Cei trei Nichita

de Ion Mureşan

Profesorul de limba română s-a aşezat la masă cătrănit. A comandat o halbă. „Am probleme, din ce în ce mai multe, am impresia că sunt singur împotriva Televiziunii. Sigur, îmi ţin orele la şcoală conform curriculei. Dar, la şcoală nu mi se întâmplă nimic imprevizibil, copiilor le este frică de catalog. În schimb, fac şi eu evaziune fiscală, dau ore în particular. Ieri, am analizat cu puştiul căruia părinţii îi plătesc meditaţia poezia „Toamna” de Nichita Stănescu. Copilul a început analiza cu următoarele cuvinte: Poeta Nichita Stănescu a arătat în această poezie cum toamna trece ca o umbră peste inima sa, şi cere să-i fie acoperită cu un copac”. L-am rugat să repete şi a repetat: Poeta Nichita Stănescu vorbeşte în această poezie despre tristeţea toamnei care umbreşte inima poetului”. Am rămas blocat. I-am arătat în manual fotografia poetului. I-am explicat că nu e vorba de o poetă, ci aşa cum se vede în fotografie, autorul este un bărbat. „Fotografia este a criticului care a scris despre poeta Nichita Stănescu” – mi-a răspuns copilul”.

Profesorul a tăcut. De la masă, un sculptor a ridicat cuvântul: „Voi despre care Nichita vorbiţi? Despre Nichita din serial, cea de la Secţiunea Întâi, despre Nichita din Bucureşti, aceea care apare pe toate posturile de televiziune şi o imită pe Nichita din serial, aceea care e „fată de fată” şi „băiat de băiat” şi care stă într-o vilă deşi şi-a petrecut copilăria într-un canal şi care e bogyguard la tot felul de vedete feminine din Bucureşti şi care s-a cam îngrăşat în ultima vreme, dar tot musculoasă a rămas şi tot spaima cartierelor şi a hip-hopiştilor şi care a şi scris câteva cărţi despre biografia ei, plus nişte minunate poezii care au fost imprimate pe CD şi cântate de către autoare, sau despre Nichita Stănescu, care a fost un poet şi nu are sexul adecvat numelui”?

„Vezi – a zis trist profesorul de română, eu sunt singur, canalele de televiziune sunt mai multe, şi, din păcate, televiziunea şi nu profesorul de română stabileşte despre care Nichita este vorba”.

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Cei trei Nichita

 1. trist, dar adevărat.
  oare când apare și o mondenozauriță pe nume Luca, să auzim apoi că și Caragiale avea sexul nepotrivit cu numele?

 2. Greva_fiscala zice:

  Trist, dar adevãrat! Din pãcate, vina o are, tot profesorul de… românã (la greeeu). Marea majoritate (si nu vorbesc acum, doar de proful de românã) sunt niste indivizi care îsi fac , doar „NORMA” (vine leafa bine-mi pare! de nu vine, intr-un grevã, înghet anu’). În rest îi doare-n , de ceea ce lasã-n urma lor!

 3. Alexandru Diaconescu zice:

  Profesorul de română nu este vinovat! De vină este profesorul de limbi clasice, latină şi greacă, fiindcă a murit demult şi nu a mai apucat să-i înveţe pe celialţi câte ceva. Spun asta fiindcă majoritatea numelor româneşti sunt de origine grecească (Gheroghe = ţăran, Vasile = împărat) sau latine (Lucian, Marius), mai puţine evreieşti-biblice (Ion, Maria, Susana = floare), sau slavone (Radu, Mircea) şi numai câteva sunt genuin româneşti (Florin, Sorin, Dorin). Dar cele mai mari probleme le ridică cuvintele greceşti terminate în -„as”, care sunt percepute de români ca fiind de gen feminin. Însuşi cuvântul „problemă” (he problema) este de gen masculin (în franceză „le probleme”), la fel cum Niketas însemnă „învingătorul” şi Andreas înseamnă „bărbatul” (he andreia = bărbăţie în limba elină). Nu are rost să mai spun că Violanda (Violeta+Iolanda) este forma perifrastică pasivă a verbului latin „violare” şi însemnă „cea care trebuie violată”. Mai complicat este cazul substantivelor de declinarea a treia, al căror gen nu este explicit. De exemplu „sphinx”, în mitologia greacă un monstru femelă cu cap de om şi trup de animal. Pe drept cuvânt un poet care ştia şi limbi clasice şi pedeasupra mai studiase şi filosofia la Viena (în limba germană) îl numea pe un alt poet „sfinx cuprinsă de-nţeles” (şi nu „cuprins”). Dar şi ăla o murit de mult!

 4. Cei trei Nichita sunt chiar patru.
  Sa n-o uitam pe Nikita lui Sir Elton John.
  Confuzia e mare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.