România, un bloc cu două intrări (și nici o ieșire?)

de Ion Mureşan

Citesc ziarele pentru ştirile mici. Ştirile mari, scrise cu litere de o şchioapă pe prima pagină le difuzează toate televiziunile şi sunt citite la revista presei de toţi crainicii leneşi sau aflaţi în criză de timp. Apoi, articolele de prima pagină sunt şi cele mai perisabile. Ziua următoare le ia locul o altă bombă scrisă cu litere mari. Pe când lucrurile mărunte, aproape banale, sunt ignorate tocmai pentru că persistă şi pentru că, cele mai multe, nu vor exploda niciodată. Acestea nu sar în aer ci se resorb, se aplatizează, intră în ţesătura realităţii. Încet, încet o deformează, o caricaturizează. Apare o realitate în care excentricităţile sunt majoritare, dar cu care rând pe rând ne obişnuim.

Zilele acestea am citit, de exemplu, despre un cetăţean, e drept că de undeva dintr-un oraş moldovean, care şi-a făcut garaj în scara unui bloc. Omul acesta, probabil că îl cheamă Agarajiţei, văzând că scara blocului are două intrări, a ocupat una: a calculat dimensiunile, a spart pereţii şi treptele de beton, a demontat uşa, a zidit ce a mai fost de zidit, şi-a pus uşi adecvate, a văruit şi şi-a pus automobilul la adăpost. Probabil că, bun gospodar fiind, a montat şi policioare pentru scule şi piesele de rezervă.

Se crează în astfel de cazuri o relaţie psihologică exemplară pentru lumea noastră. Mai mult decât sigur, omul a dat cu ciocanul de s-a cutremurat blocul, a adus picamere ca să spargă cimentul, a sfredelit cu burghie electrice până când locatarii au simţit că le crapă capul, a adus betoniere care au huruit la cele mai nepotrivite ore. Nu este exclus ca şi vecinii să-i fi dat o mână de ajutor. Nu ştiu dacă cineva a avut curajul să întrebe de aprobări ori să-i spună că e un lucru nepotrivit. Dar, fără îndoială, toţi participanţii la eveniment, activi sau pasivi, au mormăit: e o porcărie, o nesimţire, o obrăznicie, un abuz. Toţi s-au simţit „călăriţi”.

România e un bloc cu două intrări: una spre Europa şi una spre Asia. În una ne facem garaj pentru Mercedes, pe alta, care are în faţă o cărăruie îngustă de douăzeci de centimetri, o lăsăm pentru popor.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la România, un bloc cu două intrări (și nici o ieșire?)

  1. Foarte interesantă abordare!

  2. Nu ştiu nimic despre Ion Mureşan. Ce poţi să-mi spui până mă dezmeticesc eu pe aici?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.