sunt cateva chestiuni care nu-mi plac la reglajul fin al libertatilor civile – si asta-i vina neputintei Opozitiei de a veni cu ceva constructiv, nu numai cu gargara si „jos Basescu”!

 3. baricada zice:

  Domnilor, eu personal, ca vechi ţărănist, sunt mulţumit la 1% în făcăturile uslaşe… Păi, acum, când scade pragul, nu-i evident că de la 1 la 3 putem ajunge mai repede ca de la 1 la 5?..

 4. Fara ton imperativ, dar justificat, tin sa va atrag atentia ca „fostul FSN, actualul USL”, dupa cum ati apreciat, se regaseste tot atat de bine si in actualul PDL. Se regaseste in mai tot spectrul politic, cu siguranta in cel parlamentar. Deh, forta originii comune si a pacatului originar.

  • Sare' n Ochi zice:

   asa este.
   si?
   dintre toate partidele care s-au desprins din FSN, PD cu componenta liberala este singurul care se mai zbate sa faca ceva. ma asteptam la mult iubitul si stimatul PNL sa n-o ia la vale in ghena pentru o coaja de paine, aliindu-se cu Ion Iliescu. daca citeati si comentariul meu de mai la vale, ati fi aflat ratiunea pentru care am fost mai rautacios.

   • E bine ca suntem de acord in aceasta privinta si… atat. La randu-mi, sunt de acord ca PNL a gresit, pentru ca nu faci aliante cand ai un trend crescator in preferintele electoratului. De fapt, a gresit si el si PSD, pentru ca si in perspectiva unei aliante (pre sau post) ieseau mult mai bine lasand PNL sa creasca pna la nivelul maxim posibil, el fiind singura componenta care avea aceasta posibilitate. Au facut o prostie si unu si altul.
    Despre componenta liberala din PDL e mai bine sa uitati, altfel o sa ajungeti ca mine, sa nu vi-l puteti sterge din memorie pe economistrul „reformist” care confisca valuta firmelor in anii `90. Inchei prin a observa ca tineti mult la PNL, daca regretati faptul ca a ajuns sa-l considre frecventabil pe Ion Iliescu, desi, daca va mai amintiti, la fel il considera in urma cu numai un an si „comoponenta liberala”, cu tot partidul „de dreapta” la care se refugiase.

    • Sare' n Ochi zice:

     putem avea discutia aceasta, despre ce a facut fiecare in parte, la nesfarsit. pe mine ma intereseaza ce fac acum si ce intentioneaza sa faca in viitor. tactica, spre deosebire de strategie, se aplica rapid si cu scopul de a lua prin surprindere – motiv pentru care este mai la indemana, motiv pentru care, in superficialitatea lor, aplica numai tactica in ceea ce fac si desfac (aliante in general). acesta este motivul pentru care sunt partinitor cu partidul in care mai vad si mugurii unei strategii. cat despre Stolojan „nationalizatorul valutei” – in mare parte pe securisti si smecherasi i-a lovit atunci in 92. cine avea valuta sa simta pe atunci? poate mai de blamat este Stoica cu a lui dezincriminare a bancrutei frauduloase decat Stolojan care a ridicat PNL de la 5 procente la 20. oricum, ce a ramas din PNL in zilele noastre, nu merita nici macar compasiune. mai jos am comentat la dl. Vasile Gogea. poate cititi si acel comentariu inainte de a va avanta cu critica printre randuri.

     • Am avut un cumnat care a facut ASE-ul cu Stolo si care ne-a spus ca individul e prost ca economist dar ahtiat dupa imbogatire. Nu am argumente sa-l combat in niciuna dintre directii.

      • Sare' n Ochi zice:

       🙂 parerile colegilor de scoala nu le poti combate.
       oricum are cateva „bube” care ar proba ahtierea dupa imbogatire – si numai afacerea Megapower din anii ’90 si ar fi suficienta.
       partea proasta cand vorbim despre borcanul cu miere este ca nu stim mare lucru despre linsul degetelor pana cand nu am tinut si noi borcanul in mana…

      • am absolvit și eu o facultate economică.
       și am avut zeci de profesori.
       dar, oricât îmi storc creierii, nu-mi pot da seama care dintre ei erau buni sau răi ca economiști.
       îi pot evalua (cu limitele de rigoare) ca dascăli sau ca cercetători, în niciun caz ca economiști.
       i-am văzut la catedră și am citit ce-au scris, dar nu i-am văzut în timpul vreunei activități de economist.

       • Sare'n Ochi zice:

        si tata se enerveaza cand ii spun ca e contabil. nu, zice el, sunt economist, ceva ma face sa cred ca eu am dreptate. si mai am un amic, vecin cu mine caruia ii spun (ca-mi permit), contabil incuiat. si el zice ca este economist. ceva ma face sa cred ca am si mai multa dreptate 🙂 partea proasta cu economistii este ca sunt, de fapt, niste contabili incuiati.

        • depinde ce înțelegi prin „contabil” și „economist” 🙂

         la noi, contabilul ține evidența mișcărilor patrimoniale.
         în restul lumii, contabilul face acele mișcări, adică este ceea ce noi se cheamă „economist”.
         tot în restul lumii nici nu există funcția/ocupația/meseria/diploma de „economist”.

 5. Nu ştiu de ce ,pe mine care nu aş vota cu uslaşii nici moartă, nu mă întreabă nimeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.