Până și viermii se zvârcolesc, cu demnitate, în cârligul undiței…

Cât de importante, creatoare-de-presiune-informatică și formatoare-de-opinie sunt televiziunile de știri? De fapt, important este să știm: la modul grosolan-manipulativ în care s-au manifestat, pe câți “consumatori” îi mai țin captivi?

Dacă analizăm rolul jucat de către mass media în ultima campanie electorală (că-i mai proaspătă în mentalul colectiv), cu precădere în confruntarea finală dintre Traian Băsescu și Mircea Geoană, îmi pun întrebarea de ce nici un creator/făcător de sondaje nu face o analiză pornind de la câți au văzut confruntarea finală și apoi au dispersat/întărit informația/convingeri în rândul celor care nu s-a uitat. Și, cel mai important: câți dintre acești “vocali” s-au prezentat la vot în turul II? Căci, la nivel de “zgomot”, totul este simplu: “Băse-a-fost-deasupra”/”Gionel-a-dat de pământ cu Băse”; „BăSecuristul”/”Prostănacul” șamd. Când este să se treacă la fapte intervine, însă, greul.

Ceea ce observ eu, deocamdată, este faptul că, indiferent de “alianțele” care se fac și se desfac, șablonul este obositor de același. Politicienilor noștri nu le spune nimeni că au devenit obositori, că mestecă, după același tipar, același rahat (și nu-i turcesc) de cel puțin șase ani? Există câteva chestiuni/aspecte ne-discutate, unele voit trecute cu vederea:

 1. Încrederea majoră a liderilor vizibili și invizibili ai PSD-PNL-PC (actualmente USL) că-l vor zdrobi pe Băsescu și, implicit, că vor distruge PDL. Cam aceeași “jubilațiune” au trăit-o și în 2004, între cele două tururi de scrutin pentru Prezidențiale – încredere dată de faptul că se bazau, la putere fiind, pe controlul resurselor Statului. Dezamăgitor pentru ei, dar a fost invers. Încrederea de la ultimele Prezidențiale își avea originile/își-trăgea-seva/se-alimenta din sondajele de opinie și rezultatul lor ce părea de necontestat. Conform acestor sondaje, Traian Băsescu era cu 10 procente sub Mircea Geoană și alianța lui. Și-atunci, ce anume s-a întâmplat – cum a reușit Băsescu (demonizat, batjocorit, hulit în regim de 7/24) să refacă, în doar două săptămâni, acest handicap și să mai câștige și 70 de mii de votanți în plus? Ceva procente a câștigat de pe urma filmului cu copilul pleznit în stil ninja (dat până la saturație, desi pricepuse toată lumea despre ce este vorba: “Băsescu este un criminal”/”Patriciu să-ți fie rușine”). A câștigat ceva procente din urma faptului că l-a îngenunchiat din vorbe/idei pe Geoană. Cu această ocazie, păgubiții de la “Dormi liniștit, Vântu îți lucrează economiile” (vreo câteva sute de mii) au văzut/înțeles și ei cine vrea să preia Patria în franciză. A mai luat procente de la “revoluția bunului simț” din Timisoara, când au vrut PSD-PNL-PC să confiște Balconul Operei. A mai câștigat procente și din țopăiala executată de Geoană în “minunata noapte a democrației” – câțiva dintre românii alungați de către PSD în Diaspora s-au enervat suficient de bine încât să se mobilizeze să-l voteze pe “Marinar”. Se pare că nimeni nu și-a pus problema că aveam parte doar de zgomot-de-fond, iar clamarea ținea loc de convingere. Cine pe cine a mințit în relația contractuală dintre difuzorul de „publicitate” și “produsul” care trebuia să câștige “piața”? Aceeași minciună, a “dușmanului comun al Patriei” este punctul forte (sic!), cu carfe speră să acceadă la putere proaspăt botezata USL (aceeași Mărie, cu aceeași pălărie!).
 2. Câți bani mai sunt la dispoziția celor care încă mai fac gargară mass media? Continuarea strategiei “zgomotului de fond” să vină doar din credința că numai administrarea crizei prin adâncirea ei va îngenunchia Guvernul? Atunci ne întoarcem, din nou, la calitatea/puterea de manipulare a surselor de informare/intoxicare. Sau asistăm doar o tentativă de salvare a “demnității”? Ei nu s-au „predat”/n-au părăsit corabia imediat ce au pierdut. Ei fac ceea ce fac doar pentru că au crezut/mai cred în demersul lor… Aș! Eu cred că sunt disperați, iar disperarea duce la gesturi sinucigașe.
 3. Cât reprezintă, în strategia Opoziției de preluare a puterii, frenezia acțiunilor de forță anti-Guvern? În mod concret, mediatic, ni se arată cum o țară întreagă se “opune”, „violent”, actualei guvernări. Nu se mai suflă nici o vorbă, sau se deformează adevărul cu privire la destructurarea rețelei Cătălin Voicu (senator PSD), devoalarea acțiunilor anti-statale intreprinse de către Sorin Ovidiu Vântu, trimiterea acestuia în judecată, arestarea directorilor PetromService, a celui care i-a creat lui Vântu off-shore-urile, datoriile față de stat ale lui Dinu Patriciu, neconstituționalitatea numirilor la ICCJ, la CSM, CCJ, arestările din vămi șamd. Se preferă mediatizarea fiecărei prostii/obrăznicii lansate în eter de către Victor Ponta și Crin Antonescu, fiecare grevă a foamei și fiecare disperat care se aruncă în cap de la balconul Parlamentului, în loc să se discute concret și să se lanseze dezbateri cu privire la toată varza din sistem. Unde sunt, de exemplu, dezbaterile concrete/oneste cu privire la schimbarea Constituției – schimbare care ar răspunde cerințelor alegătorilor care s-au prezentat la cele două referendumuri cu ocazia alegerilor prezidențiale? Doar, în mod covârșitor, peste 50% dintre alegători în favoarea celor doua “referendumuri” și, lucru foarte important, a fost o diferență semnificativă între cei care au vrut și Parlament Unicameral și numai 300 de parlamentari și cei care au vrut doar scăderea la 300 a numărului de parlamentari. În ambele variante vorbim despre un electorat care ar fi trebuit să aparțină PSD-PNL-PC, dar au votat împotriva dorințelor clar exprimate de către aceste partide. O lecție pe care specialiști în comunicare preferă să o ignore. De aceea Opoziția mizează, în continuare, pe zgomotul de fond și numai pe proasta croială a sistemului.
Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Până și viermii se zvârcolesc, cu demnitate, în cârligul undiței…

 1. ela zice:

  Viermii demni se pastreaza in cutii de tinichea,cu perforatii pe capac. Cei de care vorbesti isi au loc de pastrare in cutiute cu zabrele.
  Pentru prejudiciile materiale si de imagine pe care le-au adus Romaniei e cazul ca justitia sa-si faca datoria cat mai repede.
  Pana cand nu vor da socoteala, vor continua.

  • Sare'n Ochi zice:

   ai mare dreptate. numai ca si celor care aplica Justitia le trebuie vointa. ori atunci cand i vezi ca stau sa se uite cum dau din cap, aprobator sau nu, „sponsorii” pentru a lua decizii… este clar ca mai avem mult pana cand expresia „fiat justitia” nu va fi confundata cu o marca de masina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.