Numai împinşi de la spate

de Victor Lungu

Ne-am tot plâns de poziţia noastră geo-strategică că-i „în calea tuturor furtunilor” şi, din această cauză: „alţii construiau palate pentru că noi, cu piepturile noastre, am stat la fruntarii şi i-am apărat de năvălitori”. Iaca, poznă, ce bine ştim noi să ne justificăm, trăgând niţel spuza peste micuţul nostru orgoliu, numai că, tocmai când poziţia geostrategică este cea care ne avantajează, de-am ajuns să tragă şi Uniunea Europeană de noi, chiar şi Pactul Nord-Atlantic, noi nu suntem capabili să privim mai departe de interesul personal al afaceriştilor şi politicienilor noştri şi să îndeplinim acele condiţii necesare trecerii în rândul celor civilizaţi decât „împinşi de la spate”.

Există un sentiment generalizat cum că, indiferent de ce vom face, lumea civilizată are nevoie de noi şi de aceea, în momentul în care începem să mimăm că suntem civilizaţi, automat vom fi trataţi ca atare. Ei bine, lumea civilizată chiar are nevoie de noi – ar fi vestea cea bună -; în nici un caz nu are nevoie de fandoselile şi umorile noastre. N-are nevoie de ciocoii noştri – abia au scăpat de-ai lor, nu are nevoie de corupţii şi mafioţii noştri – abia de se descurcă cu ai lor. Ştiţi ce face (chiar face) lumea civilizată? Chiar ne împinge de la spate. Cum zicea, nu de mult, ambasadorul SUA în România, observând îndărătnicia României în ceea ce priveşte aplicarea reformelor: „Trebuie să o împingem înainte!”. (Să ne reprimăm un zâmbet şi să nu ne gândim ce-ar putea păţi ţărişoara aflată pe marginea prăpastiei în momentul împingerii înainte…)

După ce facem inventarul lipsurilor cotidiene şi ne numărăm ce ne-a mai lăsat statul prin buzunare, putem trece la inventarul celor care prisosesc: corupţie, corupţie şi – da, aţi ghicit: corupţie. La câtă avem, am putea face export de corupţie dacă nu ne-ar fi teamă că s-ar reîntoarce în ţară, la fel ca făina de producţie autohtonă (un mic exemplu), printr-un contingent de import proaspăt exceptat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, de la plata taxelor vamale. Majoritatea arătărilor de obraz adresate politicienilor români de către lumea civilizată se referă la acest fenomen, din păcate, instituţionalizat (de partid şi de stat cum s-ar zice). Cum citim, de altfel, și de prin telegramele străinilor scurse de la sursă: „Corupţia este un element de risc în domeniul afacerilor şi am văzut firme care au plecat din România din cauza acestui fenomen”. Păi, dacă ai noştri încă n-au reuşit să treacă în afaceri de fenomenul Caritas şi FNI – ei încă mai cred că fiecare leuţ investit este capabil să se înmulţească de câte ori vrea muşchiul lui de afacerist şi funcţionar public şi politician şi cumătru cu nea’ X şamd. Este credinţa oricărui individ care mulge foloase necuvenite de la bietul buget.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Numai împinşi de la spate

 1. Nu am ce aduga. Ai atâta dreptate! Din păcate!

 2. Vasile Gogea zice:

  Păi, dragă Victor, nu ne-am „consolat” noi (mai ales în „iepoca de aur”) cu dictonul: „orice şut în cur e un pas înainte”? Doar că, atît de mîndri de „înţepciunea” asta a noastră, n-am băgat de seamă că „pasul” ăsta „înainte” e… în jos!

 3. Diametral opus, sunt foarte putin de acord cu cele scrise. Cu toate ca orice critici facute conducerilor Romaniei din ultimele doua decenii nu pot fi decat juste si salutare – caci prea ne-am prabusit de la o guvernare la alta – coruptia autohtona s-a dezvoltat in simbioza cu cea din tarile dezvoltate, unde exista o intreaga cultura a folosirii in scopuri proprii (de castig de diverse tipuri) a racilelor tarilor subdezvoltate. Fluxurile exporturilor de capital provenit din coruptie nu au fost semnalate si nici sanctionate de tarile occidentale de destinatie. Daca dezansamblarea a patru mii km de cale ferata, fapt ce ne-ar impinge inapoi, inspre perioada preindustriala, corespunde unor scopuri nedeclarate ale strainatatii, reprezentantii FMI dau din cap aprobator si „afacerea” primeste „gir occidental”. Daca a disparut flota comerciala a Romaniei, nimeni nu e interesat de a se afla cum, de ce si in folosul fraudulos al cui, nici in tara, nici in tarile care au profitat, caci vase despre care ni se spune ca au fost vandute la pret de fier vechi, pentru topitorii, circula cu numele acoperit de un strat de vopsea, sub o noua denumire si sub pavilioanele acelor tari. Nu suntem numai victimele unei mafii politico-economice nationale, ci a celei autohtone temeinic si superior integrata in cea internationala. Ne e vorba de clasicul si mult prea invocatul antagonism Est-Vest, balcanism-civilizatie democratica, ci de simbioza mafiota globala, polarizata in centre de profit si zone periferice de expoliat. Sigur, in ecuatia aceasta, prostii suntem noi. Dar nu-mi cereti, in prostia mea, sa-i admir pe adevaratii profitori, cei care au reusit sa-si numeasca (cumpere) oamenii in (din) conducerea Romaniei, caci n-am sa pot s-o fac pe fundalul evacuarii bolnavilor din spitalele pe care le inchid, a distrugerii brumei de aparatura medicala pe care o avem si a alungarii cadrelor medicale peste hotare – in folosul cui, in dezavantajul cui si cu ce pret?! – ca sa nu amintesc decat de cel mai recent episod dureros din demolarea Romaniei.

  • Sare'n Ochi zice:

   cum am mai scris: Romania este o tara extrem de bogata, cu un sol, subsol si peisaje demne de invidiat. din pacate, locuitorii realizeaza ceea ce au numai cand le iau vecinii de sub nas ceea ce au. mai plastic spus: detinem apa dar nu realizam acest lucru decat atunci cand ne ia casele si ne innecam cu ea. altii si-ar da viata pentru ceea ce avem noi, noi ne radem sau ne vaitam. sunt de acord: am fost furati si, din pacate, vom mai fi. dar, in primul rand, am fost furati de ai nostri care si-au incasat comisionul – ca nu stiu sa gandeasca decat pe termen scurt, nu de straini. „dusmanul” este cu noi in tara. „afacerea” primeste intai „gir” pur romanesc, abia apoi vin strainii sa profite. ei platesc pretul corect pentru ceea ce iau – ai nostri iau comisionul incorect.

   • Domnule, daca nu vrei sa vezi, eu nu te pot obliga. Au fost (cel putin) doua coloane subversive: cea cominternista – o lasam asa, se intelege – cu elemente din interior si exterior si cea a combinatorilor financiari si antreprenoriali, majoritatea fiind din alte parti. Acestia nu aveau nevoie de concurenta in zona, dar isi doreau piete de desfacere. Dupa Revolutie, in Romania au gasit instalati la putere niste tradatori si agenti ai altora avizi de imbogatire prin orice mijloace, coloanele au fraternizat in scopuri si afacerile le-au mers brici. Cu elitele decimate de Stalinism si cu izolarea impusa de Ceausism, romanii nu mai aveau anticorpi si nu au mai putut reactiona pe masura agresiunii mafiei economico-politice interne si internationale si iata-ne unde suntem, pe fundul prapastiei, gata sa ne spargem. Sper ca se observa ca am mentionat si vina noastra, atat a „elitelor” politice si economice, cat si a oamenilor de rand. Dar reactia mea n-a fost starnita de vina celor din urma – sunt suficient de criticati si, oricum, ei sunt cei care incaseaza toate suturile vietii de caine care ne-a fost programata – ci de actiunile subversive, economic, politic si chiar cultural, ale celor care stiu sa-si mentina standardele prin expolierea unor arii mari ale planetei. N-am spus nimic nou, iar vina e intotdeauna a victimeleor. Eu doaream doar sa nu mi se ceara sa-i si admir, prea ar fi ca pe vremea „Epocii de Aur”, sau a poporului rus care „libertate ne-a adus”!

    • Sare' n Ochi zice:

     domnule – eu vad. si stiu exact ceea ce spuneti si sunt si de acord cu ceea ce spuneti – nu vad rostul imperativului in demersul dumneavoastra. nicaieri nu am afirmat ca nu vad. am afirmat ceva ce dumneavoastra nu doriti sa vedeti – ca pana sa ne cump0ere programatic strainii, ne-au vandut ai nostri sistemati (coloana a 5-a nu este formata niciodata din straini).
     n-am scris, n-am afirmat si nu v-am cerut sa admirati mafia politico-economica globala.

     • nelucraciun zice:

      Va dau dreptate dar cred ca trebuie sa mergem inapoi pana in decembrie’89 – ianuarie ’90. La Timisoara a inceput atunci o revolutie, a fost o miscare sincera, nebuneasca si daca nu ar fi iesit atunci bucurestenii pe strada, probabil ca orasul ar fi fost ras de pe fata pamantului.
      Insa la Bucuresti revolutia a fost de fapt contrarevolutie: refulatii din linia a doua a partidului si aparatului represiv si-au dat mana cu hotii pusi de Ceausescu la munca si au preluat instantaneu conducerea maselor. Adevaratii revolutionari s-au lasat inselati de strategia contrarevolutionara si au abandonat prea devreme lupta. Care ar fi devenit o lupta pe doua fronturi, insa atunci nu stiu daca si-a dat cineva seama. Sursa tuturor relelor imaginabile, Ceausescu, fusese eliminata.
      Cand mai multi au intuit adevarul si au scos Proclamatia de la Timisoara, era mult prea tarziu. Contrarevolutia era adanc infipta in realitatea romaneasca. Este si acum.
      Strainii care au investit, pe bune sau de forma, fraieri ar fi fost sa nu traga spuza pe turta lor. Asa ca cei fraieri am ramas noi, poporul roman!
      Sunt de parere ca doar o reactie vehementa a societatii, similara primei faze a evenimentelor din 1989 sau interventia decisiva a partenerilor nostri euro-atlantici mai poate opri colapsul. Si mi se pare ca cea de-a doua varianta este in desfasurare acum!

      • Cu sare`n ochi, poate am vazut eu putin altceva. Scuze in acest caz!
       Domnule Nelu, prima varianta de reactie nu mai este posibila – nu uitati ca mare parte a fotreti active e plecate prin cele tari – iar a doua e putin probabila. De ce ne-ar salva? Pentru ei e ok asa, fac bani frumosi usor si au si sentimentul dominarii altora.

      • Sare' n Ochi zice:

       Nu ar fi rau, daca va faceti (aveti) timp, sa cititi si sectiunea Decembrie 1989 de pe acest blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.