File din istoria Clujului “napoc”: Stîlpişori tricolori şi balustrade pentru ciori

de Dan Ielciu

Cum bine se spune, atunci cînd doi se bat, al treilea cîştigă. Mi-aduc aminte, ca acum, de ultima mare bătălie, în Cluj, ce s-a purtat între Poliţia Rutieră şi primărie. Ăia, pe atunci, nu prea aveau de lucru, de parcă întreg oraşul n-ar fi fost altceva decît tot un Rai şi-un Paradis, deşi, de fapt, „muncipiul” era tot o groapă şi-un gropoi. Da’ nu mai contează, că, după cum ne amintim, s-a rezolvat: primăria a venit în sprijinul şoferilor, întocmind harta rutieră a gropilor. De cealaltă parte, Poliţia Rutieră s-a ostenit și ea să doarmă pe-o caschetă. Probleme deosebite, n-au prea fost. Mai un nebun care să se sinucidă aruncîndu-se în faţa maşinii pe trecerea de pietoni, mai un raliu de noapte înfăptuit de către „delfinii” locali la umbra echipajelor de poliţie care, cu totul şi cu totul întîmplător, erau în misiune tocmai în celălalt capăt de oraş… deh, banalităţi. Orașul se dezvolta, căpăta faimă. Când, pe neaşteptate, „aflarea în treabă” a lovit din nou: a izbucnit „Războiul stîlpişorilor”.

Poliţia Rutieră a cerut primăriei să desţelenească trotuarele de total stîlpişori tricolori plantaţi în 2000 – 2002 = 2.417 bucăţi. Funar, părintele stîlpişorilor tricolori, s-a opus. Şi bine a făcut, că cine-a mai văzut, în lumea asta, oraş cu atîtea WC-uri publice pentru maidanezi? Şi nu orice WC-uri: cei mici ridicau lăbuţa pe albastru, mijlocii pe galben, iar cei mari pe roşu. Cum ar veni, cîinii se uşurau, în mod organizat, fiecare unde-i e locul, în ritm de semafor. Ca să nu se spună cumva că Poliţia Rutieră îndeamna la distrugere fără a oferi soluţii alternative, primăriei i s-a recomandat montarea de „balustrade cu mîna curentă”. Auziţi dumneavoastră, „cu mîna curentă”! Ce-o fi aia „mînă curentă”, Dumnezeu, Poliţia Rutieră, primăria şi deşteptul care a inventat termenul să mai priceapă.

Din toată afacerea, pînă la urmă tot cîinii ar fi avut de cîştigat. Că dacă Funar înlocuia stîlpişorii tricolori cu „balustrade cu mîna curentă”, apoi cam tot p-acolo eram. Că dragele de balustrade tot pe stîlpişori s-ar fi proptit, iar stîlpişorii tot roş-galben-albaştrii ar fi fost. Iar pe balustrade, corespunzător spoite, s-ar fi putut aşeza ciorile. Mânce-le ciorile de grijile pe care le rezolva, cu frenezie, Ghiță Funar – că bun gospodar a mai fost!

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100% și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la File din istoria Clujului “napoc”: Stîlpişori tricolori şi balustrade pentru ciori

 1. ErRon zice:

  Au fost si bancile tricolore, si cosurile de gunoi si toboganele si-mi aminesc polemici peste polemici pentru contra folosirii drapelului national in mod excesiv de catre obsedat, pe banii nostri, evident! Bine i-ar sta si astuia la zdup, pentru aruncarea pe geam a banilor publici!
  Da’ astalalt, actualu’ prim, a pus si el osu’ la infrumusetarea orasului, cu garduletele cu care a inconjurat gardurile vii, rondurile de trandafiri si blocuri de tarani care, zicea boc, au cerut „expres” gardurile cele minunate!
  Pe Dima, de exemplu, e un gard continuu. Ca urmare, cainii scosi la plimbare isi fac nevoile pe insulita de iarba ce margineste trotuarul spre carosabil, ca nu mai au acces la verdeata din jurul blocului. Insulita aceea, la care tinea boc foarte mult (de nu se putea renunta la ea pentru largitul strazilor!) e plina acuma de rahati de caine, ceea ce-i da un mare efect estetic!
  Cam ca stalpisorii lui ghita!
  Noi sa traim bine, ca avem cine sa-si bata joc de noi, sistematic!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.