Veniţi de luaţi lumina!

de Victor Lungu

Scriu pentru aceia care au muncit o viaţă, conştiincioşi, dând totul în aşa fel încât să se poată, vorba lui tata: uita liniştiţi în oglindă şi dormi la fel de liniştiţi. Cât bun simţ din partea celor care ne-au guvernat după 1989 se regăseşte în valoarea pensiilor acestor oameni, în calitatea serviciilor care li se oferă prin intermediul statului și câtă protecție în fața companiilor de apă-curent-gaz care îi spoliază cu factura? Ce aș putea spune, să fie și decent, despre pensionarii obligaţi să trăiască „decent” în “tranziție” cu pensii de 300 – 500 de lei pe lună… Sau despre românii care au fost devalizați şi prădați de către „pensionarii” regimului comunist banditește, pe față, atunci când aceștia și-au însușit, în folos personal, majoritatea activelor și pasivelor fostului regim comunist – așa-zisa “avere a întregului popor”? Gaura din buzunarele noastre este mai mare decât decupajul din steagul Revoluţiei din Decembrie 1989.

În timp ce serviciile sociale şi sanitare, de care ar fi trebuit să beneficiem au fost distruse sistematic (banii aflaţi sub „controlul” statului fiind cel mai simplu şi mai la îndemână de furat), pe vremea mult prea vorbărețului Adrian Năstase, pensionarii erau abandonaţi din Ambulanţe cu perfuzia în venă la câte un colţ de stradă, ajungeau să se stropească cu benzină şi să-şi dea foc din disperare, ori să se calce în picioare la cozi la aspirină. Mă mir că nimeni nu a avut ideea să boteze un cimitir „Palatul Victoria”. Dar pe vremea aceea mass media primea suficient în conturile patronilor încât să nu răcnească asurzitor: “genocid”!

Oricum, 20 de ani de “tranziție” fără de sfârșit ne-au călit: jumătate din an, românii se zgribulesc din cauza climei, cealată din cauza preţurilor. Așa de sărăciți sufletește am ajuns încât nici măcar Sărbătorile nu stau sub semnul omeniei: în preajma acestora întrebarea nu este ce pui pe masă, ci ce se scumpeşte mai întâi: mâncarea sau gazul și lumina? Când afli răspunsul, îţi stabileşti priorităţile: dai întâietate oului de Paşte, fripturii de Crăciun, sau plăţii facturii la căldură sau la curentul electric. Astfel de dileme nu le au și nu le-au avut însă cei care au pornit pe drumul guvernărilor post-decembriste „săraci şi cinstiţi”, şi s-au întors acasă putrezi şi/de bogaţi. Asta în timp ce milioane de familii de români au fost nevoite, iarnă după iarnă, să ceară să fie debranşate de la sistemul de încălzire al locuinţelor.

Ţara în care statul deţine prea multe proprietăţi este condamnată la jaf şi corupţie – că nu e uger mai generos şi mai uşor de morfolit ca ugerul bugetului. Politicienii, au dovedit-o, sunt dispuși să ne cheltuie banii și să se împrumute nelimitat, în contul nostru și al viitorului copiilor noștri – nu au opritor. De aceea libertatea Statului de a dispune de viitorul nostru trebuie limitată prin Constituție (exact ceea ce cere Traian Băsescu: deficit bugetar de 3%). Populismul econimic trebuie stopat – banii de la buget să nu mai poată fi folosiți pentru a cumpăra voturi prin salarii, sporuri, alocații și subvenții și să nu mai poată alimenta corupția și deturnările de fonduri. Cu cât statul este mai sărac în proprietăţi și servicii, cu atât cetăţeanul contribuabil este mai bogat şi trăieşte mai bine. Să știți că există ţări în care, odată ieşit la pensie, de exemplu, începi să te gândeşti la ce parte a lumii vrei să colinzi. Începi o nouă viaţă, nu stai şi numeri zilele ce ţi-au mai rămas şi faci pariuri: cine vine mai întâi – factura, moartea sau poştaşul cu pensia?

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Veniţi de luaţi lumina!

 1. apellamemorie zice:

  Regulile acestea pot fi valabile, insa prin alta parte.

  Nu si pentru un popor de imbecilizati si indobitociti care si-a inscris pe wikipedia peadevaratii asasini ai Patriei drept adevarati „eroi”si parinti ai natiunii! La un popor in care numarul regilor si imparatilor il depaseste cgiar si pe cel al gunoierilor. Intr-o astfel de Tara in care o kila de zahar sau ulei e in masura sa hotarasca soarta viitorului pentru intregul norod.

  In care hotii si tilharii la drumul mare sint alesi Parlamentari, pentru a ne da legi si a ne vorbi de moralite!

  O fi probabil prin alte parti, insa printr-o astfel de tara in care toate sint rasturnate si privite cu capul in jos, n-au cum sa aiba vreo insemnatate.

  „Noi muncim nu gindim”!

  • Greva_fiscala zice:

   Intrebare: Ai fost la vot? Daca da, ce ai ales? (confidential, nu?). In rest, nu am sa-ti mai spun mare lucru! Doar pot sa-ti aduc aminte, ca si atunci, cand unii, „sfinteau” apa, „toporul”, se ingramadea si lesina sa-si ia de-un gat! Tot „moca”! Era, doar apa, asa zis „sfintita”! Nu tinea de foame, nu se putea face niciun distilat din ea! Era de la biserica! Cand se dadeau sarmale si mici, acelasi bizon de romanica se calca in picioare si nu se alarma nimeni! Oare, de ce ar trebui, ca regulile sa fie, mai reguli, acum decat atunci? (ps: mai vezi cu wikipedia: ca nu „toporul” si-a promovat idiotii… sunt altii, care cu adevarat stiu imbeciliza!)

 2. apellamemorie zice:

  Sincer, nu prea inteleg nimic. Adica n-am mai fi noi imbecilii, ci doar aia de ne imbecilizeaza, nu sintem noi cretinii ci tocmai aceia care ii servesc pentru a deveni cretini, nu in wikipedia in limba rromana sint transformati in eroi si parinti ai Patriei, cei mai aprigi dintre dusmanii ei, ci doar in wikipedia in limba Engleza, s.a.m.d…

  Domne, ete-ai dracu’ s-au facut englezii astia, au inceput sa ne transforme leprele si scursurile in patrioti! De unde se vede ca de-aia nu merge treaba bine pe la noi. C-am amesteca sarmalele cu tuica!? Si nu stim sa ne indopam asemeni lui Bombonel numai cu cozonac frantuzesc! A dracu’ socoteala asta!

  • apellamemorie zice:

   N-am incetat niciodata sa ma minunez cum de descopera oamenii cit de inteligenti siintem noi rromanii.

   Si-atunci cum naiba se explica ca ne purtam asemeni unor imbecili nativi, ce de fiecare data cind sint pusi sa aleaga intre doua , vor alege pentru dinsii tot ce poate fi mai rau (intr-o expresie de sorginte pur rromaneasca „raul cel mai mic”) Dar care se dovedeste de fiecare data un rau nimicitor, total si altfel imposibil de intilnit!

   Si cum dracu’ daca n-am avea in capete nimic in afara de tarite, ne-am lasa ametiti, mintiti, inselati si prostiti de o mana de dobitoci fara margini si limite.

  • nelucraciun zice:

   Subiectele despre romani din enWiki le scriu, de obicei, alti romani. Probleme apar de obicei la subiecte comune cu alte natii, de ex. romano-maghiare.
   Wikipedia, indiferent in ce limba o fi, nu poate fi considerata sursa de incredere.
   Pe langa 90% informatii adevarate, puse acolo de contributori competenti si onesti, balastul de 10% format din incompetenta + propaganda denatureaza verosimilitatea enciclopediei.

 3. nelucraciun zice:

  Să știți că există ţări în care, odată ieşit la pensie, de exemplu, începi să te gândeşti la ce parte a lumii vrei să colinzi. Începi o nouă viaţă, nu stai şi numeri zilele ce ţi-au mai rămas şi faci pariuri: cine vine mai întâi – factura, moartea sau poştaşul cu pensia?
  Iata, pe un blog numit „capitalism pe paine” care cica promoveaza capitalismul salbatic, dar care, in realitate, promoveaza doar neofanariotismul, se asteapta cu nerabdare prabusirea sistemului de pensii (care, de altfel, este perfect plauzibila, in lipsa unor masuri ferme). Echipa de aplaudaci stransa in jurul acestui bloger sustine eliminarea totala a pensiilor, omul sa munceasca, pentru stapan, evident, care sa il stoarca ca pe o lamaie, pana in ultima clipa.
  Este inca mult prea multa nedreptate in societatea romaneasca, nu numai in sistemul de pensii, care daca nu este urgent eliminata, tara risca sa ramana fara populatie activa si atunci chiar nu mai are cine sa sustina sistemul de pensii de stat.

  • Sare'n Ochi zice:

   vorbiti despre acest blog: http://capitalismpepaine.wordpress.com/ ?
   indivizii de acolo nu au trait suficient in socialismul pe care-l deplang si nu au inteles cum au fost furati in anii de tranzitie. daca ar avea respect macar pentru parintii lor ar fi mai decenti. de fapt este un blog de stanga – i s-ar potrivi mai bine denumirea de saracia de idei naste monstri.

   • nelucraciun zice:

    Despre acest blog vorbesc. Eu nu i consider de stanga. Sunt, pur si simplu, urmasi demni ai slugilor fanariote, perpetuati peste trei veacuri, prin 12 generatii până la noi, cu un mic popas in 1990, cand, in alianta cu aparatnicii de rang 2 au sugrumat in fasa cu contrarevolutia lor ceea ce numim revolutia romana. Sunt tipici pentru ceea ce ardelenii si banatenii desemneaza prin cuvantul „mitici”. Nu credeti?

 4. ErRon zice:

  De ce Bombonel nu a ajuns la zdup?
  Cine a impiedicat actuala putere sa aplice lagea si sa-l vedem pe fatalau unde ii e locul?
  Asta n-am s-o inteleg niciodata!

  • Sare'n Ochi zice:

   pai nu actuala putere trebuie sa aplice legea – ar fi o grava ingerinta in treburile justitiei! Justitia trebuie sa aplice legea. dar Nastase tergiverseaza judecarea sa in timp ce mimeaza vointa. actuala lege doar a ajuta justitia sa poata sa aplice mai iute legea stabilind faptul ca se pot da termenea mai apropiate intr-un dosar si ca orice cerere de neconstitutionalitate nu mai intrerupe actul de judecata. termenele si tertipurile juridice au dus la tergiversari – de aceea Nastase s-a ofuscat cumplit cand a fost lovit de noua reglementare care cica il impiedica sa-si exercite munca de parlamentar.

   • apellamemorie zice:

    „Corb la corb nu-si scoate ochii.”
    Adica pentru omul de rind tot asa se tergiversa un proces”rezonabil”, cu doua termene pe an in care fie lipseate acuzatul, fie n-are aparator…
    Ce poate fi mai umilitor si acuzator in acelasi timp pentru toti magistratii dintr-o tara decit astfel de procese fara niciun final… Ma intreb, nu ar fi mai bine sa fie desfiintatacu totul o Justitie ce se dovedeste Injusta? Unde este egalitatea de masura si ce rost isi mai are? Doar sa im[povareze bugetul? Poate ar fi mai bine sa apelam la Curtile de Justitie ale altor Tari, ca si asa am blocat Curtea Drepturilor Omului cu procesele din rromania

   • ErRon zice:

    Victor, ne jucam cu cuvintele!
    Si ultimul repetent de liceu din tara asta stie ca, la comanda politica, se poate aplica legea care este sau se poate tergiversa aplicarea ei, pana cazul se prescrie.
    Nu puterea aplica legea, dar puterea are puterea de a veghea aplicare legii.
    Nu lipsa legilor e problema in tara asta ci aplicarea lor, faptul ca sunt interpretabile si legiuitorii extrem de corupti.
    Daca sub actualul regim s-ar fi dat cu bombonel de pamant, as fi avut nitel respect pentru pdl.
    In cazul de fata, sunt toti o apa si-un pamant.
    Intr-adevar, cata vreme corb la corb nu-si scoate ochii, mergem sau nu la vot, tot una e!
    Cata vreme Boureanu are datorii de mii de Euro la stat, iar firmele mici au conturile blocate pentru datorii de 1000 Ron, spune-mi, te rog, cum e cu aplicarea legii si cu ingerinta puterii in acest domeniu!

    • Sare'n Ochi zice:

     Uff! daca se amesteca nu este bine, daca nu se amesteca iar nu este bine. eu cel putin incerc sa-i invat faptul ca daca partidul (oricare va fi fiind acela) se baga în treaba justitiei, cineva va pierde, dar in nici un caz adversarul politic ci ori partidul, ori institutia statului numita Justitie => daca se clameaza interesul comun, un partid politic va inceta sa se mai interfereze în competentele institutiilor statului, nu le va mai antrena pe aceste institutii in jocuri/competitii politice.

    • Sare'n Ochi zice:

     plus ca exact despre o norma care sa jute aplicarea legii am vorbit in comentariul de mai inainte. asta ar fi una. iar a face permanent comparatie care-i mai rau sau mai bun, mai hot sau mai putin hot, nu este constructiv exact pentru institutiile statului. ingerinta politicului in treburile acestor institutii sunt cele care au dus la situatiile de care te plangi. daca tot dam nume, de ce nu-l dai de exemplu pe Nicolicea cu suta lui de mii de apartamente? sau eludarea datoriilor catre stat si paguba produsa de catre el prin afacerile sale este mai putin nociva decat cea produsa de catre Boureanu? 🙂

     • ErRon zice:

      Despre Nicolicea asta nu stiu nici macar cine e.
      Nu-i tin parte, cum nu tin partea nici unui hot sau nesimtit, din nici un partid, sau fara partid!
      Sunt perfect de acord ca institutiile statului trebuie sa-si faca datoria, indiferent de cine e la putere.
      Din nefericire insa, acesta mi se pare un deziderat irealizabil, cel putin in timpul vietii mele!
      Eu vad lucrurile foarte simplu: ai gresit, platesti, indiferent cine esti!
      Nu spun ca basescu face totul prost, are si idei bune.
      Dar atata timp cat familia lui calca in picioare legile, el, presedintele, nu mai are in fata mea nici o credibilitate.
      Exemplu? Casele fiicei celei mari.
      Sa zicem ca Eba fost trimisa democratic in Parlamentul European, votata de cei ce-au primit galeti si scurte de ploaie portocalii.
      Il pomenesc atat de des pe boureanu asta fiindca are functie de conducere in pdl, apare fosrte des la tv si are datorii la stat! Mi se face greata cand il vad!

  • Marean zice:

   Proba de nemernicie:
   Trei europarlamentari, printre care si Adrian Severin, au fost dispusi „sa-si vanda serviciile” contra unor sume de bani unor jurnalisti ai ziarului britanic „Sunday Times” care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby, informeaza AFP. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost promovata de respectivii deputati. Trei dintre alesi au acceptat: Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si un fost ministru austriac de Interne, Ernst Strasser. Adrian Severin, membru al Grupului Socialistilor si Democratilor, a trimis un mesaj falsilor lobby-isti. „Numai pentru ca sa va aduc la cunostinta ca amendamnetul pe care il doriti a fost depus la timp”, arata europarlamentarul. Putin dupa aceea, el a trimis o factura de 12.00 de euro pentru „servicii de consiliere”, mai noteaza AFP.
   Bun, acum urmeaza marlania de tip PSD:
   Adrian Severin a declarat duminica pentru HotNews.ro ca nu ar fi niciodata dispus „sa faca un act procedural pe bani”, explicand ca asa zisii lobby-isi au fost de rea credinta:”ei au exagerat de la inceput, mi-au propus chiar o suma mai mare: 16.000″. Asta in timp ce colegul austriac Strasser, plin de demnitate, a anuntat ca se retrage din politica.

   • Sare'n Ochi zice:

    Severin nu este decat un alt incult propulsat de catre nomenklatura pastorita de Ion Iliescu intr-un post caldut de unde a reusit, in sfarsit, sa se dea in stamba. el a luat banii aceia numai pentru a-i putea deconspira pe reporterii aia, nu pentru ca-i corupt, putred si lipsit de orice urma de caracter. daca in Parlamentul UE si-a permis sa schimbe legi in interesul unui grup care l-a platit, incearca sa-ti inchipui ce destrabalare legislativa si-a permis in Parlamentul Romaniei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.