România te preț(ăl)uiesc! (O campanie a proprietarilor de drept; printre ei: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy)

Din afară lucrurile se văd mai limpede decât din interior. O serie de documente scoase la iveală din arhiva Wikileaks ne dau dimensiunea mizeriei în care a fost târâtă România după ce Ion Iliescu a inventat, oblăduit și patronat jaful național denumit chiar de către el “capitalism de cumetrie”. Eu îl definesc drept capitalism de Pile, Cunoștințe și Relații. Veți remarca “firul roșu” al interselor rusești pe care această adevărată “coloană a cincia” le promovează de când au preluat puterea în România, împroprietărindu-se cu activele și pasivele acesteia. Dea asemenea, este interesant faptul că ceea ce a încercat Sorin Ovidiu Vântu să facă odată cu izbucnirea scandalului Julian Assange – și anume să cumpere documente privitoare la România pentru a le folosi în uz personal, vine să-l lovească peste figură. Fac o trecere în revistă a documentelor, lăsându-vă plăcerea de a le consulta direct la origine (urmați link-urile).

 • Cum vedea ambasadorul Taubman România în timpul suspendării președintelui Traian Băsescu: „Este îngrijorătoare mărirea influenței oligarhilor din România și rolul lor ca unealtă a intereselor rusești”.
 • http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8445730-wikileaks-Ambasada SUA a realizat  în 2007 un Top 5 al oligarhilor români și un Top 3 al baronilor locali: „În timp ce zeci de baroni locali au apărut după 1989, un mic grup de persoane foarte influente continuă să exercite o influență semnificativă în politica din România. (…) Mulți păstrează legături obscure cu fosta Securitate din România sau cu persoane din serviciile de informații și își promovează interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le dețin”, se arată într-o telegramă clasificată drept confidențială, din 2007. În cadrul documentului este realizat un Top 5 al oligarhilor din România, precum și al baronilor locali. Printre ei: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali și Attila Verestoy.
 • Procurorul Ciprian Nastasiu le-a citit oficialilor americani dintr-un dosar în care Dinu Patriciu și Omar Hayssam erau investigați pentru importuri de petrol din Irak și spălare de bani. Într-o telegramăa Ambasadei SUA din 2006, clasificată “Confidențial”, este relatată întâlnirea dintre purtătorul de cuvânt al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, procurorul Ciprian Nastasiu și un reprezentant al ambasadei. “Citind din dosar, Nastasiu a descris o operațiune condusă de Patriciu și Hayssam, din 2001-2004, care a implicat 25.000 de tone  de petrol, certificate de origine false și spălare de bani în cel puțin trei țări”, se menționează în telegramă. În telegramă se mai scrie că la întâlnire Nastasiu ar fi declarat că Patriciu și Hayssam “sunt suspectați de implicare în traficul cu arme în legătură cu importurile de petrol din Irak”.
 • Părerea lui Dinu Patriciu despre Kazmunaigaz, după ce le-a umflat banii: „Președintele Kazahstanului, Nazarbayev, a trimis câțiva tineri kazahi în Marea Britanie și SUA pentru MBA-uri, și cultura lor se îmbunătățește. Oricum, a spus Patriciu, KMG rămâne o companie de stat dominată de un dictator”, se arată într-o telegrama din 2008 a Ambasadei SUA la Bucuresti, clasificată „Confidențial”.
 • Ambasada SUA: sectorul energetic este în mod tradițional unul dintre cele mai intens manipulate și predispuse la corupție sectoare din economia României. O telegrama a Ambasadei SUA clasificată „Confidențial” și redactată în 2006 prezintă contextul în care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut în centru pe Codruț Sereș – ministrul Economiei, Zsolt Nagy – ministrul Comunicațiilor, Stamen Stancev – consultant bulgar și Vadim Benyatov – cetățean american de origine rusă. Telegrama prezintă câteva comentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar și dezvăluirea unui episod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom. „Ceea ce pare clar e ca președintele Băsescu a adoptat o altă linie populistă care va avea rezonanță printre votanții români. Au circulat zvonuri, reluate de Băsescu însuși, că două dintre cele mai mari companii energetice românești, OMV/Petrom și Rompetrol, iau în calcul vânzarea de active semnificative unor companii energetice rusești. Atât Băsescu, cât și Tăriceanu au arătat în întâlniri private cu oficiali ai SUA că sunt preocupați de o asemenea posibilitate”.
 • Scugerea de informații din dosarul personal al Noricăi Nicolai justificată de capacitatea acesteia de a face rău sistemului judiciar. Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu „a apărat tacticile dure ale președintelui Băsescu împotriva Noricăi Nicolai, nominalizată la scaunul de ministru al Justiției (inclusiv scugerea de informații din dosarul său personal și cererea la CNSAS pentru o nouă opinie dacă aceasta ar fi colaborat sau nu cu Securitatea) argumentând că aceste tactici erau justificate de capacitatea Noricăi Nicolai de a face rău sistemului judiciar”, se arată într-o telegramă confidențială trimisa de Ambasada SUA la Washington în 2007.
 • Vizita lui Geoană din 2009 la Moscova făcută cu avionul lui Vântu. ”Un și mai mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia. Geoană l-a criticat public pe Băsescu pentru o poziție prea dură față de Moscova, cu argumentul că Guvernul României trebuie să nu permită ca disputele din politica externă pe anumite subiecte să împiedice un dialog pe alte chestiuni. Deși Geoană se confruntă cu critici după dezvăluirea a două vizite secrete la Moscova în 2009, campania sa n-a fost afectată de subiect. Călătoria cea mai recent dezvaluită a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vântu”, se arată într-o telegramă clasificată secret, transmisă de Ambasada SUA la București în 2009. Subiectul telegramei: ”Alegerile prezidențiale din România: Candidatul favorit Mircea Geoană – cu mare experiență în politica externă, dar puțina substanță”. Într-o alta telegramă, din 2008, oficialii americani citează o caracterizare într-un cuvânt făcută de colegii britanici lui Mircea Geoană: “Woobly”. În traducere: „instabil”.
 • Vosganian, susținător al unor relații mai strânse cu Moscova. „Vosganian continuă să susțină relații mai strânse cu Moscova și a minimalizat public faptul că România plătește unul dintre cele mai mari prețuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”, se arată într-o telegramă a Ambasadei SUA la București clasificată „Confidențial” și trimisă în 2008.
 • Bogdan Chirieac citat într-o telegramă despre problemele cu băutura ale lui Băsescu și implicarea “Grupului de la Cluj” în suspendarea președintelui. Într-o telegramă din 2007, clasificată “Confidențial”, oficialii Ambasadei SUA relatează o întâlnire cu Bogdan Chirieac, pe atunci redactor-șef al cotidianului Gândul. “Chiriac a susținut că problemele cu băutura ale președintelui s-au înrăutățit”, scriu oficialii americani în telegramă. Tot în telegramă, oficialii ambasadei notează că Bogdan Chirieac le-a relatat că Vasile Dâncu ar fi creierul din spatele operațiunii de suspendare a președintelui și că mogulii media se coordonează activ cu liderii opoziției pentru campania de suspendare, iar Dinu Patriciu dorește să-l îngenuncheze pe Traian Băsescu.
Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la România te preț(ăl)uiesc! (O campanie a proprietarilor de drept; printre ei: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy)

 1. Sare'n Ochi zice:

  Fara legatura aparenta cu subiectul, dar interesant in ce priveste situatia oligarhilor din Romania:
  http://www.impactnews.ro/News/Scandal-%C3%AEn-Realitatea.-V%C3%A2ntu-%C3%AEncearc%C4%83-s%C4%83-l-dea-pe-Ghi%C8%9B%C4%83-afar%C4%83-50667
  Sorin Ovidiu Vântu încearcă să-l scoată la această oră din sediul Realității pe managerul Sebastian Ghiță. Toată conducerea Realității se află în sediu, inclusiv Vântu, venit cu o întreagă echipă de bodyguarzi. De cealaltă parte, și Ghiță și-a chemat oamenii de pază, dar și Poliția. Este vehiculat numele lui Elan Schwartzenberg ca înlocuitor al lui Ghiță. Potrivit informațiilor din interior, scandalul a fost declanșat de Dragoș Nedelcu, trimis de Vântu să preia controlul asupra stației. Nedelcu a venit însoțit de câțiva zeci de oameni de la o firmă de pază. Imediat a fost sunat Ghiță care a venit la rândul său la sediu împreună cu proprii bodyguarzi. Pentru că niciuna dintre părți nu a cedat, iar lucrurile au degenerat, Nedelcu l-a chemat pe Vântu. Marea supărare a patronului trustului este aceea că Sebastian Ghiță le-a interzis oamenilor să-i mai răspundă la telefon lui Vântu, amenințându-i cu concedierea. De cealaltă parte, angajații televiziunii sunt de partea lui Ghiță, pentru că acesta le-a rezolvat problema financiară, după o perioadă cu diminuări și întârzieri salariale.

  • Marean zice:

   In telegrama se mai arata ca ”Hrebenciuc a confirmat ca, in timp ce tabara anti-Basescu are voturile pentru inlocuirea presedintelui, PSD este totusi divizat in interior pe tema continuarii actiunii de suspendare, in mod special ”Grupul de la Cluj” (din care face parte Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas) care par sa actioneze concertat cu fostul ministru de interne Blaga pentru a bloca suspendarea. Intrebat despre fostul presedinte Iliescu (care s-a pronuntat public impotriva continuarii actiunii de suspendare), Hrebenciuc a insistat ca Iliescu a participat la o intalnire PSD duminica si nu a exprimat nici o rezerva legata de suspendarea lui Basescu”.
   Asta-i dintr-o alta telegrama. De unde se vede ca ori Chirieac, ori Hrebenciuc mananca la greu rahat, si nu turcesc, pe tema modului pro sau contra al implicarii Grupului de la Cluj in suspendarea lui Basescu, ori chiar Vasile Blaga, mare amic al acestui „grup”, sta in spatele suspendarii 🙂 🙂
   In alta ordine de idei, sondajele PSD il dadeau invingator pe Base: Sondajele PSD arata ca Basescu ar castiga cursa impotriva lui Geoana cu 55-45; el l-ar devansa de asemenea pe Gigi Becali cu 60 – 40. Hrebenciuc a spus ca il incurajeaza pe secretarul general PSD Titus Corlatean sa intre in cursa electorala impotriva lui Basescu. Corlatean este o ”figura proaspata” si fara trecut comunist”. De unde se vede cat de multa incredere poti avea in ceea ce arunca drept „sondaje” pe piata politicienii nostri. Astia se joaca de-a „tatal meu da de pamant cu al tau cand doreste” cand isi flutura sondajele masluite pe sub ochii alegatorilor.

   • Marean zice:

    Am comentat la comentariul gresit 🙂 oricum esenta este cam aceeasi: Blaga + PSD = LOVE.
    În plin an electoral 2009, Vasile Blaga nu spunea nici da, nici nu unui parteneriat de opt ani cu PSD. Dacă în această privinţă a fost evaziv, potrivit unei telegrame a ambasadei SUA, liderul PDL era foarte critic la adresa liberalilor. Blaga a apreciat că Ludovic Orban ar trebui arestat pentru deficitul de la minister, iar Crin Antonescu este „leneş” şi munceşte două ore pe zi şi doar dacă are chef. (Sursa: Agerpres) „Blaga nu a răspuns direct la o întrebare referitoare la zvonurile că el şi alţi seniori PDL Blaga au abordat cu omologii lor de la PSD cu o ofertă de a extinde acordul privind coaliţia la opt ani, indiferent de rezultatele alegerilor prezidenţiale. (Notă Viorel Hrebenciuc ne.a zis asta săptămâna trecută) Blaga a răspuns a răspuns cu precauţie că victoria lui Băsescu în alegeri va avea un efect minor asupra coalitiei, dar a fost mai puţin optimist faţă de ce s-ar putea întâmpla dacă Geoană va câştiga”, se arată în telegrama ambasadei SUA.

  • Never More zice:

   Ambasada SUA era Inalta Poarta, iar Geoana un pretendent la tron. Cam asa suna demersurile lui Geoana. De fapt, Geoana petea cam la multe Inalte porti. Asta e politica in Romania? Mai mare rusinea. Nu e de mirare ca suntem unde suntem. Apoi, inteleg ca Geoana desi era presedinte de Partid nu conducea de fapt partidul – „daca ar sti ca m-am intalnit cu Basescu…”. Atunci cum se putea auto-defini drept Number ONE? La chestiunile de logica, Geoana nu a stat niciodata prea bine. Sa fie de vina iubirea lui Mihaela?

 2. baricada zice:

  După dezvăluirile astea, uslaşii ar trebui pur şi simplu să stingă lumina… Cât despre WikiFreakşii mogulistanului mioritic, încă mai există pentru ei articole prin Cosul Penal… Mi-e mai scârbă decât ieri şi mai puţin decât mâine… Ce prognostic dai pentru meciul Ghiţă – Vântu?..

  • Sare' n Ochi zice:

   Interesant meci. Aici este incordarea muschilor celor care detin cu adevarat banii si acelor care au oua sa mai continue mascarada mediatica contra lui Basescu in contextul zguduirii sistemului lor de „valori” – arestari, telegrame Wiki, debransari de la bugetul statului, obrazuri groase de Severini, sejururi pe „tubulara” samd. Schwartzemberg si-a aratat disponibilitatea de-a fi sluga lui Vantu intr-o succesiune de 3 interviuri publicate acum doua saptamani in EvZ – interviuri in care si-a luat elan sa dea cu mucii in freza lui Basescu, motiv pentru care Vantu l-ar vrea in echipa. Ghita a fost bun de paravan sa-si recastige iRealitatea licenta de emisie – dar a dat multi bani, are probleme cu Asesoftul (si, banuiesc, cu „cashflowul”), motiv pentru care ar da bine ca inca o victima de-a lui Vantu. Antenele lui Felix au incercat sa faca filmari de la scandal – mie mi-e prea scarba sa ma uit pe acele „posturi” de lupta, dar am sa fac un efort sa pot sa ma pronunt la intrebarea ta. Deocamdata, prin penetrarea in carucior a Vantului pe platourile iRealitatii, pentru prima data de cand a cumparat televiziunea (!), acesta are un avantaj de imagine (bietul infirm)… Revin.

   • baricada zice:

    Citit interviurile despre elenul lui Elan… Aştept deznodământul caftului, măcar finalul unei prime reprize…

   • Sare' n Ochi zice:

    Bun, m-am lamurit in ce priveste actiunea de forta: si-a bagat Cosmin Gusa coada. Într-un interviu ce va fi publicat mâine, la ora 20.00, pe evz.ro și marți în ediția tipărită a ziarului, consilierul politic Cozmin Gușă afirmă că în următoarea perioadă ar putea ieși la iveală afacerile ASESOFT, companie aparținând lui Sebastian Ghiță, cel care deține managementul postului Realitatea TV. Cozmin Gușă îi face o caracterizare lui Sebastian Ghiță, vorbește despre stadiul relației de prietenie cu Sorin Ovidiu Vîntu, despre frământările interne din PSD și PDL, partide prin care a trecut înainte de a ieși definitiv din politică. ”Recunosc că părerea mea despre Sebi Ghiță e una foarte proastă. Îi cunosc trecutul de om de afaceri cu contracte îndoielnice cu statul român, cu tunuri. Am informații că în următoarea perioadă, probabil că instituțiile statului își vor lua inima în dinți și vor arăta despre ce e vorba la compania ASESOFT”, a declarat pentru EVZ Cozmin Gușă.
    Cand isi baga Gusa coada iese nasol – individul este extrem de distructiv (chiar daca este numai un mare smecheras). In plus vad ca Ghita este sprijinit de catre Dan Andronic (un looser al sfaturilor – A. Nastase stie de ce) care lanseaza pe blogul sau: „Aşa cum bănuiam se ascute lupta de clasă la Realitatea Tv. În luna februarie Sebastian Ghiţă, printr-un administrator al firmei, Alex (îmi cer scuze, dar nu îi cunosc numele de familie) a solicitat Coresi şi RAPPS rezilierea contractelor de închiriere a spaţiilor în care funcţionează la această oră Realitatea TV şi încheierea unor noi contracte pe aceleaşi spaţii, având ca titular de contract firma Asesoft. Această adresă către Coresi şi RAPPS avea la bază o decizie semnată de Sorin Enache. Acum vine bomba: în urma cu 3 zile Sorin Enache a depus o plângere la Parchet împotriva lui Sebastian Ghiţă şi a administratorului său pentru fals şi uz de fals, susţinând că semnătura i-a fost falsificată. Mai mult, Sorin Enache aduce ca argument faptul că în acea perioadă se afla în Austria, la schi. În mod cert, are loc o bătălie foarte dură pentru controlul Realităţii TV. Aceeaşi sursă care face parte din managementul Realităţii TV mi-a spus că prezenţa lui Maricel Păcuraru în această combinaţie nu reprezintă altceva decât o altă fumigenă de tip celei cu Alekperov aruncată tot de Vântu. Fiind cunoscute simpatiile mele pentru patronul Realităţii, nu am decât un singur comentariu de făcut: Arde-l, Ghiţă!”
    Meci extrem de strans! Revin 🙂

    • Sare' n Ochi zice:

     Fumigena de tip Andronic (doar impreuna cu Gusa l-a consiliat pe A. Nastase!): Directorul Realitatea TV, Sorin Enache, neagă, însă, informaţia: „Nu am depus plângere penală împotriva lui Sebastian Ghiţă”. (EvZ) + zice Ghita (ce am zis si eu :)): „Noi avem un contract pe cinci ani pentru management-ul Realitatea Media, Grupul Asesoft a investit deja zece milioane de euro”.
     Iar durerea lui Vantu (de unde se vede ca am avut dreptate sa afirm in sapoul prezentului material ca si-a luat-o in bot de la Wiki): Realitatea TV susține, într-un promo ce a fost transmis pe parcursul întregii zile, că, în această seară, va face publice ”stenograme explozive despre mogulii şi oamenii politici ai momentului”. Surse apropiate trustului spun însă că ar fi vorba despre încercarea postului de a intra pe ușa din dos în campania ”Wikileaks”, în condițiile în care Realitatea TV nu a reușit să încheie nicio înțelegere cu deținătorul din România al telegramelor, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație(CRJI).
     Daca se dau telegramele pe iRealitatea TV, Vantu pierde acest razboi. Cred c-a vrut sa fie smecher cu cine nu s-a nimerit (un smecher mai mare).

     • Sare' n Ochi zice:

      Si m-am interesat despre miliardarul gălăţean Maricel Păcuraru, o cunoştinţă mai veche a lui Sorin Ovidiu Vântu, cel despre care Andronic sustine ca este o fumigena. Omul de afaceri este amic şi partener de afaceri cu Sorin Ovidiu Vântu încă din anii ’90 şi, deşi au existat şi unele certuri între aceştia, ele au fost date uitării. Maricel Păcuraru a fost cercetat penal pentru diverse afaceri, cel mai răsunător caz fiind tentativa de privatizare a Poştei Române, printr-o mişcare asemănătoare celei prin care SOV a preluat controlul la Petromservice. Cica cel mai supărat de mişcarea pe care o pregăteşte Sorin Ovidiu Vântu nu este Sebastian Ghiţă, despre care unii sustin ca va pleca cu buza umflată de la Realitatea TV, ci Adriean Videanu, care face eforturi disperate pentru a împiedica, pe orice cale, schimbarea.

      • Sare' n Ochi zice:

       Inca o durere a lui Vantu a fost consemnata de catre „Adevărul” care a relatat despre scânteile dintre Vîntu şi Sebastian Ghiţă, imediat după ce noul adminsitrator de la Realitatea TV a oprit emisiunea lui Adrian Ursu şi a Oanei Stancu. „Este responsabilitatea domnului Ghiţă, dar, cu onestitate, renunţarea la doi jurnalişti de asemenea avergură, cum sunt domnişoara Oana Stancu şi domnul Adrian Ursu, e o gafă de tinerel, îmi pare rău pentru el. A făcut o greşeală mare, dar e dreptul lui”, a declarat atunci pentru „Adevărul”, Sorin Ovidiu Vîntu.

 3. Marean zice:

  Jurnalistul Bogdan Chirieac, care a apărut în documente ale Ambasadei SUA declarând că problemele cu băutura ale preşedintelui României s-au înrăutăţit, spune acum că nu l-a văzut personal niciodată pe Traian Băsescu bând alcool. Chirieac spune că e posibil să fi fost vorba de o „întoarcere de frază”. Mama ce de „intorsaturi de fraza” au sa mai apara!

  • Sare' n Ochi zice:

   🙂 multe „contorsionari de fraza”: Într-o telegramă WikiLeaks din 2009 publicată de Hotnews, Mircea Geoană, la vremea respectivă candidat favorit la preşedinţia României, are parte de o caracterizare deloc flatantă: instabil, ranchinuos, indecis şi lipsit de substanţă.

 4. Domnul Goe zice:

  In Crin Antonescu s-a desteptat criticul literar. A declarat la RFI ca „Unele telegrame publicate de WikiLeaks sunt superficiale, irelevante, adevarate compuneri nedocumentate”. Cred si eu, mare problema pentru USL cu aceste telegrame, dar mai ales pe liberali – petroliberali. Wikileaks a facut cateva dezvaluiri care ii pune pe faras pe asa-zisii liberali ai tarii:
  1. Legatura infractionala prin furtul a 25000 de tone de petrol dintre Dinu Patriciu si Omar Haysam.
  2. Tariceanu vroia sa retraga trupele din Irak ca contrapondere la suspendarea esuata a lui Traian Basescu.
  3. „Orban si Antonescu sunt groaznici. Orban ar trebui arestat imedial pentru un deficit de 600 de milioane de euro iar Crin Antonescu este un bun orator dar este lenes si nu munceste decat 2 ore pe zi si asta doar daca are chef.” a spus Vasile Blaga ambasadei americane referitor la liderii PNL.
  4. Pentru Ambasada Americana Crin Antonescu este neconvingator, incapabil de a a-si infrange adversarii si cu inclinare catre Rusia.
  Astea sunt mari probleme si de aceea macane acum tulburat din somn Crin Antonescu, chiulangiu Romaniei.
  Curat superficial, caone Mitica!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.