Ardealul care este

de Ștefan Ciocan

Regele Ferdinand și Iuliu Maniu. Iuliu Maniu, până la arestarea sa în 1947, i-a privit deseori cu neîncredere pe “regăţeni”, contestând deprinderile lor “balcanice” de rezolvare a chestiunilor curente ale ţării. Poate i-ar fi convenit o Transilvanie autonomă... Însă nu s-a pronunţat niciodată public, considerând că unirea poate rezista numai prin consolidarea statului naţional.

Văzând circul din Parlamentul României, iscat de constănţeanul Puiu Haşoti şi susţinut apoi de fripturiştii intitulaţi deputaţi şi senatori, oricât aş fi eu de moţ, încep să mă întreb dacă nu ar fi mai bine să mergem pe mâna lui Victor Orban. Din ce în ce mai mulţi ardeleni se întreabă, şi cred că pe bună dreptate, dacă momentul 1 Decembrie 1918 a fost cu adevărat unul bun pentru ei, pentru Transilvania şi Banat. Privind spre ţările din fostul imperiu Austro Ungar, observăm doar exemple pozitive. Croaţia şi-a revenit în urma unui război civil şi este în momentul de faţă o ţară înfloritoare. Slovenia este la rândul ei ţara care a avut o perioadă de creştere economică mult peste statele dezvoltate ale europei şi are nivelul de trai cel mai ridicat din fostele ţări comuniste. Ungaria şi Slovacia au intrat de mult în lumea civilizată a Europei. Singura provincie din fostul Imperiu care a rămas mult în urma celorlalte, este tocmai „Perla Coroanei”, teritoriul cel mai apeciat de aristocraţia maghiară şi austriacă, Transilvania. Ce a determinat stagnarea, sau chiar decăderea Transilvaniei şi a Banatului? Cred că tocmai unirea cu România. Încet dar sigur prin politici de stat sau pur şi simplu pe cale naturală, prin migrarea populaţiei sărace spre zonele mai bogate, Transilvania s-a umplut cu români din vechiul Regat. Românii din Ardeal trăiau mai bine decât cei din vechiul Regat pentru că aveau modele. Dacă sasul sau ungurul ţineau cinci vaci şi munceau pământul, vecinul lor român făcea acelaşi lucru. În timp ce dincolo de Carpaţi, ţăranul român, mai harnic decât ţiganii dezrobiţi creştea, amârâtul, o capră. Bietul animal devenea vedeta satului doar când murea şi petreceau toţi vecinii gospodarului de bucurie. Mă întreb în aceste condiţii cui a fososit unirea Transilvaniei şi Banatului cu România? Ardelenilor? Istoria dovedeşte că nu le-a folosit prea mult din moment ce au ajuns să trăiască într-o ţară care, din multe puncte de vedere, este pe ultimul loc în Europa. Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă Transilvania şi Banatul ar fi rămas un singur stat independent, după modelul Croaţiei sau Sloveniei, dar este cert că viaţa ardelenilor a devenit mult mai rea de când se desfăşoară după ora exactă, dată la Bucureşti.

Revenind la circul din Parlamentul României, nu pot decât să constat cât de bine funcţonează încă demagogia şi diversiunea fostei securităţi ghidonată de comunişti. Liderii USL au încercat, dibaci de altfel, să învrăjbească PDL cu UDMR mizând pe faptul că democrat-liberalii au fieful în Transilvania. O condamnare a declaraţiilor lui Victor Orban, ar fi dus la naşterea unor disensiuni în coaliţia de guvernare. Pe de altă parte, atitudinea echilibrată a PDL va fi catalogată pe toate posturile „moguliceşti” ca fiins una antinaţională, zgândărind coarda sensibilă a românilor înfierbântaţi, câţi au mai rămas ei, în Transilvania. În realitate, o condamnare a declaraţiilor premierului maghiar Victor Orban nu se putea face în pripă, pentru că este vorba despre un act legat de politica externă a României. Cu atât mai mult cu cât Ungaria deţine în acest moment la preşedinţia Uniunii Europene. Ar fi fost o gafă ireparabilă orice reacţie negândită împotriva Ungariei, dar opoziţia condusă de Antonescu şi Ponta ar fi gata să sacrifice orice interes al României numai să-l vadă dat jos pe Băsescu. Sigur că, în cazul în care Orban, a atacat valorile fundamentale ale naţiunii române, statul român trebuie să aibă o reacţie. Dar reacţia trebuie să fie după o analiză temeinică a textului, tradus corect, a declaraţiei premierului maghiar, într-un limbaj diplomatic.

Şi până la urmă ce a spus atât de grav Victor Orban?! Că ungurii trebuie să-şi păstreze identitatea, conştiinţa apartenenţei la o comunitate, ceea ce nu facem noi românii în Ucraina, Serbia şi chiar în Moldova. Că Ardealul a fost cândva al ungurilor, lucru ştiut şi scris în cărţile noastre de istorie. „Să fie Ardealul cum a fost”, a mai spus Orban. Şi privind la ţigănia care ne invadează dinspre Bucureşti, tind să-i dau dreptate.

Post scriptum (de Victor Lungu): Mi-am adus aminte de Partidul Ardelenilor moșit prin 2003 de către Sabin Gherman și deversat în final într-o alianță cu PNL, parcă. Ceea ce-l face (de când cu USL) pe Sabin Gherman coleg cu Adrian Năstase, cel care a pus procurorii pe urma lui atunci când a declarat că “s-a săturat de România”. România miticismelor și dâmbovițismelor, nu cea a românilor. Sabin Gherman nu fusese la prima tentativă de a crea un partid regional: prima încerca de înscriere ca partid regional a Ligii Transilvania-Banat i-a fost contestată în justișie. Instanţa de atunci a Curţii de Apel Bucureşti nota, într-o sentinţă care a făcut-o celebră: „regionalismul şi subsidiaritatea sunt principii de natură să aducă atingere caracterului unitar şi indivizibil al statului român”. Onorata Curte de Dâmbovița dădea verdict: crimă. Asta exact în momentul în care România bătea la uşa Uniunii Europene, o confrerie de federaţii, în care regionalismul şi subsidiaritatea sunt principii fundamentale, care stau la baza dreptului comunitar. Interzicerea dreptului la liberă asociere este un abuz grav, un atentat la principiile de bază ale construcţiei comunitare. Nu poţi accede într-o casă cu reguli precise şi să vii cu obiceiuri de om needucat. Până să începem să ne speriem din nou de cuvinte ca și “autonomie”, “regionalizare” șamd, am putea să aducem în memorie Partidul Naţional Român, ale căror începuturi le găsim pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, în 1848. Partidul, format pe la 1881, avea o formă de organizare pe criterii etnice, cerând drepturi la autodeterminare. Un astfel de partid al ardelenilor a reuşit Unirea de la 1918.

Adevărul este că, după atâta mizerie deversată în văzul și urechile noastre de către politicienii și vuvuzelele mass media de la București, ardelenii s-au cam săturat de frivolitatea, gălăgia și bocetul perpetuu venit dinspre Capitală. Nu putem dezbate nici o idee benefică României fără să ne poticnim într-un vaer perpetuu de “nu se poate”, “e o prostie”, “ne iau ungurii țara”, asta în timp ce bocitoarele de serviciu au dat-o pe degeaba intereselor străine României și românilor, dar nu buzunarelor și conturilor lor. Țițeiul, gazele naturale, aluminiul, solul și subsolul, sunt, în majoritate sub jug kaghebist (de la București nu se vede cum ne suflă rușii țara de sub nas?).

Revenid la ceea ce se putea face, în contextul unei societăţi civile apatice şi lipsite de viziuni, Partidul Ardelenilor ar fi putut aduce un suflu nou. I-a lipsit exigenţa doctrinară şi convingerea inițiatorului pentru a putea reuși – căci potenţial doctrinar avea: putea fi o voce mai agresivă, mai tenace, poate chiar mai volubilă pentru drepturile contribuabililor ardeleni de a se autoadministra. Nu e corect ca aici să se cotizeze, la Vaslui să se facă drumuri și în Top 100 să mai apară un miliardar din Capitală. Reproduc din prpgramul Partidului: „regiunile pentru care milităm nu concurează statul, ele preiau acele sarcini pe care sunt capabile să le rezolve mai eficient, mai sigur, mai ieftin”.

Din păcate, ca la noi nu-i nicăieri: Partidul Ardelenilor a devenit o platformă politică, o trambulină pentru noii carierişti, rămaşi pe din afara mesei politice. Experimentul PUNR și al Partidului Moldovenilor era deja unul trist și dramatic. Un exemplu al carierismului în politică, care nu trebuia urmat.

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Ardealul care este

 1. TANO zice:

  referitor la Orban, vrabia malai viseaza, iar transilvania a fost este si va fii pe vecie pamant romanesc

  • Sare'n Ochi zice:

   eu cred ca nu asta a spus Orban ca vrea Ardealul. ce va face cu el, il ia in spate si fuge catre Finlanda? suntem in Uniunea Europeana – cred ca ar fi cazul sa gandim. eu din 1990 de la Targu Mures am ajuns sa-i ignor pe toti infierbatatii. dar am si eu o intrebare de bun simt – Basarabia, Tinutul Herta, Gurile Dunarii pana la Odessa, sunt pamant romanesc? de ce nu se agita nimeni cu aceeasi pasiune ca si pentru Transilvania?

  • Domnul Goe zice:

   Nu mai suntem in 1990, sa mai credem minciunile, manipularile si vorbele goale. Ponta si Antonescu nu au ce spune, nu au ce comunica cu adevarat, nu stiu ce sa faca, se plictisesc si asta e toata activitatea lor politica. Sper sa nu mai ajunga vreodata Romania pe mana unora ca acesti doi dupa parerea mea imaturi fara sansa de maturizare.

 2. TANO zice:

  daca in istorie am pierdut teritorii asta nu inseamna ca trebuie sa cedam de buna voie. in aceasta chestiune am putea implementa modelul spaniol.fiecare regiune sa aiba guvern propiu

  • Sare'n Ochi zice:

   exact ce spuneam si eu. facem discutie pentru a obtine autonomie locala identica in toata Romania – aceeasi la Calarasi ca si la Miercurea Ciuc, nu mai mult, nu mai putin. eu as merge si mai departe si as milita pentru desfiintarea Consiliilor judetene si crearea de Consilii regionale care sa aiba atributiuni de Camera inferioara a Parlamentului.

   • Domnul Goe zice:

    Aveam si eu un coleg de facultate care spumega de furie impotriva „bozgorilor” (tipul era din Fetesti, unde nu cred ca vazuse picior de ungur vreodata), dar asta se intampla in 1990. Ar fi culmea sa mai tina diversiunea si astazi… Ponta si Antonescu actioneaza isteric. Dar nici isteriile lor nu mai au efectul isteriilor securistilor lui Ion Iliescu din 1990 (vezi Tg. Mures). Daca isteriile lor ar fi avut efect, ar fi iesit mult mai multa lume in strada la chemarile sindicale. Stiu ce inseamna puhoi de oameni iesiti in strada, am vazut cu ochii mei si pe 22 decembrie 1989, si in Piata Universitatii si cand a venit Regele Mihai in 1992.

 3. Marean zice:

  Vadimizarea lui Ponta si Antonescu
  de Dan Tapalaga, HotNews.ro, miercuri, 16 martie 2011

  Intr-o vreme, granitele Romaniei cu Ungaria erau atent supravegheate, din fericire, doar de Vadim Tudor. Din nefericire, numarul vigilentilor s-a triplat ieri, prin inrolarea celor doi patrioti recenti in razboiul anti-iredentist. Crin Antonescu si Victor Ponta au pus mana pe arma lui Vadim Tudor – delirul nationalist si xenofob – ca sa deschida, atacandu-l pe Victor Orban, un nou front de razboi impotriva lui Traian Basescu si sa stinga rapid ecourile unui nou esec rasunator – Revolutia Sclavilor. La prima vedere, planul razboiului anti-maghiar pare stupid. Planul chiar este stupid, dar are si alte calitati ascunse: este foarte vechi, expirat si intoarce Romania la diversiunile nationalist-securiste din negura anilor 90.
  Ce s-a intamplat miercuri, 16 martie 2011, aminteste de epoca de piatra a democratiei. Filmul zilei incepe cu scene ridicole de revolutie esuata si se termina cu un proces nationalist de maxim prost gust intentat de opozitie, in Parlamentul Romaniei, Guvernului de la Budapesta. Va fi inca o zi rusinoasa in analele galagiei parlamentare de factura slinos-populista.
  Dar, in esenta, cum s-au desfasurat evenimentele? Poporul muncitor, in loc sa se revolte ca Guvernul Boc se pregateste sa-l lege in lanturile sclaviei cu noul Cod al Muncii, i-a intors spatele lui Victor Ponta si Crin Antonescu. Nici chemarile lui Crin, nici instigarile brutale de la Antene sau disimulate in concursuri cu premii de la Realitatea TV n-au scos oamenii, miercuri, in ziua votului la motiunea pe Codul Muncii, la Revolutia Sclavilor. A fost, va sa zica, un triplu esec.
  * In primul rand: In ziua votarii motiunii la Codul Muncii, sclavii au stat acasa si au asteptat linistiti lanturile in loc sa umple strazile ca sa se lase eliberati de Ponta si Antonescu.
  * In al doilea rand: Unii s-au apucat sa urle la opozitia eliberatoare, s-au enervat cand i-au vazut pe cei doi in Piata Victoriei, le-au strigat cate ceva si au plecat ostentativ in timpul baii de multime.
  * In al treilea rand: Din opozitia eliberatoare face parte in mod bizar PNL, partid care pretinde ca se adreseaza oamenilor de afaceri, altfel foarte interesati ca regulile sclaviei denuntate din ratiuni stangiste de PSD sa fie adoptate cat mai repede, nu se fie respinse de Parlament si in nici un caz cu concursul liberalilor, care inca se pretind in mod abuziv de dreapta.
  Au urmat apoi momente care au acoperit opozitia de ridicol in Parlament. Premierul Boc a acuzat PNL si PSD ca au plagiat zeci de articole din Codul Muncii, din acelasi Cod infierat cu manie proletara de aceeasi opozitie. In concluzie, USL se afla miercuri inainte de vot in fata unui iminent dezastru de imagine, cu tot efortul televiziunilor de stiri de a eroiza actiunea opozitiei. Cum puteau scapa Antonescu si Ponta de rusinea unui triplu esec? Cum puteau iesi din penibilul zilei de miercuri? Inventand un scandal mai mare si fara legatura cu Codul Muncii. Ceea ce s-a si intamplat.
  Scandalul era deja pregatit. Diversiunea – constand in denuntarea lui Victor Orban drept dusmanul poporului roman si acuzarea lui Traian Basescu drept complicele lui in direct, la tribuna Parlamentului – fusese pregatita si anuntata cu cateva zile mai devreme.
  Inainte ca ambasada Ungariei sa transmita , marti, 15 martie, mesajul premierului de la Budapesta, Victor Orban, catre organizatorii manifestarilor de la Targu Mures in memoria Revolutiei de la 1848 (doua formatiuni radicale maghiare, PCM si CNS), Victor Ponta si Crin Antonescu au avansat periculos pe terenul atacului nationalist.
  Pentru a lovi in Orban si, prin ricoseu, in Traian Basescu, Crin Antonescu supralicita inca de luni, 14 martie, declaratiile tipice, numai bune de ametit ungurii verzi din Ardeal, facute in preajma zilei nationale a Ungariei de radicalii din FIDESZ pe tema autonomiei teritoriale. Liderul PNL solicita insistent presedintelui si ministrului de externe inca de acum doua zile sa ia atitudine impotriva lor. Semn ca nu ma conta practic ce se intampla pe 15 martie iar scenele cu Avram Iancu spanzurat de un vadim local au fost bomboana pe coliva.
  La randul sau, Victor Ponta pregatise deja intens dimensiunea internationala a pseudo-scandalului montat impotriva premierului de la Budapesta. Cu zece zile mai devreme, pe data de 4 martie, liderul PSD declara, citat de Agerpres, ca intentioneaza sa-i informeze pe liderii Partidului Socialistilor Europeani, in cadrul reuniunii de la Atena, “despre presiunile premierului ungar, Viktor Orban asupra celor de la UDMR si a Guvernului din Romania (…) Eu vreau, in mod special, sa informez despre relatia lui Viktor Orban cu Traian Basescu si despre presiunile pe care face premierul ungar asupra UDMR”.
  Miercuri am aflat de la opozitie, Antene si Realitate ceva si mai groaznic: amandoi sunt dictatori, amandoi sunt Hitler in plus nu Basescu, cum stiam, ci Orban este stapanul lui premierului Emil Boc. Asta cu Orban stapanul lui Boc n-a spus-o, cum ati crede, Vadim Tudor, ci locotenentul sau din PNL.
  Asadar, avem toate datele premeditarii atacului nationalist lansat de USL (Uniunea Securist-Liberala) , avand in vedere comportamentul previzibil al radicalilor din FIDEZS in competitie, la Budapesta, cu dementa extremista numita JOBBIK.
  Si acum, o scurta paranteza pentru romanii verzi care vor simti totusi nevoia sa le dea dreptate noilor vadimisti ca lupta cu „iredentismul maghiar”. Radicalii si extremistii maghiari, in competitie interna la Budapesta, se agita in 2011 mai tare decat de obicei din ratiuni pur electorale.
  A solicita o reactie oficiala din partea Guvernului, Presedintiei sau – si mai iresponsabil – a forta o declaratie de infierare a Guvernului de la Budapesta asumata de Parlamentul Romaniei, cum a pretins PNL miercuri seara, inseamna a turna gaz pe focul aprins ritualic de vadimistii de la Budapesta si a alimenta spirala sovinista. Nici un stat responsabil din Uniunea Europeana n-ar putea concepe mizeria nationalista pusa in scena miercuri seara, in Parlamentul Romaniei, de Crin Antonescu si Victor Ponta.
  Declaratiile radicalilor din FIDESZ din aceste zile despre autonomia teritoriala le auzim formulate cam la fel in fiecare an in zilele de 15 martie si 1 decembrie, latrate pe tonalitati chiar mai agresive in preajma campaniilor electorale din Romania sau Ungaria. In aceste momente, se flutura in mod ritualic steagul Ungariei Mari sau se varsa borcane cu lacrimi dupa Trianon.
  In ultimii ani, politicienii romani maturi au invatat sa-i ingore sau sa explice rational de ce planurile secesioniste isi pierd sensul in interiorul Uniunii Europene. Astfel, discursul nationalist a pierdut teren in Romania. PRM a ratat, in 2008, intrarea in Parlament, dupa ce in 2000, Vadim Tudor se calificase in turul doi la presedintie iar partidul sau obtinea un sfert din mandatele parlamentare.
  Dupa aderarea Romaniei la UE, ultimii luptatori cu fantomele iredentismului au ramas extremistii de dreapta, nationalistii, antieuropenistii, un Vadim Tudor prafuit si alti cativa ca el. Nici un politician sanatos la cap – de stanga sau de dreapta – n-a mai riscat sa se intoarca in timp.
  Cum au reusit Ponta si Antonescu sa ajunga, totusi, la Traian Basescu, dupa un raid pe la Budapesta? Scotand de la naftalina palanurile para-militare utilizate acum 15 ani de generalii si securistii lui Vadim Tudor in razboiul de uzura cu organizatiile teroriste maghiare. Schema lui Vadim Tudor era primitiva, dar a functionat ani de zile: strigi cat te tine gura ca ne cotropesc ungurii, iar cine refuza sa le declare razboi il facem tradator de tara. Prostia asta prindea acum 10 – 20 de ani, mult inainte ca romanii sa dea o tura prin Europa, sa-si deschida afaceri in Ungaria sau sa mearga la tratament in spitalele de la Budapesta.
  Astazi, Ponta si Antonescu au inviorat plutonul nationalist intrat in adormire dupa evacuarea lui Vadim Tudor din Parlamentul de la Bucuresti. Prin agitarea pericolului maghiar pe tonul apocaliptic de acum doua decenii – operatiune de tip securist intens mediatizata la Antenele lui turnatorului Felix – liderii USL au reusit sa mute complet atentia de la Codul Muncii catre o tema artificiala, umflata de politicienii fara solutii. In urma unei uluitoare operatiuni de manipulare, ziua a inceput cu Codul Muncii si s-a terminat seara tarziu cu Victor Orban si Traian Basescu.
  Recursul la discursul nationalist, radical si xenofob a ramas ultima arma, profund nociva, la care apeleaza USL in lupta cu Traian Basescu si Guvernul Boc. Este cel mai facil si toxic mod de a obtine voturi, aplicat cu succes de ultrapopulisti din Ungaria, Franta, Marea Britanie sau unele tari nordice. Asta-i lipsea Romaniei astazi: dezgroparea intolerantei etnice din anii 90, o boala vindecata cu eforturi majore atat din partea majoritatii, cat si din partea minoritatii.
  Si totusi, in peisaj n-a aparut deloc Vadim Tudor. Cum de l-au tinut ascuns tocmai pe mancatorul de unguri in ziua marii rafuieli cu dictatorul ungurilor? De frica asocierii cu un extremist notoriu? Chiar daca Vadim Tudor a lipsit azi de pe micile ecrane, vadimismul a navalit in spatiul public prin Ponta si Antonescu si prin cativa jurnalisti isterici.
  Dar poate ca liderul PRM lipseste fiind deja ocupat cu organizarea trupelor regulate de pensionari si saraci cu duhul, in fruntea carora se vor aseza noii vadmisti, daca tot nu se baga nimeni la revolutia impotriva dictaturii Basescu. Daca tot n-au reusit sa convinga sclavii Romaniei se se arunce in capul lui Basescu la fel cum a plonjat Sobaru de la balcon in directia lui Boc, macar sa-i sperie la sfarsitul zilei cu invazia hoardelor maghiare, condusi de Hitler de la Budapesta.

  • NeverMore zice:

   Cum spuneam: mafia nu are culoare. Iar cand vorbim despre culori, imi place orice culoare in afara de rosu bolsevic.
   In rest vorbim doar despre panglicarisme:
   1. Nu poate reactiona Parlamentul Romaniei prin comunicat (oficial) la o afirmatii adunate de pe net (neoficiala)
   2. Nu poate Parlamentul Romaniei reactiona la afirmatia unui Premier. O poate face numai omologul lui roman (Boc) sau Ministrul de Externe. Si asta numai dupa ce intra in posesia documentului oficial
   3. Faptul ca Ministeru de Externe a cerul lamuriri Ambasadei Ungariei la Bucuresti (dat fiind ca mesagerul cuvintelor lui Orban a fost un angajat al Ambasadei) arata faptul ca diplomatia romaneasca urmeaza cursul normal al lucrurilor
   4. Faptul ca USL recurge la asemenea manevre denota nesimtire politica crasa (castigarea de capital electoral chiar cu pretul de a face institutiile statului roman sa cada in ridicol).

 4. apellamemorie zice:

  Toata constructia asa ca si cea a adversarilor ei, nu tradeaza decit o neputinta care a ajuns la capatul solutiilor, asteptarii, sperantei, rabdarii… Cit de aiuritoare este rezulta din faptul ca o asociatie constituita pa fundamente nationale, Uniuniea Maghiarilor din Romania s-a transformat intr-un Partid. Apoi „modelul” lor a fost preluat si de alte natiuni conlocuitoare. Pentru ca tot ce este prost isi gaseste o deschidere imediata in mintea marginita a tot felul de netoti. Liberalul Orban nu este decit o paiata, un bufon ce incearca sa joace acelasi rol pe care fratii sai mai inteligenti si l-au gasit la curtea unui Rege. El este doar sperietoarea aflata in vesnica sfada cu roiul de Ciori ce ameninta in permanenta gradina Parlamentului. A-i da atentie unui astfel de om este ca si cum n-ar mai trebui sa semeni deloc ogoarele pentru ca amintitele zburatoare iti vor distruge recolta (si intre noi fie vorba, situatia sta intocmai asa, dar pentru starea de normalitate a anormalitatii).

  • Sare'n Ochi zice:

   sa citesti materialul urmator. este scris de catre un istoric. sper ca va fi lamuritor.

   • apellamemorie zice:

    Recunosc, eu unul nu prea inteleg ce i-a apucat asa brusc pe un grup de oameni, o comunitate, sa-si doreasca sa rupa de corpul national din care faceau parte. Dar daca acest lucru este la asa moda si a devenit un lucru atit de rusinos sa mai faci parte din sinul natiunii careia ii apartii, si ar fi mai apropiate de tine muntii, vaile sau prapastiile singuratice prin care nu vezi nici urma de om sa schimbi o vorba in limba in care ai ascultat de pe buzele mamei primele cuvinte in aceasta lume, atunci pentru unii ca noi, mult mai apropiati de Sofia decit de capitala de Judet din Romania, lucrul asta ar fi mult mai convenabil! Apoi statul Bulgar este mai putin impilator decit cel Roman!

    Probabil au si un numar mai mic de de Parlamentari si nici nu cunosc cazuri celebre de hoti autentici ce sint „pitulati” in Parlament de unde arata cu degetul ca ar fi o facatura politica, gen Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Dan Ioan Popescu, Mircea Pascu, and Co. Astfel ca toate n-ar fi decit in folosul nostru. Si nu cred ca am fi noi Oltenii ceva mai putin mandri decit dumneavoastra Ardelenii.

    Insa jur ca nu inteleg cui folosesc pina la urma asemenea demersuri?

 5. mac gregor zice:

  Poate aruncati o privire si pe blogul meu

  ultimul articol:
  Mass-media din Ro, un dezastru mai mare decat cel din Japonia 🙂
  http://giorno24.blogspot.com/2011/03/nu-va-lasati-manipulati-cu-stiri.html

 6. Domnul Goe zice:

  Normal, finalul este agitarea macaroanei in castronul de supa. Toti infierbantatii doar s-au agitat, fara sa aiba vre-un motiv anume, ci numai din cauza ca sunt agitati:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8400388-ambasadorul-ungariei-nu-nimic-care-delimitez-nu-spus-nimic-legatura-autonomia-mesajul-premierului-viktor-orban-fost-amestecat-versuri-din-sandor-petofi.htm

 7. nelucraciun zice:

  Ambasada Ungariei a publicat mesajul premierului Orban, tradus in romaneste.
  Nu am gasit fraza reclamata de USL:

  „Mesajul lui Orbán Viktor, Prim-Ministru

  Stimaţi concetăţeni/compatrioţi,

  Această zi este sărbătoarea naţiunii. Amintirea revoluţiei şi luptei pentru libertate din 1848-49 este importantă pentru noi fiindcă întruneşte toţi pilonii identităţii maghiare: mândria noastră naţională, respectarea limbii şi culturii noastre independente şi dragostea noastră pentru libertate. Fiecare ungur care trăieşte în ţara-mamă sau oriunde altundeva în lume, simte acelaşi lucru: când vine primavara, punem cocardele şi ne adunăm să sărbătorim.
  Sărbătoarea naţiunii este totodată şi o ocazie pentru a face un bilanţ asupra stării naţiunii. Ce am realizat? Suntem pe drumul cel bun? În anii trecuţi sărbătoream între dubii. După o perioadă îndelungată acum putem sărbători primăvara relaxat.
  Ungaria s-a schimbat mult şi acum trăieşte lunile reînnoirii. Mai avem foarte multe de făcut; moştenirea noastră implică sarcini care ne pun la încercare pe noi toţi. Suntem în faţa unor probleme deosebite. Am avut sarcini cu rezolvarea cărora n-am putut şi nici n-am vrut să mai aşteptăm. Am stabilit Ziua Coeziunii Naţionale şi am făcut posibilă pentru maghiarii de dincolo de graniţă obţinerea cetăţeniei ungare fără părăsirea pământului natal.
  Acum continuăm plătirea datoriilor noastre faţă de naţiune. În proiectul de lege privind Noua Constituţie, pe care îl vom înainta cu ocazia zilei naţionale, în sfârşit, este formulat într-un mod şi loc meritat crezul nostru naţional, exprimând coeziunea tuturor maghiarilor şi responsabilitatea pe care-o are Ungaria faţă de toţi membrii naţiunii.
  Vă salut cu ocazia acestei sărbători care ne îndeamnă la speranţă. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate bună, şi binecuvântarea Domnului!

  Budapesta, 15 martie 2011”

  Mesajul a fost publicat de NewsIn

  • Sare'n Ochi zice:

   multumim pentru necesara completare. din pacate intotdeauna mintile infierbantate vor antrena oameni fara ocupatie in a produce numai lucruri si fapte reprobabile.

  • NeverMore zice:

   Zice Ioan Mircea Pascu: „Aici recunosc ca s-a incercat impingerea PDL-ului intr-o situatie in care ar fi pierdut oricum ar fi decis. PDL a simtit acest lucru si, de aceea, a refuzat votul. Daca ei ar fi votat pentru aceasta declaratie, ar fi avut un efect negativ asupra coalitiei. Daca s-ar fi abtinut sau ar fi votat impotriva, bineinteles ca asta i-ar fi costat in Transilvania”. Pai de unde atata intelighenta la „Porumbacu” si „Tonta”? O miscare intelingeta duce la rezultatul scontat. Ori, gogoasa a fost dezumflata si ei se lauda ca au facut gaura in cer… Eu zic ca a fost si este o mare prostie. Noua uniune rosie nu se dezminte de practicile lui Felix si Nush. Cu scrisori plastografiate, colportate, facute cu copy/paste din poetii clasici si luate drept bune de patrihotii Crin si Ponta? Eu cred mai degraba ca e o intoxicare de nota zece, o nada din care guvidul cu ochi albastri si confratele sau, stavridul cu ochelari, au muscat cat ai zice peste. S-au facut de ras pampalaii si nu PDL a pierdut, ci fariseii astia care vin cu documente masluite si le prezinta drept pericol national, punand in gura Orbanului lor ce n-ar fi rostit nici macar Orbanul nostru la betie. Vai de capul lor de USLasi, copiii astia mai au de invatat manualul de politica, capitolele intoxicare, manipulare si decredibilizare, pana sa ajunga sa evolueze in prima liga. Si de domnul Pascu aveam o parere mai buna, dar vad ca a dat pardalnica de Roza si-n partidul rozelor…

   • Domnul Goe zice:

    M-am tavalit si eu de ras la miciunile individului care a lucrat la Directia de Informatii a Armatei (daca este adevarat ce scrie pe acest blog la sectiunea Decembrie 1989): „Cartea nationalista nu merita jucata, dar nu noi am inceput. A fost o miscare inteligenta. PDL, indiferent cum vota, ar fi iesit prost.” Aceasta este o afirmatie duplicitara si care tradeaza fara cea mai mica indoiala ceea ce s-a ascuns cu adevarat in spatele demagogiei nationaliste a aliantei socialiste. Cine a inceput oare? Pentru ca s-a demonstrat in modul cel mai clar cu putinta ca mesajul premierului ungar n-a fost cel pe care l-au invocat vuvuzele nationaliste Hassoti, Ponta si Antenescu. Jocul USL a fost demagogic, murdar si premeditat. Ce zice Pascu este doar vrajeala de doi bani. Ei incearca niste smecherii nationaliste care nu mai tin decat la ignoranti, fanatici si needucati. Marota anti-maghiarismului este prizata cu precadere in partile extracarpatice, pentru simplul motiv ca retorica nationalista nu a intilnit la aceasta populatie cenzura realitatilor din viata de zi cu zi.

 8. goja zice:

  ce suparati ar fi Decebal si Traian ca au adus degeaba noua rasa incrucisata din romani si daci ,sa vada Transilvania cel mai estic stat catolic din Europa facuta praf de „figuranti si cocalari” si de „sarme”.
  Nimic nu are sens asa-i? au disparut dinozaurii si e pacat. a disparut Transilvania si doare.depinde cat de mult mergem in jos si spre mai rau in zilele astea.

 9. voronca ana zice:

  “Dragilor” guvernanţi şi parlamentari

  Voi vă certaţi şi vă spurcaţi
  V-o trageti, vă cacialma-taţi
  Vă place firul des-pi-cat
  Şi-ati dus o tară în căcat
  Vă credeti zei unul ca unul
  Şi concurati doar cu NE- bunul
  Blestem pe voi căderea în LUMINĂ
  Şi-acolo curăţaţi-vă de tină
  Dea Domnul să primiţi ce meritaţi
  Iar noi să răsuflăm mai uşuraţi.

  Semnează,
  noi, cei mulţi şi sufocaţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.