Cetăţeanul fiscal

de Victor Lungu

Chiar faptul că avem «mania cozii» dovedeşte că suntem un popor disciplinat. Ne place să stăm la coadă, poate şi pentru că acolo mai poţi strecura, printre dinţi, invective la adresa regimului, a birocraţiei, a lipsei de respect faţă de cetăţeni. Şi toată lumea e de acord. Coada naşte consens. Se înfiripă un club al bombănitorilor. O coaliţie canalizată împotriva funcţionarului ascuns după ghişeu.

Mi-aduc aminte cum, prin 2002, am primit acasă prin poştă o scrisorică din partea finanţelor statului. Cică eram fericitul câştigător al unei recalculări a impozitului vărsat la Buget în anul 2001. Până atunci, am primit tot felul de somaţii de la aceeaşi instituţie cum că aş fi un nenorocit de evazionist fiscal, că figurez cu mai multe slujbe în baza lor de date şi, deci, având mai multe ugere e musai să fiu mai bine muls. De atunci și până în prezent, astfel de scrisori primesc de câteva ori pe an – că este o varză de nedescris în evidențele acestei instituții. Am bagajele făcute, sunt pregătit să iau direcţia arestului fiscal, chiar dacă am avut impresia că am lămurit problema slujbelor multiple care nu existau. Dar aşa de tembel sunt concepute fişele fiscale pe care le dau către Fisc intreprinderile la care eşti angajat, încât faptul că ai o slujbă de face “suspect” automat şi de altele. Sau, poate greşesc şi pe celebra „declaraţie numărul-doi”, sau cum i-o fi zicând, există posibilitatea de a scrie cu pixul: „nu e cazul” în dreptul altor posibile surse de câştig.

Credul, primind scrisorică să mă duc să-mi ridic milioanele vărsate abuziv în visteria statului, m-am prezentat la ghişeu să-mi recuperez banii căci, mi-am zis că statul când ia, chiar ia, iar când dă, chiar dă. Trec peste statul la coadă şi peste înscrierea mea în Clubul-bombănitorilor, căci nu puteam fi sincer înrtutotul: eu eram acolo să încasez nu să dau. Ajung la ghişeu, scot scrisorica, o strecor prin fantă, este preluată de către domniţa de acolo şi verificată pe computer. „Există o problemă”, se pronunţă dumneaei. Ridic, întrebător, din umeri. „Nu v-aţi depus declaraţia de venituri pe anul 2000”. „Păi, zic, nu era opţional”? (ceea ce înseamnă că nu era obligatoriu şi, deci, nu este normal să se aplice vreo pedeapsă sau să existe măsura obligării retroactive). „Ba da, zice, dar acum trebuie să plătiţi o amendă. Aşa figuraţi la noi”. „Păi, zic, daţi-mi banii şi mă duc să plătesc amenda”. „Nu, zice, plătiţi dumneavoastră amenda, veniţi cu dovada şi vă dau banii”. Deci, fac un calcul (lăsând la o parte faptul că puteam fi informat în scris că eram un bandit fiscal) dacă rentează să mă duc la coadă la Trezorerie şi să mă întorc la altă coadă la ghişeu. A reieșit că nu renta, nici dacă nu aş mai avut nimic de făcut în aceea zi. Aşa că i-am zâmbit frumos domniţei de la ghişeu şi i-am cerut să-mi dea puţin scrisorica Fiscului că aş vrea să văd ceva. Mi-a dat-o, am împăturit-o şi i-am mormăit, printre dinţi: „Uitaţi că m-aţi văzut!”. Şi mi-am luat tălpăşiţa. Înţeleaptă decizie, căci trecând prin faţaTrezoreriei (era 11 şi două minute), am văzut un cetăţean târât afară de body-guarzi: îndrăznise să vrea să-şi plătească taxele cu orice preţ, iar doamna de la ghişeu îl refuzase – ea avea program fix, nici un minut în plus, dar’mite două.

PS: Știind că orice întârziere de-a mea când este să plătesc către Fisc ceva generează penalități, dobânzi, dobânzi la penalități, penalități la dobânzi șamd, credeți că cele 9 milioane de lei vechi abandonați de mine în vistieria Statului au produs ceva pui? Ne! Scuzați c-am întrebat: Statul când zice că dă, chiar zice!

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cetăţeanul fiscal

 1. eumiealmeu zice:

  depinde ce dă statul… când dă.
  pumni de bodyguard, poate! 🙂

  • Sare'n Ochi zice:

   da, cu riposta este foarte generos. eu am constatat ca statul este destul de isteric atunci cand da chix. si-atunci, in loc ca cineva sa judece, doar se inaspresc masurile si se indesesc controalele.

   • Greva_fiscala zice:

    Ce bombalãuuuu! Pãi la vârsta ta, n-ai invatat cã ASA ZISUL STATUL, este „asociat” cu tine, doar când vine vorba, de faptul ca este obligatoriu sã-ti ia banii? Stiai cã, conform unei legi inventate de nu stiu ce PADUCHE din PSD, (pdsr, fsn, ma cac pe ei la grãmadã) din 1994, penalizarile, pot depasi in cuantum, DEBITUL? Asta tara, ãsta rahat! Astept cu mare nerabdare procesele pe care le va pierde cretinul de cseke si ministerul care il „conduce”, spre exempu, aferente pretentiilor casei de securisti, pardon de „sanatate” asupra asa zisei legi a sanatatii.

 2. baricada zice:

  Păi oameni buni, eu tot primesc de ani buni somaţii fiscale, lunar, care în ochii poştaşului cu siguranţă m-au transformat într-un evazionist de primă mână… Dacă le-ar deschide, omul ar vedea că, de fiecare dată, în spatele majusculelor „SOMAŢIE DE PLATĂ”, se află construcţii de genul „vă aducem la cunoştinţă faptul că, în urma reclaculării (…) aveţi de plată (…) suma de 1,3 lei”… Am întrebat într-o zi un adjunct de Fisc municipal de ce atâta panaramă şi mi-a răspuns: „Nu e vina noastră. Programul le generaeză (soma
  ţiile). Altfel, fiecare somaţie de-a ta pe noi ne costă în jur de 2,5 lei, print plus expediţie”…
  Deci? Ne mai întrebăm de ce nu merge nimic în ţara asta?..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.