Să-mi trăiască cumnatul, că nu-i om ca tehnocratu’!

Dinu Patriciu: "N-o să-i dau niciodată statului creanța Libia pentru că nu a fost niciodată a lui".

Nici nu s-au uscat bine biții pe blogul nostru la materialul în care colegul meu Ștefan Ciocan își dădea cu presupusul la o mică diversiune numai bună să mai pună pe jar orizontul de așteptare al celor doi șefuleți de alianță USLașă, că hop răsări cu un raport pe subiecttul Ionuț Costea și Curtea de Conturi. Care se-ntoarce, oare pentru a câta oară cu aceeași melodie pe care n-o bagă nimeni în seamă: plăți ilegale, clădiri proprii nevalorificate, dar închirierea altor spații șamd, în fond niște mizilicuri față de ce se știa face pe vremea CDR și Adrian Năstase! Pentru cei neîncrezători, nițică istorie recentă nu strică: în 2009, SRI şi aceeași Curte de Conturi îi acuzau pe Gionel și cumnățelul Costea că au subminat economia naţională. Și nu de unii singuri, frate, ci în cârdăşie cu conu’ Dinu Patriciu. Conform raportului de atunci, ex-țărănistul Ionuț Mircea Costea, în calitatea sa de președinte al Eximbanș, de frate al Mihaelei Geoană și de cumnat al pe atunci președintele PSD Mircea Geoană, împreună cu alți membri ai familiei Costea (iată familie constituită în vederea unor activități cu caracter infracțional), au cam devalizat niște bănci. Pe cea Agricolă au lăsat-o în poziția Bancorex (adică cu banii deponenților furați și apoi nițel desființată) cu ajutorul lui Dinu Patriciu.

Oricum, cu ajutorul cumnatului, Ionuț Costea a avut o parte de poziții excelente în finanța băieților deștepți din România: secretar de stat în Ministerul Finanțelor (numit acolo la rugămintea ambasadorului României în SUA adresată președintelui Umilică Constantinescu), în boardul defunctei Bănci Agricole, șef la Eximbank (că-i de stat și se plătește gras), membru în Consiliile de Administraţie de la Transelectrica, Romgaz, precum şi reprezentant al Fondului Proprietatea în Consiliul de Supraveghere al Petrom (să-i poată veghea mai bine spatele lui Patriciu, să nu cumva să-l prindă careva că poate ne fură). Bun. Din funcția de “cei 20 de mii de specialiști ai Convenției Democratice” (cea din Ministerul de Finanțe), Costea a primit responsabilităţi privind relaţia cu organismele financiare internaţionale pentru creditele şi creanţele României, fiind numit preşedintele Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior. Acest comitet nu numai că oferea garanţia statului pentru creditele luate de către firmele româneşti din străinătate, cât își dădea din greu cu presupusulcu privire la soarta creanţelor României. Mai pe înțeșesul celor care au deschis mai târziu blogul, vorbim despre banii împrumutaţi de către Nea’ Ceașcă ţărilor din lumea a treia (una dintre presupunerile comitetului a fost: “Domnu’ Patriciu, presupenem că această creanță cu petrol din Libia tocmai ce v-a căzut din buzunar”). Ulterior, în perioada de glorie a Cabinetului Mătușa Tamara, s-a pus la cale și s-a executat cu succes următoarea escrocherie: firma americană Transchem, pe un împrumut de 160 de milioane de dolari garantat de către statul român, trebuia să aducă utilaje și semințe în România, returnarea împrumutului făcându-se din vânzarea recoltelor. Nu știu cine a recoltat recoltele, dar statul român a fost executat de către banca americană care a dat împrumutul, de restul comisioanelor același stat român executând apoi, prin intermediul AVAB, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Adicătelea statul român și-a executat cu ajutorul mâinii stângi buzunarul drept, după ce buzunarul stâng îii fusese golit de comisioane… Să fac și cuvenitele precizări: prin derogare de la lege, prin HG a Cabinetului Năstase, Comitetul Interministerial condus de către fratele Mihaelei Geoană a fost „autorizat” să garanteze creditul din partea statului; din afacere au fost înlăturați toate firmele americane care se pricepeau la agricultură și au fost preferați “specialiștii” de la Transchem, specialiști doar în consultanță, dar cunoscuți ai ambasadorului SUA în România Alfred Moses.

Bun, acestea sunt numai “obligațiile”, am putea să trecem și la datorii. De exemplu, Ghana avea o datorie față de România de 11 milioane de dolari. Mircea și Mihaela ‘dragostea mea” Geoană și-au făcut un off-shore în Insulele Bermude denumit IRM International Ltd. Iar Ionuț a avizat vânzarea creanței către această firmă, deși, la rândul ei, România era nițel datoare Ghanei. No, da’ banu-i ban, nu se va împiedica nimeni în niște amănunte. Apoi, Guvernul a aprobat „cesionarea creanţei României către Angola, de 18,5 milioane de dolari, firmei Argirom International a fostului deputat Iosif Armaş, expert în recuperare de creanţe pe căsuţe poştale în Insulele Virgine. Statul urma să primească 15%, iar firma să încaseze ce se obţinea peste 15%. O schemă des folosită de escrocii financiari”, afirmau, în 2009, inspectorii Curţii de Conturi. Ionut Costea a semnat acordul din partea Ministerului Finanţelor, iar inspectorii au descoperit, la una dintre firmele familiei Geoană, un Acord de preluare a creanţelor între off-shore-ul lui Geoană şi un alt off-shore, înregistrat pe numele Dinu Patriciu. (și vom avea timp să ne mai amintim și de afacerea Cibella, mai ales când vom detalia devalizarea Băncii Agricole, nu?)

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Să-mi trăiască cumnatul, că nu-i om ca tehnocratu’!

  1. un roman politic zice:

    [ADMIN zice: yryrad@yahoo.com – un ratat cu IP-ul 89.43.89.241 – un bou din Bistrita, care mugeste de undeva din staulul cuprins intre str. Industriei, colt cu str. Tarpiului, care se va zbate vesnic in spam – din ceea ce ai incercat sa postezi in loc de dialog (si aici te citez cu scarba, ca te-ai auto-definit): „am constatat ca matale esti un complexat, un idiot si un neica nimeni!” Am ajuns sa dam spam unui nenorocit care habar nu are sa tasteze respectand macar regulile ortografiei… unui nescolit de clasa elementara. „Mah” (ca sa te citez) nici macar nu ai habar sa lasi spatii intre cuvinte si ulterior semnelor de punctuatie? Este clar ca esti un cretinoid scolit pe puncte (un absolvent al Scolii ajutatoare de la Prundul Bargaului? Mai mult ca sigur!), un inept si un animal (sa te citez, delicatule, probabil asa gandesti si despre ma-ta, despre nevasta-ta si despre copiii tai – desi speram ca ne-a ferit bunul Dumnezeu sa ai urmasi – si chiar pe ei, prezumtivii urmasi, sa aiba un asemenea parinte caci, sincer: daca ar fi sa ai urmasi, speram sa fie facuti cu postasul sau cu instalatorul – aia macar stiu o meserie!]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.