Poporu’, bă tâmpitule!

de Dorin Petrişor

Unul dintre prietenii mei, absolut inconştient, a decis să se apuce de afaceri. A găsit omul un investitor serios, un italian cu care s-a asociat în vederea deschiderii unei mici fabrici de încălţăminte. Prietenul meu împuşca doi iepuri dintr-o dată: ajungea şi el la o relativă prosperitate şi mai închidea gura nostalgicilor după „obiectivul de interese naţional” Clujana. A avut, destul de curând, ocazia de a afla pe propria sa piele ce înseamnă economia de piaţă în România. A adunat un vraf de adeverinţe, de aprobări, a plătit bani grei, şi-a tocit nervii şi pingelele cu nenumărate drumuri la Bucureşti.

Numai că la un moment dat nu a mai rezistat. A cedat nervos. Depusese la Ministerul Industriilor, printre altele, statutul firmei, care, la capitolul acţionari, specifica limpede că sunt doi asociaţi, unul care deţine 80% din acţiuni, iar celălalt 20%. Nu a fost suficient. I s-a mai cerut un act, eliberat de Camera de Comerţ din Cluj, prin care să ateste că nu mai există un alt acţionar care să deţină peste 25% din acţiuni. La obiecţia sa raţională, că este limpede că firma nu are un asemenea acţionar (pentru angajaţii ministerului, 80+20=100), i s-a răspuns sec că aşa cere legea. Enervat, amicul meu, pus în situaţia de a mai face un drum Cluj-Bucureşti, l-a sunat pe un secretar de stat de la Industrii. Acelaşi rezultat. Mai mult, „Excelenţa Sa” a vrut să ştie cu cine vorbeşte la telefon. Amicul („nu spui care”) îşi pierde de tot răbdarea şi dă un răspuns antologic: „Cu poporu’, mă tâmpitule!”

Am spus antologic pentru că toţi cetăţenii României (cu excepţia, bineînţeles, a clientelei politice) sunt supuşi aproape zilnic unor asemenea aberaţii birocratice. Fie că sunt patroni, fie că sunt salariaţi sau şomeri, românii adună, de-a lungul vieţii, tone de aprobări, de adeverinţe, de avize, care ar putea foarte bine să lipsească. Ba ar fi chiar mult mai bine, căci toate acestea costă. Costă timp, nervi, bani. Mai mult, cei mai slabi de înger abandonează pentru totdeauna ideea de a se lansa în afaceri. În paralel, viermuieşte o întreagă armată de funcţionari, a căror singură ocupaţie este încasarea şpăgii. Şi în ultima vreme centralismul revine în forţă. Chiar şi avizele care se puteau elibera până acum din teritoriu trebuie obţinute de la Bucureşti. Toate acestea întreţin clasa parazită a funcţionarilor şi ne sărăcesc până la disperare pe noi ceilalţi.

Acest articol a fost publicat în Postul cititorului și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Poporu’, bă tâmpitule!

 1. boreal2007 zice:

  Pai, astia asta urmaresc, asta este rolul lor in viata. Sa te puna pe drumuri! Cu asta isi castiga ei painea, sa-ti dea informatii cu lingurita, sa te umileasca atunci cand iti platesti darile la stat si, daca este posibil, sa te arati chiar fericit.
  Da, au reusit sa ne transforme pe toti in evazionisti. Toata lumea vrea sa lucreze la negru, sa declare cat mai putin la stat. Fie ca-ti zugravesti casa (cauti meseriasi la negru, fara sa pretinzi factura), iti schimbi instalatia sanitara, inchiriezi o garsoniera la un pret modic in contract (la negru castigi mai mult) etc. Si la urma-urmei chiar este de inteles. Doar te-ai saturat sa platesti bani la stat doar ca altii sa-i praduieasca! Spitale ioc, scoli ioc, infrastructura ioc etc.
  Romania este tara lu’ „care pe care”. Scapa doar cei cu tranjii tari.

  • Sare'n Ochi zice:

   scapa doar cei cu pile mai mari. guvernantii romani mai bine s-ar ingriji sa ia din povara fiscala de pe umerii celor care muncesc – dar nu-si poate permite, ca fara cei care nu muncesc si cu care sunt in cardasie, nu ar ma ajunge la guvernare. ca nici cei care muncesc nu se mai ostenesc sa mearga la vot si sa incerce sa-si impuna interesele.

 2. ary zice:

  sa-i intrebe pe spanioli cum se procedeaza,aici toate actele ti le face avocatul,si la urma te duci la primarie si iti da licenta,bine ca mai trebuie si pe aici sa mai plateste taxe,si sint extraordinari avocatii de aici iti dau toate variantele posibile si care sa fie bune ptr tine ca ,client,in ROAMNIA o sa treaca multa apa pina se va ajunge la faza asta

 3. CJ-07-CFR zice:

  Centralista: „Alo, Poporul! Vorbiti?…”

 4. ErRon zice:

  Intr-adevar, antologic raspunsul! Excelent!

 5. ErRon zice:

  Scuze, aici trebuia cu raspunsul! Felicitari amicului tau!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.