Statul, curvele şi reacţiunea

de Alin Fumurescu (2002)

… pentru că situaţia e mai mult decît tragică: noi stat n-avem, iubite n-avem şi nici măcar cu amante nu ne putem lăuda. Noi ne mulţumim cu curvele, precum conu’ Leonida faţă cu reacţiunea – „să dea, că de aia-i stat!” (sau curvă). Adica un stat avem, dar penduleaza între poziţia de soţie şi gheişă. Soţie – înţeleasă în sensul prost, ca o obligaţie plicticoasă şi formală (fară de care nu se există), menită şi să-ţi spele ciorapii dar şi să-ţi facă moară-n cap (taxe, impozite, Regii Naţionale, etc) – şi gheişă – înţeleasă, pe japoneză, ca o amantă rafinată ce izbuteşte uneori să mimeze suficient de convingător iubita – cum s-a întîmplat la răstimpuri (la răscruce de timpuri), ba cu o Mare Unire, ba cu o Revoluţie din Decembrie. Abia atunci, pe crucea timpurilor, am înţeles cam ce înseamnă iubirea. Abia atunci am mirosit cam ce înseamnă comunitatea politică (cuminecarea politică, ar fi zis Noica). Abia atunci am mirosit statul, cam cum japonezii miros în gheişă, iubita, pe care şi-o refuză în soţie. Treceţi batalioane române Carpaţii. La răstimpuri.

În rest? În rest, în buna tradiţie împărtăşită atît de omul modern cît şi de mai rafinatul post-modern, noi aici, statul departe. Cît mai departe! Situaţia nu e nici pe departe nouă şi nici tipică românilor. La urma urmelor, americanii au avut şi ei nevoie de un 11 septembrie pentru a-şi (re)descoperi steagul. Şi statul, cu un drum. Pentru a se (re)descoperi ca americani, americanii au avut nevoie de o mînă de fanatici musulmani. După cum bine zice o reclamă prezentată zilnic pe canalele americane de televiziune, de atunci încoace: „Teroriştii au vrut să schimbe America.” (Şi-n fundal se prezintă o stradă americană obişnuită). „Ei bine, au reuşit!” (Şi aceeaşi stradă apare, de această dată, într-o lumină vie, pavaoazată cu steagul Americii, arborat la fiecare casă – ceea ce s-a şi întîmplat.)

La noi s-a reuşit inversul. Sub guvernarea PSD oamenilor li se frînge spinarea şi sînt obligaţi să se înscrie în PSD ca să rămînă în funcţii; sub guvernarea PSD oamenilor li s-a furat şansa ca soţia să fie şi iubită şi amantă; sub guvernarea PSD, soţia a devenit nevasta de genul „pe unde mi-ai umblat, nemernicule?” Şi, după ce ne face capul calendar, nici nu ne spală ciorapii, nici nu ne mai dă de mîncare, şi nici de copii n-are grijă. Nici măcar nevastă nu mai e. Doar curvă. Ne pune să plătim pentru poftele ei, pentru casele naţionalizate, salariile directorilor de Regii, bisericile Greco-Catolicilor, şi cîte şi mai cîte.

„Bine-bine, şi-acum ce vrei de la noi?” – vor înteba, de bună seamă, cititorii grăbiţi. „Să ne compostăm biletele-n autobuz, să ne plătim cinstit taxele şi să fim fericiţi trăind c-o curvă? Vrei cumva să iubim statul care – oricum ar da-o şi ar suci-o Năstase – rămîne reprezentat de mai puţin de jumătate din opiniile românilor?” Da, mă grăbesc şi eu să răspund. Da, pentru că Năstase nu e Ludovic Soare şi nici guvernarea PSD nu se suprapune statului, oricît de mult ar părea la ora aceasta. Da, pentru că, cinici dacă vrem sa fim, n-avem încotro: pe mine mă cheamă Fumurescu şi sînt ochelarist. Asta e, îmi convine sau nu. Nu mi-am ales nici această “familie” (a românilor, a României) şi, mai ales, dioptriile. Da, pentru că – vă convine sau nu – sînteti chiar dacă nu ochelarişti, cetăţeni romani. Şi-aveţi o soţie (nu o nevastă! – o soţie) – statul român. Depinde de dumneavoastră dacă vi-l faceţi iubită (prin care te defineşti) sau vă mulţumiţi să-l trataţi ca pe-o curvă care, la răstimpuri, vă mai spală ciorapii c-un corn cu lapte.

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Statul, curvele şi reacţiunea

 1. ribelalu` zice:

  Alin, daca postezi asta pe VoxPublica, o sa ai in plin post frigiderul plin de carne :))

  • Sare' n Ochi zice:

   niciodata Alin nu are sa posteze asa ceva pe VoxPublica. ce public aici face parte din arhiva mea personala – cu voie de la autori public, dar nu pentru niste ratati ca cei de pe VoxPublica 🙂

 2. Securistu'_din servici' zice:

  Ce tare! Fumi ramane Fumi, jos palaria! Dar vezi ca, in lumea 9, din povesti, se pare ca altii au kakat steagu’ si apoi l-au pus la „albit”! (white flag). In rest, tarfa, nu-i tarfa, ca-i „doamna-n casa”, iar gheisa, nu stie ce-i preludiul, o suge direct! (si o suge cu mult prea multe guri)

 3. apellamemorie zice:

  De unde ideea cu Regele Soare la un golanas de cartier?! Care sa se ajunga sa se confunde cu statul! Pai acolo era vorba de altele, „datorie”, „raspundere”, „obligatie”, „suveranitate”, „autoritate”, „intelept”, „luminat”, etc, cuvinte straine pentru vocabularul unuia invatat cu jargonul politicii de pe Cheiul Garlii, „spaga”, „ciordeala”, „mita”,”influenta”,”coruptie”, „impostura”, „mitocanie”, „facatura”, etc.
  Nici macar cu Ludovic al xvi lea n-ar putea fi comparat, desi a fost purtat de-acelasi dicton. Doar la apucaturi ar semana nitel:
  „Ast rege in marea lui intelepciune
  stia ca sa-si petraca timpul de minune.
  Cinci ore-n rugaciune cufundat,
  sapte la masa si tot restu-n pat!”

  Da’ parca tot mai apropiata -i este partea unde este vorba de-o „curva”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.