Spaţiul „Şmenghen” – apucături uitate

de Victor Lungu

Dă-i omului puterea pe mână şi vezi ce se alege din el. Cam aceasta este esenţa naturii umane. Din păcate, am avut ocazia, pe viu cum s-ar spune, să văd cam cât valorează kilogramul de obraz din momentul în care individul este aşezat în fruntea bucatelor şi decide ce ia, cu cine, când primește, cum împarte (dacă împarte), de unde şi, mai ales, cât.

În fosta Republică, copiind modelul sovietic – unde actul de comandă era dat pe mâna tembelilor pentru simplul motiv că aceştia nu-şi pun prea multe întrebări, ci numai execută -, simplul soldat, militar în termen, odată „ajuns” fruntaş, caporal sau sergent, devenea un fel de Dumnezeu cu care nu mai puteai avea „vorbitor” – executai şi nu crâcneai. Aşa se formează reflexul obedienţei, nu?

Trecând peste perioada de frustrări „apeviste”, revenind în „civilie” cum s-ar spune, mentalitatea „micului Dumnezeu” inculcată birocratului (de la opinca Statului şi până la vlădica lui) funcţionează mai stresant şi mai fioros ca orice poliţie politică. Îţi vine să spui că adevărata teroare era (şi este, din păcate, în continuare) întreţinută de către birocraţie şi nu de către Securitate – în fond, băieţii cu ochi albaştri te urmăreau, te ascultau, te băteau sau te încuiau, ăştia cu cotiere şi gulere albe numai îţi anulează dreptul de-a fi om, te lasă să crăpi la cozi pentru a-ţi plăti impozitele, nu-ţi eliberează adeverinţele, îţi trântesc geamul ghişeului în nas, îţi jefuiesc economiile de-o viaţă șamd. Şi, din aproape în aproape, ajungem la elita acestei clase de indivizi care se poartă cu averea statului şi cu propriii angajaţi ca pe moşia lui tac’su – tagma directorilor (îi exceptez pe acei directori din sistemul particular, în fond, cică, acolo funcţionează principiul universal al drepturilor omului – „nu-ţi convine, poţi să pleci”; drept pentru care, şeful îşi poate hărţui angajaţii după cum îl duce mintea şi, cică, se poate considera la adăpost de repercusiunile Justiţiei – care Justiţie?).

Discutăm despre domnia bunului plac pe averea statului. Care avere, în primul rând, se compune din banii pe care statul îi ia, cu japca, din buzunarul cetăţenilor. Căci, atunci când este de-a şmenui banul cetăţeanului, directorii şi politicienii ajung de se confundă între ei.

Poate cel mai odios caz care să exemplifice jaful practicat cu bună ştiinţă de către tagma directorilor a fost, până la privatizare, veşnic subvenţionatul combinat Sidex Galaţi. Un milion de dolari pe zi era cheltuiala pe care statul român o făcea cu acest monstru social (politica de partid și de stat a PSD: pomană contra voturi, nu?). Şi pentru ce? Pentru ca firmele căpuşă care-i sugeau vlaga să ajungă să comande jaful chiar din Consiliul de Administraţie al colosului industrial. Cu banii pe care i-a aruncat statul român, din buzunarele contribuabilului, în conturile hămesite ale directoraşilor de la Sidex, timp de numai doi ani, am fi putut securiza graniţele României aşa cum ne-au tot cerut-o cei din Uniunea Europeană (încă din anul 2000!). Azi nu ne-am mai fi uitat după ceafa bulgarilor dacă putem să ne plimbă fără acte prin spaţiul Schengen.

Dar la noi, după cum vă spuneam, nu funcţionează decât spaţiul „Şmenghen” – un spaţiu în care toţi se prefac că fac parte din Europa şi sunt parteneri NATO şi mimează asta atât de bine încât, azi, mâine, chiar au să ajungă să creadă sincer că sunt acolo. Căci, în sinea lor, fiecare dintre aceşti directoraşi-politicieni care ne guvernează îşi spune – „ce, vin ăia să pună ordine, să nu mai putem mişca nimic, să ne învețe pe noi cum se face?”

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Spaţiul „Şmenghen” – apucături uitate

 1. ErRon zice:

  Practica asta cu „micul Dumnezeu” merge absolut la toate nivelele. Dupa noua lege a invatamantului, din acest an se pot titulariza oamenii pe post, in scoala. Pe mine nu ma intereseaza personal, pentru ca eu am luat concursul national, sunt titulara. Smecheriile in cazul titularizarilor in scoala se fac cu scoaterea posturilor la concurs. Desi se stie ca exista 4 posturi, se scot la titularizare doar 2, restul ramanand sa se jongleze cu ele. Si, criteriile. Sunt cele date de lege, dar legea e atat de permisiva incat consiliul de administratie poate valida sau nu un anume dosar. Mai pe intelesul nostru, si mai la indemana noastra, a romanilor, consiliul de administratie poate hotara cine ia postul si cine nu. Nu zic ca se primesc spagi (nu am probe!), dar la mine in scoala miza e alta : apartenenta religioasa. Sunt favorizati, de la prioriatea la titularizare, la participarea in proiecte europene, la gradatii de merit, cele care au aceeasi religie cu directoarea.

  • Sare'n Ochi zice:

   🙂 si cum se face titularizarea: „si se titularizeaza pe post si se da gradatie robului (roabei) consiliului de administratie pentru toate meritele stiute si-acelea ne-stiuuteee”? si soborul de profesori zice in cor: „vrednic este”! (de 3 ori ca asa se obisnuieste). ce oameni!

 2. ErRon zice:

  Nu, nu merge asa! Astia fac parte dintre „cei alesi”, dintre cei ce au deja asigurat un loc in cer si au nevoie de un trai cat mai usor si imbelsugat si aici, pe pamant! Probabil pe principiul „ce-i in mana nu-i minciuna”, in rest om vedea noi in cer, da’ asa le spunem alorlalti, ca locul nostru e asigurat!

 3. apellamemorie zice:

  Banii aia n-au fost aruncati aiurea. Sint in conturile „discrete” ce au primit deja „unda verde” de la legislativ, a celor ce solicitau comisioane „90%”, de aveau nevoie de sute de arme de vinatoare, faceau pariuri pe terenuri de sport, dar nu uitau sa mai arunce cite un corn si lapte in ochii prostimii, in vreme ce-si plimbau banii in Biblii decupate prin China! etc. … mai parsivi decit mafia si vestitul Porta, care lua numai o dobinda de „90%”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.