Mitingul pomanagiilor

de Victor Lungu

S-au scremut liderii de sindicat de s-a cutremurat piața din fața Palatului Parlamentului – dintre cei 50.000 de protestatari așteptați, au apărut poate vreo 5.000 să stea la coadă la sucuri. Cum s-ar spune, salariaţii cărora nu le place munca au fost trimişi la protest, ceilalţi au rămas la lucru. Singurii câștigați după mintingul pomanagiilor au fost crâșmarii din zonă. Pe la 13.25, cârciumile din zona Pieței Constituției s-au umplut de clienți. De la terase, îndemnurile sindicale de abia ce s-au auzit, fiind acoperite de cântările proaspătului dovedit informator al fostei Securități Ducu Bertzi. Oamenii au consumat ce-au consumat, după care au părăsit piața, nu înainte de-a viziona contorsiunile mintale ale cuplului de comici Antonescu și Ponta. Este extraordinar cum se zbate pentru promovarea muncii Crin Antonescu, chiulangiul numărul 1 al României, individul care a reușit performanța să nu fie prezent la locul de muncă, respectiv Parlamentul, nici măcar cât senatorul PSD Cătălin Voicu, care lipsește “motivat” fiind arestat și deținut pe “tubulară” de aproape un an.

Iată și pentru ce s-a făcut gâlceava de azi, 16 martie 2011:

 • Contractul individual de muncă pe perioadă determinată: USL propune ca aceste contracte să se poata întinde pe maximum 36 de luni, chiar și în condițiile existenței mai multor contracte individuale de muncă pe durată determinată. În varianta Guvernului, fiecare contract pe perioadă determintă poate avea 36 de luni, iar acesta poate fi extins de trei ori.
 • Disponibilizarile colective: În varianta USL, angajatorii au obligația să-și reangajeze salariații disponibilizați colectiv pe toată perioada în care sunt în șomaj. Oficialii USL sunt de părere că, în varianta guvernului, noțiunea de salarii compensatorii va fi “o sintagmă stingheră în manualul de istorie al epocii contemporane”. Codul Muncii asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea îi obligă pe angajatori să ofere prioritate angajaților disponibilizați doar timp de 45 de zile. În urma unei notificări scrise din partea angajatorului, angajatul respectiv poate să accepte sau să refuze oferta, în primul caz fiind reangajat fără a trece printr-un interviu de angajare.
 • Perioada de probă a salariaților: USL este de acord cu prelungirea perioadei de probă a aptitudinilor salariatului la 90 de zile calendaristice, pentru funcțiile executive, și la cel mult 120 de zile calendaristice, pentru cele de conducere. Varianta alianței PSD-PNL-PC mai presupune ca stabilirea concretă a perioadei de probă să se facă prin negociere liberă între partenerii sociali, prin contractul colectiv de muncă. În această situație, practic, angajatorul și salariatul pot conveni o perioadă mai mare sau mai mică decât cea de 90, respectiv 120 de zile calendaristice.
 • Criteriile de performanță în caz de disponibilizare colectivă: USL susține că aceste criterii de performanță, care sunt stabilite de angajatori, nu ar trebui să fie singurele care determină concedierea unor angajați. Astfel, ar trebui analizată și situația socială a salariatului respectiv. Potrivit lui Romel Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), faptul că stabilirea criteriilor de performanță nu se face în urma unei discuții cu sindicatele este foarte gravă. “În orice moment îți impune niște norme de producție sau de activitate la care nu poți să faci față și, în momentul ăla, foarte ușor te elimină”, a declarat Neagu, pentru Ziare.com.
 • Delegarea: Guvernul a stabilit, în noul Cod al Muncii, o perioadă de delegare de cel mult 60 de zile calendaristice pe parcursul unui an, care se poate prelungi cu perioade succesive de maxim 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului pentru prelungirea delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia. În schimb, USL propune ca perioada de delegare să rămână așa cum era prevazută în Codul Muncii aflat încă în vigoare, anume la 30 de zile calendaristice.
 • Salarizarea angajaților cu contract temporar de muncă: În varianta USL, salariul angajaților cu contract temporar de muncă trebuie să fie echivalent cu salariile angajaților cu contract pe perioadă determinată, la funcții echivalente. În Codul Muncii asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea, salariul primit de angajatul temporar pentru fiecare misiune se stabilește prin negociere directă cu agentul de muncă temporară și nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
 • Munca suplimentară: În cazul efectuării de ore suplimentare, timpul liber cuvenit trebuie acordat în următoarele 30 de zile, conform variantei USL. În cazul celei asumate de către Guvern, timpul liber poate fi acordat în termen de 60 de zile.
 • Reabilitarea profesională a salariaților sancționați: Dacă, în varianta Guvernului, reabilitatea profesională a salariaților sancționați se poate realiza în 12 luni, USL susține că acest lucru ar trebui realizat în termen de 6 luni.
 • Stabilirea normelor de muncă: Guvernul vrea ca normele de muncă să fie elaborate de către angajator, conform normativelor în vigoare sau, dacă nu există normative, normele de muncă să fie elaborate de către angajator după consultarea sindicatului reprezentativ sau a reprezentanților salariaților. USL își dorește ca aceste norme să nu fie modificate deloc.
 • Concedierea liderilor de sindicat: Concedierea liderilor de sindicat nu ar trebui să fie posibilă din inițiativa angajatorului, în timpul exercitării mandatului și doi ani după expirarea acestuia, potrivit USL. Noul Cod prevede ca, în anumite situații, din inițiativa angajatorului, acesta să poată desface contractul de muncă al liderului de sindicat (de exemplu, în cazul în care, din punct de vedere profesional, liderul de sindicat se dovedește a fi doar o loază numai bună de gură).

După cum constatați, doar pentru a face spectacol gratuit, Crin Antonescu și Victor Ponta au scos din producție să sprijine munca 50.000 5.000 de pomanagii. Onoare muncii!

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Mitingul pomanagiilor

 1. gilcapris zice:

  Mi-ai fost simpatic,dar cred ca esti PDL-ist.Eu nu sunt nici PDL-ist,nici PSD-ist,nici PNL-ist etc.Atâta timp,cât eşti echidistant,poţi să-mi mai trimiţi articole,altfel,nu mă interesează să văd că-i faci pomanagii pe mii de oameni,sau nu ştiu cum,pe unii şi pe alţii,care au părerile lor şi nu sunt de acord cu nemerniciile din Ţară ! Ştii,eu nu-i înţelg niciodată,pe c ce vor să facă „bine” cu forţa.Chiar dacă au dreptate,cei din conducere,ei nu pot face ceva,împotriva voinţei asociaţilor ! În momentul când alegi o barcă,nu mai poţi fi observator corect ! Numai bine !

  • Sare'n Ochi zice:

   nu mi-am propus sa fiu simpatic nimanui.
   si in opinia ta, a fi PSD-ist, PDL-ist sau PNL-ist este o boala? ciudata abordare!
   oricum, indivizii care cica au manifestat azi in Bucuresti sunt exact ceea ce am scris ca sunt: niste pomanagii – am scris suficiente materiale pe acest blog de ce pentru a nu mai fi nevoit sa ma repet.
   in ce priveste opinia, ea fiind personala este subiectiva – nu are nimic de a face cu corectitudinea sau cu obiectivitatea.
   nu te obliga nimeni sa citesti (am vazut ca erai in lista de adrese a blogului, te-am scos, sa nu zici ca esti agresat).
   sa-mi tii predici si sa-mi faci morala pentru niste milionari care plang pe umerii celor pe care i-au jefuit si sa-mi scrii despre presupusele „nemernicii” pe care le-ar face unii prin tara mi se pare de prost gust – mai ales ca afirmi ca nu esti una sau alta, dar ai exact discursul celor care pretinzi ca nu esti.
   ieri te-am aprobat, azi imi dau seama ca a fost degeaba.
   numai bine.

  • Domnul Goe zice:

   Flacau, cand ai timp, anunta-i pe pomanagiii tai ca-i asteapta vremuri extrem de grele daca refuza sa munceasca ca pana acum:
   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8400490-cine-refuza-loc-munca-sau-cursuri-calificare-poate-pierde-ajutoarele-sociale-proiect-lege.htm

 2. ela zice:

  Sunt si turisti
  Daca s-au trimis minim 2 autobuze din fiecare judet,a max 44 de calatori /autobuz, mai adaugi multimea de gura casca,jurnalisti,observatori si persoane care aveau treaba in zona,ma intreb ce margica a ouat Bucurestiul si Ilfovul?
  Asta fara culoare politica!

  • Sare'n Ochi zice:

   ar fi ouat nitica furtuna, ceva scandal sa incerce sa-si legitimeze Antonescu si Ponta neputinta. ma rog, oricum se vor zbate ca viermii in carlig si vor depune contestatie la Curtea Constitutionala. fac orice, nu cumva sa iesim din recesiune! nu cumva sa nu ajunga din nou la Putere daca speriatii astia ai lui Boc scot Tara din buda in care au aruncat-o atat criza mondiala cat si inconstienta lui Tariceanu si gasca.

 3. Alina RAUS zice:

  “Se pare că numai violenţa face legea în România….”O asemenea afirmație a unui lider sindical m-a dezamagit foarte mult deoarece poate semnifica doar două lucruri: fie o părere deosebit de proastă a acestuia despre membrii organizației conduse….http://alinaraus.wordpress.com/2011/03/05/sindicatele-si-codul-muncii-performanta-sau-siguranta-locului-de-munca/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.