Loc de făcut afaceri

de Ion Mureşan

Pe vremuri, pictorul Marcel Lupşe desenase pe unul din pereţii atelierului său un cerc deasupra căruia scrisese: „Loc de dat cu capul”. Atelierul se afla la demisolul unei clădiri din Dej. Mi-a fost dat să asist la o vizită a lui N. Steinehard, monahul de la Rohia, în atelierul artistului. Când a văzut între două tablouri înscripţia scriitorul a tresărit fulgerat de o amintire neplăcută, cine ştie câtă vreme, refulată într-un cotlon al memoriei: „Dar, io am mai fost aici, da, am mai fost!” Apoi, după câteva minute, s-a luminat: „Chiar în locul unde scrie, am fost dat cu capul de perete”. Uitasem cu desăvârşire că în acea clădire situată peste drum de fosta închisoare fusese sediul Securităţii.

Mi-a venit în minte întâmplarea aceasta, căci zilele trecute m-am întâlnit cu doi oameni de afaceri din Transilvania care se întorceau de la Bucureşti. Fuseseră în Capitală după nişte aprobări, la nu ştiu ce minister. „Ar trebui ca la Otopeni, în Gara de Nord sau la intrarea pe autostradă să se împartă broşuri cu Norme de protecţie a omului de afaceri pe teritoriul Capitalei” a zis unul din ei cu năduf. Amândoi fuseseră furaţi în acelaşi mod, îndrăzneţ şi ingenios. În parcare, când să plece, au observat că au pană la un cauciuc din spate al maşinii. Şi-au dezbrăcat haina, au deschis oamenii portbagajul, au pus cricul sub maşină, au scos roata de rezervă etc. Numai că, atunci când au revenit la volan au observat că geanta diplomat cu banii, actele firmei, actele personale, ştampilă, plus sacoul nu mai erau pe locul din faţă unde le puseseră. Făcuseră aripioare. „S-ar putea vinde, o dată cu broşura, şi lanţuri mici cu care să-ţi legi geanta de mână, sacoul de cămaşă, portofelul de buzunar, buletinul de portofel, etc. Ar fi o afacere profitabilă”, a zis celălalt.

Celor care le face rău aerul de Dâmboviţa, le recomand alte locuri bune de făcut afaceri. De fapt, eu le recomand să arunce o privire peste cea mai recentă statistică elaborată de Poliţia română. Acolo scrie negru pe alb că judeţele aflate pe primul loc în ce priveşte infracţionalitatea de toate gradele sunt Iaşi, Vaslui şi Galaţi. Iată, deci, alte zone atractive pentru oamenii cu bani.

La fel cu prietenii despre care v-am vorbit mai sus, treci odată  pe acolo şi, dacă ai la tine o geantă diplomat cu tot ce-ţi trebuie, nu mai uiţi cât trăieşti. Şi nu-ţi mai ajunge un singur „loc de dat cu capul”. Îţi va veni să te dai cu capul de toţi pereţii.

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100% și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.