Tot înainte! Că, înainte, era mai bine…

de Victor Lungu

N-am încotro şi trebuie să revin la povestea cu Moise care i-a purtat pe evrei prin deşert, dinspre Egipt spre Pămîntul Făgăduinţei, timp de 40 de ani. În fond, „o palmă” de deşert cât era distanţa ce trebuia parcursă se putea face şi târâş într-un an. Cum am mai scris, Nana Bocu este cea care mi-a deschis ochii. Zice ea, scurt, pufnind: „Ce, era prost Moise să lase să ajungă pe Pămîntul Făgăduinţei, toate generaţiile acelea de robi? Cum să construieşti ceva cu oameni care la prima piedică s-ar fi întors din drum să fie din nou slugi”? Iată că românii mai au nostalgia lui Ceauşescu. Şi nu-s deloc puţini cei care cred că „înainte era mai bine”. Era mai bine că „ne dădea” statul câte un kilogram de carne la fiecare şi câte o oră de televiziune pe zi şi „securitate” cu carul…

Nu există an ca rezultatele “barometrelor de opinie” să nu îi scoată la rampă pe cei care au nostalgia biciului, a supuşeniei oarbe în faţa de autorităţi. An de an, chiar în ultimii 10 ani, peste 80% dintre români au crezut/cred că dacă guvernul ţării ar lua o decizie care să îi afecteze negativ, nu ar putea/nu vor face nimic. Aceştia sunt secondaţi de aceeați cantitate procentualăde cetățeni care cred că nu au nici o posibilitate de a combate o decizie a primarului care i-ar afecta în mod negativ. Atât de mult s-a jucat clasa politică post-decembristă cu noţiunea de democraţie până când a falimentat-o. Și așa de educată este societatea civilă încât doar 5% dintre români s-ar lupta împotriva unei decizii injuste a Guvernului sau a primăriei, ori a oricărei alte instituții a statului. Cred că ne-am jucat cu o jucărie ale cărei instrucţiuni de folosire ne-au fost ascunse. Cred că ni s-a dat, de la început, o jucărie gata stricată.

Pentru mine, în acest context, devin enigmatice motivațiile românilor ieșiți în stradă în decembrie 1989, atunci când majoritatea zdrobitoare a celor de azi (cum naiba îi găsesc să-i chestioneze numai pe aceștia?) au în minte, ca un far călăuzitor, imaginea paternalistă a „omului din fruntea bucatelor” care, dacă ar fi după el, ar face mult bine dar „atribuţiile conferite de lege nu-l lasă”. Acesta este „cârmaciul” care să poată să dizolve Parlamentul cam când crede el de cuviinţă şi, firesc, să poată demite şi Guvernul dacă acesta îl deranjează – în fond vorbim despre un fel de depanator providențial (același deziderat pe vremea lui Ion Iliescu și Emil Constantinescu ca și acum cu Traian Băsescu). Doar, în mintea acestor debusolați ai tranziției, „comunismul este un o idee bună, care a fost prost aplicată”. Dacă în 20 ani doar 5% din populaţie s-a molipsit de spirit civic, peste încă 20 ani vom avea, să zicem, 20% cetăţeni copţi pentru democraţie… te și cuprinde disperarea când realizezi vastitatea deșertului tranziției românești.

PS: Debusolarea aceasta este şi urmare a faptului că organizaţiile serioase ale societăţii civile, adevărate spitale de recuperare prin exerciţii de gimnastică a atitudinilor democratice anchilozate au fost copleşite de tot felul de ONG-uri care, în mod suspect, au deturnat, falsificat şi erodat înţelesul noţiunii de cetăţean.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Tot înainte! Că, înainte, era mai bine…

 1. Greva_fiscala zice:

  Imi aduci aminte de „Picnic la marginea drumului”! Tare SF-ul, buni autorii. Oare cum si-au dat seama, ca asta va fi scenariul in România? Sau, cumva or fi fost si alti cititorii de SF? Ilici, nu cred, la „studiile” rosii pe care le are, nu-si poate permite alte vietuitoare! Infrântu’ de sistem, nu merge, nu-l duce si nu l-a dus mintea, nici serviciile! Sa fie Base? Ma-ndoiesc, nu stie ca Moise sa mearga-n zig-zag! Merge direct si fara jena! Ori poate, chiar aici e „buba”! Unii nu sunt deacord cu protocolul zig-zag, dar cred ca ar trebui rascolit prin haznaua „mogulilor”!

  • Sare' n Ochi zice:

   bai! „Picnic la margine de drum” este scris de Arkadi si Boris Strugatski – niste rusi. Inseamna ca Ilici avea tot dreptul si voia sa citeasca! Eu cred ca acitit.

   • Greva_fiscala zice:

    Daca nu ma insel, pe vremea cand ilici il „studia” pe lenin si pe marx la moscova, cei doi frati erau interzisi a fi cititi! Dupa „deschidere” au avut voie sa fie publicati fara cenzura si in blocul comunist. Si cartea se cheama „Picnic la marginea drumului”!

 2. nelucraciun zice:

  Cunosc o firmă care a dat un anunţ de angajare de muncitori calificaţi. S-au prezentat vreo 50, în câteva zile, până li s-a spus să nu mai vină.
  Cam 40 au fost peste 50 de ani până la 76 de ani, e drept câţiva pensionari, dar majoritatea fără servici şi fără pensie! Oameni care se rugau, cum ştiau ei mai frumos, să fie angajaţi.
  Ceilalţi zece au fost peste 30, până la 50 de ani. Nici unul sub 30. Populaţia aflată la vârsta cea mai activă este angajată, în ţară dar mai ales în străinătate. Aceştia nici nu prea ştiu cum a fost înainte.
  Este imposibil ca cei peste 50, care se chinuie de ani de zile să găsească un loc de muncă sau să treacă în rândul pensionarilor, vor declara în sondaje că o duc mai bine.
  Este un alt aspect al problematicii, am vrut să îl evidenţiez şi pe acesta, alături de cele arătate în articol.

 3. nuseuala zice:

  Vecinul meu avea o gradina de vis.Parca a fost proiectata de un specialist japonez.Anul trecut a hotarat ca in gazon sunt prea multe buruieni. In loc sa le culeaga a hotarat sfatuit de specialisti sa dea cu un ierbicib special pt buruieni.Rezultatul:a ramas fara iarba. Ma simt ca si cum am fi o turma care este condusa de niste orbi pe campuri intretinute de specialisti cum sunt cei descrisi mai sus.Sper ca nu este intentionat. Sa fie oare reminiscente de ale tacticii otravirii fantanilor si arderea lanurilor?Cred ca cineva nu calculeaza mai departe de sfarsitul lumii din 2012

  • Sare' n Ochi zice:

   daca doresti, calculez eu mai departe decat 2012. uite, m-am gandit ca ar fi misto sa le vindem americanilor pamant de-al nostru din Ardeal care sa le garanteze imortalitatea – in sensul ca la noi in Ardeal fiind leaganul vampirilor, ingropati in solul nostru, dupa 2012, au posibilitatea de a deveni vampiri – adica nemuritori. ma rog, ar trebui sa supravietuiasca si indivizi de la care sa suga…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.