În apărarea manelelor

de Ion Mureşan

S-a iscat o adevărată dezbatere naţională în jurul manelelor atunci când nu mai ştiu ce capete luminate s-au gândit că ar trebuie să fie interzise. Nu ştiu dacă manelele sunt o afacere rentabilă, dar asta e calea sigură pentru a deveni. A vrea să interzici manelele e ca şi cum ai vrea să interzici florile câmpului, căci maneaua este floarea sonoră de la butoniera surtucului jerpelit al străzii. Ea este paharul de suc “natural” oferit din partea barului lângă paharul cu rachiu pe care ţi-l cumperi singur. Sau invers. Este ritmul după care îţi reglezi mersul prin târgul de vite de la ţară şi prin cel de maşini de mâna a doua de la oraş.

Nu am nici o îndoială că autorii de manele sunt nişte dobitoci care „gândesc cât crinii” – cum zicea Charles Lamb – şi ne fac şi pe noi să fim gânditori asemeni crinilor. Manelele tocmai pentru asta sunt folositoare: ne ajută să nu gândim. Folosesc pluralul pentru că ele sunt nişte produse democratice, nu ne interzic să gândim, ne ajută să nu gândim. Îndemnul lor este simplu: „Să nu gândim împreună”, şi să ne bucurăm, în public, de faptul că nu reuşim să gândim. Este în spatele manelelor o disperare care naşte superficialitatea. Nu vă ascund că m-am surprins pe mine însumi mergând pe stradă şi fredonând trei versuri cu totul cretine dintr-o manea, iar asta într-o zi în care nu-mi vedeam capul de necazuri băneşti. Murmuram idioţenii cu senzaţia că înghit somnifere. Ca şi cum aş fi încercat să ies din mijlocul unei beţii generale. În fond, universul poetic şi muzical al manelelor nici măcar nu ne aparţine. În manele nu este vorba despre problemele noastre. Poate de aceea au o dulceaţă exotică. Un teoretician literar nu ar greşi punând în aceeaşi frază numele lui Lyotard şi pe cel a lui Vali Vijelie, căci maneaua este un produs post-modern. Degustătorul ocazional de manele se iniţiază în ironie şi chiar într-o tristă autoironie. Chiar fiind un produs de unică folosinţă, maneaua este mai apropiată de cetăţeanul necăjit decât programele partidelor şi, poate, este chiar un tampon între programele partidelor şi viaţa lui de zi cu zi.

Vă propun, în final, un exerciţiu pe care eu nu reuşesc să-l practic. Cine ştie, poate dumneavoastră o să reuşiţi. Aşezaţi-vă liniştit în fotoliu, luaţi în mână o carte de filosofie, un roman, un volum al poetului dumneavostră preferat şi începeţi să vă savuraţi momentul privilegiat de linişte sufletească, ascultând în surdină muzica lui Adrian Copilul Minune, sau partitura „O sole mio” pe versurile, repetate obsedant „Mă doare în p…, Mă doare în p…”.

Aş mai avea şi alte argumente în apărarea manelelor, dar de câte ori mă gândesc la ele îmi vine în minte inscripţia pe care nefumătorii au pus-o pe uşa redacţiei: „Soţia mea vă mulţumeşte că-mi put hainele!”. Când ascult manele parcă îmi put şi gândurile.

Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la În apărarea manelelor

 1. genială chestia cu „ne ajută să nu gândim”.

  • Sare'n Ochi zice:

   exact aia se si intampla, nu? 🙂

   • baricada zice:

    Mie-mi place finalul, excelent, şi l-aş extinde, mai ales că în seara asta cică vine Ilici la Gâdea: „Gând ascult Antenele, parcă-mi put şi gândurile”… Nu trebuie să fiţi neapărat de acord, deşi vă ştiu oameni serioşi… 😛

   • da, dar mai mult.
    adică nu doar manelele, ci multe alte genuri.
    tot ce are șlagăre.
    nu mă gândisem niciodată la asta până să văd acest articol:
    fix ăsta e rostul unui șlagăr, te ajută să nu gândești – în loc să cugeți, îți reproduci în minte tot felul de incantații.
    unii beau sau se droghează pentru a evada din realitate – ia te uită, există și o cale mai puțin nocivă, șlagărul.
    e genială observația lui Ion Mureșan.

 2. Greva_fiscala zice:

  …”cât crinii”…, este, de departe geniala! Multumesc deosebit.

 3. Vasile Gogea zice:

  Dom’le, ce înseamnă să fii poet (mare): a găsit dragul nostru Mury cum să-şi laude pe „verso” redactorii de la „Verso”!
  Splendid text!

 4. Alexandru Diaconescu zice:

  Da, a venit timpul să discutăm serios şi despre manele.
  Reprezintă ele o formă de SUBCULTURĂ sau nu sunt decât o manifestare a unei CULTURI PARALELE, o alternativă la cultura cu „C” mare, în care noi am fost educaţi?
  Pe vremuri, sub comunism, ascultam cu o satisfacţie perversă versurile lui Tiberiu Ceia:
  „Banii, baii, banii, banii’s la putere
  Şi numai cu banii, banii, faci avere”.
  Era o formă de ignorare a „societăţii socialiste multilateral dezvoltate” în care aveam nefericirea să trăiesc. Erau totodată zorii „societăţii capitaliste” în care visam să trăiesc. Şi iată că acestă cultură paralelă a ieşit la iveală.
  Acum, dacă tot le avem, să ne mulţumim cu faptul că „ne ajută să nu gândim” şi să ne bucurăm că vom avea mintea odihnită.

  • Sare'n Ochi zice:

   🙂 buna domn’ profesor! aia cu „banii” lui Tiberiu Ceia era o traducere dupa „moneys, moneys, moneys, alwais moneys” a trupei ABBA. dar clar este ca ai dreptate: trebuie sa avem mintea odihnita cu atatia subculti pe langa noi. asa i-a ajutat scoala – dar tu o stii mai bine si ai scris mai bine despre „loazele” din sistem (alea care au pretentia ca ne educa copiii). vezi numai si textul cu „poeta” Nichita Stanescu…

 5. ary zice:

  vorbesti de lucruri sfinte cu cartea de poezie in poala,oare citi dintre noi mai citim poezii,sau o carte buna pe vremea raposatului ne dadeam de ceasul mortii ca nu puteam sa procuram carti bune de citit,si acuma multi si-au desfintat si bibliotecile de acasa ca nu da bine in sufragerie,iar manelel sint multe de au ritm si versurile sint chiar ptr cultura romanului din ziua de astazi.

  • NeverMore zice:

   Pai da: cultura pentru gandire de crin 🙂
   Cea mai mare tragedie a copiilor este lipsa de lectura. Asta naste lipsa de vocabular, deci lipsa de arta conversatiei. Ne intoarcem la onomatopee. De-asta-s bune manelele pentru cei care vor sa fie ajutati sa nu gandeasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.