BLOCUL PATRIOTULUI NAŢIONALE

de Julius Constantinescu

Frigul şi umezeala mai ostoiesc activitatea asociaţiei de locatari de pe Parâng 8. De altfel, viaţa blocului se retrage, pe timpul iernii, în apartamente. La etajul III, din spatele unei uşi, blocul trăieşte printr-o găină. „I-a dat voie să crească găini în bloc”. Cine? „Domnul Funar. El e administrator”. „Nu e, dom’le, administrator.. .E preşedinte. Administrator e Tălpeanu”. Deranjează găina? „Deranjează”. „Nu deranjează, dom’le, pe nimeni. Poate are ouă. O s-o taie”.

Doamnei Szabo îi plouă în casă. Stă la ultimul etaj. „Nu interesează pe nimeni că mie îmi plouă din tavan. Uitaţi-vă pe pereţi. Toţi sunt buni gospodari, dar mie îmi plouă în casă”. Coborâm să întrebăm. „Cum e domnu’ Funar?”. „Bun gospodar”. „Foarte bun. Şi aici şi la Primărie”. Doamna Argintaru, de la VII, spune că zugrăveala e „de pe vremea ei”. „Vremea ei” era prin ’78-’79. „Domnul Funar nici nu este, de fapt, preşedintele. Adică nu l-a ales nimeni. Era cenzor când eram eu preşedinte de bloc”. Este sau nu domnul Funar preşedintele asociaţiei de locatari de pe Parâng 8? „Este”. „Domnu’ Funar de la II e preşedinte”. Domnul Funar nu e acasă. „E la Primărie”. Domnul Tălpeanu se întoarce mai încolo. „Sunt o şleahtă care s-au pus unu’ pe altu’ acolo”, zice doamna Argintaru. Doamna Argintaru cică a delapidat banii blocului. A fost şi un proces, prin ’81. „Actele erau la el. El era cenzor”. Aşadar, doamna Argintaru a luat 2 ani. A reclamat-o vecinul Funar. „Eu n-am luat nici un ban. Aş dori să se revizuiască sentinţa. Atunci n-am putut să fac nimic, avea oameni în Tribunal. Credeţi că acum aş putea?”. Noi nu credem nimic. „Expertiza a făcut-o unul Roşca. Avea un Trabant. Când a treminat-o avea Dacie”. Era mult o Dacie. Avea blocul atâţia bani? „Nu cred. Dar domnul Funar m-a mai reclamat o dată. Cică aveam valută şi blugi în casă. Mi-a cerut cam 10.000 de lei să nu mă dea la Miliţie”.

„Da’ cu găina de la III cum e?” „Au dezafectat ghena de gunoi şi au făcut boxe la fiecare etaj. Şi le-au împărţit între ei. Găina de la III e a lui Trifu. Ăsta e ceva pe la Primărie. Fochist, sau cam aşa ceva. Îi spală maşina lu’ doamna Sabina, spală garajul. Mai face una, alta. De-aia i-a dat voie să crescă găini în bloc. Acolo, în boxă”. Nici Trifu nu e acasă. O fi la Primărie.

Deci, găini e voie. Câini, în schimb…E mare circul. Vecinul Ion: „Dom’le, parcă a-nnebunit. La început ne-a pus să plătim întreţinere pentru câini. Păi ce, câinii îs oameni?”. Chiar aşa: sunt câinii oameni? „Domnule dragă, apăi io vă zâc, d-apăi să nu mă scrieţi la ziar că aista-i om rău şi are relaţii mari. Păi ce, câinele face baie ca oamenii?”. Merge şi ne aduce un ghid al crescătorilor de câini. „Uite, că scrie şi aici: la un câine îi faci baie de două ori pe an”. „Şi apăi, că nici nu-i găteşti, să consume gaz”. Doamna Argintaru şi-a dat câinele. De altfel, săptămâna trecută, asociaţia a şi votat: nu mai e voie cu câini în bloc. Nici măcar vopsiţi în alb-verde-roşu.

Probleme cu vecinii maghiari, nu. Poate doar aşa, ca-ntre vecini. În nici un caz din cauza… Aşa e normal. Chiar din avizierul de la intrare, cetăţeanul Funar Gheorghe se lasă încadrat de doi colocatari de origine maghiară. „Cu domnul Funar noi n-am avut probleme niciodată”. „Bun vecin?” „Drept îi că nu-l prea vedem. Dânsul e ocupat”.

O dată s-a enervat Funar. Prea erau mulţi copii în scara blocului. Mulţi nici măcar nu erau de pe scară. A chemat poliţia, care le-a trimis părinţilor citaţii. S-au nimerit exact familii de unguri: Seres, Szell, Banga. Familia Seres s-a mutat în Ungaria. Cică e mai bine acolo. „Cred că a fost mai mult o coincidenţă. M-au chemat şi pe mine. Pe mine oricum nu mă avea la suflet. Cred că mai degrabă domnul Funar este un om rău. Nu suportă copiii. Mai demult, când era Sabin mic, l-am văzut prin uşă legat de masă şi pe taică-său cum îl croia cu cureaua”. Bea domnul primar? „Mai vine câteodată aşa, mai băut. Poate de la coktailurile astea…” „Eu, una, zice doamna Argintaru, nu l-am văzut niciodată.Am auzit prin vecini că se mai întâmplă să nu nimerească uşa”. Se mai ceartă cu doamna? Nu vrea să ne spună nimeni. Totuşi, „capul răutăţilor e ea”. Lumea mai e şi invidioasă. „De unde să-şi facă, din salariul de la Primărie, o cabană la Băişoara?”. Altceva? Altceva, ne spune tot doamna Argintaru: „Eu n-am ştiut până prin ’92 că domnul Funar este aşa un mare patriot român”.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.