Apusul echipelor naţionale (Excelent meciul cu Bosnia! Normal, nimeni nu-și dă demisia)

de Ion Mureşan

I-am admirat întotdeauna pe cei care ştiu fotbal. Ei îşi investesc spaţii mari din memorie pentru a reţine faze din campionatele europene sau mondiale, ei ştiu componenţa echipei de fotbal a Rusiei din anii 70, a Braziliei ori a Italiei pe mari perioade de timp. Ştiu la ce echipă s-a format cutare celebritate a jocului cu balonul rotund, la ce echipe s-a mutat, cine i-a fost antrenor, ce număr a purtat la tricou. Ştiu scorurile dintre echipele mari pe douăzeci de ani în urmă. Ştiu cluburile celebre şi cine şi de ce le administrează. Hegel, Shakespeare ori Dante sunt palide umbre ale lui Şoarece, Şumudică şi Şuvagău. Eu nu mă pricep la fotbal. Nu comentez decât meciuri proaspete, şi atunci cu o asumată modestie şi timiditate, când se întâmplă, rar, să văd vreunul.

Decăderea fotbalului românesc mă face să mă întreb dacă se mai poate vorbi multă vreme de acum încolo despre echipe naţionale. În fond, o echipă naţională ar trebui să-i cuprindă pe cei mai buni jucători din ţară. Şi, încearcă să-i cuprindă. Numai că, cei mai buni joacă de la primele semne de talent la cluburi din alte ţări. Joacă din ce în ce mai bine şi pe sume în dolari/euro din ce în ce mai impresionante. În comerţul cu carne fotbalistică dintre cluburi se vehiculează cifre care te ameţesc, iar managerii ştiu să stoarcă ultima picătură de vlagă din fotbalist în campionatele interne. Când se dă semnalul de asamblare a echipei naţionale, aceasta nu e decât un amestec haotic de stiluri şi de oameni bogaţi şi vlăguiţi pe care e greu să-i mai armonizezi, e dificil să faci din ei ceea ce se numeşte o echipă. Culorile naţionale nu mai sunt de mult pentru marii jucători o cauză mobilizatoare. Confruntarea între echipele naţionale a ajuns un fel de miuţă pe care o joacă colegii de cluburi din marile oraşe ale lumii între ei, elita fotbalistică, înainte de a pleca într-un binemeritat concediu. Fotbalişti care îşi dau sufletul pentru cinci-şase-şapte milioane de dolari/euro pe an, nu se excită la o mie de dolari/euro. Ca dovadă, de îndată ce s-au întors prin patrii, fotbaliştii şi-au făcut bagajele şi au şters-o nerăbdători prin celebre şi luxoase staţiuni de odihnă.

PS: Ar trebui să ne întrebăm dacă instituţia Campionatelor de Fotbal (oricare dintre acestea, inclusiv cel Mondial) se mai justifică altfel decât ca un prilej de afaceri. Nici măcar un campionat între continente nu mai este posibil, căci marile cluburi au jucători de peste tot, de toate rasele şi culorile. Globalizarea nu putea să întârzie prea mult până să-şi spună cuvântul şi în sport. Probabil că se va ajunge la o variantă mai cinstită: un campionat mondial al cluburilor.

Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Apusul echipelor naţionale (Excelent meciul cu Bosnia! Normal, nimeni nu-și dă demisia)

  1. Alexandru Diaconescu zice:

    Principala noastră problemă sunt samsarii, „negustorii de gladiatori”, nu jucătorii înşişi, care sunt într-adevăr prea bine plătiţi ca să se mai mobilizeze pentru noţiuni abstracte precum „patria”. Dar nu ei s-au autoselectat, iar Răzvan Lucescu este prea slab ca să facă faţă presiunii impresarilor şi a „mafiei transferurilor”. Să mă explic. Un jucător în formă şi foarte necesar la mijloc, cum este Gabi Mureşan, nu a fost selectat, în schimb au jucat tot felul de inşi, care sunt rezerve la echipele lor, unele de liga a doua (de ex. Florescu). Unui astfel de jucător îi creşte însă considerabil cota de transfer dacă mai are o prezenţă în echipa naţională! Deci pentru el se fac presiuni din toate părţile. Capitalismul de tip ciociesc, bazat pe câştiguri rapide şi şpagă, asta este boala de care suferă fotbalul românesc şi asta se reflectă în jocul unei echipe naţionale care a ajuns să se compare cu Luxemburgul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.