De ce sunt musai capitalele culturale europene (măcar orgoliile locale sunt satisfăcute)

Pentru a binemerita votul comunității, primarii ar trebui să se convertească la fiecare patru ani la partidul de guvernământ. Așa a fost dintotdeauna, așa pare că va fi – cei care încă nu şi-au părăsit vechile partide trebuie consideraţi a fi un fel de eroi locali. Adevărul e că acestor oameni, care n-or fi toţi nişte oportunişti (da, încă mai cred în oameni!), nu li s-a îngăduit nici o altă soluţie de 20 de ani încoace. Asta numai dacă nu s-au hotărât să-şi ducă localităţile de râpă şi să-şi încheie cariera, prompt, în afuriseniile electoratului. Poate nu vă mai aduceți aminte, dar dacă guvernarea PSD se mai întindea un mandat, după anul 2004, nu mai aveam picior de primar care să nu se fi convertit – alegerile locale nici nu ar mai fi avut vreun sens. Era mai economicos să facem doar alegeri generale, iar partidul câştigător să fie apoi lăsat să-şi facă lista de primari după bunul plac (cred că acest deziderat nu este străin nici unui lider politic român din ziua de azi). Ce atâta exercițiu de democrație: votul liber, dat din greşeală altor partide, devine prea scump. Greşeşti primarul? Nu se mai bagă gazul, apa, nu se face şoseaua șamd. În mod cert nu există primar, oricât de gospodar ar fi, care să merite asemenea sacrificii din partea comunităţii. Banii vorbesc!

Oricât de cu handicap ar funcţiona la noi autonomiile locale, unele orgolii încep să se trezească. Căci, localităţile sunt (este vorba despre orgolii) într-o competiţie de imagine ce o transcede pe cea economică. Dincolo de bătălia pentru investiţii, se dă bătălia pentru identitate. Fiecare oraş, mai mic sau mai mare, se străduieşte să aibă o emblemă. Iar de pe această emblemă, prestigiul cultural nu poate lipsi. Festivalurile berii şi simpozioanele mititeilor sunt o soluţie la îndemână, pe cât de universală, pe atât de facilă. Primarii populişti desfac multe butoaie. Nu e rău, dar marca oraşului nu constă nici în marca şi nici în cantitatea berilor băute. Un oraş care lipseşte de pe harta culturală poate bea cât de vârtos, că tot nu compensează. Pe stema fiecărui oraş trebuie să figureze emblema de prestigiu a unei instituţii culturale.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la De ce sunt musai capitalele culturale europene (măcar orgoliile locale sunt satisfăcute)

 1. Cunosc un fost primar PD care între 2000-2004 a trecut la PSD pentru a obţine bani.Nu i-a primit.

  Domnul Ion Mureşan , colegul tău de blog, a primit un premiu sau mă înşel?

 2. Vasile Gogea zice:

  Victor,
  dacă ar fi să joc rolul „cinicului de serviciu” aş spune că într-o Europă aflată într-un perpetuu festival-carnaval-bîlci (în funcţie de latitudine), oraşele „capitale culturale” joacă, pentru un an, rolul pe care îl are, doar trei zile, Regele Momo în carnavalul de la Rio!
  Dar voi fi „optimist temperat continental” şi voi spune că, în multe locuri din Europa, mai întîi eşti, cel puţin o săptămînă – dar mai mulţi ani la rînd – „capitală culturală naţională” şi abia apoi „catindezi” la „europa ligue”! Nu poţi să fi în „divizia C”, şi să fi şi „champion”! (sigur, s-ar putea să existe vreo excepţie; oare chiar există?).

  • Sare' n Ochi zice:

   🙂 stii, Vasile, intotdeauna m-am intrebat: daca avem tari din lumea a treia (divizia C, cum s-ar zice) si tari fruntase (divizia A), care sunt tarile din divizia B – care-i lumea a II-a?
   in rest ai dreptat atat ca si cinic cat si ca optimist temperat (un cinic bine informat).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.